maq Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 To raczej tak nie działa. W instrukcji roweru nie na danych. Jak będziesz jeździł grzecznie, to nic się nie stanie i powyżej 120 kg. Jeżeli jednak będziesz skakać, to możesz rozwalić ramę mając nawet 70. Boisz się, że za wielki jesteś, czy jak?
traxes01 Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 No ogólnie duży chłop ze mnie, ze 100 kg z ubraniami będzie... Dziwne trochę, że nic nie podają, rockridery na przykład mają podane na stronie... A wiadomo, że jakichś trików robić nie będę, głównie 50% asfalt, 50% zapuszczone lasy, może od czasu do czasu jakieś trudniejsze warunki. A właśnie zaciekawił mnie ten rower i się na niego szykuję, ale jest mało znany i mało informacji można znaleźć... Ciekawe, że bardzo dobry stosunek osprzęt/cena a tak mało znany rower, nic dziwnego, że jest się nieufnym
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Tyle, to nie kłopot. Jak zacząłem nim jeździć, to ważyłem 93, teraz już 89 Jak chcesz taki kupić, to się pośpiesz. Zostały już tylko w niektórych sklepach.
bomilek Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 59 minut temu, maq napisał: Tyle, to nie kłopot. Jak zacząłem nim jeździć, to ważyłem 93, teraz już 89 Jak chcesz taki kupić, to się pośpiesz. Zostały już tylko w niektórych sklepach. Ale można teraz zamówić online na stronie z wysyłką po 25.07. Przez pewien czas było to niemożliwe. Tylko bez przymiarki.
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 No fakt. Wróciło do sprzedaży internetowej. Jechać do jakiegoś Mediaexpert i się przymierzyć. Jeżeli jednak masz około 180 cm +/- 5 cm, to odpowiednia będzie rama 19”.
CukrowyRower Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 też szukam jakiegoś roweru na początek i też miałem ten model na oku ale sam fakt kupna takiego roweru z mediaexpert mnie odrzuca + kilka postów wcześniej ktoś pisał, że rower był wadliwy i też mnie to zniechęciło
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 „Ktoś” pisał, ale o 5.9, a nie 6.9. U mnie ten chodzi jak złoto. Dzisiaj po mazurskich bezdrożach 30 km i jest bajka Polecam. Mediaexpert zamówiło rower u Włochów, którzy w tym siedzą od lat. Dali swoją ramę i mega osprzęt Shimano. Wszystko działa na medal. Poza tym jest obszerny artykuł o modelu 5.9 jest tu: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105121,20603480,indiana-x-pulser-5-9.html
grzesiek9229 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Kupiłem 3 dni temu Hexagona za 3 tysiące. Podjechałem do media expertu z kumplem bo przebił dętke. Patrze na Indianę 5.9, widzę osprzęt, patrzę na cenę i.... i myślałem że strzele sobie w łeb.
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 A ja ostatnio z kolegą pojechałem do Decathlonu, do serwisu. Trzeszczał mu wolnobieg. Diagnoza? Wszystko do wymiany. Przesmarowałem, kolega pojeździł i śmiga cichutko jak hulajnoga elektryczna. Ja też patrzyłem na różne modele Kross, od Hexagona po level 7.0. Wybrałem Indianę i nie żałuję. Dla mnie wybór doskonały.
grzesiek9229 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 34 minuty temu, maq napisał: A ja ostatnio z kolegą pojechałem do Decathlonu, do serwisu. Trzeszczał mu wolnobieg. Diagnoza? Wszystko do wymiany. Przesmarowałem, kolega pojeździł i śmiga cichutko jak hulajnoga elektryczna. Ja też patrzyłem na różne modele Kross, od Hexagona po level 7.0. Wybrałem Indianę i nie żałuję. Dla mnie wybór doskonały. Jedynie czym się mogę pocieszyć to to że nabrałem w cenie hexagona akcesoriów za 200zł i że przedłużę ramę na dożywocie. Ale chyba nic nie wyrówna tej przepaści cenowej 700zł między hexagonem a indianą...
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 No i osprzętem. Masz 8.0?. Ale nie pękaj, jest Deore z tyłu i większość osprzętu Altus. To poziom bardzo wystarczający. Dobry sprzęt.
traxes01 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 maq a jak sprawa powietrznego amorka przy większej wadze? Nie buja za bardzo?
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 A gdzie tam. Ja mam napompowany fabrycznie i jest gitara. To można regulować. Pompka za stówę i ustawisz jak będziesz chciał. Na moje 90 kg jest idealnie. Nie używam blokady, bo i po co. Nawet na asfalcie nie pompuje się niepotrzebnie. Rower leci jak głupi. W poprzednim hamulce używałem rzadko, a Indianę trzeba trzymać w ryzach, bo się czasem za mocno rozpędza. 1
traxes01 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Kurde... Chętnie bym teraz wziął, ale jeszcze pełnej kwoty nie mam, ale powiem Ci, że smaka mi narobiłeś ogromnego! Myślisz, że on będzie w stałej ofercie, jedynie z przerwami w dostawach co ileś tygodni, czy w końcu się całkiem skończy?
maq Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Cholera wie. W tamtym roku 6.9 nie mieli. Ja chciałem kupić do 2000 zł, ale jak się zdoktoryzowalem w rowerach, to tylko Indiana.
TOMALA72 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 2019-07-17 o 09:59, maq napisał: Twoje argumenty tylko potwierdzają jak dobrym wyborem jest X-pulser 6.9 i za to Ci dziękuję. Główny element, na który zwracasz uwagę, to rama. Jak pisali koledzy jest na nią 5 lat gwarancji, zatem nie ma się czego obawiać. Swoją drogą kolega niedawno toczył batalię ze swoim S-Worksem za pierdyliard złotych, bo spaw puścił, w rowerze szosowym. Łaskawie zgłoszenie uznali, bo miał proste obręcze, inaczej byłoby po zawodach. Po dziurach nie jeździł i w żadną nie wpadł. Jak się porówna wagę naszych Indian do innych, dobrze znanych rowerów, to wypadamy nieźle, powiedziałbym normalnie. Z ramą L mamy 14.3 kg, a to może wynikać również z opon i obręczy niewiadomego pochodzenia, vs na przykład 14.1 kg w Cube Analog, czy Trek Marlin 7 - 14.35 (rama M), albo nawet przywołany wcześniej Kross, model Level 7.0 z podobnym poziomem osprzętu do naszych za 3.5 tysiąca zł - 13.8 kg (S). Wybacz, ale ocena roweru po zacisku sztycy (siodło nie opada w moim), lub kierownicy (rower skręca), zupełnie do mnie nie trafia. Chwyty, jak mi te zaczną przeszkadzać, wymienię na najdroższe, za 100 zł. Odblaski w kołach też mamy jakieś chińskie chyba, ale do tej pory nie odpadły Widzisz problem w tym, iż masz nieco zbyt małe pojęcie o znaczeniu takich komponentów jak kierownica w rowerze MTB. To, że skręca sprawia, iż rower nadaje się do przejażdżek po lesie ale już mocniejszej, agresywnej jazdy bym nie zaryzykował bowiem kierownica w rowerze przyjmuje stosunkowo spore naprężenia podczas jazdy w terenie i gdy pęknie to można się niemiło wyrżnąć i pokaleczyć połamaną końcówką kiery. To, że rama ma pięć lat gwarancji niekoniecznie może świadczyć, iż jest dobra a może być np. tak tania, iż jej wymiana nie załamie budżetu Media Expert:))) Reasumując, nie chce by ktoś się obraził i odebrał moje posty jako totalną krytykę marki. Sam kiedyś miałem X-pulsera na ramie Krossa ale wtedy jeździłem sobie rekreacyjnie bez szaleństw i też mi wystarczał. Oglądałem te nowe modele i uważam, iż w porównaniu do starszych widać mocne cięcia na komponentach, których nie widać lub nie rzucają się w oczy. Fajny napęd i amor w tej cenie skutecznie zamydlają oczy. Rower do rekreacji wystarcza ale do poważniejszych zastosowań w terenie wolałbym dołożyć tysiąca i kupić Levela 7.0, który ze względu na sztywne osie i porządne obręcze kół bije Indianę w terenie na głowę:))) 3 godziny temu, maq napisał: „Ktoś” pisał, ale o 5.9, a nie 6.9. U mnie ten chodzi jak złoto. Dzisiaj po mazurskich bezdrożach 30 km i jest bajka Polecam. Mediaexpert zamówiło rower u Włochów, którzy w tym siedzą od lat. Dali swoją ramę i mega osprzęt Shimano. Wszystko działa na medal. Poza tym jest obszerny artykuł o modelu 5.9 jest tu: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105121,20603480,indiana-x-pulser-5-9.html Z tego co zasłyszałem od serwisanta z Media to rama pochodzi ze znanej z badziewnych akcesoriów samochodowych włoskiej firmy Bottari, która zajmuje się sprzedażą chińskich produktów z włoską flagą na opakowaniu:)) W artykule o 5.9, do którego link zamieściłeś jest opisany X-pulser robiony na ramie Krossa i przez tą firmę montowany:))) Edytowane 22 Lipca 2019 przez TOMALA72
traxes01 Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 A co sądzicie o rowerze Northtec Gravity Alivio? Ma ktoś albo używał?
CukrowyRower Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 13 godzin temu, maq napisał: „Ktoś” pisał, ale o 5.9, a nie 6.9. U mnie ten chodzi jak złoto. Dzisiaj po mazurskich bezdrożach 30 km i jest bajka Polecam. Mediaexpert zamówiło rower u Włochów, którzy w tym siedzą od lat. Dali swoją ramę i mega osprzęt Shimano. Wszystko działa na medal. Poza tym jest obszerny artykuł o modelu 5.9 jest tu: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105121,20603480,indiana-x-pulser-5-9.html to rozumiem, że 6.9 będzie najlepszym wyborem za taką cenę?
grzesiek9229 Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 13 godzin temu, maq napisał: No i osprzętem. Masz 8.0?. Ale nie pękaj, jest Deore z tyłu i większość osprzętu Altus. To poziom bardzo wystarczający. Dobry sprzęt. Wiem że wystarczający. Wystarczający do moich przejażdżek byłby i rower za 1500 zł ale się uparłem wziąć coś lepszego "na lata". I tak wziąłem 8.0 za 2999 zł. Jak widzisz że mogłeś mieć lepszą przerzutkę przód , lepsze manetki i amor powietrzny a nie sprężynowy i do tego 700 zł (mówię o cenie 2299 za indiane 5.9 i 2999 za krossa 8.0) taniej to krew cie zalewa, uwierz mi...
Tom.ski Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) Wersja 5.9 nie ma amora powietrznego. Witam KLUB INDIANA, czekam właśnie na swojego 6.9. Początkowo miałem kupic Krossa Level 6 ale po co płacić wiecej za gorszy osprzęt? Zakup w ciemno, mam nadzieję, że M21 będzie ok na 191cm. Edytowane 23 Lipca 2019 przez Tom.ski
bomilek Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 14 minut temu, Tom.ski napisał: Wersja 5.9 nie ma amora powietrznego. Witam KLUB INDIANA, czekam właśnie na swojego 6.9. Początkowo miałem kupic Krossa Level 6 ale po co płacić wiecej za gorszy osprzęt? Zakup w ciemno, mam nadzieję, że M21 będzie ok na 191cm. Ja tez zamowilem w ciemno 6.9 z ramą 19. Mam nadzieje ze bedzie pasowala. Wzrost 180 dł. Nogi 82. Na stronie jest opis że wysyłka po 25.07.2019. Zobaczymy kiedy rower dotrze.
maq Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Obydwu Wam będą ramy pasować. Ja mam również 180 i 82. Jeżdżę na 19”. Niedługo znów siadam na kolejne 30 km po mazurskich szutrach
maq Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Stery wyregulowałem i nie trzeszczą. Jazda z dużą prędkością po kamieniach i są efekty. Trzeba kupić czarną folię i zamaskować. Malowanie jest dosyć delikatne. Nawet opaski trójkątnej torby zostawiają ślad. Dam pod to również folię i będzie gitara. Zauważyłem też, że na środkowych przełożeniach łańcuch się chyba nie mieści i skrobie po zębatce. Od 1 do 4 cisza, 5-7 hałasuje, 8-10 również spokój. Zgłoszę na przeglądzie. Niech macają. Poza tym rower dalej bajka.
pravy1990 Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 23.07.2019 o 13:58, bomilek napisał: Ja tez zamowilem w ciemno 6.9 z ramą 19. Mam nadzieje ze bedzie pasowala. Wzrost 180 dł. Nogi 82. Na stronie jest opis że wysyłka po 25.07.2019. Zobaczymy kiedy rower dotrze. Ja mam wzrost 186 i ramę na idndianie 6.9 19 cali . Rama w porównaniu do rowerów 19 i 26 calowych sprzed ładnych paru lat jest po prostu sporo większą , razem z kołami rower lepiej wygląda , poważniej . Powiem tyle ,że mi pasowała też rama 21 cali ale kupiłem rower okazyjnie więc wziąłem 19 i ogólnie jestem zadowolony. Jak montowałem rower to jak zauważyłem jak montowane obecnie koła w rowerach mtb aż ciary mnie przeszły co by było gdybym jechał 50 km/h i coś w tym mechanizmie zawiodło .... Mój poprzedni rower z 2004 Kross więc wiecie ... Nie zawsze nowości są lepsze Ale to już był czas na zmianę , Indiana fajnie się jeździ . ✓ W dniu 23.07.2019 o 19:10, maq napisał: Stery wyregulowałem i nie trzeszczą. Jazda z dużą prędkością po kamieniach i są efekty. Trzeba kupić czarną folię i zamaskować. Malowanie jest dosyć delikatne. Nawet opaski trójkątnej torby zostawiają ślad. Dam pod to również folię i będzie gitara. Zauważyłem też, że na środkowych przełożeniach łańcuch się chyba nie mieści i skrobie po zębatce. Od 1 do 4 cisza, 5-7 hałasuje, 8-10 również spokój. Zgłoszę na przeglądzie. Niech macają. Poza tym rower dalej bajka. Manetki deore z XT z tyłu fajnie grają razem trochę jak jazda motorem . Edytowane 2 Września 2019 przez pravy1990
Tom.ski Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Godzinę temu, maq napisał: Jazda z dużą prędkością po kamieniach i są efekty. Trzeba kupić czarną folię i zamaskować. Malowanie jest dosyć delikatne. Nawet opaski trójkątnej torby zostawiają ślad. Dam pod to również folię i będzie gitara. Osłona neoprenowa to konieczność, w każdym modelu prędzej czy później łańcuch zetrze lakier.
Rekomendowane odpowiedzi