Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielka szkoda zatem. Sprzedający pewnie teraz go poskręca i zrobi odbiór osobisty. I tak sprzeda za 2k. Chyba, że faktycznie coś jest pokombinowane. Będzie miał kłopot.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.07.2019 o 13:49, maq napisał:

Wielka szkoda zatem. Sprzedający pewnie teraz go poskręca i zrobi odbiór osobisty. I tak sprzeda za 2k. Chyba, że faktycznie coś jest pokombinowane. Będzie miał kłopot.

Edytowane przez pravy1990
Opublikowano

Ja nie chcę się mądrzyć, ale takie zakupy robię wyłącznie osobiście, z tym że patrząc na Twój nick, to dzieli nas kilkanaście roczników. Syna mam 1999 :)

Opublikowano

U mnie dzisiaj zaczęły trzeszczeć stery na wybojach. W garażu się okazało, że była niedokręcona górna szpilka od kierownicy. Dociągnąłem, ale objaw nie ustąpił, tylko się zmniejszył. Jutro rozkręcę i przesmaruję bebechy. Poza tym rowerek śmiga. Prawie każdego dnia poprawiamy z kolegą czas na tym samym dystansie 12.5 km. Obecny rekord, to 29.29 i średnia prędkość 25.3 km/h

Opublikowano
10 godzin temu, maq napisał:

U mnie dzisiaj zaczęły trzeszczeć stery na wybojach. W garażu się okazało, że była niedokręcona górna szpilka od kierownicy. Dociągnąłem, ale objaw nie ustąpił, tylko się zmniejszył. Jutro rozkręcę i przesmaruję bebechy. Poza tym rowerek śmiga. Prawie każdego dnia poprawiamy z kolegą czas na tym samym dystansie 12.5 km. Obecny rekord, to 29.29 i średnia prędkość 25.3 km/h emoji1320.png

Ja wczoraj swój oddałem na pierwszy przegląd w ramach utrzymania gwarancji. Oprócz standardowego sprawdzenia, stery do regulacji. Poza tym wszystko ok.

Opublikowano

Przymierzylem się do 21". Mam 186cm wzrostu i 86cm przekroku, rower wydawał się dziwnie krótki w stosunku do mojego Lazaro. Przy mocnym skręcie mogę spokojnie dotknąć kierownicę kolanami.(taki setup daje bardzo fajna sterownosc) Czy to znaczy że rower jest ciut mały dla mnie, czy po prostu w rowerach mtb to normalne?

Opublikowano

Też takie wrażenie miałem w pierwszej chwili, ale do tej pory miałem rower 21.5", a kupiłem Indianę 19".

Opublikowano

Czyli co to normalne? Jutro podjadę do jakiegoś sklepu rowerowego i siądę na jakimś innym i sam ocenię. Niestety Indiana którą mierzyłem ma przetarty lakier na spawach. :/ Najgorsze jest to, że przyszło to w takim stanie z fabryki. 

20190716_165351.jpg
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.07.2019 o 16:31, maq napisał:

Też takie wrażenie miałem w pierwszej chwili, ale do tej pory miałem rower 21.5", a kupiłem Indianę 19".

Ja też indiane 19 cali od dziś , udało się  . Ten rower jest spory i czuję się na nim ok w sumie na 21 też wsiądę , gdyż mierzyłem . 

W dniu 16.07.2019 o 21:40, pravy1990 napisał:

Ja też indiane 19 cali od dziś , udało się  . Ten rower jest spory i czuję się na nim ok w sumie na 21 też wsiądę , gdyż mierzyłem . 

Więc oficjnie dołączam do grupy Pulserowcow:D 

Mam pytanie . Tylnie koło się nie kreci , hamuje samo . Dokładnie to tarcza obciera o klocki w środku dodatkowo skrzypi przy minimalnej prędkości . Jest to trochę denerwujące i pewnie ma wpływ na jazdę ... Byłem w media Expert coś tam dokrecono i stwierdzono że rower musi się dotrzeć .... No chyba nie ? Choć słabo się znam ale raczej nie powinno tak być , prawda ? I te tylnie koło delikatnie krzywo się kręci 

Nie robię więcej jak 10 km i nie szaleje z prędkością do momentu pierwszego przeglądu ponieważ się trochę obawiam , mam nadzieję że zostanie to naprawione . Rower wygląda bogato i jeździ się fajnie biegi wbija prawie od strzału . Blokada amortyzatora działa intuicyjnie i wiele lepiej radzę sobie z podjazdem pod górki ale miałem stary rower , więc wiecie :)

W dniu 16.07.2019 o 20:31, Counter napisał:

Czyli co to normalne? Jutro podjadę do jakiegoś sklepu rowerowego i siądę na jakimś innym i sam ocenię. Niestety Indiana którą mierzyłem ma przetarty lakier na spawach. :/ Najgorsze jest to, że przyszło to w takim stanie z fabryki. 

20190716_165351.jpg

Na telefonie rama na tym zdjęciu wygląda na wgnieciona 

Opublikowano

Wgnieciona nie jest, jedynie przetarta. Mam jednak opory przed kupnem. 

Opublikowano

Pravy 1990 tylne koło trzeba poluzować i obsadzić poprawnie. Pewnie jest nierówno zamocowane. Jak już to zrobisz i dalej będzie źle, to poluzuj zacisk hamulca. Moim zdaniem jest niewłaściwie wyregulowany. Na YT znajdziesz jak się ustawia hamulce. Ja w swoim regulowałem i chodzi bez zastrzeżeń.

Witaj w grupie przede wszystkim ;)

Counter - czy rama wygięta, czy tylko zdarta farba spokojnie ocenisz manualnie. Popatrz, pomacaj powierzchnie z obu stron i będziesz wiedział. Dla estetyki można prysnąć farbą za 20 zł w sprayu. Przedtem zdejmij siedzenie i zakryj inne miejsca, żeby pomalować tylko zadrapanie.

Dzisiaj przyszedł do mnie sąsiad pożyczyć szlifierkę, a ja akurat czyściłem Indiankę. Jak zobaczył rower, to mu się oczy rozszerzyły i broda zaczęła latać. Miesiąc temu kupił Cube Analog za 2600 i o mało nie strzelił sobie w łeb. Piwem go uspokoiłem wink.png

Opublikowano (edytowane)

Rowery z Media mają to do siebie, że są sprzedawane w namiotach gdzie są pospinane razem linkami, łańcuchami i czym się da a jak zawieje to wszystko się przewraca i obija nawzajem. Montażem zajmują się ludzie, którzy mają o tym nikłe pojęcie a niska cena wynika z badziewnej ramy i komponentów w niej zawartych takich jak stery itp. Zacisk sztycy firmy Promax mówi sam za siebie. Rower kusi osprzętem ale amor i napęd nie rekompensuje taniej, chińskiej ramy z katalogu. Nie wspomnę o kierownicy TKX? Co to jest? czy tandetnych chwytach. 

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Na YT radzą, korzystałem z tej instrukcji, że przy regulacji zacisków trzeba je poluzować i nacisnąć hamulec na kierownicy. Trzymając klamkę dociągnąć śruby mocujące.

Moja teoria sugeruje inne działanie. Swoje jednak ustawiałem manualnie, podświetlając przestrzeń między tarczą i klockami latarką. Udało się i działa na medal.

Wydaje się jednak, że można to zrobić inaczej. Nacisnąć klamkę hamulca, trzymać ją i wtedy poluzować śruby zacisku. Ten się przesunie, nawet go lekko puknąć i je dokręcić. Operację powtórzyć nawet ze dwa razy. Powinno zadziałać. Tarcza jest elastyczna i się nie dokształci. Zacisk ustawi się na środku. Przy zaciśniętych klockach można zacisk poluzować bez obawy, że wykręci się gwint za daleko.

Najpierw oczywiście sprawdzić czy koło jest dobrze ustawione w ramie. W Indianie są niewielkie odległości opony od tylnego widelca. Jak będzie coś nie tak, to od razu widać przy widelcu obok suportu.

Opublikowano
22 minuty temu, maq napisał:

Na YT radzą, korzystałem z tej instrukcji, że przy regulacji zacisków trzeba je poluzować i nacisnąć hamulec na kierownicy. Trzymając klamkę dociągnąć śruby mocujące.

Moja teoria sugeruje inne działanie. Swoje jednak ustawiałem manualnie, podświetlając przestrzeń między tarczą i klockami latarką. Udało się i działa na medal.

Wydaje się jednak, że można to zrobić inaczej. Nacisnąć klamkę hamulca, trzymać ją i wtedy poluzować śruby zacisku. Ten się przesunie, nawet go lekko puknąć i je dokręcić. Operację powtórzyć nawet ze dwa razy. Powinno zadziałać. Tarcza jest elastyczna i się nie dokształci. Zacisk ustawi się na środku. Przy zaciśniętych klockach można zacisk poluzować bez obawy, że wykręci się gwint za daleko.

Najpierw oczywiście sprawdzić czy koło jest dobrze ustawione w ramie. W Indianie są niewielkie odległości opony od tylnego widelca. Jak będzie coś nie tak, to od razu widać przy widelcu obok suportu.

Dzięki jutro się tym pobawię .

30 minut temu, TOMALA72 napisał:

Rowery z Media mają to do siebie, że są sprzedawane w namiotach gdzie są pospinane razem linkami, łańcuchami i czym się da a jak zawieje to wszystko się przewraca i obija nawzajem. Montażem zajmują się ludzie, którzy mają o tym nikłe pojęcie a niska cena wynika z badziewnej ramy i komponentów w niej zawartych takich jak stery itp. Zacisk sztycy firmy Promax mówi sam za siebie. Rower kusi osprzętem ale amor i napęd nie rekompensuje taniej, chińskiej ramy z katalogu. Nie wspomnę o kierownicy TKX? Co to jest? czy tandetnych chwytach. 

W sumie na ramę jest gwarancja 5 lat więc to raczej wystarczy i jakościowo musieli ja dokładnie testować w różnych warunkach...

Za kwotę 2600 dla rozumnych to świetny rower . Nie można mieć wszystkiego ,szkoda tylko że tych ram nie klepie już Kross bo to ogólnie uznana marka wiadomo . Skoro gwarantują za tą ramę warto przetestować w hardkorowych warunkach 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, TOMALA72 napisał:

Twoje argumenty tylko potwierdzają jak dobrym wyborem jest X-pulser 6.9 i za to Ci dziękuję. Główny element, na który zwracasz uwagę, to rama. Jak pisali koledzy jest na nią 5 lat gwarancji, zatem nie ma się czego obawiać. Swoją drogą kolega niedawno toczył batalię ze swoim S-Worksem za pierdyliard złotych, bo spaw puścił, w rowerze szosowym. Łaskawie zgłoszenie uznali, bo miał proste obręcze, inaczej byłoby po zawodach. Po dziurach nie jeździł i w żadną nie wpadł. Jak się porówna wagę naszych Indian do innych, dobrze znanych rowerów, to wypadamy nieźle, powiedziałbym normalnie. Z ramą L mamy 14.3 kg, a to może wynikać również z opon i obręczy niewiadomego pochodzenia, vs na przykład 14.1 kg w Cube Analog, czy Trek Marlin 7 - 14.35 (rama M), albo nawet przywołany wcześniej Kross, model Level 7.0 z podobnym poziomem osprzętu do naszych za 3.5 tysiąca zł - 13.8 kg (S). Wybacz, ale ocena roweru po zacisku sztycy (siodło nie opada w moim), lub kierownicy (rower skręca), zupełnie do mnie nie trafia. Chwyty, jak mi te zaczną przeszkadzać, wymienię na najdroższe, za 100 zł. Odblaski w kołach też mamy jakieś chińskie chyba, ale do tej pory nie odpadły :)

Edytowane przez maq
Opublikowano (edytowane)

Fajny rower dobrze jeździ 

Opublikowano (edytowane)

Wydaje się zatem, że trzeba jechać do serwisu i już. A rower był jeżdżony w końcu przez poprzedniego właściciela czy nie? W jakim stanie wyjąłeś go z pudła?

Z drugiej strony, jak są aż tak przykręcone, to znaczy że było przy tym dłubane. Kto wie, czy to właśnie nie jest przyczyna sprzedaży roweru.

Edytowane przez maq
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.07.2019 o 13:12, maq napisał:

Wydaje się zatem, że trzeba jechać do serwisu i już. A rower był jeżdżony w końcu przez poprzedniego właściciela czy nie? W jakim stanie wyjąłeś go z pudła?

Z drugiej strony, jak są aż tak przykręcone, to znaczy że było przy tym dłubane. Kto wie, czy to właśnie nie jest przyczyna sprzedaży roweru.

Przegląd zrobiony. 

Opublikowano (edytowane)

No fakt, wyleciało mi z głowy, że byłeś. A daj zdjęcie o co chodzi z tym krzywym kołem. Nie jest na środku ramy przy suporcie czy jak?

Sam hamulec natomiast ma działać błyskawicznie. U mnie niemal natychmiast blokuje koło i trzeba się nauczyć nim delikatnie operować.

No i jeszcze jedna opcja. Można kupić klucz do ustawiania zacisku hamulca.

jpg.jpeg Edytowane przez maq
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.07.2019 o 14:14, maq napisał:

No fakt, wyleciało mi z głowy, że byłeś. A daj zdjęcie o co chodzi z tym krzywym kołem. Nie jest na środku ramy przy suporcie czy jak?

.  

Mam pytanie kupiłem Brunox do amortyzatora powietrznego się nada ?

Mało wiem o konserwacji tego elementu 

15633662166531462641645504311722.jpg

Opublikowano

A po co? Ja bym nie ruszał. Po każdej jeździe przetrzyj amortyzator i spokój. Takim preparatem wyczyścisz brud, ale i wypłuczesz smar. Przede wszystkim nie ruszać amortyzatorów nowych, lub zaraz po przeglądzie. Po to się je robi i dba o czystość, żeby nie smarować z zewnątrz.

Opublikowano

W moim zdiagnozowałem dzisiaj trzeszczenie. Podkładki się przesuwają i pierdzi. Przyczyna oczywiście tkwi głębiej, bo pewnie gwiazdka nie trzyma w rurze i są małe przesunięcia. Nie wiem czy da się to zniwelować. Popatrzymy.
a37216da4152a3a0f061b71f8e115c2d.jpg
b61f7ee0d5b2f8dc623be8b70b64ec19.jpg

Opublikowano

co prawda posiadalem indiane 5.9, i powiem wam tylko tyle nie polecam.... mam zle doswiadczenie z tym rowerem a dokladnie z amorem, oponami, miekkimi kolami (mam tu na mysli obrecze) balem sie tym rowerem szybko jezdzic bo byle szuter, byle troche piachu i moglo sie to skonczyc tragedia... nie mowie o jezdzie w zakretach gdzie rower po prostu jedzie gdzie chce... 

Opublikowano

Pierwsza negatywna opinia tych rowerów, z która się spotykam. U mnie już stuknęło pod 300 km i żadnych niedoskonałości, poza trzeszczącymi sterami, nie stwierdzam.

Opublikowano

Wie ktoś może jaka maksymalna waga na ten rower?