Karol_Bogusz Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 Dopiero co kupiłem edge 530 a już mam problem... Niestety na swoim kompie nie da rady zainstalować Garmin express (straciłem na to cały dzień....). Zaktualizowałem urządzenie dzięki pomocy kumpla. W urządzeniu, przed aktualizacją, mapa mojej miejscowości to były 2 drogi Po wygraniu mapy (tej z Garmin express) jest w miarę ok. Są nawet mniejsze ścieżki rowerowe ( po nich generalnie sprawdzałem czy mapy są aktualne). Problemem jest to, że lubię kolor zielony..a mapa w ogóle nie pokazuje lasów, pól, zieleńców itd itp. Jedynie drogi i wodę. Podpowie ktoś co z tym można zrobić? Do tej pory korzystałem naprzemiennie z map komoot i locusmap z mapami wgranymi ze stronki openandromaps.org Dodam jeszcze, że nie mam basecampa - też nie da się zainstalować na moim komputerze (te same problemy z certyfikatami co przy expressie).http://garmin.openstreetmap.nl/Tutaj znajdziesz to co Ciebie interesuje. Jak będziesz chciał wgrać oryginalne to w garmin express masz opcje wgraj mapy ponownie. Nic to nie kosztuje, nie tracisz gwarancji. Na jutubach znajdziesz jak wgrać te mapy na jakiegokolwiek garmina. Szajbajk to ma, dcrunmaker, shane Miller lamagp i paru innych napewno znajdziesz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krystiano Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 4 godziny temu, Nogi napisał: Co do map to jeszcze pytanie do użytkowników. Jakich Wy używancie? Gdzieś przewinęły mi się informacje o mapach z portali typu http://garmin.openstreetmap.nl/ , https://garmin.opentopomap.org/#download . Ja używam tych z drugiego linku. Na kompie nie mam żadnej aplikacji bo nie mam takiej potrzeby;) Mamy wgrywam kopiując je, a garmin aktualizuje się dzięki smartfonowi. 1
RadS Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 4 godziny temu, Nogi napisał: Dopiero co kupiłem edge 530 a już mam problem... Niestety na swoim kompie nie da rady zainstalować Garmin express (straciłem na to cały dzień....). Zaktualizowałem urządzenie dzięki pomocy kumpla. W urządzeniu, przed aktualizacją, mapa mojej miejscowości to były 2 drogi Po wygraniu mapy (tej z Garmin express) jest w miarę ok. Są nawet mniejsze ścieżki rowerowe ( po nich generalnie sprawdzałem czy mapy są aktualne). Problemem jest to, że lubię kolor zielony..a mapa w ogóle nie pokazuje lasów, pól, zieleńców itd itp. Jedynie drogi i wodę. Podpowie ktoś co z tym można zrobić? Do tej pory korzystałem naprzemiennie z map komoot i locusmap z mapami wgranymi ze stronki openandromaps.org Dodam jeszcze, że nie mam basecampa - też nie da się zainstalować na moim komputerze (te same problemy z certyfikatami co przy expressie). Udało i się trohę z mapą. Ustawienia>Profile aktywności>wybrać profil>Nawigacja>Trasowanie>Tryb wyznaczania trasy. Chyba wszystkie opcje poza opcją Jazda Górska pokazują zielone tereny. Pytanie tylko jaki wpływ na ogólne użytkowanie urządzenia ma wybranie tego trybu poza zmianą wyświetlania mapy...jak przetestuję to dam znać. Co do map to jeszcze pytanie do użytkowników. Jakich Wy używancie? Gdzieś przewinęły mi się informacje o mapach z portali typu http://garmin.openstreetmap.nl/ , https://garmin.opentopomap.org/#download . Natomiast co do wgrywania map - biorąc pod uwagę, że nie mam możliwości zainstalowania garmin express /basecamp znalazłem sposób na po prostu skopiowaniu pliku i przerzuceniu go do urządzenia. Trzeba mieć tylko odpowiedni plik. Ktoś z Was w taki sposób radzi sobie z mapami? Ubolewam, że nie da się wrzucić mapy z openandromaps.org (chyba, że się da i ktoś powie mi jak? ) Pozdro! Spróbuj: Ręczne przerzucenie pliku IMG z mapą to standardowa metoda, tylko trzeba zmienić nazwę na gmapbmap.img. Trochę z innej beczki - może komuś pomoże przy decyzjach zakupowych: Ostatnie testy Garmina 530 w boju na ultramaratonie potwierdzają 24h czas pracy na baterii. Po ok. 14h z czego ok 11h jazdy z widokiem nawigacji (mapy) bateria wykazywała 45-50% (45% przy podświetleniu na 10%, to max podświetlenie jakiego używam). Tryb zwykły, niewłączone oszczędzanie energii. Podłączony czujnik prędkości, kadencji, pulsometr i smartfon z powiadomieniami. Wyłączone wykrywanie kraks i udostępnianie lokalizacji. 1
artie Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 19 godzin temu, Nogi napisał: Ustawienia>Profile aktywności>wybrać profil>Nawigacja>Trasowanie>Tryb wyznaczania trasy. Chyba wszystkie opcje poza opcją Jazda Górska pokazują zielone tereny. Pytanie tylko jaki wpływ na ogólne użytkowanie urządzenia ma wybranie tego trybu poza zmianą wyświetlania mapy...jak przetestuję to dam znać. W profilu wejdź w MTB/CX i wyłącz "użyj mot. mapy MTB" i lasy będą zielone. Ja mam u siebie mapy oryginalne garmina, openfiets, osm generic routable a z polskich osmapa i ump. Wgrywam je po prostu wrzucajac plik po kablu usb. 1
Nogi Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 19 minut temu, artie napisał: W profilu wejdź w MTB/CX i wyłącz "użyj mot. mapy MTB" i lasy będą zielone. Ja mam u siebie mapy oryginalne garmina, openfiets, osm generic routable a z polskich osmapa i ump. Wgrywam je po prostu wrzucajac plik po kablu usb. Dzięki, Twój sposób też działa, więc na niego się zdecydowałęm A czy mógłbyś rozwinąć ten magiczny garminowski skrót? Co to za opcja i za co odpowiada?
artie Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 Z tą opcją włączoną kolory na mapie są blade i takie jakby sprane. Jak odznaczysz ta opcję, zrobisz restart to las jest zielony jak las a nie blady. U mnie tak to działa, nie mam pojęcia czy to coś jeszcze zmienia - ja nie zauważyłem.
darecki_ Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 (edytowane) ktoś może spotkał się z taka sytuacja? na garmin contect tworze kurs który ma 192 km i 3571 wzniosu. Po wgraniu do Garmina 530i sprawdzeniu w <Podsumowanie>, Garmin pokazuje wznios ponad 12000 🤔. Wcześniej takich problemów nie zauważyłem, stało się to po ostatniej aktualizacji mapy, ale czy to może mieć z tym związek ? edit jak dodaje recznie plik gpx tej samej trasy do katalogu <Newfiles>, to poprawnie wyswietlany jest wznios, hm ciekawe Edytowane 20 Maja 2021 przez darecki_
eathan Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 @darecki_ a jak zrobisz synchronizację z Connecta do licznika to jest ten błąd?
artie Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Czy komuś udało się wgrać do Egde`a Polską mapę z https://garmin.opentopomap.org/ ? Ściągam plik gmap (bo img nie ma), pod BaseCamp/MapSource mapa otwiera się OK. Klikam na "Install map" - program mieli parę minut po czym wywala błąd że nie udało się zainstalować mapy. Probowałem różne wersje apek i różne kable usb - bez skutku.
Charvel Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Jak to nie ma? https://garmin.opentopomap.org/europe/poland/otm-poland.img <-- a to ? A czemu po prostu nie podłączysz edge'a przez usb i nie przekopiujesz mapy do katalogu Garmin ?
Nogi Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Po napotkaniu tylu przeszkód związanych z nowymi mapmi zacząłem się poważnie zastanawiać nad tym czy je naprawdę potrzebuję. Zawsze ze sobą mam telefon. Trasy planuję w domu na kompie albo właśnie przy pomocy aplikacji na telefonie. Wytyczam trasę przez komoot (wykupiłem wersję na cały świat). Ciekawe miejsca zazwyczaj wyszukuję w googlemapach, traseo, mapsme, mapy.cz. Czasem wrzucę jeszcze trasę do locusmappro - tu mam najdokładniejszą mapę i sprawdzam czy nie ma po drodze jakichś nieprzyjemnych niespodzianek. I teraz zadałem sobie pytanie: po co mi inne mapy niż oryginalne z garmina na urządzeniu? Przecież wytyczam trasę przez komputer/telefon. Podczas samej już jazdy, gdyby się coś wydarzyło i trzeba by zmienić trasę to też bym to robił z poziomu telefonu a nie urządzenia garmina. Ktoś powie, że może nie być najdrobniejszych dróg leśnych na garminowskiej mapie - no możliwe, ale jeżeli ich nie będzie w komoocie to w sumie po co mi na garminie. Jak będą w komoocie a nie będzie w garminie to i tak pojadę po śladzie i drogą którą widzę "na żywo". A jak nie będzie w komoocie ani w garminie to na 99% będe je mieć w locusmap pro... Ktoś powie, że bez zasięgu telefonii komórkowej nic nie zrobię. Możliwe. Ale ile jest miejsc w kraju gdzie nie ma zasięgu? Jak w lesie zgubię to zawsze mam mapy ofline locusa. A nawet z mapą papierową nie raz się gdzieś jedzie. W końcu odnajdzie się zasięg i będzie można wyznaczyć na nowo tasę. Za granicę póki co się nie wybieram, a jak już to i tak blisko granicy więc z danymi w roamingu też nie ma problemu. Być może ktoś z Was również ma takie podejście jak ja? A może ktoś miał, ale znalazł jednak argument, że warto wgrać inne mapy na urządzenie ?
artie Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 21 godzin temu, Charvel napisał: Jak to nie ma? https://garmin.opentopomap.org/europe/poland/otm-poland.img <-- a to ? A czemu po prostu nie podłączysz edge'a przez usb i nie przekopiujesz mapy do katalogu Garmin ? Jeszcze do wczoraj na stronie był link do pustego pliku (0,0kB) - dziś już jest OK więc copy+paste i gotowe.
Krystiano Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Mam mały problem z Garminem 530. Nie mogę wgrać aplikacji komoot. Zamiast przycisku "install" mam napis, że aby zainstalować najpierw muszę dokonać aktualizacji urządzenia w garmin express. Tylko, że ja wszystko mam aktualne. Myślałem że to chwilowe ale trwa to msc. Też tak macie?
mataman Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Ta aplikacja już nie jest potrzebna.https://support.komoot.com/hc/en-us/articles/360041441552-Using-komoot-on-a-Garmin-device
Krystiano Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Wiecie może jak wyłączyć virtual partnera? Nigdzie w opcjach nie widzę takiej możliwości a każdy odpalony kurs automatycznie uruchamia virtual partnera. Chodzi o wersję Garmina 530 1
zaako Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Panowie. Jak wasza 830 zachowuje się podczas deszczu? U mnie ekran wariuje, muszę przecierać ręką.
eathan Opublikowano 8 Lipca 2021 Autor Opublikowano 8 Lipca 2021 4 minuty temu, zaako napisał: Panowie. Jak wasza 830 zachowuje się podczas deszczu? U mnie ekran wariuje, muszę przecierać ręką. Tak, niestety tak bywa. Urok ekranów dotykowych.
zaako Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 11 godzin temu, eathan napisał: Tak, niestety tak bywa. Urok ekranów dotykowych. Tak myślałem. Dzięki za info.
Greg Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Cześć wszystkim! Mam pytanie do użytkowników edge 530 w jaki sposób mogę ustawić pola np tętna tak jak na screenie, w jednym polu dodaje mi tylko 1 parametr.
Charvel Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Poprzez aplikacje IQ: https://apps.garmin.com/pl-PL/search?q=Edge+530&start=0&showAllDevices=false&appType=datafield&count=30&sort=MOST_POPULAR
Gomez Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 Pytanie z innej beczki w jaki sposób ustawić aby na przykład w stravie było opisane tak jak na zdjęciu, to jest nazwa roweru plus że to jest Garmin
nctrns Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 Settings>My Gear dodajesz rower, że było wrzucone z garmina powinno samo się wyświetlać jeśli leci synchro przez garmin connect.
Gomez Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 3 godziny temu, nctrns napisał: Settings>My Gear dodajesz rower, że było wrzucone z garmina powinno samo się wyświetlać jeśli leci synchro przez garmin connect. Mam rozumieć że w Garmin connect bo w garmin830 nie widzę tego
mataman Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 Aby wyświetlała się nazwa licznika na stravie nic nie trzeba ustawiać, dzieje się tak z automatu.
Gomez Opublikowano 16 Lipca 2021 Opublikowano 16 Lipca 2021 Teraz, mataman napisał: Aby wyświetlała się nazwa licznika na stravie nic nie trzeba ustawiać, dzieje się tak z automatu. Wolałbym aby była nazwa roweru przypisana do profilu aktywnosci
Rekomendowane odpowiedzi