Jacek2511 Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 Cześć ! czy jest możliwe utworzyć trasę w telefonie na innej aplikacji niż Garmin connect , a następnie wkleić ją go Garmin connect celem przesłania do Edge 530 ?
zaako Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 (edytowane) Garmin Varia RTL 515+ Bontrager Ion Pro. Mam problem ze sparowaniem obydwu urządzeń. Garmin edge 830 wykrywa 2 czujniki, dodaje je lecz w opcjach światła pojawiają się dwa znaki zapytania i nie można sterować oświetleniem poprzez edge, ani varią ani ion pro. Po usunięciu lub wyłączeniu jednego z tych urządzeń problem znika, z tym że garmin powinien bez problemu sterować obydwoma urządzeniami. Wcześniej posiadałem oswietlenie ion pro oraz Flare RT i bez problemu można było sterować te lampki poprzez edge 830. Gdzie leży problem?Teraz sytuacja wyglada tak: Varia włącza mi się z automatu podczas załączania minutnika w edge bo tak ustawiłem, a ion pro muszę włączać ręcznie w samym urządzeniu. Edytowane 17 Lutego 2021 przez zaako
maniol Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 Tak.Możesz zrobić w czym chcesz i wgrać plik *. Gpx bezpośrednio do garmina lub taki plik do garmin connect (kursy - importuj)Możesz zrobić trasę w "zaprzyjaźnionych" aplikacjach. - koomot, rwgps, strava routes (pewnie coś jeszcze) i jeśli połączysz konta to automatycznie poleci to na gc i wtedy po synchronizacji będziesz miał tą trasę na liczniku Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Jacek2511 Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 6 godzin temu, maniol napisał: Tak. Możesz zrobić w czym chcesz i wgrać plik *. Gpx bezpośrednio do garmina lub taki plik do garmin connect (kursy - importuj) Możesz zrobić trasę w "zaprzyjaźnionych" aplikacjach. - koomot, rwgps, strava routes (pewnie coś jeszcze) i jeśli połączysz konta to automatycznie poleci to na gc i wtedy po synchronizacji będziesz miał tą trasę na liczniku Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Gdy wchodzę w aplikacje , wybieram :trening-kursy i tutaj jedyne co mogę to utworzyć własny kurs w oparciu o mapę . nie widzę opcji "importuj" . A może coś źle robię ?
maniol Opublikowano 17 Lutego 2021 Opublikowano 17 Lutego 2021 Gdy wchodzę w aplikacje , wybieram :trening-kursy i tutaj jedyne co mogę to utworzyć własny kurs w oparciu o mapę . nie widzę opcji "importuj" . A może coś źle robię ?Wejdź z kompa /przez stronę www a nie przez aplikację Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Groner Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 Cześć, Jak wygląda w Edge 530 kwestia przeliczania trasy do wprowadzonego przeze mnie GPX, w przypadku gdy trochę zjadę z kursu? Nawigacja będzie pchać najkrótszą drogą, aby do niego wrócić czy raczej cofać do określonego punktu trasy? Da się jakoś ustawić takie opcje?
maniol Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 Cześć, Jak wygląda w Edge 530 kwestia przeliczania trasy do wprowadzonego przeze mnie GPX, w przypadku gdy trochę zjadę z kursu? Nawigacja będzie pchać najkrótszą drogą, aby do niego wrócić czy raczej cofać do określonego punktu trasy? Da się jakoś ustawić takie opcje?Raczej krzyczy cały czas "zawróć" Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Groner Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Właśnie takie odniosłem wrażenie. W takiej sytuacji lepiej korzystać z przeliczania na "monit", prawda? Edytowane 22 Lutego 2021 przez Groner
maniol Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 Nie wiem co to znaczy " na monit "Ja robię tak, że jak widzę na mapie docelową trasę i wiem, że zaraz tam się znajdę to raczej jadę na czuja, ale jeśli jestem w całkowicie obcym terenie to raczej staram się trzymać wytyczonej wcześniej trasy Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Krystiano Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 2 godziny temu, Groner napisał: Cześć, Jak wygląda w Edge 530 kwestia przeliczania trasy do wprowadzonego przeze mnie GPX, w przypadku gdy trochę zjadę z kursu? Nawigacja będzie pchać najkrótszą drogą, aby do niego wrócić czy raczej cofać do określonego punktu trasy? Da się jakoś ustawić takie opcje? Ja wolę kiedy nawigacja nie przelicza mi nowej trasy (w końcu po to wgrywam gpx aby mieć dokładny ślad), ale mogę sobie swobodnie zjechać z trasy, widzę wtedy na mapie gdzie jest ślad i jak chcę do niego wrócić do zwyczajnie jadę w jego kierunku 2
Groner Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Trochę potestowałem i już znalazłem rozwiązanie, które najbardziej mi pasuje. Też właśnie wolę, żeby widzieć ustalony ślad, a trasa nie była przeliczana automatycznie. 13 godzin temu, maniol napisał: Nie wiem co to znaczy " na monit " Ja robię tak, że jak widzę na mapie docelową trasę i wiem, że zaraz tam się znajdę to raczej jadę na czuja, ale jeśli jestem w całkowicie obcym terenie to raczej staram się trzymać wytyczonej wcześniej trasy Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Rokos Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) W dniu 23.02.2021 o 07:39, Groner napisał: Dziękuję za odpowiedzi. Trochę potestowałem i już znalazłem rozwiązanie, które najbardziej mi pasuje. Też właśnie wolę, żeby widzieć ustalony ślad, a trasa nie była przeliczana automatycznie. Hej, czy ktoś się orientuje czy ze strony garmin.openstreetmap.nl będzie jeszcze można ściągać fragmenty krajów czy tylko całe? (garmin 520) Edytowane 23 Marca 2021 przez Rokos
RadS Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) 17 minut temu, Rokos napisał: Hej, czy ktoś się orientuje czy ze strony garmin.openstreetmap.nl będzie jeszcze można ściągać fragmenty krajów czy tylko całe? (garmin 520) Spróbuj https://extract.bbbike.org/ Dla Garmina trzeba wybrać konfigurację Garmin Openfietsmap Lite latin-1 (nie UTF-8, bo wywala błąd). U mnie działa na Garmin Edge 520. Edytowane 23 Marca 2021 przez RadS
Grz_Bo Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Takie pytanie odnośnie licznika i aplikacji garmin connect.W liczniku można ustawić kilka rowerów i zapisywać trasy dla każdego z nich.Garmin connect pozwala również na zdefiniowanie różnych sprzętów, m.inn. rowerów.Czy może rowery z aplikacji automatyczne połączyć z tymi z licznika? ______________Pozdrawiam Grzegorz
PingNoMore Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 W którym miejscu menu licznika jest taka możliwość? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Grz_Bo Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 W którym miejscu menu licznika jest taka możliwość? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaNa dole 3 lll, później profile.______________Pozdrawiam Grzegorz
PingNoMore Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 U mnie w E530 nie widzę dodawania sprzętu w profilach aktywności Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
eathan Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2021 To ja też mam pytanie... Używam dwóch urządzeń - edge i zegarek. Garmin Connect jest spięty ze stravą. No i teraz chciałbym, aby domyślnie wszystkie aktywności z zegarka trafiały wyłącznie na connecta i były prywatne. Natomiast wszystkie aktywności z Edga mają być publiczne i trafiać również do Stravy. Szukam i chyba się nie da... A może ktoś Was ma jakiś knif na to?
bahamut24 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 20 minut temu, Grz_Bo napisał: Na dole 3 lll, później profile. ______________ Pozdrawiam Grzegorz Jaki to model licznika?
PingNoMore Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Edge 530 Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Grz_Bo Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Jaki to model licznika?1030plus.______________Pozdrawiam Grzegorz 1
artie Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 To idźmy dalej - mam w Stravie 3 rowery a w Garminie 3 profile aktywności. Da radę to zautomatyzować, żebym za każdym razem nie musiał w Stravie zmieniać na czym jechałem daną aktywność? 1
zaako Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Gdzie w 830 ustawić żeby po włączeniu aktywności wyświetlał informację o kontroli regeneracji? Kolega ma to w 520 z automatu mu się to wyświetla. 1
Nogi Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) Dopiero co kupiłem edge 530 a już mam problem... Niestety na swoim kompie nie da rady zainstalować Garmin express (straciłem na to cały dzień....). Zaktualizowałem urządzenie dzięki pomocy kumpla. W urządzeniu, przed aktualizacją, mapa mojej miejscowości to były 2 drogi Po wygraniu mapy (tej z Garmin express) jest w miarę ok. Są nawet mniejsze ścieżki rowerowe ( po nich generalnie sprawdzałem czy mapy są aktualne). Problemem jest to, że lubię kolor zielony..a mapa w ogóle nie pokazuje lasów, pól, zieleńców itd itp. Jedynie drogi i wodę. Podpowie ktoś co z tym można zrobić? Do tej pory korzystałem naprzemiennie z map komoot i locusmap z mapami wgranymi ze stronki openandromaps.org Dodam jeszcze, że nie mam basecampa - też nie da się zainstalować na moim komputerze (te same problemy z certyfikatami co przy expressie). Udało i się trohę z mapą. Ustawienia>Profile aktywności>wybrać profil>Nawigacja>Trasowanie>Tryb wyznaczania trasy. Chyba wszystkie opcje poza opcją Jazda Górska pokazują zielone tereny. Pytanie tylko jaki wpływ na ogólne użytkowanie urządzenia ma wybranie tego trybu poza zmianą wyświetlania mapy...jak przetestuję to dam znać. Co do map to jeszcze pytanie do użytkowników. Jakich Wy używancie? Gdzieś przewinęły mi się informacje o mapach z portali typu http://garmin.openstreetmap.nl/ , https://garmin.opentopomap.org/#download . Natomiast co do wgrywania map - biorąc pod uwagę, że nie mam możliwości zainstalowania garmin express /basecamp znalazłem sposób na po prostu skopiowaniu pliku i przerzuceniu go do urządzenia. Trzeba mieć tylko odpowiedni plik. Ktoś z Was w taki sposób radzi sobie z mapami? Ubolewam, że nie da się wrzucić mapy z openandromaps.org (chyba, że się da i ktoś powie mi jak? ) Pozdro! Edytowane 17 Maja 2021 przez Nogi
Rekomendowane odpowiedzi