Skocz do zawartości

Triban RC520 z Decathlonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.04.2019 o 19:27, Erehr napisał:

Uważaj żeby się nie przejechać, bo rozmiar tych opon często jest zaniżony. Ja włożyłem do RC 500 Gravelking'i 35C które mają właśnie lekko ponad 38mm szerokości. Czytałem że 38c potrafi dochodzić szerokością nawet do 42mm i już możesz mieć problem. 

Fotki na 35C (robione ziemniakiem)

IMG_20190413_192123.jpg IMG_20190413_192224.jpg IMG_20190411_093603_HDR.jpg

co to sa za opony ???

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzeszaldo napisał:

co to sa za opony ???

Przecież masz napisane w poście, który sam zacytowałeś, że gravelking 35c

Opublikowano

nowy- drugi zestaw kół, w firmowym zestawie obręcze już mi się rozwiarstwiają? tzn zaczeło być widac miejsca ich łączenie- wcześniej nie było

proszę o opinię

1/ https://www.merlincycles.com/pro-build-alex-cx28-chosen-cx-disc-wheels-700c-81721.html

2/ https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-105-cs-hg700-pd18851/?v_Id=126308

bdzie to do siebie pasowało?

Opublikowano

Hej czy również mieliście problem z regulacją przedniej przerzutki w swoich tribanach rc520? Za Chiny ludowe nie jestem w stanie wyregulować przerzutki tak aby prowadnica nie ocierała łańcucha gdy ten jest na najcięższym i najlżejszym przełożeniu tzn kiedy jest na dużym blacie z przodu i najmniejszym z tyłu oraz na mniejszym blacie z przodu i największym z tyłu. Co prawda łańcuch ociera minimalnie (0.5 mm zrobiło by różnicę) ale ten niepożądany dźwięk doprowadza mnie do szału grrr. Wszelkie regulacje robiłem z manualem do grupy 105 i przyznam że pierwszy raz spotykam się z takim problemem w nowym rowerze. Może ktoś tak miał albo zna przyczynę ocierania?

Opublikowano

Jesteś pewien że Ci sie nie przesunęła przerzutka na ramie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubafxd napisał:

Hej czy również mieliście problem z regulacją przedniej przerzutki w swoich tribanach rc520? Za Chiny ludowe nie jestem w stanie wyregulować przerzutki tak aby prowadnica nie ocierała łańcucha gdy ten jest na najcięższym i najlżejszym przełożeniu tzn kiedy jest na dużym blacie z przodu i najmniejszym z tyłu oraz na mniejszym blacie z przodu i największym z tyłu. Co prawda łańcuch ociera minimalnie (0.5 mm zrobiło by różnicę) ale ten niepożądany dźwięk doprowadza mnie do szału grrr. Wszelkie regulacje robiłem z manualem do grupy 105 i przyznam że pierwszy raz spotykam się z takim problemem w nowym rowerze. Może ktoś tak miał albo zna przyczynę ocierania?

Hej, ja miałem i bujałem się z tym z miesiąc, ale to wynikało z mojej niewiedzy a większość  opisów i filmów w necie nie były precyzyjne i nie wspominały  ze przy regulacji trzeba używać półbiegów później w czasie jazdy też :). Poniżej link do polskiego manualna shimano. Jak to zrobisz zgodnie z instrukcja wszystko będzie ok.

https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 11.11.2019 o 05:32, news_ napisał:

Hej, ja miałem i bujałem się z tym z miesiąc, ale to wynikało z mojej niewiedzy a większość  opisów i filmów w necie nie były precyzyjne i nie wspominały  ze przy regulacji trzeba używać półbiegów później w czasie jazdy też :). Poniżej link do polskiego manualna shimano. Jak to zrobisz zgodnie z instrukcja wszystko będzie ok.

https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf

Super dzięki wielkie! Poszło za pierwszym razem! teraz działa jak należy. Podjechałem dziś do specjalisty żeby skontrolował moją robotę no i wszystko zatwierdził. Dziękuję! 

Opublikowano

świetny , rzeczowy opis, naprawdę fajny kawał roweru 

gratki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo fajna recenzja warto przeczytać.

https://roweroweporady.pl/triban-rc-520-test-roweru-szosowego/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej @Sziva,

Śmigasz na Tribanie, czy zimuje w ciepłym? :)

W swoim przymierzam się powoli do wymiany kół, z tym że sam "zbieram graty". I zastanawiam się nad zmianą piast - ogólnie na nie nie narzekam, ale nie wiem nic o ich wadze.

Masz je jeszcze? Jesteś w stanie poważyć? :)

Opublikowano
20 godzin temu, cactusek napisał:

Hej @Sziva,

Śmigasz na Tribanie, czy zimuje w ciepłym? :)

W swoim przymierzam się powoli do wymiany kół, z tym że sam "zbieram graty". I zastanawiam się nad zmianą piast - ogólnie na nie nie narzekam, ale nie wiem nic o ich wadze.

Masz je jeszcze? Jesteś w stanie poważyć? :)

Same piasty? Nie bardzo, bo musiałabym koła rozkręcać ze szprych.

U mnie obecnie Triban jest wpięty w trenażer i mam zamontowane tylne koło z oryginalnego zestawu (nałożona jest na nie opona do trenażera).

Opublikowano
24 minuty temu, Sziva napisał:

Same piasty? Nie bardzo, bo musiałabym koła rozkręcać ze szprych.

U mnie obecnie Triban jest wpięty w trenażer i mam zamontowane tylne koło z oryginalnego zestawu (nałożona jest na nie opona do trenażera).

A fakt przecież kupowałaś kompletne koła - myślałem w kategoriach, że jednak tamte koła rozbierałaś... w sumie nie wiem dlaczego :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jest możliwość  kupna w dobrej cenie Tribana z Apexem https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-ltd-id_8561385.html  czy jednak dołożyć  do wersji z 105? Co sadzicie?  Szukam czegoś zamiast roweru typu cross.  Dodatkowe pytanie: Czy taki gravel podejdzie do okazjonalnego ciągnięcia przyczepki dziecięcej?

Edytowane przez Jocker
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Jocker napisał:

Witam. Jest możliwość  kupna w dobrej cenie Tribana z Apexem https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-ltd-id_8561385.html  czy jednak dołożyć  do wersji z 105? Co sadzicie?  Szukam czegoś zamiast roweru typu cross. Czy taki gravel podejdzie do okazjonalnego ciągnięcia przyczepki dziecięcej?

Jeśli chodzi Ci o gravela to brałbym z Apexem. Sprzedał te hamulce i manetki i zakupił komplet hydro Apexa. Nie będziesz musiał zainwestować dużo a kultura pracy hamulców zmieni się sporo na plus. EDIT: nie zauważyłem, że chcesz tym ciągać przyczepke. W takim razie szukaj z 105. Drugi blat na korbie Ci się przyda do ciągania przyczepki.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Fimala napisał:

Jeśli chodzi Ci o gravela to brałbym z Apexem. Sprzedał te hamulce i manetki i zakupił komplet hydro Apexa. Nie będziesz musiał zainwestować dużo a kultura pracy hamulców zmieni się sporo na plus. EDIT: nie zauważyłem, że chcesz tym ciągać przyczepke. W takim razie szukaj z 105. Drugi blat na korbie Ci się przyda do ciągania przyczepki.

Hydrauliki na pewno lepsze, ale nie mam czasu na zabawę w poprzekładanie, lepiej poszukać wtedy inny gotowy. ...albo jakąś używkę do 4 tyś, może lepsza opcja. Tego Tribana-apexa modę mieć za 3,5k.

Edytowane przez Jocker
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

no i prezent na walentynki dojechał w postaci 

Piasta Novatec D792SB 32h
Obręcz DT R470disc
Szprychy DT Competition

czyli zmieniam koła w RC 520

odpaliłem winyla i pierwszy rant opony z firmowych obręczy zszedł tuż przed końcem pierwszej strony (dla niewtajemniczonych - około 22 minut) - natomiast zmiana opony/ dętki./ opaski pompowanie/ montaż na nowym kole zamyka się w max 2 utworach Metallica

IMGP1643.JPG
Opublikowano

Po raz setny. Tribany rc mają obręcze tubless i zakładanie lub zdejmowanie opon z takich obręczy zawsze będzie trudniejsze.

Opublikowano

te obręcze są źle skonstruowane, pewnie nieco poniżej tolerancji wymiaru, te moje nowe też są tubeless - jak chcesz kupic to sprzedam w dobrej cenie- będziesz miał całe koła na zmianę

Opublikowano

@tmmm

W 2 utworach Metallica? No, ale to zależy czy takie Mercyful Fate + Master of Puppets co daje nam 19.5min, czy na przykład Hardwired + Untill it Sleeps co daje nam lekko ponad 7.5min. Jest to znacząca różnica, dlatego prosiłbym o sprecyzowanie...

Opublikowano
8 minut temu, Cris92 napisał:

@tmmm

W 2 utworach Metallica? No, ale to zależy czy takie Mercyful Fate + Master of Puppets co daje nam 19.5min, czy na przykład Hardwired + Untill it Sleeps co daje nam lekko ponad 7.5min. Jest to znacząca różnica, dlatego prosiłbym o sprecyzowanie... emoji6.png

to była druga strona Ride the Ligting ;) napewno poniżej 10 minut

Opublikowano

Mi tam zdjęcie opony z tribanowej obręczy zajmuje mniej niż Creeping Death 😁.

Opublikowano

był taki kawałek DRI o Jimmi Hendrix trwał dokładnie 3 sekundy : pum pum jimmi is dead, i mniej wiecej tyle czasu sciagałem firmową oponę z firmowej obręczy po tym jak mi strzeliła chyba od samego patrzenia- krócej to już chyba się nie da ;)

Opublikowano

Ja mam Tribana bez RC, po prostu Triban 520 jak z awatara. Dętkę wymieniałem nie swoimi rękoma w fabrycznych kołach i jak widziałem facet robił to chyba w 3 sekundy. A dlaczego była wymieniana? No właśnie, bo pewnego dnia zapompowałem sobie kółeczka na osiem barów z myślą o wypadzie na szosę na drugi dzień. Rano zamiast budzika budzi mnie *TSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS* no i dlatego zmieniałem dętkę, bo te ich fabryczne taśmy okazały się marne i dętka docisnęła się do gołej obręczy i nastąpiła eksplozja z opóźnieniem. Na tych nowszych tribanach też macie takie przygody?

Opublikowano

taśma wygląda OK, odpowiednio szeroka, elastyczna, nie stwardniała, opony i dętki są ... no nie znalazłem dla nich zastosowania innego niż "do kosza"