Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

,,,,,

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Poradnik pierwsza klasa, ale pozwolę sobie dorzucić 3 grosze😋

Wentyle  najlepiej sobie ściągnąć z chin za parę zł.

Najlepsze są właśnie ze stożkową gumką, bo idealnie się wpasują w otwór. Patent z wentylem z dętki może trzymać lub nie - na dwoje babka wróżyła i w pewnym stopniu zależy to też od jakości mleka. U mnie jeden dedykowany wentyl Rubeny z prostokątną gumką nie chciał trzymać szczelnie i musiałem dobijać powietrza co parę dni.

Co do taśmy co szara taśma przycięta na szerokość obręczy lub nawet dowolna wzmacniania o odpowiedniej szerokości też spisuję się doskonale.

Z oponami zwijanymi niededykowanymi radziłbym uważać, bo mają bardziej elastyczną stopkę i mogą wyskoczyć z obręczy jak ktoś przesadzi z ciśnieniem. Raz mi w uszach dzwoniło pół godziny😀

Warto też wspomnieć o metodzie ghetto czyli zrobieniu opaski z wentylem z dętki. Po założeniu takowej na obręcz wkładamy do środka oponę i pompujemy. Na końcu przycinamy wystające resztki dętki i voila.

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Kupiłem jeden w sklepie jest w tylnym kole, kosztował 35 zł, więc zrobiłem jeden z dętki na próbę, kiedyś miałem kilka kapci i pododcinalem stare Wentle na próbę
Właśnie też jestem na etapie zamówienia na aliexpress

Opublikowano
3 godziny temu, piter614 napisał:

Kupiłem jeden w sklepie jest w tylnym kole, kosztował 35 zł, więc zrobiłem jeden z dętki na próbę, kiedyś miałem kilka kapci i pododcinalem stare Wentle na próbę
Właśnie też jestem na etapie zamówienia na aliexpress

Mam całkiem fajne wentylki, kurcze znów mi z głowy nazwa producenta z głowy wyleciała, coś poniżej 60zł za komplet wyszło, ale są w pełni rozbieralne.

Co do boostera to znalazłem jeszcze takie patent ;)

Opublikowano

Wiem można zrobić śmiało musi być tylko butelka z Coca-Cola
Do tego trzeba wentyl samochodowy wychodzi całkiem tanio

Książę z Bajkiem
Opublikowano

Fajny poradnik, potwierdzam, że lepiej kupić jednak wentyle z okrągłymi, stożkowymi gumkami, u mnie są szczelne nawet "na sucho". 

Nie ma specjalnie znaczenia jaka butelka, ale warto ją przynajmniej czymś przykryć podczas pompowania, dla własnego bezpieczeństwa.

Gaśnicy zdobyć się nie udało, więc zainwestowałem 30zł i zmieniłem butelkę na pojemnik 5l zraszacza z castoramy - wentyle zaskakująco dobrze zapasowały 😉 

Aha, wydaje mi się, że lepiej zacząć od 50-60ml mleka i dolewać co miesiąc-dwa - z jakiegoś patyczka można sobie nawet zrobić bagnet to sprawdzania poziomu przez wentyl 😉

Opublikowano

Właśnie dodałem namiar w pierwszym poście na wentyle z aliexpress dzięki @seraph sam zakupiłem 6 sztuk

Dodam że młody poszedł na rower o 15:00 byłem u  niego o 17:00 mleko w kołach trzyma ,wentyl wycięty z dętki też trzyma póki co nic się nie dzieje ,młody skacze a koła się dobrze mają

Opublikowano

Patent z butelką jest całkiem dobry trzeba przyznać :) Taką samoróbką wczoraj bezproblemowo wskoczyły mi Nobby Nic 2.25 Snakeskin na dwóch kołach. Przez całą noc trzymały ciśnienie na sucho. Mleko dolałem dziś rano. Napompowałem do dwóch kół po 2 bary i nigdzie nie widać choćby śladu, że gdzieś mleko zalepia. Wentyle Trezado i mleko Trezado Supreme Vanilla. Koła to DT XM1550 przystosowane już do tubeless seryjnie.83aad4942a17f820d0d4b593a9e0f921.jpga3904910faf87bebb605ce911767439c.jpg

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam W ogrodniczym kupicie cos takiego.Ja mam I do mycia I do pompowania w jednym

IMG_20181003_175021.jpg
Łza Włóczynutka
Opublikowano

o, ciekawy pomysł. W jaki sposób masz zrobioną przejściówkę/końcówkę do wentylków?

Opublikowano

Można w sumie końcówkę pompki przełożyć jeśli wąż ma podobną średnicę. Tylko, że bez blokowania zaworu upustowego (czerwony na zdjęciu) to chyba zbyt mocno tego nabić nie można?

Opublikowano

Ten spryskiwaczy fajna sprawa na wyjazd gdy chcemy umyć rower
Autor patentu poda do na jakie ciśnienie nabija swój patent?

Opublikowano

Zawor fabrycznie jest do 3 bar,ale zostal zaslepiony.Sam w sobie jest w stanie nabic okolo 4moze 5 barrow.Ja dzisiaj pompka stacjonarna nabilem do 6ciu.Dla mnie wystarcza.Pozdrawiam

Opublikowano

Na taki zbiornik kiedyś próbowałem nabić 3 calowe opony, ale nie udało mi się. Niestety nie wpadłem wtedy na to, żeby zaślepić zawór bezpieczeństwa, może obyło by się wtedy bez kupowania kompresora.

Opublikowano

A poleciłby ktoś już jakiś gotowy, mniejszy kompresor, który nadał by się do tublessów oraz do czyszczenia roweru, do wydmuchania piachu z kasety, wody po myciu itp.? Takich samoróbek nie chcę zbytnio robić, 2 lewe ręce do majsterkowania... ☹️🤭 Znajdzie się coś np. do 200zł, czy bez przynajmniej 2x tyle nie ma co podchodzić do tego tematu i trzeba brać coś tego typu? https://allegro.pl/oferta/stanley-kompresor-sprezarka-6l-8-bar-zestaw-6el-5213564045

Opublikowano

Generalnie tego typu kompresory co dałeś link generują bardzo duży dźwięk, i może to być nie zbyt przyjemne dla uszu
Ale może tutaj w śród znajomych ktoś ma taki cich
Kompresor z lodówki idealnie pasuje do mieszkania bo jest cichy, jednak do niego musisz mieć butle by było co nabić

Łza Włóczynutka
Książę z Bajkiem
Opublikowano
22 godziny temu, SnikerS napisał:

(...) do czyszczenia roweru, do wydmuchania piachu z kasety, wody po myciu itp.? 

Do tego to wystarczy dmuchawa do liści a nawet suszarka do włosów 😉 

Wydawanie kilku stówek na kompresor, żeby 1-2x w roku użyć do wbicia opony to ciut przesada, szczególnie, że sporo miejsca zajmie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Książę z Bajkiem napisał:

Do tego to wystarczy dmuchawa do liści a nawet suszarka do włosów

1 kwietnia już był 😁😁

A tak na serio po co mi dmuchawa do liści w bloku ?

A kompresor wykonany z lodówki nie obudzi cię nawet w nocy 😝

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam pewien problem. Pacjent to WTB Riddler + koła Specialized Hayfield. Koła uszczelniałem przy pomocy kompresora i zestawu Stansa (taśma + mleko). Przy pompowaniu opony ładnie wskoczyły na swoje miejsce. Zero wycieku mleka przy wentylu lub nyplach lecz cisnienie z nadymanego 3.8 bara przez całą dobę zeszło na 2.8 bara. Na słuch nic nie ucieka... Powoli tracę cierpliwość do tych opon...

Opublikowano

Nadymaj tyle ile potrzebójesz, weź wsadz do wody będziesz widział gdzie ucieka

Opublikowano
14 minut temu, Fimala napisał:

Panowie mam pewien problem. Pacjent to WTB Riddler + koła Specialized Hayfield. Koła uszczelniałem przy pomocy kompresora i zestawu Stansa (taśma + mleko). Przy pompowaniu opony ładnie wskoczyły na swoje miejsce. Zero wycieku mleka przy wentylu lub nyplach lecz cisnienie z nadymanego 3.8 bara przez całą dobę zeszło na 2.8 bara. Na słuch nic nie ucieka... Powoli tracę cierpliwość do tych opon...

Dokręć wentyl. U mnie na dwóch zestawach kół też powietrze uchodziło i nie wiadomo było którędy, a wystarczyło o dwa obroty dokręcić wentyl. 

Jeśli opony nie są typowo tubeless, to być może muszą się nasycić mleczkiem i póki co przepuszczają przez pory. 

Opublikowano
Teraz, Sziva napisał:

Dokręć wentyl. U mnie na dwóch zestawach kół też powietrze uchodziło i nie wiadomo było którędy, a wystarczyło o dwa obroty dokręcić wentyl. 

Jeśli opony nie są typowo tubeless, to być może muszą się nasycić mleczkiem i póki co przepuszczają przez pory. 

Opony typowe tubless. Sprawdze te wentyle, ale mam wrazenie ze wszystko jest ok. Ostatnim razem jak mialem niedokrecone to mleko uciekalo mi przy wentylu.

Opublikowano

Tak swoją drogą. Posiadam dwie sztuki RaRa 2.1 26". Opony Tubeless Ready w wersji Evo. Fajny i lekki laczek (450g). Niestety jedna uległa takiemu przetarciu. Od wewnątrz tragedii nie ma. Myślicie, że wulkanizator poradzi sobie z czymś takim i będzie dalej trzymać ciśnienie po zalaniu mlekiem? Dam ją na przód dla bezpieczeństwa.0c05ac87c27abca2df2a1f68893cb285.jpg

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zastanawiam się nad zastosowaniem tubelessów u siebie.

Pytanie teraz dotyczące obręczy - u mnie są zwykle obręcze. Opony również nie są TR.

Czy mogę próbować tylko uszczelnić obręcz na nyplach i zakładać oponę, czy tylko Ghetto tubeless wchodzi w grę?