Skocz do zawartości

Specialized Diverge E5 Comp (2019): kawa z mlekiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, JaW napisał:

@Fimala-nie muszę wiercić. Mogłem puścić kabel bez wiercenia :) To była moja decyzja ze względu estetycznego. 

Co nie zmienia faktu, że to DI2 jest mocno zacofane jak na dzisiejsze czasy gdzie masz eTapa czy AXSa działającego w pełni bezprzewodowo.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 12.02.2020 o 10:34, Fimala napisał:

Co nie zmienia faktu, że to DI2 jest mocno zacofane jak na dzisiejsze czasy gdzie masz eTapa czy AXSa działającego w pełni bezprzewodowo.

Widziałem na OLX jakiś rowerek NONAME z AXS za 12000 zł nowy, więc na szczęście ceny zaczęły w końcu spadać. Za rok będę szukać nowy rower właśnie z AXS, bo wątpię żeby shimano w 3 generacji w końcu poszło w stronę bezprzewodowości

Opublikowano

Piękny Specu! Aż miło popatrzeć wielu km  życzę!🤗

• Lubię to! 1
Opublikowano

@evcia_lina dziękuję w imieniu Speca i własnym.

@HUN @Fimala - nie miałem do czynienia z grupami Srama. Miałem do czynienia z Ultegrą Di2 w Specu Roubaix. Na podstawie tego doświadczenia zmieniłem osprzęt w moim Specu. Nie twierdzę, że Di2 jest lepsze od Reda, nie wiem tego. Oba rozwiązania mają i zalety, i wady. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście swoje maszyny wyposażyli w bezprzewodowe Sramy, jeśli uznacie to za stosowne. 

I wtedy opiszcie upgrade na Forum. 

:)

Opublikowano
12 godzin temu, JaW napisał:

@evcia_lina dziękuję w imieniu Speca i własnym.

@HUN @Fimala - nie miałem do czynienia z grupami Srama. Miałem do czynienia z Ultegrą Di2 w Specu Roubaix. Na podstawie tego doświadczenia zmieniłem osprzęt w moim Specu. Nie twierdzę, że Di2 jest lepsze od Reda, nie wiem tego. Oba rozwiązania mają i zalety, i wady. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście swoje maszyny wyposażyli w bezprzewodowe Sramy, jeśli uznacie to za stosowne. 

I wtedy opiszcie upgrade na Forum. 

:)

Nie hejtuje twojego wyboru tylko hejtuje Shimano, że są tak zacofani jeśli chodzi o elektronike :D Przecież nowy GRX przy tych futurystycznych klamkach jakby był bezprzewodowy to wyglądałby genialnie! Taki futurystyczny clean look roweru.... Ahhh rozmarzyłem się :D

Opublikowano

JaW, jako użytkownik Diverga, również z Future Shockiem, mam pytanie, czy Twój rower wydaje jakieś podejrzane dźwięki? Mam na myśli "grzechotanie" dobiegające z okolic główki ramy, sterów, kierownicy. Na 100% jest to związane z Future Shockiem, ale nie z jego "klikaniem" przy uginaniu na postoju, czy też dobijaniem przy większych dziurach. Ten dźwięk pojawia się przy jeździe na wybojach, czyli wtedy, kiedy rower, a więc i wspomniane wyżej elementy, drżą. Może mieć znaczenie, że mój rower jest karbonowy (jak wiadomo, ten materiał mocno przenosi dźwięki), ale irytuje mnie to i uważam, że nie powinno mieć to miejsca. Dodam, że wymieniałem już samego Future Shocka, więc na pewno nie jest to kwestia wadliwego egzemplarza amortyzatora. Dźwięki wywoływane linkami prowadzonymi wewnątrz ramy też wykluczyłem :)

Pytanie to kieruję oczywiście nie tylko do JaW-a, piszcie, proszę, swoje obserwacje w tym temacie.

Pozdrowienia,
Grzesiek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.01.2020 o 19:42, JaW napisał:

@Antyszprycha - zainspirowałeś mnie. :) Przed chwilą rozebrałem FS, zmieniłem sprężynę amora na najtwardszą i usunąłem jedną podkładkę spod mostka. Teraz trzeba naprawdę mocno nacisnąć kierownicę, aby amortyzator doszedł do końca i dobił do ogranicznika. I mostek jest teraz jakieś 7 - 8 mm niżej, więcej już się nie da. Pogadam z chłopakami w sklepie i serwisie, może oni mają jakiś inny sposób. @DiamondDog- możesz tego u siebie spróbować, porównamy wrażenia z jazdy z twardą sprężyną :)

@m-peter mocowania Wahoo nie ma, niestety. Od góry gniazdo na Garminy, od dołu mocowanie dla Go Pro. Lampka też ma na obudowie odpowiednie, pasujące mocowanie, tak że wystarczy ją tylko przykręcić śrubką. W komplecie jest też mocowanie dla okrągłych lampek, które przypina się dołączoną gumką. 

Jak się sprawuje FS po usunięciu podkładki i zmianie na twardsza sprężynę?Czy masz już jakiś sposób na usunięcie wszystkich? 
Na stronie producenta model szosowy Roubaix z tym systemem może posiadać podkładki lub nie. Nawet na foto widać. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam  Panów kurcze przez okres narodowej kwarantanny zime itd... (to nie moja wina :)) Waga skoczycła mi na 105kg (+15 kg). Jak myślicie Diverge wytrzyma takie obciążenie? Spec podaj max 120kg, ale jak spoglądam na moją maszynę to trochę delikatna się wydaje. Obawiam się o ramę.

Opublikowano

Ja jeszcze kilka miesięcy temu ważyłem niecałe 100kg i rower be problemu dawał radę. Rama i obręcze, jak na gravela przystało, są dość mocne. 

Opublikowano

Oczywiscie myślę  głównie o asfalcie, na szutry i lasy jak waga spadnie do -90kg. :) Mam zejfajny rower i obawiam się na nim jeździć... 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich na początek.

Mam pytanie odnośnie nowego zakupu. Czy bez problemu zmieszczą się Pathfindery 38c? Wydaje mi się, że wózek przedniej przerzutki jest blisko opony seryjne, ale może mi się wydaje. 

Diverge Elite 2019

Full-Size-Render.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

@JaW Jak Diverge spisuje się jako szosówka po dłuższym czasie użytkowania? Moja Sequoia pękła i prawdopodobnie wpadnie mi nowy Diverge alu z gwary. Ten nowy wydaje mi się, ze jest bardziej rozlazły od twojego, ale może charakter utrzyma?

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

Posiadam podobną kawę z mleczkiem tylko w wersji Rockhopper mtb i rozglądam się za Divergem.

Czy wersja bez FS jest dużo gorsza w użytkowaniu niż z FS ?

Mój tato ma Roubaix z FS i jest też bardzo zadowolony.

Dziękuję i pozdrawiam.

IMG_20201105_120238.jpg Edytowane przez ZiemekMTB