Rowerowa Szajba Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Opublikowano 15 Maja 2019 To jest wersją Rock Shox-a TK 30 silver (olej+sprężyna). Z tego co mi wiadomo odnośnie przerobienia na powietrzny to dostałem od jednej osoby linka że jest taka możliwość. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem to zerknij do sklepu w niemczech Rosebikes tam aktualnie sa fajne ceny na amortyzatory. Z tego sklepu kupowałem czas oczekiwania około 3 tygodnie ale taniej niż u nas więc warto poczekać. 1
Mogles Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 szukam czegoś fajego z naciskiem Cena/ jakość myślałem o Suntour xcr air lub raidon itp
w0jta5 Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Kurcze, kupiłeś nowy amorek na sprężynie? Zły wybór. Działaj i zmieniaj na powietrze, a odczujesz duża poprawę pracy widelca. Przerabiałem to na dziewczyny Reconie - sprężyna jest mega leniwa (pomino idealnego trafienia w wagę raidera), na powietrzu wybieranie drobnych nierówności jest dużo przyjemniejsze.
Rowerowa Szajba Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Opublikowano 15 Maja 2019 Liczyłem się i z takimi komentarzami. Niestety mój budżet nie pozwala mi w najbliższym czasie na ta zmiane. I tak udało mi się najniższy budżetowy z wyższej półki amor kupić to jest dużo. Cena za niego wyszła mnie poniżej 500 zł to też był plus. Jak z ta jazdą niestety nie mam jak przetestować bo cały czas leje. Doszedł mi ostatni akcent kapselek do roweru koloru jak podkładki pod mostek firmy 2az
Kruk Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Wymiana z kaszlaka XCM na Rock Shoxa XC 30 to jest duży skok w pracy i trwałości amora i to można nazwać amorem. Przez lata zanim dorobiłem się swojej Rybki, miałem XC28 i po 7 latach miał 1 serwis, i nic się nie popsuło O_O Amor jest sztywny ( tak wiem ciężki), ale pracuje fajnie, tłumik tłumi zarąbiście, blokada na kamień a co ciekawe jest sztywniejszy niż moja Reba Te seria XC28, XC30, niedługo XC35, to dobre podstawowe amory, jak ktoś ma ograniczony budżet to jest to dobra opcja. A po drugie, niech mi ktoś znajdzie nowy amor, z piwotami, pod koło 26 cali i z tłumikiem olejowym aa i ten model można ulepszyć i zrobić solo air: https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-spring-internals-left-solo-air-xc30/136338311/p Także da się zrobić powietrzny amor z niego, fakt nie jest lekki jak Reba czy SID ale też nie kosztuje tyle
w0jta5 Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 12 godzin temu, Kruk napisał: pod koło 26 cali i z tłumikiem olejowym aa i ten model można ulepszyć i zrobić solo air: https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-spring-internals-left-solo-air-xc30/136338311/p Ta sprężyna jest pod koła 27,5 i 29'' - trzeba dokładnie sprawdzić, czy przypasuje pod kolegi 26''. 12 godzin temu, Kruk napisał: Także da się zrobić powietrzny amor z niego, fakt nie jest lekki jak Reba czy SID ale też nie kosztuje tyle Amor 500 zł, sprężyna 220 zł, z wysyłkami mamy wydane lekko 800 zł. Gdyby sam nie miał narzędzi to jeszcze 200 zł na serwis 12 godzin temu, Rowerowa Szajba napisał: Liczyłem się i z takimi komentarzami. Nie krytykuje wyboru, tylko spoglądam na sprawę z boku, jako osoba która również coś tam cały czas kombinuje i usprawniam przy rowerze.
Kruk Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Ze sprężyną powietrzną pod 26 też się znajdzie: 11.4018.010.151 numer części pod 26 cali amor: https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-spring-internals-left-30-gold-solo-air/136338312/p Fakt, jakby kupować od razu to by się nie opłacało, nie mnie to jest najlepsza opcja bo można zmienić sobie sprężynę na powietrzną potem jak się kasy nazbiera Popatrz również na to że amorów powietrznych, nowych pod 26 koło z piwotami już raczej nie ma.
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Opublikowano 16 Maja 2019 Najpierw chce sprawdzic na sprezynie jak sie jeżdzi. Jak Kruk wczesniej pisał miałem XCM to kloc który sie ciesze że wyrzuciłem z roweru i kupiłem podstawowy model Rock Shox-a wga od razu o 600 gram w dól i sie zrobiło przyjemne 13 kg. Ta waga pozostanie jest dla mnie idealna. Nie potrzebuje kolejnych ulepszeń jak na razie. Podkładki pod stery wraz z kapselkiem 2aZ załozone i tak sie juz raczej bedzie prezentował nie planuje upgreadów kolejnych robic. 2
Rowerowa Szajba Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Opublikowano 17 Maja 2019 Rower ukończony i chiałem przedstawic końcowy efekt. Wiecej przerubek nie przewiduje, mi sie bardzo podoba a to jest najwazniejsze. Dzis nie miałem za bardzo czasu jeżdzic malutka rundka jedynie na podwórku i rower po zmianie amorka dostał jakies lekkości czuc to od razu. Teraz musze uwazać bo lekko sie go podnosi na jedno koło Jutro planuję dłuższa jazdę przetestowac jak sie nowy amortyzator sprawdza. Wtedy cos jeszcze napisze. 2
Kruk Opublikowano 18 Maja 2019 Opublikowano 18 Maja 2019 Nooo i teraz to wygląda hehe ja już wiem od Właściciela że jeździ się super
Rowerowa Szajba Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Opublikowano 18 Maja 2019 (edytowane) Tak dzis go przetestowałem 40 km trasa. Na nie równościach podczas odblokowania ładne mi wyłapuje więc bez stresu mozna 40 km i wiecej jechać a przy blokowanym po asfalcie ładnie sie toczy bez efektu że blokada nie dziła. Działa i to dobrze. Kolejna róznica to zmniejszona waga roweru która jest odczuwalna podczas podjazdów. Po zmianie amora czuc od razu że lekko sie podjeżdza a nie jak wczesniej że jednak ciezkawo, teraz jest fajnie. Edytowane 19 Maja 2019 przez Rowerowa Szajba
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Od zawsze podobało mi się połączenie czerni z pomarańczą Widzę, że kapsel i podkładki wsadzone, wygląda świetnie u mnie chyba lepiej wygląda ten accentowski kapsel Powiedz, jakie masz pancerze?
Rowerowa Szajba Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Jakoś z tym kolorem ramy samo wyszło spodobała mi się w sumie myśląc coś fajnego uda mi się złożyć i się udało bo wygląda dobrze. Miałem kapsel accenta czarno szary ale gryzł mi się z rowerem i wymieniłem. Pancerze kupiłem na Allegro, odnośnik do strony będzie w moim wpisie na 1 stronie. Pancerze sa dość twarde nie wyginają się jak te tanie czarne. Ale linki juz wymieniłem na oryginalne Shimano tych z zestawu z pancerzem jak mi przyszły nie założyłem.
Rowerowa Szajba Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 Wreszcie sie lato zrobiło wiec pomyslałem o jakims konkretnym bidonie i oto taki kupiłem. Jest świetny nic sie nie wychlapuje wart tych pieniedzy które wydałem i polecam każdemu Camelbacka
Mogles Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 7 minut temu, Rowerowa Szajba napisał: Wreszcie sie lato zrobiło wiec pomyslałem o jakims konkretnym bidonie i oto taki kupiłem. Jest świetny nic sie nie wychlapuje wart tych pieniedzy które wydałem i polecam każdemu Camelbacka Jaki masz do niego koszyk ?
Rowerowa Szajba Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) Koszyk mam elite custom race skin. Te koszyki tez chwale kosztuja jakos 50 zł ale dzis jeżdziłem po kamieniach i nie pozwolił zeby bidon wypadł. Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Klocki tył wymieniłem na meridy odczuwam wieksza siłe hamowania i prawdopodobnie jest to spowodowane 3 mieszankami oraz dłuższa okładzina w porównaniu do tych które dostałem z zestawu model ST 65 Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 14 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Ostatnio zakupiłem kilka potrzebnych narzedzi ułatwiajacych serwis roweru oraz środek który kupiłem jak sie sprawdzi i swietny jest ten degreaser polecam. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Dzisiejsza wycieczka w takim otoczeniu przyrody i widokach na moje okoliczne górki w tle. Przy okazji test nowych klocków pod hamulce v-breake merida. Siła hamowania bardziej niz zadowalająca. Czekam teraz na przesyłke gdzie zakupiłem kolejny komplet klocków tym razem na przód Edytowane 16 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Dzis sms przyszedł i szybki skok rowerem do paczkomatu. Drugi komplet klocuszków meridy leci do roweru tym razem na przód Edytowane 21 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba
Rowerowa Szajba Opublikowano 24 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2019 Planowana mała zmiana w kokpicie roweru po dłuższym przegladaniu zasobów sklepów internetowych zakupiłem mostek ritchey 80 mm, mocowanie pod 31,8 mm oraz wznios +-6 stopni. Został zakup kierownicy i prawdopodobnie bedzie to model giętej kierownicy DA BOMB COBRA ale jeszcze sie zastanawiam
Rowerowa Szajba Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Jestem właśnie po jeżdzie próbnej i zmianie kokpitu jeśli tak to można nazwac w rowerze. Zamontowana została nowa kierownica 710 mm oraz mostek 80 mm. Miałem problem z korkami gripów bo podczas proby włożenia latał w kierownicy. Owinałem kilka razy taśmą izolacyjna i pomogło nadwyraz super Podczas nagłego skręcania mostek nabrał wiekszej zwrotności i nerowości na plus dla mnie, został ustawiony na ujemny wznios. Podczas pierwszej jazdy wydawało mi się jak bym miał zaraz leciec przez kierownicę. Widocznie obniżył mi się przód lub mam takie wrażenie. Po przejechaniu 30 km przyzwyczaiłem sie mniej wiecej do nowej geometrii w rowerze. Jednak gieta kierownica lekko jest fajna. Oto efekt końcowy (mi sie podoba) Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Rowerowa Szajba 2
Rowerowa Szajba Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzis test roweru na singielkach rowerem po lesie. Pierwsza stycznośc z tego typu sciezkami wrażenia sa super. Rowerek i na takim czyms dawał rady a to najwazniejsze. Tylko komary dawaly troche popalić. Do takiej jazdy lepiej miec przerzutke tył ze sprzegłem. Oczywiście i bez tego da sie jechać ale w pewnych momentach wózek niemiłosiernie bił mi po zebatce :)))) Zdjęć nie mam niestety komary mi nie pozwoliły
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 Dalszy ciąg testów kierownicy która zakupiłem i tydzień temu zamontowałem w rowerze. Teraz przy delikatnym podniesieniu jej w strone jeżdźca uznaję że jest pozycja optymalna. Nie zdecydował bym się na szersza niż 710 mm ponieważ przy tej szerokości łokcie nienaturalnie będą wykrzywione do zewnatrz a to wiązać się będzie z bólem nadgarstków. A oto kilka zdjęć z ostatniego 43 km przejazdu po mojej okolicy. Zaliczona trasa sztucznie zrobiona z redgardenikami i co chwile zakrety 180 stopni i pod góre i z górki a także jazda po lesie :)) Temperatura bardzo przyjemna bo 24 stopnie .
cepelia Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 mam pytanie odnośnie kokpitu... dałeś wszystkie podkładki pod mostek i giętą kierownicę (tak wygląda że 30mm do góry) i mostek założyłeś na minusie... dlaczego ?
Rekomendowane odpowiedzi