Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzieki wielkie za odpowiedz jednak raczej kupil bym nowy pozatym ten sklep ktory wystawia rowery na allegro jest niedaleko mnie wiec bym u nich kupil, tylko wlasnie sie zastanawiam czy lepiej naped kupic lepszy czy hamulce tarczowe.. Co wy byscie wybrali kupujac dla siebie?

Opublikowano

To nie są ,,niezłe" hamulce tarczowe, tylko jeden z podstawowych modeli.

Ja bym raczej wybrao coś z lazaro v3, Kands maestro lub spartacus cross 4 na alivio.

Nie mam bezposredniego doświadczenia z wszystkimi grupami shimano, ale po rowerach znajomych i starczych modeleach grup tanszych shiamno wnioskuję, że Alivio to jest sposunkowo dobra solidna grupa z którą nie powinno być problemów. Wszystkie niżej oczywiście muszą być zrobione z gorszych materiałów.

Jedyna bolączka tych 3 modeli to korba na kwadrat, soaby/ciężki amortyzator i przeciętne koła. O ile z kołami nie ma kolorowo w modelach nawet za 2,5k to amorek można wymienić na sztywny (najtanszy model lazaro jeat sprzedawany z sztywnym na tej samej ramie), oraz wymienić korbę na alivio m4060 z zewnętrznymi łożyskami, czyli jak dla mnie najlepszy system.

Zapytaj sprzedawcy o taką wymianę, bo wiem że to możliwe. Wtedy za ok 1500zł możesz mieć rower o przyzwoitej wadze, oraz z dobrym osprzętem, który Ci długo posluzy.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.04.2017 o 11:10, Roni90 napisał:

Witam,

chciałbym kupić rower za mniej wiecęj do 1500 zł. Niżej są 3 linki rowerów które wpadly mi w oko. Bardzo bym prosił o doradzenie który by był lepszy oraz może polecenie jakiegoś innego roweru.

A może takie podstawowe pytanko, jakiego wzrostu jestes?

A pytam dlatego że mozna coś fajnego kupić z wyprzedaży, ale tam właśnie są pojedyńcze egzemplarze, dlatego jest ważne jakiego rozmiaru szukasz...

No i warte zastanowienia jest to do czego głównie będzie tobie ten rower służył.

Bo jak już mówimy o hamulcach, to nie oznacza że jak ma się dobre V-ki to muszą być z góry gorsze od tarczówek. Dlatego tak ważne jest pytanie do czego głównie będzie przez Ciebie rower wykorzystywany.

Edytowane przez suchy
Opublikowano

Zero informacji do czego ma być ten rower... jak mamy doradzić?

Opublikowano (edytowane)

Sadząc po poście autora chciałby coś na sztywniej ramie do XC. Lecz powiem że te rowery które nam przedstawił są strasznej jakości już lepszym wyborem było by złożenie na 100x lepszych częściach używanych.

Edit: Panowie nie wiem jak wy ale ja zauważyłem że sporo ludzi nie podaje podstawowych info. które są potrzebne w dalszej pomocy. Moim zdaniem administratorzy powinni stworzyć wytyczne gdzie każdy musiałby je wypełnić. A jak by to ułatwiło nam życie ;)

Edytowane przez LukasFR22
Opublikowano (edytowane)

Wzrostu mam 175, jazda amatorska raczej po asfalcie 2 razy w tygodniu, dlatego nie oczekuje niewiadomo co. To bedzie moj drugi rower bo moj góral juz niestety stary, zaniedbany i ciezki, dlatego tez poprosilem was o podpowiedz na co zwrocic uwage w tych rowerach ;) bo napewno sie znacie o wiele wiecej na rowerach niz ja ;)

Pozdrawiam wszystkich

ps. Dokladnie w punktach wytyczne mozna wprowadzic jakie info chcecie. Napewno bedzie lepiej wam doradzac niz tak na slepo ;)

Edytowane przez Roni90
Opublikowano

No to pozwolę sobie mnie zacytować ;p

3 godziny temu, Janao napisał:

To nie są ,,niezłe" hamulce tarczowe, tylko jeden z podstawowych modeli.

Ja bym raczej wybrao coś z lazaro v3, Kands maestro lub spartacus cross 4 na alivio.

Nie mam bezposredniego doświadczenia z wszystkimi grupami shimano, ale po rowerach znajomych i starczych modeleach grup tanszych shiamno wnioskuję, że Alivio to jest sposunkowo dobra solidna grupa z którą nie powinno być problemów. Wszystkie niżej oczywiście muszą być zrobione z gorszych materiałów.

Jedyna bolączka tych 3 modeli to korba na kwadrat, soaby/ciężki amortyzator i przeciętne koła. O ile z kołami nie ma kolorowo w modelach nawet za 2,5k to amorek można wymienić na sztywny (najtanszy model lazaro jeat sprzedawany z sztywnym na tej samej ramie), oraz wymienić korbę na alivio m4060 z zewnętrznymi łożyskami, czyli jak dla mnie najlepszy system.

Zapytaj sprzedawcy o taką wymianę, bo wiem że to możliwe. Wtedy za ok 1500zł możesz mieć rower o przyzwoitej wadze, oraz z dobrym osprzętem, który Ci długo posluzy.

Na asfalt sztywny widelec jak najbardziej i system  Hollowtech 2, tylko zapytaj sprzedawcy, czy Ci zrobi taki przeszczep za dopłatą. Jak nie to przymierz się do tych rowerów i zamowisz przez internet (podam Ci namiary) zapłacisz chyba o 100zl wiecej za rower na sztywnym i korbie alivio m4060

Opublikowano
30 minut temu, LukasFR22 napisał:

są strasznej jakości

Nie są

30 minut temu, LukasFR22 napisał:

już lepszym wyborem było by złożenie na 100x lepszych częściach używanych.

Ale to dużo droższy sposób

3 minuty temu, Janao napisał:

Na asfalt sztywny widelec

Też tak kiedyś myślałem i na krótką metę jest super, niestety wiele osób wraca do amortyzatorów... dlatego np. w Crossie wystarczy wideł z blokadą skoku. Trzeba pamiętać, że główne dwie marki sztywnych widłów czyli Force i Mosso są z aluminium, a te słabo tłumi drgania, jest zbyt sztywne.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Chris napisał:

też tak kiedyś myślałem i na krótką metę jest super, niestety wiele osób wraca do amortyzatorów... dlatego np. w Crossie wystarczy wideł z blokadą skoku. Trzeba pamiętać, że główne dwie marki sztywnych widłów czyli Force i Mosso są z aluminium, a te słabo tłumi drgania, jest zbyt sztywne.

Alu nie jest właśnie sztywne, bo się łatwiej wygina od carbonu. 

Na długiej trasie ważna jest waga roweru. Na sztywnym ja zaoszczędzilem prawie 2kg, a porównywałem sobie jazdę na podobnych nawiwrzchniach z blokadą i bez i szczerze i tu ręce telepotały i tu. Różnicę są przy zjezdzaniu z krawężników, ale tego raczej nie ma co brać pod uwagę. Tanie amory w takich rowerach są kiepskie i nie speoniają Moich oczekiwań. Większość myśli że amor z przodu na za zadanie poprawić konfort, a założenie jest bardziej takie, żeby koło stykało się z nawierzchnią, a nie było w powietrzu.Takie rozwiązanie jest potrzebne na zawodach, ale w codziennym życiu na asfalcie i lekkim terenie, amorki nie są potrzebne. Jeśli ktoś myśli o komforcie to niech zainwestuje 200zl na amortyzowaną sztyce suntour i wtedy dopiero można rozmawiać o komforcie.

Edytowane przez Janao
Opublikowano
2 minuty temu, Janao napisał:

Alu nie jest właśnie sztywne, bo się łatwiej wygina od carbonu. 

I na tych bzdurach już możemy skończyć temat.

W kwestii tłumienia drgań jest tak: Karbon>Stal>Aluminium więc proszę nie siej herezji. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chris napisał:

I na tych bzdurach już możemy skończyć temat.

W kwestii tłumienia drgań jest tak: Karbon>Stal>Aluminium więc proszę nie siej herezji. 

po co ta agresja ? ;) Jeśli chodzi o ramy carbonowe, to są sztywniejsze i mniej sztywne.. Chodzi o to że dobra rama carbonowa będzie bardziej sztywna od alu i przy sile nacisku podczas pedałowanie nie wigina nam się tak rower przy suporcie i na widełkach ;)

Opublikowano
6 minut temu, Janao napisał:

po co ta agresja ? ;) Jeśli chodzi o ramy carbonowe, to są sztywniejsze i mniej sztywne.. Chodzi o to że dobra rama carbonowa będzie bardziej sztywna od alu i przy sile nacisku podczas pedałowanie nie wigina nam się tak rower przy suporcie i na widełkach ;)

Ja o chlebie, ten o niebie. Pisałem o widelcach aluminiowych, a Ty wyskoczyłeś, że karbon jest sztywniejszy, jakbyś chciał mi zaprzeczyć. Teraz odwracasz kota ogonem i piszesz o ramach. 

Opublikowano

Hehe przyznaje rację że zdanie o tym że alu się łatwiej wygina od carbonu bez żadnego wyjaśnienia było troche nieodpowiedzialne.Są ramu alu 60xx mniej sztywne i 70xx  sztywniejsze. Tak samo jest z carbonem. Ogolnie carbon i alu pewnie mogą być podobnie sztywne, ale tocarbon lepiej pochłania drgania. Moim zdaniem opolinie na forach o tym że alu, a carbon to przepaść w tłumieniu są trochę przesadzone, bo ja przy bezpośrednim porównaniu odczuwałem różnicę, ale na pewno nie takie,  żeby pisać o przepaści pomiędzy tymi materiałami. Wyżej wspomniany lazaro, będzie miał stalowy widelec.

Opublikowano
2 godziny temu, Chris napisał:

Nie są

Ale to dużo droższy sposób

Też tak kiedyś myślałem i na krótką metę jest super, niestety wiele osób wraca do amortyzatorów... dlatego np. w Crossie wystarczy wideł z blokadą skoku. Trzeba pamiętać, że główne dwie marki sztywnych widłów czyli Force i Mosso są z aluminium, a te słabo tłumi drgania, jest zbyt sztywne.

Twierdzisz że w tej samej cenie nie idzie złożyć lepszego roweru ? To chyba nigdy nie składałeś żadnego sprzętu kolego ;) Taki ie propozycje jakie przedstawił nam kolega nadają się jedynie do niedzielnych wycieczek i do pracy do reszty typu.wyścigi kicha. Nie nazwałbym amortyzatorem tego przedniego widelca który siedzi w tych rowerach. Jeżeli miałbym składać górala gdzie 80% będzie jezdzony po asfalcie to tylko sztywniak. I tutaj jeszcze bardziej można złożyć lepszy a w tej samej cenie rower. Używany nie znaczy gorszy ;)

Opublikowano

Tak, składałem. W przypadku roweru nie wychodzi taniej. No chyba, że chcesz składać rower na "trupach" z olx to ok. ja bym się w to nie bawił.

Opublikowano (edytowane)

,,używany nie znaczy gorszy"  hmm no używany jest gorszy, bo jest używany, chyba ze porównujemy np. prawie nowego uzywanegro tribana 520 na sorze za 1500zł  do krossa vento 1  na Turney za 1800zł.

Jeśli chodzi o składanie roweru na nowych częściach to powiedzmy do kwoty 3k  Cieżko poskładać  coś o tych samych parametrach co nowy gotowy rower, ale też jestem zwolennikiem składania, bo można mieć konkretnie to co się chce.

Przykład jak ktoś chce mieć rower crossowy 2x10 na deore, z korbą szosową kompaktową i hamulcami vbreak to raczej nie znajdzie takiego roweru. za 3k większość crossów ma 3x10 48-36-26 i tarczówki.

Ale prawda jest taka że za 2100zl możemy mieć np. Unibike viper gts na pełnej grupie deore  3x10 i przyzwoitych kołach jak na taką cene i nie ma szans poskoadać roweru na tych samych częściach w tej samej cenie.

Edytowane przez Janao
Opublikowano

Panowie, nasza dyskusja troche odbiega od tego z czym do nas przyszedł autor tematu.

Mój wniosek jest taki że kolego chce poprostu kupić rower do wekendowych wycieczek, a składanie roweru to raczej odpada, bo jak podejżewam interesuję Go bardziej sobotnie kręcenie korbami niż siedzenie i szukanie używanych części i składanie, a może coś się uda do lata skleić.

Wracając do tematu, kolega ma 1500 zł i przyszeł tu z radą co ma wybrać.

Te rowery co podał na początku nie są złymi rowerami, jeżeli wiemy do czego mają być używane. jeżeli będzie jeżdził 100 km tygodniowo to i rower z marketu da radę.

Mój wniosek jest taki że bardziej powinniśmy się skupić na walorach użytkowych i wizualnych, tj. który autorowi tematu rowet bardziej sie podoba, niż to jakie powinno być tam upchane wyposażenie.

Bo nie oszukujmy się ale w tym budżecie osprzęt w większości marek będzie zbliżony a nawet taki sam.

Więc dla kolegi bardziej przydatnymi walorami byłoby np co dodatkowo do roweryku dostanie, jak długa będzie na niego gwarancja, i jak z ewentualnym serwisem roweru.

Kolega powiedział jasno, chce rower nowy który bedzie bardziej przejażdźki robił niż kręcił 100 km na każdym wyjeździe.

Nie uszczęśliwijmy kogoś na siłe, bo szczęście dla każdeno z nas ma inny wymiar jak i cenę.

Bardziej w takiej sytuacji przekonywałbym autora aby np zakupił rower polskiej marki bo przecież lepiej jak ona zarobi niż jakiś chińczyk z garażu na końcu świata.

W tej cenie mi osobiście bardzo podoba się ten roweryk:

http://www.karbon-rowery.pl/rowery/wycieczkowe/magma-c30-gts,produkt-55

Na znanym portalu aukcyjnym można go znaleść w budżecie zakładanym przez autora.

• Pomógł 2
elektronicznypank
Opublikowano

Ten Karbon będzie bardzo dobrym wyborem w tym budżecie, poza tym firma jest chyba z Pruszkowa, a ich najwyższy model MTB to solidny sprzęt i na dodatek świetnie wygląda.

Opublikowano (edytowane)

Dokladnie nie znam sie na tyle zeby szukac czesci i go skladac ;p Jesli zalapie zajawke rowerowa to w przyszlosci sie pomysli nad taka sprawa;) szczeze powiem ze uzywany tez rower ciezko kupic dla kogos kto w tym nie siedzi bo trzeba wiedziec na co zwracac uwage. Dzieki wszystkim za odpowiedz :)

A jesli chodzi o te rowery co podalem w 1 poscie to ta firma co sprzedaja rowery na allegro jest niedaleko mnie i po rower bym pojechal osobiscie a nie przez allegro to tez dla mnie w sumie wazna sprawa ;) Jesli chodzi o te rowery to zdecyduje sie na ten rower z napedem alivio i hamulcami V-brake mysle ze to bedzie dobra decyzja.

Edytowane przez Roni90
Opublikowano
Dnia 13.04.2017 o 13:49, Wog napisał:

Jeśli planuje się wycieczki to jak najbardziej ale ja preferuję jazdę rowerem jako trening, dbanie o kondycję i sposób na zmęczenie się, a nie turystykę. 

Zawsze można kupić Rometa MIstrala 2013 kosztuje teraz śmieszne pieniądze poniżej 900 złoty (kosztował ponad 2000 złoty) i ewentualnie dokupić amortyzator.

Ewentualnie za około 1050 złoty ze słabym amortyzatorem ;P

Niestety są tylko wymiary dla wysokich osób 175cm i więcej.

Opublikowano
2 godziny temu, Roni90 napisał:

A jesli chodzi o te rowery co podalem w 1 poscie to ta firma co sprzedaja rowery na allegro jest niedaleko mnie i po rower bym pojechal osobiscie a nie przez allegro to tez dla mnie w sumie wazna sprawa

Z tego co się orientuję to jesteś z Rzeszowa.

Zajżyj pod adres

https://www.axel-sport.pl

Z tego co widziałem to ciekawy sklep i mają sporo ciekawych przecen.

Opublikowano
Dnia 18.04.2017 o 11:32, Roni90 napisał:

Jesli chodzi o te rowery to zdecyduje sie na ten rower z napedem alivio i hamulcami V-brake mysle ze to bedzie dobra decyzja.

I na który rowerek zdecydowałeś się?

Myślę że mały opis zakupu przydałby się dla innych osób poszukujących rowerów w tej cenie.

Opublikowano
Dnia 9.04.2017 o 11:10, Roni90 napisał:

Witam,

chciałbym kupić rower za mniej wiecęj do 1500 zł. Niżej są 3 linki rowerów które wpadly mi w oko. Bardzo bym prosił o doradzenie który by był lepszy oraz może polecenie jakiegoś innego roweru.

1. http://allegro.pl/mocny-crs-lazaro-elitary-v2-men-hydraulika-2xacera-i6766823635.html

2. http://allegro.pl/wypasiony-pogromca-szosy-full-alivio-kands-maestro-i6769301466.html

3. http://allegro.pl/2016-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-alivio-i6769301461.html

Pozdrawiam serdecznie ;)

Odnośnie Kandsa Maestro tutaj masz moje przemyślenia, bo kiedyś jeździłem na takim rowerze: