Skocz do zawartości

Rocksy by Zibi (siostra Rockiego) - Custom na ramie RR 520 L /projekt 500+/

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rower już w lakierni ? Bo można by np. spawy przeszlifować.
Bardzo podobają mi się takie jakie są. Zadziwiająco równo położone. Poza tym uważam że osłabiłoby to ramę. Do lakierni wybieram się jutro przed pracą ;)
Opublikowano

@zibi_j1 nie dziwne że suport i korba sie nie nadają, jak dostały tak w portkach na wyścigach że głowa mała ;)
jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie, widze że w projekt się mega wkręciłeś co może skutkować mega ciekawym efektem. 
zawoź ramę i dawaj foty po lakierni. 

Opublikowano

Zgodnie z planem dziś rano rama trafiła do lakierni proszkowej. Jest szansa że jutro będzie gotowa do odbioru. Zdecydowałem się na opcję premium, czyli lakier dwuwarstwowy. Rama zostanie pomalowana na biało, po czym drugi raz bezbarwny + drobniutki brokat. Da to efekt pięknie mieniącego się lakieru "metalic". Myślę, że będzie sztos :D

Opublikowano
50 minut temu, zibi_j1 napisał:

Rama zostanie pomalowana na biało, po czym drugi raz bezbarwny

A widzisz. Jednak bezbarwny też będzie. Hehe. Wiesz już jaka cena?? 

Opublikowano
2 godziny temu, Zbysio napisał:

A widzisz. Jednak bezbarwny też będzie. Hehe. Wiesz już jaka cena?? 

100zł byłoby normalne. Z extrasami 140

Potrzebuję rady ws dobory kierownicy.
Długość dobrałem 680mm wg specyfikacji fabrycznej. 
Zoom: Ma 20mm wzniosu i fajny kształt (końce lekko zadarte do góry)

https://allegro.pl/kierownica-zoom-mtb-al320-bt-alu-xc-680-31-8-mm-i7476956997.html

Author: Kolorystycznie ten pasek biały bardzo by mi pasował do wizji roweru ma aż 35cm wzniosu i chyba nie jest podgięta w górę. 

https://allegro.pl/kierownica-author-aco-hb-respect14-profilowana-zg-i7612843690.html

Co byście wybrali?

Opublikowano (edytowane)

Zapytaj żony, bo teraz to może sobie dobrać jedynie walory estetyczne. Chyba że faktycznie składasz sobie drugi rower. Jeżeli chodzi o wznios i odgięcie to najpierw musi pojeździć żeby określić co jej pasuje lub nie. A w swoim rowerze kiery nie zmieniałeś?

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem żonie będzie bez różnicy bo i tak nie ma.porównania więc ze względów estetycznych brał bym zoom,a będzie sztos. Mojej też taką kiere będę wstawiał.  Pamiętaj, rower jej ale projekt Twój! :D

Kiedy odbierasz ramę? 

Opublikowano

Odebrałem! Kolor wyszedł obłędny. Wypatrzyłem dwie skazy na całej powłoce ale bardzo delikatne.
Efekt finalny będzie fantastyczny!
aefb70d7a85c92018408287528f95332.jpg

bf5ae3630ed72cfcde9349816c82eb55.jpg

88be177fd861e18f86b19fd8849a07f4.jpg

cb6a5930cb22ba69f9ec18fe19d37f7c.jpg

fc839c30c410343837a94a81ac9b1247.jpg

Tutaj udało się uchwycić brokat:
b366f2ab6340066596c23dbf0c5b075e.jpg

Opublikowano

Zibi

W temacie kierownicy poszperaj za taką , która ma gięcie w tył a nie do góry. Jest wtedy bardziej naturalny chwyt co wpływa na wygodę.

Opublikowano

Rama wygląda kozacko. Mamy weekend informuj bieżąco co tam montujesz :)

Amor mogłeś jeszcze oddać by na błękit bądź czerń lagi przemalowali :)

Opublikowano
Rama wygląda kozacko. Mamy weekend informuj bieżąco co tam montujesz
Amor mogłeś jeszcze oddać by na błękit bądź czerń lagi przemalowali
Lagi są czarne ;) na razie przede mną wielkie zamawianie i spokojne składane z konserwacją i czyszczeniem wszystkich części.
Dziś na OLX zdobyłem kolejny element układanki. Jak na SzajBajka przystało, pojechałem po niego rowerem. Do mojej wizji roweru są idealne

9a577a575e4752728f0230dd245b9cf6.jpg

PS. Zbysio więcej zdjęć ramy zrobię jak zacznę przy niej dłubać.
Opublikowano (edytowane)

Wyjąłem z ramy wszystkie zabezpieczenia. Niestety wykonanie ich z folii aluminiowej było błędem lakierni. Otwory nie są estetyczne i miejscami porobiły się małe zadziorki. Większość z nich będzie zamaskowana, tak że nie ma co lamentować, jednak przeczuwam problemy przy wkręcaniu suportu, bo pierwszy zwój gwintów zalany jest farbą.. Ponownie zważyłem ramę. wyszło 2,27, czyli położyłem na niej 150g lakieru. Warstwa jest gruba i dobrze zabezpieczy ramę.

IMG_20181019_200103.thumb.jpg.de99bc2aa6e0528057c4d898e100381c.jpg

Następnie w ramie zamontowałem miski sterów. Użyłem druciarskiej metody młotek i deseczka. (nie polecam, ale udało się).

Zrobiłem to w celu przymiarki amortyzatora. 

IMG_20181019_202538.thumb.jpg.3d6fc7b8f9fd915640ccc793de623013.jpg

Główka ramy L jest krótsza, więc będę musiał dołożyć ok 2cm podkładek. Do czasu ustalenia żonie idealnej pozycji sterówki nie będę ciąć.

Chciałem wykonać serwis amortyzatora przed montażem, ale napotkałem problemy.
1. Miałem problem z odkręceniem korka od komory ze sprężyną. Niechcący wyłamałem kawałek kołnierza...

IMG_20181019_204208.thumb.jpg.ef42bade18ce83d594b83d2f6cf89a0f.jpg

Dopiero po czasie dotarło do mnie że do tych ząbków idealnie pasuje... klucz do kasety. I nie potrzebnie próbowałem to zrobić żabką.

IMG_20181019_214801.thumb.jpg.4e0a30da0335bd49a624b651b04bf499.jpg

Sprężyna jest czysta i nasmarowana, więc nic nie ruszałem. mam natomiast duży problem z rozpołowieniem amortyzatora. Śrubka u podstawy goleni dolnej kreci się wkoło, czuć że coś przeskakuje, ale nie chce się wykręcić. Może dzisiaj dam rade coś z tym zrobić.

Zamówiłem też (mam nadzieję) wszystkie części potrzebne do poskładania roweru:
- opaski do obręczy,
- klipsy do linki hamulca,
- koraliki zabezpieczające ramę przed kontaktem z linkami,
- folia do zabezpieczenia ramy,
- adapter IS:PM + tarcza tylnego hamulca,
- nowe linki hamulców i przerzutek (teflonowane),
- podkładki i kapsel sterów,
- końcówki linek i pancerzy,
- błękitne pancerze linek,
- kierownica
Wszystkie pozostałe elementy mam zdemontowane z Rockiego. (w zamian za ta darowiznę Rocky dostanie błękitny pancerz linki do blokady amortyzatora)

Zgodnie z zakładanym planem całkowity koszt złożenia roweru na gotowo zamknie się w kwocie 500zł. (chyba że będą jakieś przygody). Relacje z kolejnych etapów prac będę oczywiście publikował na bieżąco. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak nie chcesz sobie zniszczyć gniazda suportu to kopnij sie do rowerowego serwisu i poproś o przefrezowanie mufy.

Opublikowano

@ahajama racje. zapobiegawczo, później będzie płacz i zgrzytanie zębami. 
póki co masz wybitny plan który mnie ciekawi meeeeega. chwal się ! 
szacun za podięcie swojego wyzwania! 

Opublikowano (edytowane)

Amortyzator udało się rozkręcić. Konstrukcja jest dosyć... oryginalna. Musiałem użyć wszystkich przedłużek jakie miałem w domu, żeby przytrzymać śrubkę na samym dnie komory:

IMG_20181020_144617-01.thumb.jpeg.5d8026ddeec17a71d486d2abc31153e0.jpeg

Stan w środku był dużo lepszy niż się spodziewałem. W miarę czysto i smar gdzie trzeba... Sama jego konstrukcja sprawia jednak, że nie wiem jak to w ogóle ma prawo działać.
Lewa goleń jest pusta. Nie ma w niej po prostu nic. Rurka w rurce i tyle. W prawej jest komora ze sprężyną stalowąi to w zasadzie tyle. Tuleje ślizgowe zrobione są dosłownie z rurek kanalizacyjnych. Nawet były niedofrezowane po cięciu i wisiały z nich frędzle plastiku. Szok i niedowierzanie....

IMG_20181020_145732-01.thumb.jpeg.ad51d377d1158b89ded4b177ff1bfaa8.jpeg

Wyczyściłem wszystko, tu i tam dołożyłem smaru i poskładałem całość. Po czyszczeniu z zewnątrz amrtyzator trafił do kartonu gotowy do zamontowania.

Kolejnym krokiem był serwis przedniego koła. Mimo, ze to oryginalne koło z którym kupiłem rower jego stan okazał się bardzo dobry. Kulki błyszczące, żadnych wżerów, w środku czysto. Wytarłem stary smar, upakowałem nowego całość skręciłem i dokładnie wyczyściłem z zewnątrz. Koło gotowe do montażu :)

IMG_20181020_175643-01.thumb.jpeg.97ee933ea3664b06fe2efc598aea3724.jpeg IMG_20181020_174627-02.thumb.jpeg.d0373296fab15dc4bb32fb3ae0a8c074.jpeg

W końcu zabrałem się za suport. czoło mufy delikatnie wyrównałem papierem ściernym. Niestety suport nie chciał się wkręcić. Sprawy nie ułatwiały plastikowe miski które nie były w stanie naciąć gwintu.

21 godzin temu, ahaja napisał:

Jak nie chcesz sobie zniszczyć gniazda suportu to kopnij sie do rowerowego serwisu i poproś o przefrezowanie mufy.

Za radą @Zalasa samodzielnie wykonałem takie frezowanie w wersji "bieda edyszyn" czyli... nożem do tapet. Nie jest to łatwe i wymaga trochę precyzji i cierpliwości, ale działa cuda.

IMG_20181020_193201-01.thumb.jpeg.18ae796de09f5bd9ea67293eb4921211.jpegIMG_20181020_195257-01.thumb.jpeg.38a100afc590aae3b2e710ef83fb6b80.jpeg

Otwarłem łożyska w starym suporcie który dostałem od Pawła. Strona napędowa jeszcze do uratowania, Za to po przeciwnej do łóżyska wdarła się już rdza. Wyczysciłem to wczoraj. Upakuję smarem i suport będzie na zapas na czarną godzinę.

Poza suportem i miskami sterów w ramie zamontowałem sztycę z zaciskiem. Dzięki temu łatwiej mi zamontować ramę na stojaku. Góra rurna jest kwadratowa i nie da się złapać roweru za ramę tak, żeby prosto wisiał.

IMG_20181020_195413-01.thumb.jpeg.354b7bb9159bc9e67313b60fea8ed6a2.jpeg

Na koniec jeszcze jedna fotka na której zdołałem uchwycić kolor. KOSMOS!!!

IMG_20181020_185518-01.thumb.jpeg.84e7a4840b462be23a708ab950f816d5.jpeg

Teraz czekamy aż zaczną docierać do mnie zakupione fanty i rower powoli zacznie nabierać kształtu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Cieszę się, że mogłem pomóc :) Lakier faktycznie KOSMOS :D:D Ale, życzę powodzenia w utrzymaniu go w czystości :P Miałem biały rower i brudził się dosłownie od patrzenia na niego xD 

Opublikowano

Oj tam, rower nie ma być czysty, rower ma jeździć :D Już nie mogę doczekać się efektu końcowego. 

Opublikowano

Szczerze mówiąc, kolor zaskoczył mnie bardzo, zdecydowanie na plus. Świetny wybór, bardzo mi się podoba. Jestem mega ciekawy efektu końcowego.

Opublikowano

Ja dodam jeszcze, że jeżeli nie pomalowali samego gwintu w suporcie to uważam, że dobrze zabezpieczyli gwinty ;) Lepiej pomalować z lekkim dodatkowym nakładem i dociąć niż dojechać do kreski i żeby potem coś odłaziło. Często, gęsto jest tak, że kupując nową ramę prosto z fabryki też musimy się udać na fazowanie muffy do serwisu. Zaś rowery które są kupione w całości mają już te muffy wyfazowane ;) 

Opublikowano

Też jestem ciekaw całości, kolor podba mi się bardzo ale 99% roboty robi brokat :) 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Stan w środku był dużo lepszy niż się spodziewałem. W miarę czysto i smar gdzie trzeba... Sama jego konstrukcja sprawia jednak, że nie wiem jak to w ogóle ma prawo działać.
Lewa goleń jest pusta. Nie ma w niej po prostu nic. Rurka w rurce i tyle. W prawej jest komora ze sprężyną stalowąi to w zasadzie tyle. Tuleje ślizgowe zrobione są dosłownie z rurek kanalizacyjnych. Nawet były niedofrezowane po cięciu i wisiały z nich frędzle plastiku. Szok i niedowierzanie....

Ale tanie amortyzatory sprężynowe chyba tak właśnie wyglądają? W zeszły weekend pierwszy raz rozebrałem swój ugniatacz suntoura w crossówce, bo piszczał i "uginał" się na maksymalnie pół centymetra i było podobnie :D. W środku i pod uszczelkami o dziwo czysto, ładnie, golenie bez rys, lewa pusta, w prawej sprężyna, praktycznie sucha, bez smaru. Nie dałem rady "na sucho" wcisnąć jej na więcej niż te pół centymetra, nie wiem, jak to działa. Wszystko ładnie wytarłem, nawaliłem dużo smaru na sprężynę i dół goleni, skręciłem z powrotem. Teraz, gdy uwieszę się na kierownicy ugina się bez problemu na kilka cm i nic nie piszczy. A rozebrać także było łatwo, te dwie śrubki na dole i tyle. Poszło gładko, jak na filmie u Szaja.

A co do tematu, rama pięknie Ci wyszła, biały na szosę rozumiem, ale szkoda takiego ładnego roweru do lasu i błota :) .

Edytowane przez karolg
Opublikowano

Musi ładnie wyglądać, jak to ma być rower dla swojej gwiazdki :)