Skocz do zawartości

Rocksy by Zibi (siostra Rockiego) - Custom na ramie RR 520 L /projekt 500+/

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdyby moja żona leciała na hajs i świecidełka to nie byłaby moją żoną. Potrafi docenić mój trud. Cieszy się że wreszcie będzie miała swój własny rower. Poprzedni który kupiłem jej po ślubie (używana Merida Juliet) ukradli nam po miesiącu. Dzieciaki rosną i od przyszłego sezonu będziemy mogli zacząć wspólnie jeździć. A to moje wielkie marzenie.
Budujemy dom i dosłownie każdy grosz się liczy. Kupowanie komuś kto od lat nie jeździł roweru o sportowej geometrii jest nieporozumieniem.
Jak już mamy jasną sytuację, trochę o postępach.
Wczoraj siedziałem w warsztacie do 23. Po 7 godzinach walki rama zaczęła jakoś wyglądać. Od szorowania ręce bolą mnie tak, że miałem problem z trzymaniem kierownicy dziś rano.
Tak to wygląda na ten moment:

53d8080d390d1979bc6636ff7bf0eca9.jpg

e5051313a6f74664fec8ee8a0a499cbc.jpg

3348a1437a6fed6190040816bf8ce5cb.jpg

ccb43a86828de8421c4d6205a188bb11.jpg

Kolejny krok to wygładzenie wszystkiego papierem ściernym i rama będzie gotowa do malowania.

PS: @Wojtek Nie było jak, bo zacząłem zdejmować lakier zanim wykręciłem suport. Zważę ramę przed i po malowaniu. Wydaje się bardzo lekka. Może to być poniżej 2kg.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, Fimala napisał:

Może uzupełnij te ubytki jakąś szpachlówka do aluminium?

Myślałem o tym. Szpachla jednak nie jest zalecana pod farbę proszkową bo może wpłynąć na przyleganie proszku do ramy. Wygładzę to troszkę papierem, farba to zaleje i wypełni większość rys. Finalnie w tym miejscu nakleję jakąś gruba folie zabezpieczającą. Nie będzie tego widać.

Opublikowano

Będziesz pierwszą osobą która w pościgu za gramami zdejmie lakier z b-twin i położy nowy lakier. Wbrew pozorom jest to częsty zabieg w maszynach zawodniczych i można na tym sporo zyskać.

Opublikowano
4 godziny temu, zibi_j1 napisał:

Zważę ramę przed i po malowaniu. Wydaje się bardzo lekka. Może to być poniżej 2kg.

XL z lakierem na mojej wadze pokazała 2,5 kg. Ciekawi mnie ile L ma. 

Opublikowano
18 minut temu, Zbysio napisał:

XL z lakierem na mojej wadze pokazała 2,5 kg. Ciekawi mnie ile L ma. 

golutka bez suportu sterów itd ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zibi_j1 napisał:

Zważ golutką, a w drugim ważeniu dołóż stery i suport. Zaraz się okaże że na samym lakierze można zaoszczędzić ponad pół kilo wagi (co przy tej grubości lakieru jaką pokazywałeś nie jest wykluczone) i nastanie nowa moda na odchudzanie rowerów z pod znaku B-TWINA. Będziesz prekursorem :D

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano
Gdyby moja żona leciała na hajs i świecidełka to nie byłaby moją żoną. Potrafi docenić mój trud. Cieszy się że wreszcie będzie miała swój własny rower. Poprzedni który kupiłem jej po ślubie (używana Merida Juliet) ukradli nam po miesiącu. Dzieciaki rosną i od przyszłego sezonu będziemy mogli zacząć wspólnie jeździć. A to moje wielkie marzenie.
Budujemy dom i dosłownie każdy grosz się liczy. Kupowanie komuś kto od lat nie jeździł roweru o sportowej geometrii jest nieporozumieniem.
Jak już mamy jasną sytuację, trochę o postępach.
Wczoraj siedziałem w warsztacie do 23. Po 7 godzinach walki rama zaczęła jakoś wyglądać. Od szorowania ręce bolą mnie tak, że miałem problem z trzymaniem kierownicy dziś rano.
Tak to wygląda na ten moment:

53d8080d390d1979bc6636ff7bf0eca9.jpg&key=c5e80234fde7dab06f2873c9abf452c7b8afc6976fc5c10aa7626ba4afc9bbde

e5051313a6f74664fec8ee8a0a499cbc.jpg&key=cde3cd108bd636697555dc7a625227f3bc7f438f947815fb31aec62cbafc5213

3348a1437a6fed6190040816bf8ce5cb.jpg&key=f3147a69f4ad34e982d9d3bb7d7f7fbc3eee4fd794d2a988f6f7ceeab96b5755

ccb43a86828de8421c4d6205a188bb11.jpg&key=bca19faeb1222020695cc21be48a00f82e138bf99bc01c96f18a1fee549a0b3b

Kolejny krok to wygładzenie wszystkiego papierem ściernym i rama będzie gotowa do malowania.
PS: [mention=1365]Wojtek[/mention] Nie było jak, bo zacząłem zdejmować lakier zanim wykręciłem suport. Zważę ramę przed i po malowaniu. Wydaje się bardzo lekka. Może to być poniżej 2kg.

Pieknie. Teraz tylko w piec, ale nie zapomnij zabezpieczyc wszelakich gwintow. No i jestem tez ciekaw tej wagi

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Opublikowano

Zastanawiam się nad tym, ale chybabodpuszczę. wolę żeby były zakonserwowane, śrubką się przegwintuje. Suport i stery musząoczyścić przed wygrzewaniem...
Dla ciekawskich waga ramy bez panierki to 2,12kg
1ce1bd973b11cc3848baee0f4b6e5cad.jpg

Opublikowano

Śrubką nie przegwintujesz. Wiem bo montowalem niedawno żonie błotniki i bagażnik. Bez gwintownika za chiny bym nie wkrecil zadnej śrubki

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Opublikowano
7 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Zgadza się. Zdemontowałem wszystko, a tam 2,5 kg. 

Opublikowano
Tutaj jest rozmiar mniejsza...
Opublikowano
Teraz, zibi_j1 napisał:
3 minuty temu, Zbysio napisał:

Tutaj jest rozmiar mniejsza...

To teraz szukamy wagi rozmiaru L z lakierem. 😋

Opublikowano
6 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Podam za tydzień ;)

Weź pod uwagę że nie będziesz nakładać ponad 1mm warstwy lakieru. Ja poważnie mówiłem o tym że w celu obniżenia wagi roweru zmienia się lakier.

Opublikowano
8 godzin temu, Zbysio napisał:

Tyle waży moja rama w Giancie ;)

A to full... :P

Lekkie ramy koledzy to tak kilogram lżejsze... :D

Opublikowano
Tyle waży moja rama w Giancie
A to full...
Lekkie ramy koledzy to tak kilogram lżejsze...
Zapomniałeś dodać, że cena tej ramy ma o jedną cyfrę więcej. Nie ma co porównywać.

Wysłane z mojego MI Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, Bujak napisał:

Zapomniałeś dodać, że cena tej ramy ma o jedną cyfrę więcej. Nie ma co porównywać.

Wysłane z mojego MI Note 2 przy użyciu Tapatalka

Nie koniecznie.

1750g ważyła moja rama Kross Level A4 z 2006 roku...

Koszt zakupu nowej wtedy, to okolice 450zł.

I dzisiaj da się w podobnej cenie znaleźć ramę o masie poniżej 1.8kg.

EOT.

Wracając do tematu, ciekaw jestem efektu malowania.

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda finalnie wyszlifowana rama.
Jeśli nic nie pokrzyżuje mi planów jutro rano trafi do lakierni.

66bc81c75f97e06945802e91e7b2f28e.jpg

W ferworze walki nie napisałem nic o demontażu korby i suportu. Narzędzia Bike Handy dały radę. Korba siedziała bardzo mocno. Dopiero kąpiel w WD40 sprawiła że jakoś puściła. Kręciłem na granicy wytrzymałości gwintu/ściągacza. Bardzo pomocny okazał się nacięty klucz oczkowy który pewnie siedział na ściągaczu. Ani suport ani korba nie nadają się do ponownego montażu. W przeciwieństwie do tych z Rockiego, które trafią do nowego roweru.
Sam suport wkręcony był tak lekko, że wykręciłbym go chyba ręką przez szmatkę.

f36b1359caa8d0dea3956e6ce0ce473d.jpg

17 godzin temu, halasma napisał:

ale nie zapomnij zabezpieczyc wszelakich gwintow.

Pytałem lakiernię o tę kwestię. Zabezpieczenie gwintów biorą na siebie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czytam o wadze tej ramy u szczerze nie mogę uwierzyć ze tyle wazy.
Rama do mojego Kellysa Madman 21,5” wazy 1953 g. A jest z 2008 roku. Obecna Accent wazy 1796 g. Dziewczyna ma RockRaidera 8.1 i mam wrażenie ze tez jest za ciężka. Jak znajdę fajna ramę to w pierwszej kolejności robię podmianę. Następne są kola.

Opublikowano
38 minut temu, zibi_j1 napisał:

Pytałem lakiernię o tę kwestię. Zabezpieczenie gwintów biorą na siebie.

Też to słyszałem. I miałem zalakierowane wszystko + śrut w suporcie. Ahh ten Colorex na ul. Gospodarskiej w Krakowie :P

Opublikowano
2 godziny temu, zibi_j1 napisał:

Tak wygląda finalnie wyszlifowana rama.
Jeśli nic nie pokrzyżuje mi planów jutro rano trafi do lakierni.

66bc81c75f97e06945802e91e7b2f28e.jpg

Wypoleruj i bezbarwny!! I będzie cudo 😍

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Rower już w lakierni ? Bo można by np. spawy przeszlifować. :)

Edytowane przez Kajgana