Skocz do zawartości

Rowery typu gravel na 2019 rok.

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo w większości to nie są gravele tylko maszyny CX gdzie UCI narzuca limit opony 33mm

Opublikowano
3 minuty temu, Fimala napisał:

Bo w większości to nie są gravele tylko maszyny CX gdzie UCI narzuca limit opony 33mm

To jest tylko słaba wymówka. W prawdziwych zawodach przełajowych jest konieczny duży prześwit, bo rowery dosłownie zapychają się błotem. Akurat jeżdżę prawdziwym rowerem CX, Giant TCX, który przyszedł z naklejką UCI i prześwitem na opony 45 mm (!). Założyłem mu opony 40 mm i został jeszcze spokojny luz na błotniki.

Opublikowano

Myślę też, że można to zwalić na cięcie kosztów i jednoczesną chęć łatwego zarobienia zwłaszcza, że teraz jest koniunktura na Gravele. Nie muszą modelować itd. ramy od nowa specjalnie pod większe prześwity rzędu 45mm...

Opublikowano

Nawet dobrze wyglądają cenowo. Na tej półce koła są zazwyczaj no-name, a czasami dodatkowo z plasteliny. Nie wiem tylko, dlaczego dają opony bardziej CX.

Opublikowano (edytowane)

Ceny Canyona bardzo ok. Szkoda, ze nie ma punktów montażowych na przednich widłach. Pressfit. Sam nie wiem co mam myśleć. Ale nie wierzę, że Canyon nie przeanalizował tego. Chyba nie bał bym się tego pressfitu aż tak bardzo.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Ale nie wierzę, że Canyon nie przeanalizował tego. Chyba nie bał bym się tego pressfitu aż tak bardzo.

kazdy suport kiedys sie zasyfi i zacznie trzaskac czy chrupac , i pressfit ma ten bol ze potrzebna jest praska zeby go wycisnac.

wogole pressfit to udogodnienie dla producentow podyktowane stosowaniem karbonu w ramach , duzo prosciej jest wcisnac suport niz kombinowac z gwintami 

Edytowane przez Kamil82
Opublikowano

@radaman

To trochę Ci  dorzucę jeszcze do myślenia ..jak na moje to nie jest gravel :P

Stosunek długości ramy do wysokości w gravelach jakie sprawdzałem (9 marek) mieści się w granicach 1.55 (cannondale) - 1.59 (fuji)

W canyon ten stosunek to 1.47 ..czyli bardziej temu rowerkowi do cyclocross niź do gravela. Ba.. np cannondale CAADX (przełaj) ma 1.52

Gwoli wyjaśnienia chodzi o stosunek stack/reach który mówi o agresywności pozycji im mniej tym bardziej aero, im więcej tym wygodniej - bardziej wyprostowany człek

• Pomógł 1
Opublikowano

@luzik

Dzięki że uczulasz w tej sprawie. Też jak zacząłem w to wnikać to jednak emocje opadły. Nie jesteś pierwszy a to tylko potwierdza że może jednak coś nie do końca tutaj gra a zmierzyć tego nie idzie bez inwestowania.

Druga rzecz to niestety nasmarkane konkretnie spawy jak z plasteliny, może nie każdego to boli ale mi to robi przy takich kwotach. Zdjęcia z bikerumor tego roweru już na wybiegu mnie odrzuciły a na stronie producenta tego nie widać.

https://bikerumor.com/2018/10/15/sneak-peek-canyon-teases-affordable-alloy-grail-al-bike-at-toros-de-gravel-ride-on-mallorca/

Opublikowano

Spawy fatalne faktycznie, na ciemnym trochę mniej widać.

Opublikowano

Te spawy to jakiś dramat. Już lepiej wyglądają spawy w moim Kandsie za 1/4 tej ceny
Pozatym Grail bez tej charakterystycznej kiery już szału nie robi. Ot zwykły rower do CX niczym nie wyróżniający sie.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 2.11.2018 o 09:28, luzik napisał:

@radaman

Stosunek długości ramy do wysokości w gravelach jakie sprawdzałem (9 marek) mieści się w granicach 1.55 (cannondale) - 1.59 (fuji)

W canyon ten stosunek to 1.47 ..czyli bardziej temu rowerkowi do cyclocross niź do gravela. Ba.. np cannondale CAADX (przełaj) ma 1.52

Gwoli wyjaśnienia chodzi o stosunek stack/reach który mówi o agresywności pozycji im mniej tym bardziej aero, im więcej tym wygodniej - bardziej wyprostowany człek

Czyli przełajowy CAADX jest bardziej gravelowy niż gravel od canyona? (AL)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.11.2018 o 09:28, luzik napisał:

@radaman

Ostatnio miałem problem z kręgosłupem więc musiałem się przyjrzeć moim rowerom a dokładniej geometrii. Zacząłem szukać ramy gravelowej żeby przerzucić graty z roweru przełajowego. Wnioskiem z moich poszukiwań jest to że stosunek nie jest najważniejszy a na pewno nie mówi jednoznacznie czy rower jest szutrowcem czy przełajowym. 

Przełaj to rower krótki z nisko położoną główką ramy - ma być zwrotny a rowerzysta jest mocno pochylony. Gravel to rower długi z wysoko położoną główką ramy - ma być wygodny a jednocześnie stabilny. Przy wyborze roweru trzeba spojrzeć na stack który wpływa na to jak nisko jest położona kierownica, tego parametru raczej tak łatwo się nie zmieni. Z kolei reach odpowiada za odległość od support do główki którą można znacznie łatwiej regulować za pomocą mostka - w granicach od 5cm do nawet 12cm. Ważne jest też odległość od suportu do siodełka bo ona również może zaburzyć jak bardzo jesteśmy pochyleni na rowerze.

Wracając do mojego MTB i przełaja okazało się że rower górski ma stosunek reach do stack bardziej agresywny a mimo wszystko na nim plecy mnie nie bolą. Oczywiście jest jeszcze wiele innych czynników wpływających na różnice w pozycjach ale ten przekład pokazuje że trzeba spojrzeć na wartości tych parametrów a nie zależność między nimi.

• Pomógł 1
  • 3 miesiące temu...
dlugodystansowy.pl
Opublikowano

Hej,

Podepnę się pod temat - szukałem ostatnio gravela i aby się odnaleźć w natłoku oferty przygotowałem arkusz z parametrami, które opisują rowery. Dzięki temu dałem rady odfiltrować to co mnie nie interesowało (choć przyznam, że sprawę ograniczyłem do 3 sklepów na krzyż w Krakowie - jednak arkusz dalej rozwijam i szczęśliwie coraz więcej osób oferuje swoją pomoc).

Jeśli ktoś z Was ma chwilkę czasu to dodajcie choć jeden wiersz z opisem dowolnego roweru, który już tam jest (albo nie ma - możecie dodać zupełnie nowe). Aby cokolwiek jednak dodać potrzebne jest zaproszenie do edycji ode mnie oraz konto google'owe (na prv podeślijcie do mnie albo mailem na maciek@lasyk.info). Dzięki temu lista może się rozwinąć i pomóc innym.

W prawej kolumnie jest info o sklepie, który trafiłem w Krk, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać inne miasta. Wrzuciłem też info o płatności ratalnej, bo mnie to interesowało.

Oczywiście wszelkie komentarze mile widziane :)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/15PeYdIzg2Blwa3iUerkwQAfRWjlpIl5fU8phEVJLe7o/edit?fbclid=IwAR0KuIhB6mfTuV_n_CUdEfZE6XWa0Gloz_cER-QLJ8tKpgXBMrjM7wFXlGc#gid=52501278

No i cześć, bo to mój pierwszy post na forum.

• Lubię to! 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jamisy są dostępne w Polsce bez problemu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Planet X London Road Apex 1 - 4075 PLN (£800+50 transport)
https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPXLONRDA1M/planet-x-london-road-apex-1

Planet X London Road SRAM Rival 1 - 4555 PLN (£900+50 transport)
https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXLDNRIV1/planet-x-london-road-sram-rival-1-hydraulic-disc-road-bike

Planet X London Road Rival 22 - 4075 PLN (£800+50 transport)
https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPXLONRDR11/planet-x-london-road-rival-22

Planet X London Road SL Rival 1 - 4075 PLN (£800+50 transport)
https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPXLONRDSLR1/planet-x-london-road-sl-rival-1

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czesc,

Jaka kombinacja materiałów najlepiej sprawdzi się w tanim gravelu (do 4k)?

Lepiej CrMo rama + CrMo widelec (np Marin) czy Alu + Carbon (Romet)? Jest jeszcze Alu + Alu w tanszych rowerach drozszych marek, ale na aluminiowy widelec nie brzmi jak super pomysl (chyba, ze sie sromotnie myle).

Edytowane przez zyraf
Opublikowano

Kwestia jak i do czego chcesz używać roweru. stal lepiej tłumi drgania od alu, więc stalowy rower, o ile nieco cięższy, o tyle może być wygodniejszą opcją na długie wyprawy. Dodatkowo w przypadku kuku stal jest łatwiej naprawić (spawać) niż alu, ciężej też samą ramę uszkodzić (mam tu na myśli bardziej małe wgniotki itp.). Alu+carbon nie tłumi aż tak dobrze, ale jednak carbonowy wideł jest pod tym względem lepszy od alu. Zawsze można też wrzucić carbonową sztycę dla komfortu.

A od siebie, jak już chcesz iść w Rometa, to się do niego przymierz, z pedałami. On ma tak magicznie wyprofilowane dolne rurki tylnego trójkąta i przy długiej stopie można haczyć o nie piętami.

Opublikowano

Czyli w skrócie - carbonowy widelec w ramie alu nie jest lepszy niz full cr-mo, a jedynie probuje rekompensowac wady ramy alu? Moje doswiadczenia ze stala sa bardzo stare i dotycza hi-ten, wiec cr-mo to dla mnie nowe terytorium troche...

Opublikowano
Czyli w skrócie - carbonowy widelec w ramie alu nie jest lepszy niz full cr-mo, a jedynie probuje rekompensowac wady ramy alu? Moje doswiadczenia ze stala sa bardzo stare i dotycza hi-ten, wiec cr-mo to dla mnie nowe terytorium troche...

Pytanie tylko o proporcje.

Nie czuję różnicy w tłumieniu drgań między alu i cr-mo, ale różnicę w masie już tak.