Skocz do zawartości

Rowery typu gravel na 2019 rok.

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yanku. Ceny specialized sporo wyższe. Np spec sekwoja Elite to 8600 zł :(

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, kwiatek napisał:

Za 7 tyś kupiłem :)

Opublikowano
1 minutę temu, GrochowaMTB napisał:

Za 7 tyś kupiłem :)

Pisałem o cenach katalogowych. I o modelu 2019. Dostałeś rabat na speca we Wrocławiu? 

Opublikowano
1 godzinę temu, kwiatek napisał:

Dzięki za czujność. Już zaktualizowałem.

Mamy niekwestionowanego leadera rowerów gravelowych jeżeli chodzi cenę 43 199 Specialized Men's S-Works Diverge.

Ktoś się pokusi o wyjaśnienie skąd się bierze taka cena ? :)

Opublikowano (edytowane)

gravel s-works musi w okolicach 40tys kosztowac i nie odbiega cenowo od szos s works

jak trek z madone zrobiłby gravela to cena takze bylaby odpowiednia

Edytowane przez Kamil82
Opublikowano
W dniu 5.10.2018 o 23:56, kwiatek napisał:

Pisałem o cenach katalogowych. I o modelu 2019. Dostałeś rabat na speca we Wrocławiu? 

Nie, w "miejscowym" niewielkim sklepie na tak zwanym zadupiu.

Opublikowano

A co myślicie o Spec Diverge? 

Naped niby 2x8, ale z drugiej strony cena przystępna i osie obie sztywne... 

W dniu 3.10.2018 o 12:30, nicejoke napisał:

octane one gridd za 4400 zł dobra cena ?

To jest 10% poniżej katalogowej. 

Szalu nie ma. 

Z drugiej strony sprzedawcy dobrze wiedza ze te rowery są teraz w modzie i duży jest popyt. Wytargowanie większego rabatu może być ciężkie. Zostały wszędzie pojedyncze egzemplarze. 

A pogoda dopisuje. Tylko brać i jeździć...

Opublikowano

Dlaczego te wszystkie gravele są jak z jednej foremki? Przeglądam katalogi i u każdego producenta jest to samo, wszędzie ten SRAM x1 i "premia" cenowa za "gravel" w nazwie. Coraz bardziej przychylam się do opcji kupienia ramy i samodzielnego składania.

43 minuty temu, radaman napisał:

Dodałbym jeszcze rodzinę graveli którą tutaj można wyrwać. 

https://www.planetx.co.uk/c/q/bikes/gravel-adventure-bikes

taki Chicken wygląda już groźnie ;) 

https://www.planetx.co.uk/i/q/CBOOSPCRIV129/on-one-space-chicken-sram-rival-1-gravel-bike-700c-wheels

Te Planet X (Full Monty i Tempest) całkiem ładne, ten kurczak niekoniecznie :)

Opublikowano
21 minut temu, karolg napisał:

Dlaczego te wszystkie gravele są jak z jednej foremki?

Bo są do tego samego i zbudowane wg tej samej filozofii. Robi się je jako coś pomiędzy tradycyjną szosą a tradycyjnym przełajem. Tylko jedna geometria ma sens. Dorzucając trochę mody, "musi" być napęd 1x, a SRAM ma tańszą grupę szosową 1x11 z hydrauliką. Trzeba aż uważać, aby kupowana oddzielnie rama w ogóle miała punkty do montażu przedniej przerzutki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 11.10.2018 o 17:27, radaman napisał:

Patrzyłem na ich ofertę. Chaos, niepoprawne zdjęcia nawet nie wiem co wybrać. Szkoda czasu bo i tak nie można tego kupić w Polsce.

Dodałem Jamis Bikes i pojawiła się pewna refleksja. Czy sens jest dodawać rowery których nie można kupić w Polsce. Mogę dodać listę z rowerami do strony producenta w przypadku gdy nie ma dystrybucji. Dla 99% rowery niedostępne w kraju będą tylko zaciemniać listę. Kolejny argument przeciw to mnogość firm które produkują rowery. Samo przeliczanie z USD czy EUR na PLN zostawia wiele do życzenia - nieaktualny kurs albo jak jest liczony vat.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.10.2018 o 23:26, Yan napisał:

Patrzyłem na ich ofertę. Chaos, niepoprawne zdjęcia nawet nie wiem co wybrać. Szkoda czasu bo i tak nie można tego kupić w Polsce.

Dodałem Jamis Bikes i pojawiła się pewna refleksja. Czy sens jest dodawać rowery których nie można kupić w Polsce. Mogę dodać listę z rowerami do strony producenta w przypadku gdy nie ma dystrybucji. Dla 99% rowery niedostępne w kraju będą tylko zaciemniać listę. Kolejny argument przeciw to mnogość firm które produkują rowery. Samo przeliczanie z USD czy EUR na PLN zostawia wiele do życzenia - nieaktualny kurs albo jak jest liczony vat.

to jest twoja lista , i ty decydujesz 

(edit) osobiscie szukalem rometa aspre i kupilem jamisa renegade wiec z ta dostepnoscia to roznie na naszym rynku bywa ;)

Edytowane przez Kamil82
Opublikowano

Dzisiaj mają się pojawić aluminiowe gravele od Canyona. Ciekawe czy też będą tak dziwacznie wyglądać jak te CF

Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎09‎-‎30 o 15:53, Yan napisał:

Założenie do gravela korby szosowej powoduje że ciężko się nim podjeżdża a jak jeszcze dorzucisz bagaż to każda górka jest wyzwaniem. Metrea ma bardzo fajną korbę która ma zębatki 32/46 . Dużej już nie zmienisz na mniejszą ale 32 można jeszcze na 30 zmienić. Jak przeglądniesz ofertę graveli dużo z nich ma podobną korbą tylko od FSA.

W Fuji Jari mam FSA Omega Adventure 46 x 30T, co w zestawieniu z kasetą 11-34 daje całkiem miękkie przełożenia.

Opublikowano
46 minut temu, m0cna napisał:

W Fuji Jari mam FSA Omega Adventure 46 x 30T, co w zestawieniu z kasetą 11-34 daje całkiem miękkie przełożenia.

Bardzo mi się podobała ta korba tylko że jest jedno ale gdzie to kupić i ile będzie mnie kosztować wymiana blatów jak już ją dostanę. Mój internet jest chyba jakiś ograniczony bo w Polsce jest bardzo ciężko znaleźć samą korbę a o zamiennikach to raczej mogę pomarzyć - inna sprawa że wymienne blaty kosztują 80% ceny korby. W tym przypadku Metrea wydaje się być bardziej przyziemnym wyborem. 

Bardziej przekonuje się do korby MTB ale tam jest problem z szerokością pomiędzy ramionami ale mam już chyba na to lekarstwo :)

Opublikowano

@Yan Pewnie trzeba by sprowadzić. W Fuji była fabrycznie. I to był jeden z elementów, który mnie przekonał do kupna roweru.

Opublikowano

Witam, chcialem zapytac czy wychwyciliscie roznice pomiedzy merida silex 6000 rocznik 2018 a 2019??

Opublikowano

Może nowsza wersja osprzętu? Ale pewny nie jestem. Na pewno w niższym Silexie 400 pojawił się kolor czarny ramy.

Opublikowano

Różnice są w kołach (ciężko tylko stwierdzić jakie), oponach i w "dodatkach" z logo Meridy - kierownica, mostek, sztyca. Zapewne to głównie kosmetyka.

Opublikowano

Dzieki bardzo, zobaczymy jak sie bedzie sprawowal w akcji... Mam nadzieje ze ta cala otoczka marketingowa typu "... Najwygodniejszy... Najwszechstronniejszy..." nie jest tylko pustym dzialaniem, bo biore rower troche w ciemno. Juz sie nie moge doczekac....!!! 

Opublikowano
1 godzinę temu, wycinak napisał:

Najwszechstronniejszy

Jak nie wjedziesz to wniesiesz :D

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.10.2018 o 06:36, macior napisał:

Tzw. gravel sravel -> "Apart from the frame material the biggest difference is the tire clearance of up to 34 mm"

źródło: https://granfondo-cycling.com/bmc-roadmachine-x-review/

btw. rowerek bardzo ładny, gdyby nie cena i ten clearance

Natomiast to jest dopiero cacko o wdzięcznej nazwie:

http://www.pinarello.com/en/bikes-2019/gravel/grevil

Tylko nie mogę nigdzie znaleźć ceny, ciekawe czemu ;)

Edytowane przez radaman
Opublikowano
13 minut temu, radaman napisał:

Tzw. gravel sravel -> "Apart from the frame material the biggest difference is the tire clearance of up to 34 mm"

I to jest 34 mm na styku, bez miejsca na błoto czy, o zgrozo, błotnik jakiś. Taki prześwit mają już zwykłe szosy z tarczówkami, np. Scott Speedster. Jakieś trolle projektują te rowery.

• Lubię to! 1