Yan Opublikowano 26 Września 2018 Autor Opublikowano 26 Września 2018 https://forum.szajbajk.pl/topic/10096-rowery-gravel-na-2019/?tab=comments#comment-100820
Andrzej Sawicki Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Gestalt będzie dobry, jeśli poprawili prześwit na opony. W zeszłorocznym około 35 mm to było maksimum prześwitu. Fabrycznie ma opony tylko 32 mm, czyli na warunki parkowe, a nie bezdroża.
Gość Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Gestalt będzie dobry, jeśli poprawili prześwit na opony. W zeszłorocznym około 35 mm to było maksimum prześwitu. Fabrycznie ma opony tylko 32 mm, czyli na warunki parkowe, a nie bezdroża. Wg informacji na stronie, w 2019 będzie to samo : "TIRE CLEARANCE - The Gestalt frame and fork has clearance for up to 700Cx35 tires." Fabrycznie: WTB, Exposure Comp, 700Cx32, Wire Bead Edytowane 26 Września 2018 przez karolg
ObiWanSymbian Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Jak dla mnie na razie Octane One Gridd rządzi w kategorii do 5K. Sztywne osie Opony do 42c 1x jest ładny MINUSY - wąski baranek (I tak zmienię na CF).
luzik Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) @Yan Poproszę o pogrubienie, emotkę, cokolwiek przy rowerach które są już dostępne, które można nabyć drogą kupna I od razu treki zaznaczyć takim oto znacznikiem Można by jeszcze jakoś karbonowe/stalowe ramy tak pozaznaczać czy coś Edytowane 26 Września 2018 przez luzik
Yan Opublikowano 26 Września 2018 Autor Opublikowano 26 Września 2018 To że dany model jest dostępny na stronie to nie znaczy że jest dostępny w sprzedaży. Trek ok ale co z resztą. Zakładam że od stycznia 2019 wszystko będzie dostępne. Myślałem na podzieleniem rowerów według ram. Nie wymaga to ciągłej aktualizacji a może pomóc przy szukaniu. Znacie może jakąś bazę rowerów gdzie można porównywać ze sobą poszczególne modele?
Yan Opublikowano 26 Września 2018 Autor Opublikowano 26 Września 2018 Dodałem Meridę i Scotta. Merida ma przestępne ceny i z tego co widzę będzie trzeba je zaktualizować na niższe Scott z kolei ma aktualne ceny i wskoczył na ostatnie miejsce na liście z ceną 23399. Gratulację...
ObiWanSymbian Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Uważam ze zaznaczanie rowerów z ramą CF nie jest konieczne. Jak ktoś takiego szuka to wiadomo ze będzie szukał w droższych modelach. Wydaje mi się ze z perspektywy przeciętnego zjadacza rowerów ważniejsze jest to czy rower jest oferowany ze sztywnymi osiami. I każdy pewnie będzie miał swoje Graale tutaj. Kto inny będzie chciał widelec z CF sterówką. Wiec może niech to pozostanie temat czysty. Takie ogłoszenia ogólne. A o szczegółach będziemy rozmawiać w wątkach Rower doX...
Yan Opublikowano 27 Września 2018 Autor Opublikowano 27 Września 2018 W przypadku graveli są trzy trendy co do ramy: alu, karbon i stal. Jeżeli chodzi o alu to wiadomo że będzie w najtańszych a karbon jak dobrze kojarzę koło 10.000. Sprawa trochę inaczej wygląda w przypadku stali. Przewija się ona chyba od 5k do nie wiem ilu. Ja sam nie kupiłbym stalowej ramy ze względu na jej ciężar i obawy przed rdzewieniem ale wiele osób właśnie zależy na mocniejszej i absorbującej wibracje ramie. Jeżeli faktycznie Kross wypuści stalowy rower w okolicach 5k to może być hit i będzie dużo tańszy od karbonu. Jeszcze jedna kwestia która chodzi mi po głowie. Wielu producentów opisuje swoje rowery jako gravelowe. Patrząc na kształt ram np. niska główka ramy albo max 4 otwory montażowe bez możliwości zamontowania sakiew czy bagażnika to nie do końca szutrowiec. Wydaje mi się że niektóre rowery to przełajówki i może nie powinny się znaleźć na tej liście. Inna sprawa że nie wiem jak zdefiniować rower gravelowy żeby patrząc na dany model móc jednoznacznie powiedzieć że wpasowuje się we wzorzec. Marin Gestalt niby wygląda jak gravel ale miejsce na opony max 35 ...? Gravel od Cuba ma praktycznie taką samą ramę jak ich przełajówka. Rower od Rose to ta sama rama ... Chcecie mi pomoc odsiać niektóre rowery czy olać i zrobić tylko spis. Listę skończę za 1-2 miesiące a przez resztę roku można ją ulepszać 1
Kamil82 Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 faktycznie gravela ciezko zdefiniowac ramy sa mniej i bardziej sportowe , osprzet szosowy albo mtb , material ramy , sztywne osie itd i nie ma idealnego gravela. pozatym brakuje mi tu Jamisa Renegade a ma spory wachlarz od alu na clarisie poprzez stalowe 1x11 a na karbonie z ultegra konczac
Yan Opublikowano 27 Września 2018 Autor Opublikowano 27 Września 2018 Doszedł Giant. Tiagra w rowerze za 6200 Kolekcja w średniej półce cenowej. Kształtem wyróżnia się AnyRoad a tak poza tym to nuda
radaman Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Z tym odsiewaniem modeli i ich opiniowaniem to nawet ciekawy pomysł o ile nie będą to zbyt subiektywne opinie...bo gestalt 2 wygląda jak XC po lifcie ;-)Tak serio to ciekawy jestem co myślicie o jari bo mnie trochę jari :-) zgrabna bardzo, cena tylko nie jari ehh.Ale wracając do brzegu czytałem dzisiaj że spec diverge to w zasadzie geo endurance i że tylko w najwyższych modelach można założyć coś więcej niż 38 o ile dobrze pamiętam. Ponadto w standardzie gumy nie szutrowe, od razu trzeba się liczyć z wymianą.Jest jeszcze kwestia naszych upodobań i tego że każdy rower trzeba jednak mierzyć bo w zasadzie mierząc w sklepie diverge i treka checkpointa jakoś lepiej mi stroił diverge mimo że geo endurance. Także mix feelings :-)
JaW Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Ale postęp. Giant Anyroad 2 2019 ma aluminiową sztycę i kasetę Shimano Acera. Anyroad 2 z roku 2018 ma sztycę karbonową i kasetę Sora. Cena oczywiście taka sama. No ale model 2019 ma czerwony lakier, czyli jest szybszy.
ObiWanSymbian Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 ROSE na stronie angielskiej ma zdjęcia również tańszych modeli. Ale wg mnie to ceny nie powalają. https://www.rosebikes.com/bikes/gravel
Yan Opublikowano 28 Września 2018 Autor Opublikowano 28 Września 2018 2 godziny temu, JaW napisał: Anyroad 2 z roku 2018 ma sztycę karbonową i kasetę Sora. Niby nieduża ale wiele osób radzi wymienić sztycę na karbonową. Niestety koszt markowej sztycy to czasem 200-300 pln.
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Giant stosuje nietypowy kształt rury podsiodłowej w gravelach, więc pasują do nich tylko sztyce Gianta. To jest wielki minus, jeśli ktoś chciałby kupić rower do przyszłej rozbudowy (np. wrzucić droppera albo sztycę amortyzowaną).
Kamil82 Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 a sztyca amortyzowana poprawia duzo komfort czy tylko wkurza ?
LuQ Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Nie widzę w zestawieniu Fuji Jari w wersji stalowej, więc proszę o dodanie http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari-steel/jari-2-3 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari-steel/jari-2-5
luzik Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 5 godzin temu, ObiWanSymbian napisał: ROSE na stronie angielskiej ma zdjęcia również tańszych modeli. Ale wg mnie to ceny nie powalają. https://www.rosebikes.com/bikes/gravel O, pasujące mi modele ! Ceny spore, za to waga bezkonkurencyjna wśród ALU
Yan Opublikowano 28 Września 2018 Autor Opublikowano 28 Września 2018 2 godziny temu, Kamil82 napisał: a sztyca amortyzowana poprawia duzo komfort czy tylko wkurza ? Trzymajmy się tematu graveli. Sztyca amortyzowana to element który można zainstalować do każdego roweru więc wrzuć to pytanie w odpowiedni dział.
macko1 Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/ oraz którego jeszcze nie ma na oficjalnej stronie https://salon-rowerowy.pl/road-szosowe/59073-rower-kellys-soot-70-2019-transport-i-przeglad-gratis-8585019395412.html
Yan Opublikowano 28 Września 2018 Autor Opublikowano 28 Września 2018 Dziwna sprawa z tymi Kellysami. Ceny się rozjeżdżają pomiędzy stronami a 70 nie ma w oficjalnej stronie.
GrochowaMTB Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 W dniu 26.09.2018 o 15:00, Andrzej Sawicki napisał: Gestalt będzie dobry, jeśli poprawili prześwit na opony. W zeszłorocznym około 35 mm to było maksimum prześwitu. Fabrycznie ma opony tylko 32 mm, czyli na warunki parkowe, a nie bezdroża. Dostałem pisemne info, na stronie Marina, że opona c42 wejdzie. Chyba, że ktoś źle to sprawdził.... 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Może wejdzie na styku w gołą ramę. Tylko ile to wytrzyma, jak zacznie szlifować piaskiem albo obręcz się skrzywi.
ObiWanSymbian Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 4 godziny temu, macko1 napisał: https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/ oraz którego jeszcze nie ma na oficjalnej stronie https://salon-rowerowy.pl/road-szosowe/59073-rower-kellys-soot-70-2019-transport-i-przeglad-gratis-8585019395412.html Ciekawy ten Soot 70. Cena w miarę przystepna. Sztyca ruchoma. Sztywne osie. Dobrze widzę?
Rekomendowane odpowiedzi