Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 2x nie różni się specjalnie od 3x. Kiedy zmieniasz przełożenie z przodu, kontrujesz o 2 przełożenia z tyłu zamiast o 1. Pojedziesz kilka razy i się przyzwyczaisz. 1
Szelbi Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udało mi się jednak dorwać Mustanga 1 29 z tego roku w cenie 2700zł. Będzie u mnie we wtorek więc jakby ktoś miał jakieś pytania to pisać śmiało Dzięki wielkie wszystkim za pomoc w temacie
Szelbi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Zadowolony jak najbardziej. Tylko pamiętajcie przy zakupie, że zawsze przy zakupie wysyłkowym rower musi przejść przegląd zerowy. Warto sobie sprawdzić czy macie w okolicy serwis Rometa. Rowerem zrobiłem na razie może z 50 km. Co mogę napisać to amorek sprawuje się na prawdę super. Myślałem że blokada skoku z manetki beddie jedynie zajmować miejsce na kierownicy ale teraz stwierdzam że przydaje się to mocno, na asfalcie czuć różnice przy pedalowaniu. Siodełko dla niektórych może być za miękkie - dla mnie jest w sam raz. Hamulcow jeszcze nie miałem okazji testować w bardziej wymagających warunkach. Napęd deore bez zarzutu. W cenie do 2700 na prawdę ciężko o lepszy rower. 1
konop90 Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Witajcie zakładałem kiedyś temat na co zwrócić uwagę kupując rower i niedługo wybieram się do Wrocławia na urlop i jest tam kilka rowerów, które obserwuję od pewnego czasu. Czy mógłby ktoś ocenić je tak na szybko oraz czy są warte swojej ceny. Dodam, że rower ma być na wzrost 170 cm więc jeśli gdzieś popełniłem błąd z rozmiarem to poprawiajcie. Bo jeśli któryś wyjdzie na prawdę warty to będę musiał wtedy wrócić nie z dwoma a z trzema rowerami Jeden z tańszych ale i chyba trochę mieszany osprzęt - Rockrider rafal 700 Na granicy budżetu ale może uda się coś urwać z ceny - Trek x caliber 9 Jedyny w zestawieniu 27,5 nie wiem czy nie lepiej szukać 29 - Bulls copperhead 3 Również na granicy budżetu ale niby nowy z 2015 - univega summit 6.0 Jak wyżej - Bottecchia Gavia
Gość Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Warte są swoich cen. Najsłabiej moim zdaniem w zestawieniu wypada decathlonowski Rockrider Rafal. Nie wiem jaka jest tu wielkość ramy, w ogłoszeniu nie podali, ze zdjęć nie udało mi się dostrzec. Pytałeś może Pamelę, właścicielkę ogłoszenia? Swoją drogą zastanawiam się czemu Decathlon przestał produkować rowery na 29" i już w ich aktualnej ofercie nie można znaleźć tej wielkości koła. Rower niezły, ale nie powala. Trek X-caliber 9 super - jak dla mnie najlepsza propozycja z zestawienia - ale obawiam się, że będzie na Ciebie za duży. Rama 19" na dużym kole to za dużo na wzrost 170 cm. Poza tym TREK nie robi rozmiaru 19" tylko 19,5", więc to jeszcze dodatkowo pół cala więcej. Sam mam 169 cm i Treka (tyle, że Superfly) na kołach 29" i mój ma rozmiar 17,5" (i to rozmiar "vitrual", bo "actual" to ma nawet jeszcze mniej - 16,5"), co jest dla mnie rozmiarem max, większy byłby już po prostu niebezpieczny. Ten już chyba byłby lepszym wyborem, choć też za duży: http://krakow.rowerycentrum.pl/produkt/trek-x-caliber-sram-x7-29er/ (no i ciut gorszy osprzęt, oraz bardziej dojechany, jeśli się przyjrzeć zdjęciom). Przymierz się do tego X-calibra, ale obawiam się, że jednak będzie za duży... Bulls - fajna waga, najlepszy osprzęt, najlepszy w zestawieniu amortyzator. Dla samych części byłoby warto.Rozmiar powinien leżeć pod Tobą idealnie. Szkoda tylko, że nie duże koło... Gdyby nie było tego Treka (do których mam sentyment), to byłby zdecydowanie numer 1. Możliwe, że na 27,5" będziesz się czuł nawet lepiej, a jeśli nie zamierzasz startować w zawodach i się ścigać, to taki rozmiar koła może być lepszym rozwiązaniem i dać Ci więcej zabawy, więc może jednak warto go wziąć. Cena na pewno korzystna. Prezentowane Univega i Bottecchia nie urzekły mnie zbytnio - osprzęt deore i suntourowski amortyzator niezbyt mnie zachwycają, z wyglądu też jakoś nie moja bajka, ale oba wyglądają na w miarę solidne egzemplarze i każdy z nich wolałbym jednak od Rockridera, choć w tym Rafale bardziej podoba mi się amortyzator... No nie masz lekko. Trzymam kciuki, żeby X-caliber jakimś cudem jednak dobrze leżał pod Tobą. Powodzenia!
opat Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Dnia 7.06.2017 o 11:20, SpiderMAN napisał: Szczerze... Rower na Altus w cenie 2700 zł żartujecie sobie... Poza tym widzę w specyfikacji tego roweru konkretne bzdety, rower ponoć ma koła 29", a opony WTB WOLVERINE 27.5X2.2" na zdjęciu są 29" Ja bym nie ryzykował zakupu takiego padła. Dla porównania tak osprzęcony rower masz w Decathlonie za 1899 zł... https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8350455.html no może ze słabszym amorkiem, ale XC30 nie zapełni tej luki cenowej na pewno... Więc nadal nie wiem jak można to coś w ogóle polecać... A jak to ma być 29" to w tej cenie kupisz TREKa X-Calibera 7, a może i 8 nawet. Na początku chciałem się przywitać z Trójmiasta. Ogólnie to trafiłem na ten wątek bo szukam nowego roweru. Nie jestem jakimś maniakiem ani znawcą. Poprzedni Author Clasic się już zużył i czas na nowe dwa kółka. Koniecznie chciałem 29" plus hydrauliczne hamulce i do tego jak najlepszy osprzęt w cenie w okolicach 2 tyś pln. (swoje ważę) No i dziś oglądałem tego Karbon'a Spike B40 - praktycznie się zdecydowałem, ale po Twojej wypowiedzi zacząłem mieć wątpliwości więc gdybyś mógł zerknąć jeszcze raz i się odnieść. Cena za tego karbona to najniżej jak znalazłem 1890 pln - ogólnie w sieci 2190 pln na stronie mają 2699 pln To jest 29" wersja B40 inna R40 jest na 27,5" - fakt mają błąd na stronie w opisie ale w tym linku to na pewno 29" - dziś się przymierzałem. osprzęt przód Altus tył DEORE RD-M592 shadow blokada amora na kierownicy ogólnie świetnie wyglądająca rama bez spawów Tylko ta marka słabo znana itd. Zerknąłem na to co poleciłeś ale ten Btwin jest na alivio, a nie deore amor bez blokady no i 27,5" - jak dla mnie odpada - i raczej wielkomarketowy produkt wiec też pewnie coś wspólnego z chińszczyzną ma. A Te polecane Treki to za X-Caliber 7 z zeszłego roku najtaniej znalazłem za 2900 - ale ten rower to cały osprzęt ACERA - zarówno przód jak i tył. Zaś TREK X-Caliber 8 to minimum 3200 pln ! no i nie znam się na SRAM'ie więc ciężko mi to odnieść/porównać do tego taniego Karbona. Szczerze mówiąc naprawdę mi się podobał - może ktoś już ma jakieś doświadczenie z tą firmą bo mimo że rama jest Polska (chyba ?) to cała reszta porządne Shimano ? Za tę cenę brać ? czy szukać dalej może coś używanego znanej marki w podobnym osprzęcie ??? Z góry dziękuję i pozdrawiam Radek
konop90 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Więc Rafael odpada, nie ma co sobie głowy zawracać. Z tym trekiem to mam taką cichą nadzieję, że jednak będzie pasować ale może być tak jak piszesz i pewnie będzie lekko za duży.Bull gdyby nie te koła to już bym go sobie zaklepał. Pewnie gdybym nie miał kolarzówki i wcześniej nie jeździł na 26 calach to może bym się skusił. A pozostałe zależą jaką udałoby mi się dorwać zniżkę. A zastanawiam się jeszcze nad https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-xc-cube-attention-sl29-19-epixon-tr-CID767-IDngjjQ.html tutaj jak rozmawiałem z właścicielem to sam ma 173 cm i zmniejszył lekko mostek i teraz jest dobrze. Więc niby tylko 3 cm różnicy albo aż 3. Ten model również chciałbym obejrzeć i przymierzyć się do niego. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Alivio to dobra grupa. A X-Calibera 7 w 2015 model 2015 kupiłem za 2500. Więc da się, a to świetna baza pod modyfikacje. Po za tym gwarancja na ramę od Treka jest raczej egzekwowalna, a ten KARBON za parę lat zniknie... Wysłane z mojego ctab przy użyciu Tapatalka
specialized34 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Taki karbon to raczej niska klasa a jak ludzie zobaczą piękne malowanie i kształty to sądzą że już jest super pamiętaj jedno jest to karbon i z karbonem też są problemy trzaski dobiegajace z okolic supportu sterówek sztycy itd trzeba wiedzieć też że trzeba używać specjalnych past więc warto przemyśleć czy pakować się w tani karbon czy dorzucić i kupić sprawdzoną ramę Alu cieniowana Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Andrzej Sawicki Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 24 minuty temu, SpiderMAN napisał: ten KARBON za parę lat zniknie... Tego nie wiemy. To zwyczajnie nowa firma z rowerami na różnych półkach cenowych. Nie jest sprawdzona, więc trzeba się uważnie przyglądać wykonaniu oraz gwarancji. Znikają "marki" rowerów MTB po 500 zł. 1
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Tego nie wiemy. To zwyczajnie nowa firma z rowerami na różnych półkach cenowych. Nie jest sprawdzona, więc trzeba się uważnie przyglądać wykonaniu oraz gwarancji. Znikają "marki" rowerów MTB po 500 zł.Mogę się założyć... ;-)Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
specialized34 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Owszem ale wiemy że nawet i drogie rowery karbonowe maja z tym problemy dziwnymi dźwiękami a tez co za tym idzie trzeba więcej takiej ramię poświęcać czasu a nie chcemy żeby żałował wyboru Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Fenthin Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Ty serio? Przecież to jest nazwa marki, a rama jest z aluminium. 1
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Fajnie wygląda ten Cube faktycznie. A 3 cm... Niby tylko 3. Ale 3 to nawet więcej niż jeden cal (2,54 cm). No musisz się przymierzyć i bacznie przyglądać, czy nie narażasz klejnotów jakby co.
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 45 minut temu, specialized34 napisał: Taki karbon to raczej niska klasa a jak ludzie zobaczą piękne malowanie i kształty to sądzą że już jest super pamiętaj jedno jest to karbon i z karbonem też są problemy Oj, kolega nie uważał na lekcjach. Tak jak @Fenthin zauważył - w omawianym rowerze Karbon to nazwa marki i nie ma nic wspólnego z materiałem ramy. Ramy mają te Karbony z aluminium.
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Przed chwilą, specialized34 napisał: Taki karbon to raczej niska klasa a jak ludzie zobaczą piękne malowanie i kształty to sądzą że już jest super pamiętaj jedno jest to karbon i z karbonem też są problemy trzaski dobiegajace z okolic supportu sterówek sztycy itd trzeba wiedzieć też że trzeba używać specjalnych past więc warto przemyśleć czy pakować się w tani karbon czy dorzucić i kupić sprawdzoną ramę Alu cieniowana Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka Źle czytasz... Karbon to nazwa własna, te rowery są z aluminium.
opat Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) No ok Panowie Trochę pogrzebałem i z mojego researchu wynika co następuje. Firma Longway sp. z o.o. działa na rynku rowerów od 8 lat. Kapitał założycielski to 19,2 mln zł - jak na spółkę z o.o. w naszych warunkach to naprawdę dużo. Zakład znajduje się na terenie Millenium Logistic Park Pruszków - więc skoro stać ich na tę lokalizację od dłuższego czasu, to chyba finansowo dobrze sobie radzą. Udziałowcami w firmie są dwie duże spółki wschodnie LONGWEI HONG KONG COMPANY LIMITED i SHANGHAI BAOLONG SALES COMPANY LIMITED. Obie działają na rynku motoryzacyjnym od lat 90 tych i mają duże własne kapitały plus doświadczenie w produkcji i np hydroformowaniu itp itd. - tego bym się nie obawiał. Duże R&D to akurat spory plus. Sprawozdania spółki składane są regularnie od roku 2008 w postaci wpisów w monitorze sądowym i gospodarczym (jakoś można je nawet przejrzeć - ale nie pamiętam jak czekam na info od sekretarki ). Zarząd nie uległ zmianie od początku. Jak dla mnie od strony formalnej wszystko wygląda bardzo dobrze. Ramy do tej serii są w użyciu od dwóch lat (dzwoniłem do nich pytając o maksymalną wagę jaką mogą przenosić) pan serwisant/technik słusznie zauważył że w sumie to koła i szprychy w takim przypadku bardziej są narażone na bezpośrednie uszkodzenia ale zapewnił że przy rekreacyjnym użytkowaniu - a tak zamierzam - to nawet przy moich kilogramach nie powinno być kłopotu. Sam użytkuje podobno B50 (i nawet brał udział w kilku "imprezach rowerowych" jak to określił - rama podobno daje radę) w obu modelach rama ta sama b40 i b50 różnica taka że tu mamy SHIMANO ALTUS FD-M370 / SHIMANO DEORE RD-M592 SHADOW a tym B50 to już SHIMANO DEORE FD-M610, DYNASYS / SHIMANO SLX RD-M670 SHADOW, DYNASYS. Ramy oczywiście przyjeżdżają z Chin, ale to o niczym nie świadczy. Kross też ściąga z Chin tylko maluje na miejscu - podobno - więc za bardzo mnie to nie odstrasza. Całość jednak montowana jest już w Polsce. Podejrzewam że znaleźliby się i producenci znanych marek którzy robią tak samo. Brak dużych wydatków na reklamę, nie sponsorują na razie żadnych wiodących zawodników przekłada się na cenę. Podejrzewam jeszcze że cały osprzęt może być kupowany na wschodzie przez firmę matkę w atrakcyjnej cenie i importowany do Polski bezpośrednio w taki sposób by było jak najtaniej. Tak czy inaczej w tej cenie 1890 zł - deore - rock shock x30 z blokadą na kierownicy i na 29" - nowy z dwuletnią gwarancją ! to w moim odczuciu dobra okazja i po prostu dam im szansę . Nie znalazłem złej opinii o ich produktach, kilka dobrych - mam nadzieję że się rozrosną i będą alternatywą choćby dla Krossa czy Rometu - dla nas użytkowników - im większa konkurencja tym lepiej Pozdrawiam Radek ps. moja opinia niewiele będzie pewnie warta ale jak już chwilę pojeżdżę to podzielę się uwagami Edytowane 7 Lipca 2017 przez opat 1
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, opat napisał: Ramy oczywiście przyjeżdżają z Chin, ale to o niczym nie świadczy. Kross też ściąga z Chin tylko maluje na miejscu - podobno - więc za bardzo mnie to nie odstrasza. Całość jednak montowana jest już w Polsce. Podejrzewam że znaleźliby się i producenci znanych marek którzy robią tak samo. Oczywiście, że inni też tak robią. Pewnie większość, jak nie nawet wszyscy. Dobra robota z tym prześwietleniem marki. Mam nadzieję, że będą się rozwijać i szybko staną się wyraźną konkurencją na rynku. Udanego użytkowania! Edytowane 7 Lipca 2017 przez Gość
Karol Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Swoją drogą - nazwać markę rowerów "Karbon" - marketing level master ;-).
Andrzej Sawicki Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 32 minuty temu, opat napisał: Podejrzewam że znaleźliby się i producenci znanych marek którzy robią tak samo. Pewnie 90%. Dwuletnia gwarancja w świecie MTB to akurat słabo. Wiele firm daje 5 lat gwarancji na ramę (np. Scott), a niektóre marki dożywotnią (np. Giant). Dwa lata to realistyczne minimum w Polsce, bo kodeks cywilny wymusza na sklepach dwuletnią ochronę klienta. Sklepom by się nie opłacało sprzedawać, gdyby miały część tego okresu zabezpieczać na własny koszt.
opat Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Co racja to racja dwa lata to mało ale jeśli to naprawdę szajs to już na początku powinno się okazać i ten okres ochrony powinien wystarczyć Szkoda że okres taki krótki - ale Kross i Romet też dają tylko dwa lata. Z tym Karbon to zwróciłem im uwagę że pomysł słaby pracownik też rozumiał, ale cóż szefostwo myślało pewnie trochę inaczej. Zgadzam się że strzał w kolano. Na dzień dobry ktoś kto szuka węglówek i dostanie taki link poczuje się oszukany - negatywne emocje i skojarzenia z naciąganiem gwarantowane. Rynek już różne nazwy przyjmował może się utrze. To i tak nie jest najgorsza nazwa marki lub produktu przykładów jest wiele i to znanych marek. Jeden ze śmieszniejszych to Mitsubishi Pajero, w hiszpańsko-języcznych krajach musieli przerobić na Montero (góral) bo Pajero to po prostu Onanista, Masturbator itp. lol Skumali jak im sprzedaż na rynkach Ameryki Południowej nie poszła !!! W Gdańsku giełda kwiatowa i firma "Black Dick" !!! Teraz już tylko Dick (se stuningowali lol) www.dick.pl !!! Elbląska 103 Gdańsk jakby ktoś się chciał pośmiać :) Pozostając przy kwestii roweru tak czy owak przetestuję . Pozdrawiam Radek
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Powodzenia. Ja aż tak odważny nie jestem... Wolę sprawdzone rozwiązania.
artfal Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Może warto poszukać czegoś rocznego lub dwu-letniego w dobrym stanie ? Na pewno osprzęt będzie lepszy, marka pewniejsze. Często ludzie kupują rowery, które mają kilka lat i przebiegu tyle co nic. Edytowane 7 Lipca 2017 przez artfal
tomik Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) . Edytowane 8 Lipca 2017 przez tomik
Rekomendowane odpowiedzi