qwerty789 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Tak, dzięki, @Accent_Szaj. Trochę mnie uspokoiłeś. Przy moich parametrach w grę chyba wchodzi 19'', natomiast cały czas się zastanawiam nad kołami. 29 czy 27,5. Jeśli 27,5, to biorę wspomnianego X-Pulsera 6.7 za 2200, gdzie muszę jeszcze dorzucić 100 na podróż do wybranego ME. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-7-m19-czarny-grafit-r19#topVariants Jeśli 29, to opcje są 2. X-Pulser 5.9 (odbiór w sklepie u mnie w mieście) albo Storm X6 (wysyłka). Oba za 2600, z tym że ten drugi jest przeceniony z 2900 w promocji nocnej. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-5-9-m19-czarny-grafit-r19 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x6-m19#topVariants Teraz pytanie, który z 29 jest lepszy? Jeżeli chodzi o wygląd, bardziej podoba mi się Storm X6, a na osprzęcie się nie znam.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 2 godziny temu, qwerty789 napisał: dzięki Spoko 2 godziny temu, qwerty789 napisał: X-Pulsera 6.7 Ja bym wybrał właśnie 6.7 ,dlatego że lubię 27,5 ,bo praktycznie tylko kołami się różnią z 6.9. Już bardzo dużo o nich było więc nie będę powtarzał. Za to X6 ma korbe na kwadrat
Samer Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Jak dla mnie to rower XC to był strzał w dziesiątke. Kupiłem w tym przedziale cenowym półtora miesiąca temu i przejechałem 450km. Złoty środek na wszystko. Chce sie przejechać po mieście to wsiadam i jadę, mam ochotę wjechać w las to to robię, chce zabrać dziecko to wpinam fotelik i jade. Przy moim uzytkowaniu roweru i wzroście 191cm koło 29cali jest idealne.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 50 minut temu, Samer napisał: Przy moim uzytkowaniu roweru i wzroście 191cm koło 29cali jest idealne. Wzrost nie jest istotny do wielkości koła,ale tak jak piszesz,że dobrze się czujesz na nim. 52 minuty temu, Samer napisał: Złoty środek na wszystko Tu też się zgadzamy 12 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Moim zdaniem XC jest bardzo Uniwersalnym rowerem Wszystko zależy od ciśnienia w oponach,ja na wypad do lasu daje mniej,a na rodzinne"włajaże" więcej powietrza
szymar Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 czołem. Przymierzam się do wymiany mojego mtb na 26 calach na rower na 29 calowych kołach. Stary rower pewnie pojedzie pewnie do rodzinnego miasta i będzie służył jako okazjonalny do jeżdżenia przy odwiedzaniu rodziców/teściów. Rower mtb służy mi głównie do jazdy po utwardzonych ścieżkach leśnych, wałach itd. w żaden ciężki teren się nie zapuszczam bo po prostu tego nie lubię. Do jazdy po asfalcie mam szosę, więc nie chcę też żadnego roweru typu cross itd. Mój obecny mtb to scud argon na osprzęcie alivio. Dzielnie służy ale chcę coś na większych kołach i stąd pomysł na zmianę. I teraz tak. Skoro alivio mi w zupełności wystarcza to nie chcę pchać się w niewiadomo jakie koszty. Z rowerów, które sobie obejrzałem najbardziej wizualnie podoba mi się trek marlin 6. oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że płacę na markę. Osprzęt nie jest tam jakiś wyszukany. I powiedzcie mi czy zakup takiego roweru na moje potrzeby jest nieopłacalny? chodzi mi właśnie o to zestawienie osprzęt/cena? Bo pewnie krossa levela na takim osprzęcie kupię taniej. Inna propozycja, którą rozważam to indiana 5.9 albo x6. Model 5.9 podoba mi się bardziej bo jest czarno-czarny. co do używek to nie mam nic przeciwko ale jakbym miał kupić używkę to właśnie coś z półki marlin6/indiana tylko po prostu taniej niż szukać czegoś na super wypasie do 3 tys. zł bo wiem, że aż takiego sprzętu nie potrzebuję. Wiadomo, że ważna jest noga a na to akurat nie narzekam. Pozdro Szajbaki i do zobaczenia na trasach!
Accent_Szaj Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 7 minut temu, szymar napisał: Inna propozycja, którą rozważam to indiana 5.9 albo x6. Model 5.9 podoba mi się bardziej bo jest czarno-czarny. No nie wiem co Ci napisać,bo praktycznie wszystko wiesz Indiana tak podniosła poprzeczkę konkurencji,że przechodzą już pod nią i nawet nie próbują doskoczyć. Dlatego mimo iż osprzęt jest ponad twoje wymagania,to właśnie ją bym wybrał.Zawsze jazda będzie bardziej przyjemna,a w razie późniejszej odsprzedaży mniej stracisz Ps. O marce indiana zrobiłem nowy temat.Jest tam dużo informacji od użytkowników 1
mb79 Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) Proszę o Wasze propozycje w przedziale cenowym 2 do 3 k zł. Wzrost 183 cm, waga 100 kg, jazda 90 % po mieście, 10 % rekreacyjnie lekki teren i las. W związku z problemami z kręgosłupem lędźwiowym i szyjnym pozycja na rowerze powinna byc wygodna i nie obciążająca kregosłupa. Rower do jazdy codziennej do pracy kilka km, rekreacyjnie weekendowo. Moje typy to Kross Hexagon 7 lub Hexagon 8, Trek Marlin 5 lub 6 lub 7 Przed zakupem roweru chciał bym przymierzyć i przejechać się na rowerze. W związku z końcówką sezonu wg Was można będzie wynegocjować dobra cenę? Edytowane 6 Września 2020 przez mb79
Accent_Szaj Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 13 minut temu, mb79 napisał: jazda 90 % po mieście, 10 % lekki teren i las. Gravel , trekking, a nie MTB. Będzie ci dużo lepiej się jeździło
mb79 Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 15 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Gravel , trekking, a nie MTB. Będzie ci dużo lepiej się jeździło Dziękuję za propozycję. Można prosić o przykładowe modele ?
Accent_Szaj Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 8 minut temu, mb79 napisał: Dziękuję za propozycję. Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu 9 minut temu, mb79 napisał: Można prosić o przykładowe modele ? Kuknij na strony Media Expert,bo wypuścili Indiany,może z trekking też mają coś ciekawego i dodatkowo sskopiuj swojego posta tu
Trekuś Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 witam, Gdzie kupie online Treka 6, 7 ? w rama XXL?
Accent_Szaj Opublikowano 6 Września 2020 Opublikowano 6 Września 2020 7 minut temu, Trekuś napisał: Gdzie kupie online Google. Wpisujesz Trek i dzwonisz/piszesz do sklepów czy mają XXL. Jak nie,to czy mogą sprowadzić
FreeDog Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Witam, prosiłbym o poradę, poszukuję MTB w cenie mniej więcej 2500 zł. Zastanawiam się nad dwoma modelami: Unbike fusion 27.5 2020 oraz NORTHTEC GRAVITY AL Northec co prawda trochę ponad 2500 zł. Szukam czegoś z rozmiarem koła 27.5, myślę, że to będzie najlepszy wybór do mojego wzrostu (173 cm). Generalnie 80% czasu spędzam na gravelu (szosa/szutry), jednak chciałbym jakiegoś MTB by pojeździć nim trochę w górach (szlaki w karkonoszach przykładowo), lasach i podobnych trasach, podjazdy itp, jednak nie będą to żadne szalone trasy enduro itp. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do tego gravity AL? Widzę, że ma amortyzator sprężynowy, więc może jednak warto. Może Unbike fusion byłby wystarczający do moich potrzeb? No i bardziej mi się podoba :P. Edytowane 9 Września 2020 przez FreeDog
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 8 godzin temu, FreeDog napisał: Generalnie 80% czasu spędzam na gravelu ( Gravel to fajna maszyna. Raczej w tym przedziale,to nie będzie jakiegoś szału vs twój bajk Z tych dwóch tylko 8 godzin temu, FreeDog napisał: oraz NORTHTEC GRAVITY AL Ten ma sens. Całkiem dobry bajk jak za tą kasę. Powietrzny amor ,HII, Deorka z tyłu. Zobacz sobie jeszcze na Indiana. Wiem że rower z ME ale mają świętą specyfikację ja super kasę 1
FreeDog Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 10 minut temu, Accent_Szaj napisał: Gravel to fajna maszyna. Raczej w tym przedziale,to nie będzie jakiegoś szału vs twój bajk @Accent_Szaj Wiem, wiem, nic rewelacyjnego nie oczekuję, bardziej chciałbym MTB potraktować jako odskocznię od gravela i popróbować tras na których gravelem już jedzie się mniej przyjemnie . 10 minut temu, Accent_Szaj napisał: Zobacz sobie jeszcze na Indiana. Wiem że rower z ME ale mają świętą specyfikację ja super kasę Dzięki, zapewne wezmę tego Gravity AL. Myślałem o Indiana 6.7, ale widzę, że cięzko z dostępnością. Duża różnica między tą Indianą a Gravity AL?
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 2 godziny temu, FreeDog napisał: Indiana 6.7, Ma napęd 2x10 czyli przerzutka ze sprzęgłem.Poza tym są bardzo podobne
Natka96 Opublikowano 10 Września 2020 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Cześć Chciałabym zakupić rower za około 3000 zł. Myślałam o jakimś rowerze mtb lub uniwersalnym, ponieważ będę jeździć po różnym terenie. Mieszkam na wsi, więc mam tutaj drogi polne, leśne, ale też asfaltowe. Na początek będę robić trasy po około 20-40 km (z czasem zamierzam wydłużyć dystans). Rowerem będę jeździć: - do pracy, - rekreacyjnie po drogach polnych, - po drogach asfaltowych (żeby dojechać do wyznaczonego punktu, np. do lasu), - po drogach leśnych i wzniesieniach (na pewno takich tras będzie najwięcej, ponieważ uwielbiam las). To będzie mój pierwszy porządny rower, nie znam się za bardzo także proszę o profesjonalną pomoc . Nie będę się upierać przy rowerze z 2020 roku, jak najbardziej może to być fajny rower z 2019 czy 2018 roku. Dobrze, by było gdybym mogła też usiąść na rowerze i sprawdzić jak mi się na nim jeździ. Mieszkam na śląsku, mogę podjechać do sklepu rowerowego w okolicach Rybnika, Czerwionki-Leszczyn, Gliwic, Zabrza, Rudy Śląskiej. Ewentualnie mogę zamówić przez Internet, ale wtedy nie będę mogła go sprawdzić fizycznie przed zakupem, a nie ukrywam, że wolałabym go widzieć na żywo. Myślałam wstępnie nad Fuji Nevada lub Addy. Do tego chciałabym dokupić pedały SPD oraz buty. Wzrost: 156 cm Waga: 53 kg Proszę o wypowiedzenie się, podesłanie linków z konkretnymi modelami rowerów oraz wszelkie podpowiedzi, np. dotyczące osprzętu. Proszę też o podpowiedź jaka wielkość ramy i kół byłaby dla mnie odpowiednia . Pozdrawiam :) Edytowane 10 Września 2020 przez Natka96
Accent_Szaj Opublikowano 10 Września 2020 Opublikowano 10 Września 2020 6 godzin temu, Natka96 napisał: Myślałam o jakimś rowerze mtb Z tego co czytam, to lepszy by był dla Ciebie gravel,bądź trekking. Zapytaj w tamtym dziale. One się bardziej nadają pod trasy, które odpisałaś. 1
sunder86 Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Ja sie podczepie do tematu w sprawie MTB do wyboru mam 2 opcje: Ghost Kato 4.9 - 3x9 blat, Acera + Deore, amor XCM 100mm Indiana x6 - 2x10 , 2x deore, Rock Shox XC30 TK R.L Ktory bedzie bardziej uniwersalny, lepszy pod wzgledem tez bardziej jazdy rekreacyjnej? Oba w cenie sa okolo 2200-2400. Czy jest cos lepszego do polecenia??
Accent_Szaj Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 14 minut temu, sunder86 napisał: bardziej jazdy rekreacyjnej Indiana ma lepszy osprzęt, ale Ghost do rekreacji może być lepszy. Masz w nim 3x, dzięki temu rower będzie jeździł dużo szybciej. Znowu jak byś chciał choć trochę więcej pojeździć po lasach,to Indiana ma wszystko lepsze Amor,napęd ze sprzęgłem Deore,hamulce. Dlatego musisz sam podjąć decyzję,mając powyższe na uwadze
sunder86 Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Ghost na zywo wyglada extra, tylko mysle czy wejscie w lepszy sprzet jak indiana mi cos wiecej da. Lepszy amor czy deore na przod.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 41 minut temu, sunder86 napisał: Ghost na zywo wyglada extra Jak ci się tak podoba,to go kup. Teraz jest naprawdę dobra cena. 41 minut temu, sunder86 napisał: Lepszy amor czy deore na przod. Amortyzator w x6 jest chyba powietrzny (dopytać jeszcze w wątku indiana),a napęd jest całkiem inny . W Indiana masz sprzęgło co trzyma łańcuch w ryzach przy nawet bardzo dużych wstrzasąsach.
krilan1990 Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Cześć Który rower waszym zdaniem jest lepszy i mógłby byc podstawa do ewentualnej modernizacji: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19 czy https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-enduro-7-7-m19-szary-czarny-r19 ??? Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Amortyzator w x6 jest chyba powietrzny Amortyzator jest sprężynowy i posiada tłumik olejowy i blokadę
Accent_Szaj Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 8 godzin temu, krilan1990 napisał: jest sprężynowy No widzisz,dlatego napisałem chyba. Choć i tak lepszy niż XCM Co do rowerów o które pytasz ,to spytaj w temacie Indiana ,tam w dyskusji biorą udział ludzie co są bardzo zainteresowani marką
IOO Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Co myślicie i takim rowerze dla kobiety 160 cm i 50 kg. Teoretycznie S powinno być dostępne w najbliższym czasie. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-900-275-d-id_8562824.html Macie może jakieś inne propozycje?
Rekomendowane odpowiedzi