Accent_Szaj Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 19 minut temu, TomekCorsa napisał: a nikt nie pyta o wagę. Racja. Niestety przy rowerach z tego działu(do 3k) żaden producent nie da dobrych kół, a one są podstawą przy wadze. @elmapeto dobrze zrobił. Kupił RR i dokupił do niego dobre koło(tył) 25 minut temu, TomekCorsa napisał: Co do klejnotów to teraz często górna rura schodzi mocno w dół No właśnie nie Merida, Kross czyli rowery z tego przedziału mają rurę dość wysoko. KolaNka się o tym przekonała. 28 minut temu, TomekCorsa napisał: Drugi mówi że robię z siebie "głupa". Oj tam
TomekCorsa Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Proponuję obejrzeć całość ale od 21,44 lub 23,38 jest sedno sprawy. Jeżeli moich słów nie bierzecie pod rozwagę to może przemyślcie ich opinie.
elmapeto Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 20 minut temu, Accent_Szaj napisał: Racja. Niestety przy rowerach z tego działu(do 3k) żaden producent nie da dobrych kół, a one są podstawą przy wadze. @elmapeto dobrze zrobił. Kupił RR i dokupił do niego dobre koło(tył) No właśnie nie Merida, Kross czyli rowery z tego przedziału mają rurę dość wysoko. KolaNka się o tym przekonała. Oj tam Przednie też mam zmienione, tylko najpierw zmieniłem komplet, a potem dodatkowo jeszcze raz tyl. Z resztą nie dużo mi z oryginału zostało po czterech latach.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 2 godziny temu, TomekCorsa napisał: od 21,44 lub 23,38 jest sedno sprawy Od tego czasu mówią, że im mniejszy rower, tym sztywniejszy, czyli im cięższy zawodnik, tym lepiej żeby jeździł na mniejszym. ale.... coś za coś. Mniejszy jest bardziej zwrotny i "Narowisty" czyli dla początkującego nie bardzo, większy bardziej stabilny.
TomekCorsa Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Nie tylko to mówią ale ... już. Najważniejsze żeby kupujący wiedzieli że zdania są podzielone i samemu trzeba wybrać najlepiej to co pasuje. Wygoda i użyteczność najważniejsze żeby robić kilometry dla zdrowia i przyjemności.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Marca 2021 Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Dialog zawsze dobrze robi . Edytowane 15 Marca 2021 przez Accent_Szaj
Bakczan Opublikowano 16 Marca 2021 Opublikowano 16 Marca 2021 Siemanko, Szukam roweru do około 3k, Rower ma służyć glownie do jazdy w lesie, najbardziej na chwile obecną skłaniam sie do Giant Talon 3-GE tegoroczny model bądź 2 (3-2.7k) co o nich sądzicie? Mozecie polecić cos lepszego/innego? Patrzyłem tez na unibike shadow ale niezbyt siada mi kąt nachylenia tej ramy.
Accent_Szaj Opublikowano 16 Marca 2021 Opublikowano 16 Marca 2021 2 godziny temu, Bakczan napisał: Giant Talon 3-GE Co Ci się podoba poza naklejką w tym rowerze? Już dużo lepiej wypada Decathlon. Przejrzyj sobie to:
Bakczan Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Co Ci się podoba poza naklejką w tym rowerze? Już dużo lepiej wypada Decathlon. Przejrzyj sobie to: O którym dokladnie modelu mowisz z decathlonu?, ogolnie wpadł mi w oko nke dlatego ze jest marką giant, ciekawy osprzet dobra rama do modyfikacji osprzętu itp 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Co Ci się podoba poza naklejką w tym rowerze? Już dużo lepiej wypada Decathlon. Przejrzyj sobie to: O którym dokladnie modelu mowisz z decathlonu?, ogolnie wpadł mi w oko nke dlatego ze jest marką giant, ciekawy osprzet dobra rama do modyfikacji osprzętu itp
Accent_Szaj Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 1 godzinę temu, Bakczan napisał: ciekawy osprzet dobra rama do modyfikacji osprzętu Niestety nie jest tak. Ten rower absolutnie nie nadaje się do jakichkolwiek modyfikacji. Właśnie że względu na ramę. Prosta główka, brak sztywnych osi. Osprzęt jak za tą kasę to bardzo słaby. Amor sprężyna, na qr , korba na kwadrat. W tym bajku masz chyba wszystkie rozwiązania z marketówki. 1 godzinę temu, Bakczan napisał: którym dokladnie modelu mowisz z decathlonu?, Wejdź na ich stronę i weź najlepszy na który pozwala Ci budżet . Każdy będzie lepszy. O gwarancji nie wspominając, choć powiem. Decathlon ma najlepszą gwarancję
Bakczan Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Niestety nie jest tak. Ten rower absolutnie nie nadaje się do jakichkolwiek modyfikacji. Właśnie że względu na ramę. Prosta główka, brak sztywnych osi. Osprzęt jak za tą kasę to bardzo słaby. Amor sprężyna, na qr , korba na kwadrat. W tym bajku masz chyba wszystkie rozwiązania z marketówki. Wejdź na ich stronę i weź najlepszy na który pozwala Ci budżet . Każdy będzie lepszy. O gwarancji nie wspominając, choć powiem. Decathlon ma najlepszą gwarancję No to grubo jest to mój pierwszy kontakt z kupnem roweru na start, być może wybiorę cos z listy z której podesłałeś wcześniej.
Accent_Szaj Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 20 minut temu, Bakczan napisał: No to grubo j Hehe . Dobre marki liczą sobie 700zł za samą naklejkę. Przy tańszych rowerach wychodzi to prawie połowę ceny bajka . Dlatego najlepiej przy mniejszym budżecie zwrócić uwagę na ramę, aby tak jak pisałeś w przyszłości mieć możliwość upgrade. Zobacz sobie na markę Indiana Storm od X7-X10 W ME są czasem promocje(Nocna wyprzedaż, 50 za wydane 500 itp) można wyrwać super bajk w świetnej cenie. We wrześniu można je było kupić nawet za 2700
Konrad1510 Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Szukam roweru xc do około 3000 zł ale zależy mi na przerzutce shimano 3:10, 2:10 albo 1:12 czy znajdzie się coś ?
puchatek Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 3300 zł https://nrowery.pl/rowery/155-sowelo-dr-2x10.html O 1x12 zapomnij w tej cenie , no chyba, że używka 😀.
Zeko Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Cześć Szukam roweru w podobnej cenie lub niższej i czy znajdę coś lepszego. https://katalog.bikeworld.pl/2021/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/northtec/76956/viking_29_dr
Accent_Szaj Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 2 godziny temu, Zeko napisał: https://katalog.bikeworld.pl/2021/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/northtec/76956/viking_29_dr Niczym się nie wyróżnia. Najzwyklejszy rower w tym przedziale. 3x9(dobra tylna przerzutka i HII) amor słaby, sprężynowy i podstawowe heble. W tym przedziale, rowery generalnie różnią się wyglądem. Podobny i tańszy, lecz z gorszą tylną przerzutką, za to świetną gwarancją masz: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-540-27-5/_/R-p-301097?mc=8500756&c=Niebieski Najlepiej dozbieraj trochę i kup, lub weź na raty 0%(przez pół roku nie płacisz) https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19 W w/w masz już wszystko. Sztywne osie, amor RS powietrzny i napęd 2x10, dobre heble
Bakczan Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Bylem dzisiaj w salonie rowerowym i przejechałem sie dwoma rowerami, Kross Level 4.0 model na ten rok przejsciowy 2020/21 Giant talon 2 GE na rok 2021 Szczerze lepiej czułem sie jadac na giantcie chociaz osprzętowo wypada chyba troche gorzej niz kross jednak przez kąt nachylenia ramy przyjemniej sie na nim jeździło ale na krossie tez bylo całkiem ok - który z tych dwoch modeli wypada lepiej? Bylem dzisiaj w salonie rowerowym i przejechałem sie dwoma rowerami, Kross Level 4.0 model na ten rok przejsciowy 2020/21 Giant talon 2 GE na rok 2021 Szczerze lepiej czułem sie jadac na giantcie chociaz osprzętowo wypada chyba troche gorzej niz kross jednak przez kąt nachylenia ramy przyjemniej sie na nim jeździło ale na krossie tez bylo całkiem ok - który z tych dwoch modeli wypada lepiej?
puchatek Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 4 minuty temu, Bakczan napisał: przez kąt nachylenia ramy Co to znaczy? Już zaglądam do swojej szklanej kuli 🤣. A serio to rzucaj linkami do stron producentów.
Bakczan Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 18 minut temu, puchatek napisał: Co to znaczy? Już zaglądam do swojej szklanej kuli 🤣. A serio to rzucaj linkami do stron producentów. https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-2-ge https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-4-0-czarny-niebieski-srebrny-matowy A prosze bardzo
puchatek Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 Zdecydowanie Giant, bo ma lepszy napęd, no i 2x.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 19 godzin temu, Bakczan napisał: giantcie chociaz osprzętowo wypada chyba troche gorzej niz kross Wypadają tak samo. Z tym że w Giant masz 2x, a w Kross 3x. Ja bym wziął Giant
puchatek Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Wypadają tak samo No chyba jednak nie... Kross od przodu: Altus + Acera + Deore, a Giant: Alivio + Alivio + Deore. Poza tym dużo lepszy łańcuch w Giant. Może to niewiele, ale jednak się uzbiera.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 11 godzin temu, puchatek napisał: chyba Hehe, chyba tak Po pierwsze cena o 300zł wyższa Po drugie Przednia przerzutka nie jest tak istotna, a manetki to kosmetyczna różnica. I wisienka Łańcuch Deore vs Zwykłe KMC, czy takie DUŻO lepsze, no nie wiem 🤔 Oczywiście wcale nie zmienia to faktu że Ja wybrałbym mimo wszystko Giant
puchatek Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 18 godzin temu, puchatek napisał: dużo lepszy łańcuch w Giant Przepraszam! Pomyliłem cyferki 😉- łańcuch zbliżonej klasy. Co do reszty podtrzymuję - największa odczuwalna różnica będzie właśnie na manetkach.
qrak1 Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 Witam wszystkich, POTRZEBNA WASZA POMOC W WYBORZE: Moje parametry: 190 cm , 100 kg - trasy szutr, czasami ścieżki w lesie - rocznie z rodziną robimy ok 400-500 km. Dotychczas jeździłem na zakupionym przed długieee laty Bergamoncie. Żona i syn jeżdżą Meridami z serii BIG SEVEN 40. Chciałem w tym roku zmienić swój leciwy sprzęt na coś nowszego. Wiem że czas na to nie najlepszy, ale pora się przesiąść. W jednym ze sklepów sprzedawca oferował mi Meridę Big Nine 300 (bez lite) XL z kołem 29 za kwotę ok 3600 zł. Ładny , fajny rower ale zacząłem czytać i... właśnie stwierdziłem, że nie wydam tyle kasy. Planuję wydać między 2500 a 3000 zł. Jeżeli chodzi o wygląd to podoba mi się coś na wzór ter meridy lub też kellysa spider. Kross totalnie mi się nie widzi. Pytanie do Was czy lepiej wybrać spidera 70 czy np Big Nine 100 ... 15? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi