Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, TheBossterM napisał:

Hmm, myślałem bardziej nad finish line 1 step, gdyż z tego co widzę to zielony jest do mokrej jazdy. A ten pierwszy to do takiej codziennej rekreacyjnej jazdy, do pracy, szkoły itd. Czy może lepszy będzie jednak zielony?

Zobacz ten wątek 😊

Opublikowano
19 minut temu, TheBossterM napisał:

Hmm, myślałem bardziej nad finish line 1 step, gdyż z tego co widzę to zielony jest do mokrej jazdy. A ten pierwszy to do takiej codziennej rekreacyjnej jazdy, do pracy, szkoły itd. Czy może lepszy będzie jednak zielony?

Nie róbmy off topa.

Zielony jest najbardziej uniwersalny ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, szukam roweru do około 2,3k. Jeżdżę rekreacyjnie, głównie po asfalcie, ale zdarzają się też wycieczki off-roadowe z tego względu zdecydowałem się na jakieś niedrogie MTB. Zastanawiałem się nad Unibike Fusion 29, ale ciężko go dostać i wszędzie mówią, że został wycofany co też jest dość mocno podejrzane.

Znalazłem te dwa modele:

https://www.goride.pl/meskie-4/kross-level-4-0-29-2018-czarno-zielono-ciemnozielony-mat?from=listing&campaign-id=15

https://www.goride.pl/meskie-4/merida-big-nine-100-2018-odbior-osobisty

Kross niby ma Deore, ale z tego co czytałem to to Deore jest odpowiednikiem tych nowych Alivio M4000. Pytanie tylko co to za Alivio jest w Meridzie, bo nigdzie nie mogę znaleźć innego oznaczenia niż "Alivio"? Na plus dla Krossa także amor, ale nie wiem czy to przy mojej jeździe ma aż takie znaczenie. Merida za to ma lepszą przerzutkę z przodu i rozmiar 20" lepiej dla mnie pasuje, bo mając do wyboru 19 i 21, mam dylemat co wybrać. Chociaż patrząc po wymiarach w tych dwóch firmach, to np. długości ramy w Meridzie 20" i Krossie 21" są takie same, a baza kół nawet większa w Meridzie. Co polecicie? Ewentualnie jakiś inny model w podobnej cenie?

Edytowane przez Grembi
Opublikowano (edytowane)

amortyzator przedni  SUNTOUR XCR

amortyzator tylni X-Fusion E1

przerzutka i napęd:

-Trzy tarcze 22, 32 i 42 zęby,
-Przednia przerzutka SHIMANO ALTUS,
-Tylna przerzutka SHIMANO ALTUS,
-Manetki SHIMANO ALTUS M370, ze wskaźnikami przełożeń,
-Kaseta 9 koronek 11 do 34 zębów SHIMANO HG 200.

hamulce:

dwa tarczowe hamulce hydrauliczne B'TWIN

koła 27.5 cala

waga ok. 14.5 kg

proszę o opinie, bo zastanawiam  nad kupnem i nie wiem czy to dobry rower.

link do roweru  https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540s-275-id_8379042.html

Edytowane przez mr.placek
Opublikowano

Porady zakupowe w odpowiednim dziale w wątkach z zakresem cenowym odpowiednim dla tego roweru...

Robię merge posta z wątkiem.

Opublikowano
W dniu 6.08.2018 o 07:09, TheBossterM napisał:

Powinien dać radę, co nie? I takie pytanko jeszcze, jak już go poskladam to kiedy dać go na pierwszy przegląd do salonu? I czy umyc łańcuch po zlozeniu rowera i nałożyć oliwke do lancucha?

Ja po zakupie Krossa Level 3.0 muszę po miesiącu jechać podbić gwarancję a po następnym miesiącu jechać na przegląd zerowy.

Opublikowano
W dniu 6.07.2018 o 21:31, maniekBB napisał:

Witam Wszystkich Forumowiczów chciał bym zaczerpnąć posady wyborze roweru dla siebie .Odwiedziłem dzisiaj sklep i mam trzy propozycję . 

Pierwsza to KROSS LEVEL B4 KOŁA 29  

SHOCKBLAZE R6    lub Merida Big.Nine 300  

Który z nich był by dobrym wyborem , po rozmowie z obsługa sklepu faworytem jest SHOCKBLAZE R6 .

Rower kupiony i padło na Merida Big.Nine 300  

IMG_20180812_170716_HDR.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 12.08.2018 o 10:24, Pluto napisał:

Ja po zakupie Krossa Level 3.0 muszę po miesiącu jechać podbić gwarancję a po następnym miesiącu jechać na przegląd zerowy.

A jakie opinie o tym Krossie, bo do złapania w fajnej cenie jest teraz i też planuje go zamówić?

Opublikowano

Powiem Tobie że przy mojej aktualnej wadze całkiem dobrze sobie radzi.Nic się nie dzieje .Fakt przejechałem dopiero 700km w warunkach mieszanych asfalt-teren.Jakbym miał drugi raz kupować na pewno kupił bym też Levela.

Opublikowano

Kross Level 4.0 - czy wart jest ceny 2100 zł ? Czy warto dopłacać do Btwina RR 560 - cena 2700 zl ? Jestem amatorem, nie będę brał udziału w wyścigach, nie wiem czy odczuje różnicę, do tej pory jeżdżę na starym gracie

Opublikowano
W dniu 18.08.2018 o 08:58, wichura napisał:

Kross Level 4.0 - czy wart jest ceny 2100 zł ? Czy warto dopłacać do Btwina RR 560 - cena 2700 zl ? Jestem amatorem, nie będę brał udziału w wyścigach, nie wiem czy odczuje różnicę, do tej pory jeżdżę na starym gracie

Zdecydowanie Rockrider 560, a choćby z powodu korby ze sztywną osią...

Nowocześniejszego i bardziej uniwersalnego napędu 2x10, w Krossie masz klasyczne 3x9.

Opublikowano

A gdybym wybierał między Rockriderem 560 a Rometem Mustang też na 27,5" ? 
Ponadto Rometa mogę mieć za 2350 zł - 350 zł taniej niż Btwina. 
Jednak mam też pewne wątpliwości z Rometem. Za 2350 zł w przypadku gdybym zamówił przez internet z opcją, że złożą mi za darmo w serwisie rowerowym w moim mieście. Sklep internetowy ma podpisaną jakąś umowę z serwisem na składanie roweru, później wszystkie ewentualne gwarancje ze sklepem internetowym. Lub za 2600 zł gdybym kupował w sklepie u mnie w mieście i wiadomo wszystko wtedy załatwiam w tym sklepie. Z ceną niestety nic a nic nie chcą zejść.. co mnie dziwi bo cena katalogowa to 2450 zł ... a sobie liczą jak za model 29".   

Generalnie poczytałem o marce Romet i są przeróżne opinie o nim. Niektórzy piszą, że wszystko siada inni, że jest spoko, już sam nie wiem. 

Myślałem jeszcze o Cube Analog za 2600 zł. 

Btwina i Analoga nie mam u siebie w mieście, musiałbym jechać 50km by je kupić i tak samo z serwisem lipa jeśli chodzi o Decathlon dojeżdżać taki kawał. Rometa mogę u siebie kupić, ale ta cena mi nie odpowiada skoro mogę za 250 zł taniej kupić i też złożony tyle, że później z gwarancją może być różnie przez internet. 

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Szukam używanego (lub jakiegoś nowego jak jest okazja akurat) roweru do XC w okolicach 3000zł. Rozmiar na 177 cm wzrostu, koła 29. Chcę go używać głównie do ścigania i treningów. Nie wiem jaka rama będzie dobra do XC, na razie mam na oku Levela B7/B8, Trek X Caliber 8/9, Giant Talon 0/1 i Haibike Big Curve RX.

Edytowane przez digitus
Opublikowano
41 minut temu, digitus napisał:

Cześć

Szukam używanego (lub jakiegoś nowego jak jest okazja akurat) roweru do XC w okolicach 3000zł. Rozmiar na 177 cm wzrostu, koła 29. Chcę go używać głównie do ścigania i treningów. Nie wiem jaka rama będzie dobra do XC, na razie mam na oku Levela B7/B8, Trek X Caliber 8/9, Giant Talon 0/1 i Haibike Big Curve RX.

Wrzuć linki swoich typów, taka zasada jest tutaj niepisana.

Trochę więcej własnego wkładu.

Opublikowano

Pod uwagę brałby Peaka i B8 Rio, reszta ma napędy bez sprzęgła, co moim zdaniem jest teraz już standardem w mtb.

Opublikowano

Jak pewnie nie raz tutaj padło stwierdzenie, by poczekać do końca sezonu na wyprzedaże, tak i ja je popieram. Sytuacja z listopada zeszłego roku - sklep Martes Sport miał przecenionego Krossa Level B6 z ceny katalogowej na coś około 2800zł. Do tego dowiedziałem się że na rower obowiązuje obniżka o VAT z ceny na metce. Efekt - cena końcowa 2270zł za Levela B6 2017, z napędem 2x10 (co prawda korba i suport Suntoura, ale reszta to Deore/Slx) i amortyzatorem RockShox xc30. Osobiście wydaje mi się że w tej sytuacji konkurencja nawet nie była zbliżona cenowo.

Opublikowano

Linia Talon to była kiedyś rekreacja, teraz jest to całkiem fajny ścigant do XC.

Opublikowano

Witam,

Stoję przed wyborem zakupu nowego roweru, mój wybór to dylemat nad trzema pozycjami :

1- GT Avalanche Elite 2018 

2- Cube Analog 2018 '29 

3- Merida Big Nine 300 2018 '29 

powiem szczerze, że przymierzałem się do wszystkich, tak jak w Meridzie i w GT znam swój rozmiar tak w Cube przysiadłem tylko na '21, nie mierzyłem '23, a mój wzrost to 190cm - więc na pograniczu można powiedzieć między 21 a 23.

Bardzo fajne wrażenia z jazdy na GT, a w każdym z nich mam inną pozycję

GT (L) - pochylona mocno do przodu

Merida (XL) - półśrodek (jakoś najmniej przypadła mi do gustu)

Cube (21) - bardziej wyprostowany

do tego GT jest chyba najdłuższy z nich wszystkich.

Teraz pytanie 

Co polecacie z tej trójcy, czy będę mocno stękał z bólu pleców po dłuższej jeździe na GT ?  Czy wrażenia po dłuższej jeździe na Cube będą złe jako bardziej wyprostowany ? wykorzystanie - 50/50 (teren/prosta droga)  - w którą stronę iść ? 

do tych rowerów widzę promocje teraz w sklepach i w budżet wpadły jeszcze Kross Level 6 i Ghost Kato 5.9.

Z góry dziękuję za każde sugestie i uwagi :)

Opublikowano

Panowie tak jak pisałem wyselekcjonowałem 3 rowery:
Btwin RR 560 27,5" https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560-275-id_8364715.html 2700 zł

Romet Mustang 1 27,5" https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275,10,727,730,14795,2018.html 2350 zł

Cube Analog 29" https://cube.pl/2018/rowery/mountainbike/hardtail/analog/cube-analog-greynred-2018/ 2570 zł + 5% wartości roweru na akcesoria

W Romecie jest amortyzator powietrzny. Jako laik z tego co poczytałem to RockShox jest lepszą firmą od Suntour jeśli chodzi o trwałość. W Btwinie i Cube mamy sprężynę RockShox XC30, natomiast w Romecie (który jest najtańszy z całej trójki) powietrze SR Suntour XC LO-R. Wiem, że to też oczywiście kwestia dbania o amortyzator i generalnie rower. Cóż trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, szczerze mówiąc wiem po sobie, że nie będę dbał zbytnio o rower. Wiadomo w miarę będę starał się zachować czystość, nasmarować itd + raz w roku na serwis i na tym koniec, dlatego też nie wiem który z tych amortyzatorów byłby lepszy. Jak ma się sprawa serwisowania takich amortyzatorów - chodzi o koszty, zalecaną częstotliwość ? 

Kolejna kwestia to rama. Czy Romety rzeczywiście mają słabą ramę czy to tylko jakaś plotka ? O Btwinie nie mam pojęcia, o Cube słyszałem, że są mocne, ale za to cięższe od innych - akurat ta kwestia w moim przypadku jako amatora chyba nie ma aż takiego znaczenia - i tutaj też nie wiem czy tak naprawdę ma znaczenie czy rama jest mocniejsza czy nie jeśli nie będę aż tak bardzo szalał na rowerze - ale jak to w lesie sporo gałęzi, kamieni itd. Dodam, że ciężki nie jestem ok 70kg wagi. 

Jeśli chodzi o pozostały osprzęt to jest on w miarę zbliżony do siebie ?  

Co do rozmiaru kół - wiem, że RR i Romet mają 27,5" a Cube 29", więc może to dziwne porównywać ze sobą te rowery, jednak nie miałem nigdy doświadczenia z tymi rozmiarami, więc ciężko mi stwierdzić, które jest lepsze dla mnie. Tak naprawdę to obojętnie który z rowerów kupię będzie on dla mnie nowością i zbieraniem doświadczeń, jednak po prostu szukam czegoś najlepszego w tym przedziale cenowym, żeby nie kupić jakiegoś bubla, a cieszyć się jazdą przez długi czas. Roweru w przyszłości na pewno szybko nie zmienię, ewentualnie jakiś upgrade. Dodam, że raz w roku chciałbym wyskoczyć rowerem z sakwami na jakąś kilkudniową wycieczkę. 

Proszę o pomoc w wyborze. Który z nich byłby najlepszy ?

Opublikowano
W dniu 26.08.2018 o 12:05, klimeque napisał:

Witam,

Stoję przed wyborem zakupu nowego roweru, mój wybór to dylemat nad trzema pozycjami :

1- GT Avalanche Elite 2018 

2- Cube Analog 2018 '29 

3- Merida Big Nine 300 2018 '29 

Z góry dziękuję za każde sugestie i uwagi :)

Ja od miesiąca jestem posiadaczem Merida Big Nine 300 2018 '29  miałem obawy co do wielkości kół jazda po płaskim i podjazdy spoko ale zjazdy obawa że wyrżnę ale pomału się oswajam się z tym jak na razie rower Bardzo Fajny .😎

W dniu 26.08.2018 o 12:05, klimeque napisał:

Opublikowano

Siemka, szukam roweru hard tail do 2000zł, hamulce to chciałbym tarczówki(najlepiej hydrauliczne) dobry osprzęt (coś wyższego od shimano tourney) i jakiś amorek od 100mm. Wzrost: 160cm waga: 61kg. Coś zaproponujecie oprócz Btwin rockrider 540, 520?A jak nie to jaki z tych modeli się bardziej nada do jazdy po asfalcie lub poszalnia z kolegami na bardzo lekkich dropach, zjazdach po schodach? Z góry dzięki za odpowiedzi!😄

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam problem który rower wybrać

Romet mustang na kołach 29' czy 27.5'

Mam 185cm wzrostu i ważę 93kg. Jeżdżę głównie po lesie, zdarza się asfalt. Mam zamiar jeździć na zawody (na początek rekreacyjne, a potem zobacze czy mi się podoba). Rower kupuję na następny sezon.

Generalnie chodzi mi o to czy lepsze będą dla mnie większe koła czy może lepsze będą mniejsze

Z góry dzięki za pomoc 😀

Opublikowano

Panie i Panowie,

Proszę o pomoc w wyborze. Przyszedł czas na wymianę roweru. Z morza ofert wybrałem oto takie kwiatki:

1. Romet Mustang 29 1

2. Grand Canyon 3.0 AL

3. Merida Big Nine 300

4. Kross Level B6

Gdzieś z tyłu głowy mam jeszcze na oku Specialized Rockhopper Comp ale osprzętowo jest sporo gorzej od tych wyżej (chyba że trafi się w dobrej cenie). Rower ma służyć do amatorskich startów w maratonach MTB i XC (178cm wzrostu 95kg wagi).

Macie jakieś swoje typy zz tych wyżej, ewentualnie inne ale faktycznie lepsze od moich typów ?

Z góry dzięki za pomoc.