Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
SHOTTAS 0.5 29er
co myślicie o takim rowerku ? Mam możliwość kupna nowego za 3000 zł.

z moich typów został 
rockrider 900
Romet mustang 29” 2018 
i właśnie ten shottas
Z tych wymienionych zastanawiał bym się między Shottas-em a RR900. Mają dwa zupełnie inne napędy. RR ma 1x11 a Shottas-em 3x10. Od tego bym zaczął, czyli od wyboru który bardziej Ci pasuje. Przy czym 1x11 jest wymagający jeśli chodzi o kondycję fizyczną, trzeba mieć już trochę pary w nogach. Natomiast 3x10 to już trochę zabytek. Najlepiej jak byś trafił na początek coś 2x10/11. Nie mniej z tych dwóch ja bym wziął RR.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

witam chciałbym odswiezyc temat, chcialbym zakupic hardtaila do 3000 zl +/-200 zl na forach jest tego pelno wiec postanowilem troszke poszkukac znalazlem 3 modele: 

https://www.commencal-store.co.uk/meta-ht-trail-origin-650b-yellow-2017-c2x24058629

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560-275-id_8364715.html

https://www.specialized.com/pl/pl/mski-pitch-expert-650b/p/134023?color=239945-134023

co mogli byscie mi powiedziec o tych 3 modelach? warto? ew. moze cos innego moglibysci mi zaproponowac?

Opublikowano
5 minut temu, alladyn napisał:

witam chciałbym odswiezyc temat, chcialbym zakupic hardtaila do 3000 zl +/-200 zl na forach jest tego pelno wiec postanowilem troszke poszkukac znalazlem 3 modele: 

https://www.commencal-store.co.uk/meta-ht-trail-origin-650b-yellow-2017-c2x24058629

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560-275-id_8364715.html

https://www.specialized.com/pl/pl/mski-pitch-expert-650b/p/134023?color=239945-134023

co mogli byscie mi powiedziec o tych 3 modelach? warto? ew. moze cos innego moglibysci mi zaproponowac?

niestety link do speca nie działa. Dałeś w sumie dwa różne rowerki jeden amorek 120mm drugi 100mm. Ja bym wybrał rockridera osobiście.

Opublikowano
3 minuty temu, alladyn napisał:

teraz powinno byc okej ;) no wlasnie waze kolo 100k mysle ze tu waga tez ma spore przelozenie na uginanie sie amora ale lepiej 120 by bylo?

Nie patrz na to tak. Amorki są poprostu do czego innego. Jak chcesz do zwykłej jazdy rower mtb to rockrider się sprawdzi idealnie. Speca w tej cenie bym odpuścił. 

Opublikowano
2 minuty temu, Marek Horoś napisał:

Nie patrz na to tak. Amorki są poprostu do czego innego. Jak chcesz do zwykłej jazdy rower mtb to rockrider się sprawdzi idealnie. Speca w tej cenie bym odpuścił. 

o co do stulu jazdy tez sie nie okreslilem za co przepraszam :D wlasnie bardziej by mnie interesowaly lasy, polne drogi i wszelkie inne wyboje nierownosci bo domyslam sie ze sprzet za 3 tysie nie jest moze jakis dobry ale czy przy takowych warunkach szybko bede musial myslec o serwisowaniu?

Opublikowano

Za 3300 masz rockridera 900 i to już jest naprawdę bardzo dobry rower który spokojnie można zabrać na maraton i się pościgac.

Opublikowano
3 minuty temu, alladyn napisał:

o co do stulu jazdy tez sie nie okreslilem za co przepraszam :D wlasnie bardziej by mnie interesowaly lasy, polne drogi i wszelkie inne wyboje nierownosci bo domyslam sie ze sprzet za 3 tysie nie jest moze jakis dobry ale czy przy takowych warunkach szybko bede musial myslec o serwisowaniu?

No to jak nie masz planów latać po singlach to B'twin się sprawdzi :) zobacz jeszcze wyższy model bo chyba też się łapie u Ciebie. 

Opublikowano

No to jak nie masz planów latać po singlach to B'twin się sprawdzi :) zobacz jeszcze wyższy model bo chyba też się łapie u Ciebie. 

czyli ten 900 o którym kolega wyzej przed chwila pisal? ;) 

Opublikowano

Tak aczkolwiek tam nie masz przełożenia z przodu co może być "minusem" jak śmigasz dla przyjemności. Nazwałbym to już konkretnym sprzętem na maratony i amatorskie wyścigi. Pytanie czy tego potrzebujesz :) do spokojnej jazdy w terenie 560 sprawdzi się, a $$ które zostało przeznaczysz na ciuchy, kask, licznik czy serwis w przyszłości.

Opublikowano

No tak, faktycznie 900 to już napęd 1x. Kolega dobrze radzi, weź 560 i za resztę kup sobie ciuchy, kask, licznik itp.

Opublikowano
10 minut temu, Rebeliant86 napisał:

No tak, faktycznie 900 to już napęd 1x. Kolega dobrze radzi, weź 560 i za resztę kup sobie ciuchy, kask, licznik itp.

a no wlasnie jak na poczatek te 2 przekladnie z przodu by sie przydaly co by niemoc w nogach mnie nie zniechecila przy 1 :D ew znacie moze cos innego godnego polecenia w tej cenie? chetnie bym zobaczyl na RR560 wlasnie bylem zdecydowany ale chcialbym tez zapoznac sie z innymi modelami godnymi uwagi ;)

Opublikowano

haha nie baw się w to bo nigdy nie kupisz roweru!! B'twin to naprawdę niezły sprzęt. Za tą cenę ciężko znaleźć konkurenta. Na pewno coś się znajdzie ciut lepszego ciut gorszego ale różnice to będą detale. 

Opublikowano
34 minuty temu, Marek Horoś napisał:

Speca w tej cenie bym odpuścił. 

Panie Marku a moglbym tez sie dowiedziec dlaczego speca by Pan odradzal? duzo pozytywnych komentarzy ludzie o nich pisza

haha nie baw się w to bo nigdy nie kupisz roweru!! B'twin to naprawdę niezły sprzęt. Za tą cenę ciężko znaleźć konkurenta. Na pewno coś się znajdzie ciut lepszego ciut gorszego ale różnice to będą detale. 

zeby Pan wiedzial im wiecej szukam tym trudniej wybrac ;D

Opublikowano (edytowane)

Zależy na co patrzysz. Na pewno jest to zasłużona marka z technologiami i doświadczeniem ale jeśli spojrzysz na podzespoły są gorsze od tego z B'twin ponieważ decathlonowa marka nie jest tak "prestiżowa". Pytanie czy chcesz rower dla marki czy podzespołów. Różnica 200/300zł to są jakieś już nowe dodatki do każdego z rowerów. Czasami nie potrzebne bo i tak to zmienimi. Patrząc na B'twina mamy spoko ramę nie za sportową. Zamiast jak w specu jakiś hebli shimano dano tektro które nie są takie złe. Każdy producent na czymś musi zaoszczędzić. B'twin według mnie najlepiej rozegrał sprawę dając fajny amorek, napęd i ramę. 

Edytowane przez Marek Horoś
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Zależy na co patrzysz. Na pewno jest to zasłużona marka z technologiami i doświadczeniem ale jeśli spojrzysz na podzespoły są gorsze od tego z B'twin ponieważ decathlonowa marka nie jest tak "prestiżowa". Pytanie czy chcesz rower dla marki czy podzespołów. Różnica 200/300zł to są jakieś już nowe dodatki do każdego z rowerów. Czasami nie potrzebne bo i tak to zmienimi. Patrząc na B'twina mamy spoko ramę nie za sportową. Zamiast jak w specu jakiś hebli shimano dano tektro które nie są takie złe. Każdy producent na czymś musi zaoszczędzić. B'twin według mnie najlepiej rozegrał sprawę dając fajny amorek, napęd i ramę. 

o taka wypowiedz byla mi potrzebna pare slow o podzespolach o ktorych aktualnie nie mam pojecia co jest dobre lepsze a co zle gorsze. a co do ramy bo jak juz zauwazylem, najwazniejsza jest ona czy w przyszlosci jest sens (jesli bardzo wkrece sie w temat) upgreidowania osprzetu do tej ramy czy lepiej juz by bylo calkowicie nowy sprzet? to jak narazie pytanie przyszlosciowe ;)

Opublikowano
1 minutę temu, alladyn napisał:

o taka wypowiedz byla mi potrzebna pare slow o podzespolach o ktorych aktualnie nie mam pojecia co jest dobre lepsze a co zle gorsze. a co do ramy bo jak juz zauwazylem, najwazniejsza jest ona czy w przyszlosci jest sens (jesli bardzo wkrece sie w temat) upgreidowania osprzetu do tej ramy czy lepiej juz by bylo calkowicie nowy sprzet? to jak narazie pytanie przyszlosciowe ;)

Myślę, że na tej ramie spokojnie będzie można dalej rozwijać temat. Nawet jak zachcesz startować w maratonach :) 

Opublikowano
Teraz, Marek Horoś napisał:

Myślę, że na tej ramie spokojnie będzie można dalej rozwijać temat. Nawet jak zachcesz startować w maratonach :) 

no to zachecil mnie Pan do zakupu tym bardziej tego modelu :D zeby juz nie męczyć pytaniami to o jeszcze jedno chcialbym zapytac troszke nie w temacie ale jak juz rozmawiamy czy mogl by mi Pan powiedziec jakie sa przykladowo roznice w ramie od tego btwaina i od tego specka? bo geometrycznie sie roznia te od specka mi bardziej przypadaja do gustu wizualnie oczywiscie (nie wiem jak to profesjonalnie okreslic) ale fajnie wyglada to gdy widelki lacza sie pod katem (wzrokowo) 180 stopni z rurką idąca do kierownicy

Opublikowano

No spec troszkę agresywniej wygląda, ale nie wiem czy przy amatorskiej jeździe da to jakiekolwiek odczucia :) 

15 minut temu, alladyn napisał:

no to zachecil mnie Pan 

jaki tam Pan, Marek jestem :D 

z pewnością rama speca jako sama w sobie jest fajniejsza. Ale sumując ogół lepiej by było kupić ją samą i złożyc rower niż kupować tego. Jest też taktyka, że sobie za 2 lata moze krócej zależy od ilości jazdy upgrejdujesz osprzęt do tej ramy. Ale to już chyba opcja złożenia samemu tutaj się bardziej opłaci. Bo za 2 lata będą nowe technologie itd. itp. 

Opublikowano
6 minut temu, Marek Horoś napisał:

No spec troszkę agresywniej wygląda, ale nie wiem czy przy amatorskiej jeździe da to jakiekolwiek odczucia :) 

jaki tam Pan, Marek jestem :D 

z pewnością rama speca jako sama w sobie jest fajniejsza. Ale sumując ogół lepiej by było kupić ją samą i złożyc rower niż kupować tego. Jest też taktyka, że sobie za 2 lata moze krócej zależy od ilości jazdy upgrejdujesz osprzęt do tej ramy. Ale to już chyba opcja złożenia samemu tutaj się bardziej opłaci. Bo za 2 lata będą nowe technologie itd. itp. 

a no wlasnie rynek rowerowy tak szybko idzie do przodu ze co chwila kazdy wprowadza nowe kolekcje nowy sprzet i tak nawiasem mowiac trudno teraz powiedziec co zrobimy za 2 lata z rowerem 😜

Opublikowano

Wiec patrząc tu i teraz ja bym brał B'twina :) jeśli pomogłem możesz zostawić +repke ! :D 

Opublikowano

jasne ze pomogles :D dobra toooo musze ogarnac teraz jak zostawic repke bo nowy tu jestem xD

Opublikowano
6 minut temu, alladyn napisał:

jasne ze pomogles :D dobra toooo musze ogarnac teraz jak zostawic repke bo nowy tu jestem xD

przy wpisach prawy dolny róg masz system reakcji :D . No to miłego śmiagania na sprzęcie !

Opublikowano
5 minut temu, Marek Horoś napisał:

No to miłego śmiagania na sprzęcie !

a nie dziekuje zeby nie zapeszac ;D

Opublikowano

Witam Wszystkich Forumowiczów chciał bym zaczerpnąć posady wyborze roweru dla siebie .Odwiedziłem dzisiaj sklep i mam trzy propozycję . 

Pierwsza to KROSS LEVEL B4 KOŁA 29  

SHOCKBLAZE R6    lub Merida Big.Nine 300  

Który z nich był by dobrym wyborem , po rozmowie z obsługa sklepu faworytem jest SHOCKBLAZE R6 .