Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"szybko jeżdżące" fulle to xc ale zależy co kto rozumie przez "szybko" i gdzie rower ma jeździć. Do 3k - szczerze mówiąc tyle kosztuje widelec jeśli ma być "szybki" czyt. lekki. W tym budżecie kupowanie fulla jest raczej dla ludzi w temacie wiedzących co jak i dlaczego, w innym wypadku kupuje się rower z przypadku w który trzeba włożyć kolejne X zł

Opublikowano

Potrzebuję pomocy forumowiczów odnośnie doboru roweru dla mojej żony. Jazda po lesie, raczej spokojna. Trochę podjazdów i zjazdów ale w zawodach udziału brać nie będzie. Moja żona ma 164cm wzrostu. To jej "pierwszy" rower od 15 lat. Sam osobiście jeżdżę na Treku Procaliber 8 z 2018r i jestem z niego mega zadowolony. Robiliśmy przymiarkę do rowerów Treka i wyszło, że najbardziej pasuje jej rama 15,5. Na ramie 17,5 było już niekomfortowo ze względu na zbyt bliską odległość do kroku.

Zacznę od tego, że zależy mi na tym aby znaleźć rower w granicach 2500-3000zł. Fajnie byłoby jakby w osprzęcie znalazł się amortyzator przedni – powietrzny.

Na przedział cenowy wpisuje się jedynie Trek X-Caliber 7 ale tam jest amor na sprężynie i obręcze nie są przystosowane do mleka ☹ Oczekiwania spełnia X-Caliber 8 ale tu cena jest zbyt wysoka - ponad 4000zł.

Znalazłem na alledrogo KROSS Level R7 za 2960zł:

https://allegro.pl/oferta/kross-level-r7-deore-sram-s-16-30-wys-0-7825088684

·       waga: 12,40 kg

·       Widelec: Rock Shox Recon Silver RL Air (skok 100mm, blokada skoku,QR15, stożkowa rura sterowa)

·       Piasta przód: Shimano Deore HB-M618 15x100mm

·       Piasta tył: Shimano Deore FH-M618 12x142mm

·       Opony: Schwalbe Rapid Rob 27.5"x2.1"

·       Obręcze: WTB STP i19 27.5" Tubeless Ready

·       Przerzutka przód: -

·       Przerzutka tył: Sram NX

·       Hamulce przód: SRAM Level T (tarczowy, hydrauliczny)

·       Hamulce tył: SRAM Level T (tarczowy, hydrauliczny)

·       Dźwignie hamulca: SRAM Level T (hydrauliczne)

·       Manetki: SRAM NX Trigger 1x11

·       Korby: SRAM NX 32T

·       Suport: SRAM Press Fit GXP

·       Łańcuch: SRAM PC-1110

·       Kaseta / Wolnobieg: SRAM PG-1130 11-42T

O Krossie naczytałem się sporo negatywnych opinii odnośnie gwarancji. Z Trekiem w tych sprawach będę miał spokój.

Nie ukrywam, że na rower chcę wydać jak najmniej za jak najlepszy sprzęt. Ten budżet nie musi być wykorzystany. Żona nie wiadomo ile pojeździ a blokować kasę w rowerze w piwnicy to słaba inwestycja. Sama stwierdziła, że chciała abym znalazł rower (używkę) za 1000zł więc im taniej tym lepiej. 

Będę wdzięczny za podrzucenie jakiś alternatyw dla powyższych.

Opublikowano

Witam , przymierzam się do kupna roweru ale kompletnie nie mam pojęcia co wybrać .... 
Mam znajomego z Gianta jak i w Krossie , jak wiadomo każdy chwali swoje i ciężko się na coś zdecydować  , bardzo proszę o porady . 
Dodam że zależy mi na rozmiarze kół 29" ponieważ drogi utwardzone to 90% mojej jazdy .
Póki co biorę pod uwagę KROSS Level 3.0 vs GIANT Talon 3 lub 3GE
Ważę około 100 kg i mam 188 cm wzrostu bo wiem że ma to znaczenie. Za wszelkie propozycje dziękuje .

Opublikowano
16 minut temu, staszeq12 napisał:

drogi utwardzone to 90% mojej jazdy

Po co MTB w takim razie?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

W takim razie co można kupić innego w tej kwocie ? Kompletnie się na tym nie znam a polecono mi te rowery ze względu na uniwersalność , ewentualnie żeby pozbyć się z półek sklepowych . Panie Krzysztofie jeśli można to proszę o Pana propozycje :) .Dodam że chcę amortyzator z przodu. 

Opublikowano

"Panie" nie trzeba :-). Więc zacznijmy od rodzaju roweru - w takim razie jakiś treking jest sensowniejszy. Ja osobiście bym się przymierzył do gravela albo CX - no ale tam to bez amortyzatorów. Generalnie to po co Ci amortyzator? Amortyzator ma za zadanie zwiększyć trakcje na nierównościach, będziesz jeździł po drogach utwardzonych więc bez nierówności. Amortyzator zwiększa cenę, wagę i koszt obsługi. Generalnie lepiej bez amora niż z jakimś tanim. Jak ustalisz dokładnie jaki typ roweru to można dalej szukać konkretnego modelu.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ok , więc powiem szczerze że w moich okolicach drogi utwardzone może wziąć jako przenośnie , sporo dziur i dla mnie koniecznością w tym momencie jest amortyzator , choćby nie wiem co,  to jestem w stanie przeżyć większy koszt , wagę itp . Dodatkowo dość istotnym elementem dla mnie jest wygląd , coś takiego jak Kross Evado 10.0 byłby okej , ale cena mnie zamurowała . Dlatego ostatecznie jestem w stanie pójść w stronę Trekingowego sprzętu ale dodatkowo musi faktycznie posiadać ten amortyzator :) . 

Opublikowano

Dzień dobry

zamierzam kupić rower MTB w przedziale cenowym 2000-2500 zł. Codzienne dojazdy do pracy (15 km w obydwie strony), weekendowo lasy, łagodne wzgórza.

Wstępnie wybrałem 3 modele, proszę o opinie który jest najlepszy w stosunku cena do jakości:

Kross Hexagon 7.0 https://www.kross.pl/pl/2018/mtb/hexagon-7-0

Unibike Fusion 29  http://www.unibike.pl/fusion29.html

Head Granger 29 https://head-bikes.pl/produkt/granger-29-277

A może popatrzeć na inne modele? Jakieś sugestie?

Uprzejmie dziękuję za wszelką pomoc i opinie.

Pozdrawiam

Opublikowano
6 godzin temu, staszeq12 napisał:

Kross Evado 10.0 

Jak masz Gianta i Krossa "pod ręką" to warto skupić się na tych markach. Jak dopiero zaczynasz przygodę z rowerem to warto kupić rower w sklepie stacjonarnym z dobrym serwisem. Evado 6 jest zasięgu cenowym - rozsądny sprzęt. Pójdź do sklepu i się przejedź. Poglądowo przymierz się też do jakiegoś levela, żebyś miał porównanie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam w planach zakup roweru górskiego do około 2300 zł 

Na co warto zwrócić uwagę? Jakie modele wy polecacie w tej cenie? 

Moje propozycje:

https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29-3-2019

https://www.rowery-lomianki.pl/cube-aim-race-27-5-2019-black-n-red.html

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-5/p/23134/

Czy warto do Treka dołożyć te 100zł na Marlina 6?

Edytowane przez Maciok
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Już prawie byłem zdecydowany na rower i jeden z filmików na kanale SzajBajk zwrócił mi uwagę na moją wagę którą powinienem wziąć pod uwagę przy zakupie roweru.

Mam 190cm i około 112kg. Jazda w dużej części po mieście czasem las.

Sprzedawca oczywiście mówił, że nie ma problemu ale doświadczenie z handlowcami podpowiada zapytać się doświadczonych osób.

Rower który miałem zamiar kupić to Kellys Spider 50 29" z 2019 - cena standard 2399zł. Rama nie pamiętam która ale wiem, że jedna z tych większych.

Przeglądałem forum w dziale - Nasze rowery - i pomimo, że czasem gdzieś Kellys na forum został polecony to w tym dziale niewiele go jest.

Czy mój wybór szedł w dobrym kierunku czy ewentualnie warto rozejrzeć się za innym modelem,. Niekoniecznie musi być to Kellys, ten mi po prostu wpadł w oko :) 

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Jestem nowy więc: hej wszystkim! :)

Poproszę o podpowiedź w temacie zakupu 2 roweru mtb.
Byłem prawie zdecydowany na Giant Talon 3 2019, przymierzałem go w sklepie  i jest ogólnie ok (koła 29, rama L).
Ale zastanawia mnie jeszcze Kross Level 5.0 2018. Czy jest szansa dopłacić 150zł do Krossa z zeszłego sezonu? Sprzętowo trochę lepszy chyba. System bezdętkowy o ile się nie mylę.
Mój styl jazdy oceniam na rekreacyjny: w połowie las, w połowie szosa. Mam 182cm wzrostu, 80kg.
Czy jeśli w Talonie rama była L, to w Krossie rama L też będzie dobra? Dzięki :)

Opublikowano

L w Krossie jest za duża, też mam 182cm wzrostu, przekrok 82cm i na początku miałem Levela L - bardzo szybko się go pozbyłem bo męczył. Teraz nim jeździ kumpel,  przeszło 190cm wzrostu. Jeśli level to szukaj czegoś na 19 calowej ramie (M). Patrz na wymiary (głównie Reach i stack) - w Giancie L na upartego będzie ok, Kross jest nieco dłuższy o ile pamiętam i będzie już problem. Koła mogą być Tubeles ready chyba że sklep jako zachętę do kupna, zaproponuje przerobienie na tubelesy. 

Opublikowano
6 godzin temu, trollu napisał:

L w Krossie jest za duża, też mam 182cm wzrostu, przekrok 82cm i na początku miałem Levela L - bardzo szybko się go pozbyłem bo męczył. Teraz nim jeździ kumpel,  przeszło 190cm wzrostu. Jeśli level to szukaj czegoś na 19 calowej ramie (M). Patrz na wymiary (głównie Reach i stack) - w Giancie L na upartego będzie ok, Kross jest nieco dłuższy o ile pamiętam i będzie już problem. Koła mogą być Tubeles ready chyba że sklep jako zachętę do kupna, zaproponuje przerobienie na tubelesy. 

Miałem tak samo i L w Levelu przy 180 była za duża. Następnego Levela kupiłem już w rozmiarze M ale co najciekawsze poprzednika kupił gość niższy ode mnie. Delikatnie mu sugerowałem, że to duża rama ale  on przechylił rower, wskoczył na siodło i był szczęśliwy....ja również bo sprzedałem:))))))))) 

Opublikowano

Ze względu na stan zdrowia zmuszony jestem sprzedać rower. jakby ktoś był zainteresowany to mam na sprzedaż Kellysa Spider 90 2018 na 4,5 letniej gwarancji. Ma przejechane około 500km i jest po serwisie gwarancyjnym. Wygląda i jeździ jak nowy. Rozmiar L. Pełny komplet ze wszystkimi papierami i kartonem. Ja mam 186 cm wzrostu i jest OK. Oferta na OLX Wałbrzych.

Opublikowano

Witam

Potrzebuje rower dla dziecaka. Zjezdziłem z nim kilkanascie sklepów i mam metlik. Dziecko wiadomo kupuje oczami  Chciał treka

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-5/p/23134/?colorCode=black

W innych sklepach mowili ze to bardzo słaby rower jak za te pieniadze (ale treka w ofercie nie mieli).  Potem okazało sie ze znajoma pracuje w sklepie z rowerami i moge miec 

https://www.rowerymerida.pl/produkt1664/bignine-100-rower-merida.html   za całe 2299  Taka promocja. Czy to będzie dobry rower?? Bo te 2300 mogę jeszcze wydac. Czy jest sens?? Czy to duzo lepszy rower od tego treka za 1999zł. Kolo raczej 29 cali bo mierzyl i lepiej sie mu jezdzi na takim kole. Testowal 27.5 cala i 29cali.  Bardzo prosze o pomoc bo to prezent na urodziny które sa w poniedziałek. A to rower bedzie na dluzej więc chce dobrze wybrac. ewentualnie prosze o inne propozycje w budzecie do max 2300. Dziekuje

Opublikowano (edytowane)

Przejrzyj rowery Marin. Za 2400 jest rower którego szukasz. Moim zdaniem 😁 Sklep Be Bike w Łodzi albo Hala Rowerowa w sieci. 

P.S.

słowo klucz to Bobcat 😛

Edytowane przez TomekLodz1973
Opublikowano

Część,

stoję przed wyborem nowego roweru. Zastanawiam się nad tymi modelami. Co prawda Mustanga ma lepszy amorek, ale myślę że trochę gorszy osprzęt niż w RR. Jeżdżę przeważnie na drogach asfaltowych, ale wypady do lasu, w ciężki teren też się często zdarzają. Ważę ok 75kg przy 184cm wzrostu. Jak myślicie którą z opcji będzie lepiej mi odpowiadała.

Mustang

Rockrider

Opublikowano (edytowane)

Rowery kupione, post można usunąć, i tak nikt nie odpowiedział.
Teraz czas piać posty w tematach innych niż zakup roweru. :)

Edytowane przez jelenia_BRICKS
Opublikowano
W dniu 27.03.2019 o 22:20, Ulxaaf napisał:

Jestem nowy więc: hej wszystkim! :)

Poproszę o podpowiedź w temacie zakupu 2 roweru mtb.
Byłem prawie zdecydowany na Giant Talon 3 2019, przymierzałem go w sklepie  i jest ogólnie ok (koła 29, rama L).
Ale zastanawia mnie jeszcze Kross Level 5.0 2018. Czy jest szansa dopłacić 150zł do Krossa z zeszłego sezonu? Sprzętowo trochę lepszy chyba. System bezdętkowy o ile się nie mylę.
Mój styl jazdy oceniam na rekreacyjny: w połowie las, w połowie szosa. Mam 182cm wzrostu, 80kg.
Czy jeśli w Talonie rama była L, to w Krossie rama L też będzie dobra? Dzięki :)

Wydaje mi się, że nawet krossa Level 6.0 z 2018 za poniżej 3000 znajdziesz. Sam też szukam MTB do 3000 i ten kross wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Sprężynowy Roxshox to cena za Deore w zestawie, jak wolisz powietrzny amor to musisz odpuścić sobie resztę osprzętu, także twój wybór.

W dniu 5.04.2019 o 09:16, Łukasz Z napisał:

Część,

stoję przed wyborem nowego roweru. Zastanawiam się nad tymi modelami. Co prawda Mustanga ma lepszy amorek, ale myślę że trochę gorszy osprzęt niż w RR. Jeżdżę przeważnie na drogach asfaltowych, ale wypady do lasu, w ciężki teren też się często zdarzają. Ważę ok 75kg przy 184cm wzrostu. Jak myślicie którą z opcji będzie lepiej mi odpowiadała.

Mustang

Rockrider

A jaki masz budżet?

Opublikowano (edytowane)

Siemka !! :)
Chciałbym sobie sprawić rower MTB a budżet to do 2500 zł. Z góry dziękuje za pomocne porady !

Edytowane przez Bajer
Opublikowano (edytowane)

Witam, Szukam roweru do 2500 zł. mógł by mi ktoś doradzić jaki rower kupić ? Znalazłem w promocji rower który wygląda fajnie ale nie znam się na rowerach nic a nic więc pytanie do was: Czy w tej cenie warto go kupić ?

https://www.bikester.pl/serious-shoreline-mtb-hardtail-czarny-870236.html

Może macie jakieś rowery godne polecenia ? 

Edytowane przez Jenz