Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Level to geometria bardziej sportowa niż hexagon i raczej weź ramę M. Miałem levela b1 (rama taka sama) w rozmiarze L jazda na nim była jak na rowerze trekingowym. Mam 180 cm. Levele 2017 maja duże ramy. Rower dlatego sprzedałem mimo, iż wymieniłem amor i parę innych rzeczy to jednak za duża rama czyniła go mniej zwrotnym na leśnych ścieżkach. 

Koło 27,5 wcale nie jest przeżytkiem, teraz jest ciśnienie na 29 bo w XC są szybsze i lepiej przelatują po nierównościach ale 27.5 jest zwrotniejsze, wygodniejsze i wcale nie takie wolne. Tak naprawdę dla amatora to są tylko subiektywne odczucia. Sam mam 29 ale jak będę zmieniał rower to jak trafie coś fajnego na 27.5 to nie pogardzę.

Decathlonowski Rockrider 560 jest nawet fajny za 2699 i ja bym go sobie kupił zamiast Krossa:)

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Bylem w sklepie i Pan zaproponowal mi meride z tego co wyczytalem na ramie to

Merida Big Nine kosztuje w sklepie 1999zł nie wiem czy to 17 czy 18 rok. Wiem, ze hamulce hydrauliczne chyba tektro i na kierownicy chyba na przerzutce bylo napisane tektro.

Lepiej kupic z internetu ten level r4 czy jak ?

Opublikowano

A co sądzicie o rowerach rometa, mają ciekawą propozycję na ten sezon, jeździcie na nich ?

Opublikowano

szukam tego mustanga już od 2 tygodni a dlaczego ?

na jednej stronie jest mustang 1 2018 roku w osprzęcie Deore  link https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275,10,707,710,14531,2017.html

a w drugim za te same pieniądze alivio  https://sklep.romet.pl/rowery/mtb/romet/kolekcja-rowerow-2018/mustang-27-5-2018,39900.html

wie ktoś jak kupić ten na sprzęcie Deore ? bo mi się już koncza pomysły i nigdzie go znaleźć nie mogę ?

Opublikowano

Poszukaj sklepów które oferują Rometa w Twojej okolicy i dzwoń do sprzedawców, jeśli jest tak rzeczywiście to może uda im się sprowadzić go dla Ciebie. Martes Sport też oferuje Romety ale jak pytałem z 2tyg temu to nie mieli jeszcze katalogu i nie wiedzieli jakie modele będą mieli. Może już wiedzą? 

Jak się dowiesz to daj znać tu na forum bo wielu chyba czeka z niecierpliwością na swojego rumaka:D

Opublikowano

Obdzwoniłem wszystkie sklepu w okolicy ( mogą zamowic ale ten Alivio) , przejrzałem olbrzymią ilość stron na jednej nawet znalazłem model z 2017 w osprzęcie Deore a pod numer tel infolinii odbiera tel jakieś dziecko co ledwo mówi ... http://sklep-romet.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=77... i wczoraj wydawało mi się ze się dogadałem z dystrybutorem na model w osprzęcie Deore a dzisiaj dostałem link do nowego Rometa w osprzęcie alivio ... i znowu zakup roweru utknął w martwym punkcie, dlatego pytałem może znacie jakies sklepy do których trafił ten w osprzęcie Deore, chyba ze w rzeczywistości nigdy takiego nie było dostępnego ;)

Opublikowano

Dostępny był ale rocznik 2017

Czemu tak na deore naciskasz? 

Sezon Ci minie a grunt to żeby jeździć. 

Osprzęt się zużywa i z czasem zmienisz na deore a różnica między Deore a Alivio jest mniej więcej 30 zł więc Alivio wcale nie jest jakieś złe. Ale racja jeśli można byłoby kupić ten sam model w tej samej cenie z osprzętem Deore to każdy wybrał by deore. Może to błąd albo specjalny chwyt marketingowy, napalisz się na mustanga bo Deore a jak sie okaże,  że  Alivio to 90% klientów się na to zgodzi. 

Skup się bardziej na amorku bo w 2017 na kołach 27.5 montowali ze sprężyną  stalową, 29"miały powietrzny amor. 

Ktoś pisał ze roczniki 2018 mają powietrzny ale warto podpytać. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Teraz to chyba bardziej chodzi i Polska mentalność :)

1)skoro w 2017 dawali mi lepsze a firma chce się rozwijać i dba o klientów to w 2018 powinienem dostać coś lepszego

2) a 2018 za te same pieniądze dostaje coś o 200-300 zł gorszego 

to z moja mentalnością jakby mnie dwa razy oszukali , a 3) mam aktualnie mam  Gianta XTC 840 na Deorach z przed 10 lat to po 10 latach chciałbym coś lepszego :)

Aczkolwiek wiem ze z moja jazda nie odczułbym żadnej różnicy to niesmak pozostaje ze zostałem wystrychnięty na dudka ;P i to dwa razy :)

Opublikowano

Właśnie przez takie podejście do klienta zrezygnowałem z Rometa na rzecz Czeskiego authora na Alivio i jestem zadowolony. Śmigam prawie codziennie po górach, a tak siedział bym dalej i pierdział w fotel czekając na Mustanga którego mógłbym się nie doczekać :D

Może chociaż ten na alivio będzie bardziej dostepny bo na deore w 2017 roku ciężko było go dostać ale zgadzam się...nie powinno tak być że nowszy rocznik ma słabszy osprzęt a cena ta sama. Nie tędy droga. 

Opublikowano

Rafkaa a czy uwzględniłeś w ogóle gwarancję na osprzęt i ramę? 

W ogóle w jakim terenie i jak często masz zamiar jeździć? 

Opublikowano

co do Radona z tego co pamiętam 1-2 sklepy robią serwis w Polsce.

Tego Radona też praktycznie nie mozna dostać...

Bedę jeździł 80% miasto z ostrymi podjazdami + musi szybko przyspieszać i ostro hamować, uwielbiam jeździć z duża prędkością po zatłoczonych ulicach :)

20% las, trawa, parki

Jeszcze takie coś używane , za 2500zł Cube Attention Sl 27,5 kołą,18"rama 2017rok . Moze takie cos?

Opublikowano

No to koło 27.5 jak najbardziej. 

Jest wielu bardziej doświadczonych ale jak widać nie bardzo palą się aby doradzić :/

Musisz mieć rower w miarę lekki a przede wszystkim zwrotny z dobrymi hamulcami i amorem. Mustang ze wzgledu na amortyzator byłby ok. 

Sprężyna niezbyt sprawdzi sie w miescie na kostce czy schodach, ważna regulacja tlumienia. Moim zdaniem jeżeli masz szansę mieć tego mustanga mimo ze na Alivio ale z amorem powietrznym to warto za tą cenę. Pamietaj ze masz gwarancję i serwis na miejscu no i może ponegocjuj cenę...

Opublikowano
8 minut temu, Rafkaa86 napisał:

co do Radona z tego co pamiętam 1-2 sklepy robią serwis w Polsce.

Tego Radona też praktycznie nie mozna dostać...

Dokładnie 3 sklepy na chwilę obecną. A "dostać" go można na stronie, którą podałeś (w moim przypadku - zamawiany w niedzielę, we wtorek już był)
Jestem w posiadaniu 7.0 2017 i nie mam się do czego przyczepić.

Opublikowano

no to jeszcze znalazłęm Cube Attention SL

ROZMIAR RAMY : 19'

RAMA : Aluminium Lite

WIDELEC Rock Shox Recon Silver TK SoloAir skok 100mm

KOŁA CUBE ZX20, 32H 29-cala

PRZERZUTKA TYŁ Shimano XT Shadow, Direct Mount, 10-Speed

PRZERZUTKA PRZÓD Shimano Deore Downswing

MANETKI Shimano Deore SL-M610, Rapidfire-Plus

KORBA Shimano Deore 40x30x22T

KASETA Shimano 11-36T

HAMULCE Shimano BR-M315 (180/160)

WAGA 13.45 kg,

Wydaje mi sie ze najlepszy osprzęt z tych do 2600zł, i dodatkowo WIDELEC Rock Shox Recon Silver TK SoloAir skok 100mm :o

ale niestety kołą 29" powiedzcie mi az taka różnica będzie miedzy 27,5?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Rafkaa86 napisał:

ale niestety kołą 29" powiedzcie mi az taka różnica będzie miedzy 27,5?

Jeżdżąc głównie po drogach celowałbym w 29''.

Różnic poszukaj sobie w necie - to nie boli, a jest tych zestawień pełno.

Edytowane przez Ziółek
Opublikowano

Ja z 26" skoczyłem na 29" i jestem mega zadowolony.  Ale w moim przypadku to góry, leśne ścieżki i drogi szutrowe. Powiem tak. 

Zwinność na - 

Przyspieszenie na - 

Pokonywanie nierówności, schodów krawężników itp +

Utrzymanie prędkości +

Przyczepność +

Osobiście nie bałbym się koła 29" ale w Twoim przypadku liczy sie zwinnosć i przyspieszenie więc mniejsze koło ale...odnajdziesz sie z pewnością na 29" więc warto spróbować i podzielić się na forum wrażeniami:)

Opublikowano

Rafkaa86, a znalazłeś gdzieś tego CUBE ATTENTION SL na kołach 29" poniżej 3 000 zł? 

Opublikowano (edytowane)

Cześć, planuje kupić pierwszy rower ( ZA OK+ - 2500zł ) mam kilka które wypatrzyłem Giant Talon 3 / UNIBIKE FUSION 27.5 / KROSS Hexagon 7.0 / KROSS Level 2.0 / TREK Marlin 6 .

Osobiście z tego co mi się wydaje, oczywiście jako kompletny amator Unibike Fiusion ma najlepszy osprzęt jeśli chodzi o przerzutki . Rower do jazdy po lesie i ścieżkach, może nie do zawodów od razu ale tak żeby się spocić . 186cm, 110kg wagi.

Bardzo prosiłbym o opinie/ porady/ sugestie, może macie jakieś lepsze propozycje.

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Strucel
Opublikowano

Widzę, że polecany jest Mustang, a ja mam takie pytanie odnośnie niego. Czy da się tam zamontować kasetę 10rz? Osobiście szukam roweru z 2 500 - 3 000. I optymalna były by dla mnie konfiguracja 2x10. A jak się da to opłacalna jest wymiana bo i przerzutkę trzeba zmienić. A jak nie Mustang to czy coś jest? Przewija się  CUBE ATTENTION SL 29, ale rocznika 2017 (3x10) albo nie ma albo jest lekko powyżej 3 000 i w jednym rozmiarze. A rocznik 2018 (2x10) to już 4 000 zł.