kogucik Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Wszyscy zachwalacie SPD, to może i ja bym zakupił do nowego nabytku ale co z butami? Potrzebuję coś w czym mogę przejść się czy to po bunkrach, biedronce, urzędzie. Mam do dyspozycji 300 zł. Myślałem o pedałach dwustronnych (platforma + spd np. eh500) ale po przemyśleniu sprawy to tylko do pracy jeździłbym w cywilnych butach (już pracuję nad miejscem garażowania służbowego obuwia na miejscu aby móc jeździć w spd). Ogólnie Myślę nad m530 bądź m424.
Kruk Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ja kupiłem daaawno swoje 1 buty Shimano MT42 baardzo podstawowy model ale bez problemu w nich chodzę na zakupy czy po lesie, mają fajnie schowany blok w środku, nie kosztują za wiele a jak na razie mi się nie rozlatują. Jak nie potrzebujesz jakiś ekstra butów z boa itp to śmiało szukaj podobnych bo nie wiem czy te MT42 jeszcze da się kupić, bo takie dziadki
mariuszm Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 9 godzin temu, kogucik napisał: ale co z butami? Potrzebuję coś w czym mogę przejść się czy to po bunkrach, biedronce, urzędzie ”Kapcie” M089 dają radę. Wprawdzie w Biedronce w nich nie byłem, ale u lekarza i w bunkrach jak najbardziej 😁
eathan Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, kogucik napisał: Wszyscy zachwalacie SPD, to może i ja bym zakupił do nowego nabytku ale co z butami? Potrzebuję coś w czym mogę przejść się czy to po bunkrach, biedronce, urzędzie. Mam do dyspozycji 300 zł. A ja na pierwsze buty SPD polecam Bontragera SSR. To są bardzo fajne buty turystyczne. Można w nich wygodnie pospacerować, nie są zbyt sztywne, mieszczą się w budżecie. Swoje Bontragery mam od 5 lat i nadal wyglądają jak nowe. Jak już są mocno uwalone to trafiają do pralki na 30 stopni. Po wypraniu schną bardzo szybko i nic im się nie dzieje. Mimo przesiadki na sztywniejsze buty Bontragery zostały u mnie i korzystam z nich jak np. idę z młodą na rower albo wiem, że dany wypad oznacza dłuższe spacery (np. podchodzenie pod górę). Model SSR jest też bardzo dobrze wentylowany. Często zdarzało mi się jeździć przy ponad 30 stopniach. Noga zawsze była sucha i nie czułem upału. Buty też szybko wysychają jak na trasie zaliczymy jakieś kałuże czy rzeczki. Nie bez znaczenia pozostaje też to, że te Bontrager daje możliwość zwrotu butów jeżeli się nie sprawdzą. Mówiąc prościej. Kupujemy idziemy na rower i testujemy. Jak coś będzie nie tak to możemy oddać. Nie ma znaczenia, że buty jest używany czy miał montowany blok SPD. Dostępne są dwie wersje kolorystyczne jak dobrze pamiętam: https://salon-rowerowy.pl/buty/6955-buty-bontrager-ssr-multisport.html https://www.pmbike.pl/pl/p/Buty-BONTRAGER-SSR/3752 Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez eathan
Eddek Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Shimano MT5 też daje rady. Bloki są niemal całkowicie schowane i zdarza się, że trochę będą stukać, ale nie ma tragedii.
Piotr78 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Jakby ktoś szukał butów dla kobiety lub dziecka to polecam to : https://www.olx.pl/oferta/buty-rowerowe-exus-roz-38-24-cm-spd-nowe-CID767-IDuPON9.html#8e651669d4 do tego pedały spd jakieś używki w bdb stanie ( bez bloków ) za 40-50 pln i całkiem przyzwoity zestaw wyjdzie. To stary model butów, miałem kiedyś takie, średnio sztywne ( w porównaniu do stricte mtb butów ) można w miarę komfortowo chodzić, ( choć oczywiście nie to co normalne adidasy, są normalnie sztywne jak buty spd być sztywne powinny )
Kali Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-shimano-pd-eh500-pd18911/ https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-me701-me7-pd19188/ Siema, myślicie że to dobry zestaw do szosy? Bo podobno jak nie masz butów szosowych w kolarce to nie jesteś PRO-fesjonalny. Tylko że w szosowych butach to nie za bardzo można się poruszać na nogach. A rower jest i tak endurance wiec może by ten zestaw pasował.
Red Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Pedały weź sobie z obustronnym zatrzaskiem np PD-M520 i najzwyklejsze buty SH-M089. Będzie Ci łatwiej bo jeśli poruszasz się po mieście i/lub dużo się zatrzymujesz to jednostronne SPD nie są najbezpieczniejsze.
Kruk Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) Dokładnie , klasykę sobie weź na razie lub M530 z platformą. Jak nie masz jakiegoś wyżyłowanego roweru lub nie jesteś PRO'sem to nie ma co się bawić w szosowe pedały, weź normalne do mtb i się naucz na nich jeździć. Dokładnie tak jak RED piszę, jeśli chcesz w SPD po mieście jeździć to bardzo uważaj bo o wypadek w nich nie trudno i tym bardziej bym nie polecał szosowych SPD na takie jazdy. Dlatego Rowery typu single speed czy ostre koła mają przeważnie "koszyczki" na buty anie spd bo do miejskiej jazdy są bezpieczniejsze. Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Kruk
Kali Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Myślę że rower jest wyżyłowany (choć odrobinę) 😀 Platformę to ja mam, bo dali w sklepie jakiś gratis. Jestem za SPD do podobno jest bardziej uniwersalnie i można do innego roweru też wykorzystać. A nie pisałem nic że będę jezdził głównie po mieście😀 Najczęściej to wygląda tak że wsiadam i kręce ze 3,4 a nawet 5godz. gdzieś tam mała przerwa i wtedy chcę wygodnie przejść kilka kroków. To odrzucam szosowe, a kupie SPD
Kruk Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Jeśli masz już lepszą szosę i jeździsz w długie trasy nie po mieście to może jednak szosowe SPD wybrać nie mniej są trochę trudniejsze w wypinaniu i wpinaniu.
Łukasz_P Opublikowano 10 Czerwca 2019 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Nie wiem skąd jakieś dziwne przekonanie, że w SPD-SL nie da się chodzić? Chodzi się w nich bez problemu. Szczególnie jak to ma być parę kroków do sklepu po wodę, to już kompletnie bym się tym nawet nie przejmował. Jeżdżę w SPD-SL od pół roku i już nie wróciłbym do zwykłych SPD, w których jeździłem 3-4 lata.
Kali Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 ...to nie jest przekonanie,🙂 ja po prostu nie próbowałem i stąd te pytanie do was, co będzie lepsze. To że SPD-SL są mniej praktyczne to widać tu od 6:00 , ale nie będę się opierał tylko na filmiku , Wasze zdanie też jest ważne. Łukasz_P też mówisz że też dłuższy czas jezdzieś na zwykłych SPD
Łukasz_P Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Tak, jeździłem przez dłuższy czas, się naczytałem jakie to SL są straszne. Po czym kupiłem zimowe buty w okazyjnej cenie tylko pod bloki SL i przesiadłem się na stałe i nie żałuję. Pytanie czy idziemy jeździć na rowerze, czy chodzić po górach. 22 godziny temu, Kali napisał: Najczęściej to wygląda tak że wsiadam i kręce ze 3,4 a nawet 5godz. gdzieś tam mała przerwa i wtedy chcę wygodnie przejść kilka kroków. Kilka kroków, to nawet w SL możesz przebiec No ale każdy wybiera, to co mu odpowiada. Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Łukasz_P
Łukasz_P Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Nie będę zakładał nowego tematu, to tu podpytam. Ktoś z Was jeździł już z blokami SPD-SL niebieskimi? Żółte mi się kończą, a jest dla mnie za dużo luzu. Czerwone są praktycznie na sztywno, to nie wiem czy nie będzie zbyt hardcore’owo, ale niebieskie wyglądają całkiem ciekawie.
Red Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Ja ma niebieskie. Sztywniej jest ale idzie się przyzwyczaić pod warunkiem że masz dobrze je ustawione. Inaczej będziesz czuł wszelki dyskomfort jaki do tej pory był akceptowalny. 1
Łukasz_P Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Ustawione będą na pewno dobrze, bo jadę właśnie w środę na ustawianie bloków pod nowe buty, tam gdzie robiłem fitting. Bo jednak samemu nie do końca jest idealnie. Przy okazji może pozbędę się jakiejś podkładki pod mostkiem. Także dzięki i biorę niebieskie.
Red Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Mi żółte serwisant ustawiał na oko (razem z pierwszą szosą brałem też buty i pedały) o dziwo całkiem dobrze. Problem właśnie pojawił się przy niebieskich i po konsultacji lewy mam nieco zrotowany aby nie bolało mnie złamane kiedyś tam udo. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Red 1
mariuszm Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 Dzisiaj mija dokładnie rok kiedy przesiadłem się na pedały SPD. Przejechałem w nich ponad 5600km i, tak jak wspominałem wcześniej w tym wątku, warto było 👍 Czy jeżdżę dzięki nim szybciej? Nie wiem, może, a może to kwestia poprawy mojej kondycji 😎 albo jedno i drugie 🙂 Na pewno w terenie czuję się pewniej, bezpieczniej, będąc wpięty niż w platformach. Czy przez te kilometry się wyglebiłem, poza tym pierwszym razem? Nie, zawsze jakoś udawało mi się wyratować z sytuacji, a czasem było naprawdę nieciekawie, ale noga jakoś „sama” się wypinała. Chociaż gdybym jednak przyglebił, np. na plamie oleju, to zapewne i w platformach by się to stało. Szczerze mówiąc to częściej zaliczałem gleby w platformach niż w SPDach – w nich nawet w kopnym piachu udaje mi się ustać i „wypedałować”. I chociaż sam nie wrócę już do platform, to na pewno nie będę namawiał do tego swojej drugiej połówki. Jeździ zbyt mało, rocznie ok. 300km, żeby czas poświęcony na naukę „zwrócił się” w postaci pewnego, bez ukrytego lęku i efektywnego korzystania z uroków bycia wpiętym. Ale jak ktoś pokonuje miesięcznie 300-400 kilometrów, to wg mnie warto rozważyć SPDy. 1
Łukasz_P Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 W dniu 8.07.2019 o 22:49, Red napisał: Mi żółte serwisant ustawiał na oko (razem z pierwszą szosą brałem też buty i pedały) o dziwo całkiem dobrze. Problem właśnie pojawił się przy niebieskich i po konsultacji lewy mam nieco zrotowany aby nie bolało mnie złamane kiedyś tam udo. Mam już zaliczone 8h w siodle na niebieskich SPD-SL i jest rewelka. O wiele lepiej czuję rower, a przy sprincie na stojąco, to już w ogóle niebo, a ziemia. Póki co bez bólu. Jak się te zajadą, to może spróbuję sobie czerwone na próbę zapodać.
Gość Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 46 minut temu, Łukasz_P napisał: Mam już zaliczone 8h w siodle na niebieskich SPD-SL i jest rewelka. O wiele lepiej czuję rower, a przy sprincie na stojąco, to już w ogóle niebo, a ziemia. Póki co bez bólu. Jak się te zajadą, to może spróbuję sobie czerwone na próbę zapodać. Jakie znaczenie mają te kolory? Ja śmigam w butach/blokach MTB i prędko niestety nie zmienię... A bardzo bym chciał
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Wstydu w SPD do MTB do szosy nie powinno być, spełnia funkcje? spełnia. Wiadomo może to wygląda trochę inaczej ale ludzie za bardzo cisną po tych co mają SPD doMTB w szosie... 2
Łukasz_P Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) 17 minut temu, zibi_j1 napisał: Jakie znaczenie mają te kolory? Ja śmigam w butach/blokach MTB i prędko niestety nie zmienię... A bardzo bym chciał Ja w SPD 3 lata przejeździłem na szosie, a zmieniłem na SPD-SL, bo buty zimowe, które kupiłem tylko takie miały mocowanie. No ale przyznam szczerze, że to była bardzo dobra zmiana. O wiele lepsze czucie roweru. I nie odczuwam wad, o których tak wszyscy się rozpisują w Internecie (trudność wpinania, chodzenie itd.). A różnice masz na poniższym obrazku. Czyli generalnie rozchodzi się o luz wpiętego buta względem pedała. Edytowane 15 Lipca 2019 przez Łukasz_P
Red Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 7 godzin temu, zibi_j1 napisał: Jakie znaczenie mają te kolory? Najprościej mówiąc to luzem roboczym. W żółtym stopa trochę się "wierci" w zatrzasku, w niebieskim wyczuwalnie mniej ale jednak. Czerwony betonuje stopę w zatrzasku. Z technicznego punktu widzenia im mocnej noga zespolona z pedałem tym mniej mocy ucieka. 8 godzin temu, Łukasz_P napisał: Mam już zaliczone 8h w siodle na niebieskich SPD-SL i jest rewelka Wiedziałem że tak będzie. To teraz 100km w 2,5h 7 godzin temu, zibi_j1 napisał: Ja śmigam w butach/blokach MTB i prędko niestety nie zmienię... A bardzo bym chciał Jeśli jeździsz bardzej rekreacyjnie lub w mieście i często schodzisz z roweru to spd mtb są dużo lepszym wyborem. Raz podwójny zatrzask. Dwa wygoda w chodzeniu. Trzy, to właśnie szybkość wpinania i wypinania się.
cepelia Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Pozwólcie że I ja się pochwale, właśnie się rozprawiczyłem i odbyłem pierwszą jazdę w pedałach SPD. Powiem szczerze że miałem lekkiego stracha i chyba niepotrzebnie kupiłem pedały platformowe zatrzaskowe... ale i tak mi się podoba Lewa noga naturalnie znalazła miejsce i wpięła się sama, prawa miała fochy ale lekka korekta ustawienia bloków i wysokości siodełka pomogła. Chciałbym tylko dodać (bo nie znalazłem odpowiedzi a pytania były) że używam shimano XT T8000 i pedał ustawia się najczęściej pinami do góry (platforma domyślnie) i piny można wykręcać żeby lepiej trzymały choć i tak but nie ucieka na bok. Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi