Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Rockrider 520 na SLX + M6000 co z tego wyjdzie ?

Suraj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Modyfikacji ciąg dalszy :)  Dotarły koła, sprzedający nie kłamał, koła  jak nowe :) szybka przekładka i pierwszy zonk, z przodu jest tarcza 180mm, także nawet się miło zaskoczyłem :D  szybkie zakupy przelotka wstawiona na 180mm i pasuje,  kaseta tył SLX 11 rzędów  ktoś przejechał się tylko na pierwszych 4 biegach bo reszta czyściutka widać że nie jeżdżona. Przednie koło się w paczce troszkę poturbowało bo lekko było scentrowane , 3 minuty i wyprostowałem jak umiałem.

A teraz przechodzę do sedna i jeden cytat mi się nasuwa

"Kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą"  - ale w tym przypadku to się nie sprawdziło. Wbrew ogólnej opinii że koła 27.5 na 2.25 nie zmieszczą się do RR520 to  bujda. Czy ktoś w ogóle to sprawdził wcześniej ? Skąd wniosek że się nie zmieści ? Mieści się i to ze sporym zapasem !!!

Nagrałem filmik dla niedowiarków :) Opony schwalbe coś niesamowitego, w ogóle całe koła względem fabrycznych to przepaść. Jak się nimi zakręci to się kręcą i kręcą... bajka.

jak już wszystko rozebrałem to przy okazji wyczysciłem łańcuch bo ostatnio przejechał 60 km po szutrze i utwardzonym piasku.

Nie pamiętam już jak to było jak kupiłem rower, ale chyba póki tarcze się nie dotarły to też kiepskawo hamowały. Tu nowe tarcze i czuć ze się uślizgują klocki, nie ma pełnej siły hamowania. Ogólnie nie sądziłem że nowe koła zrobią taką robotę,  zwłaszcza w tej cenie za jaką je kupiłem :) niestety kumpel zrezygnował z kasety, może ktoś jest chętny ?  Oddam sporo poniżej ceny za nową kasetę :) jbc dogadamy się.

trzeba zrobić upgrade pierwszego postu :)

20180816_154802.jpg 20180816_152059.jpg 20180816_155529.jpg 20180816_184740.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Naszła mnie taka refleksja właśnie i zrobiłem pewne kalkulacje jak to wszystko opłaca się cenowo. Porozmawiajmy o kosztach.

Rower kosztował 1300 zł

Za napęd do roweru dałem 950 zł (Nowy)

Sztyca 150 zł (Używana)

Koła 385 zł ( Z licytacji )

Pedały 65 zł (Nowe )

Smarów i oliwek nie liczę tak samo jak i licznika bo to i tak i tak bym kupił.

Sramowskie manetki od przerzutek poszły za 85 zł, kasetę liczę że uda mi się sprzedać za około 160 zł, koła z oponami i tarczami hayesa poszły za 280 zł

Czyli łączna wartość roweru: 2325 zł

Przejrzałem kilka ofert rowerów różnych producentów i nic nie znalazłem na SLX czy deore m6000 w takiej cenie :D Także jestem zadowolony. Za robocizne zapłaciłem okrągłe 0 zł, wszystko sam zmieniałem z wami i youtubem i nie żałuję. Z kompletnego laika, który o rowerach wiedział tyle że są i "o ten ładnie wygląda"  jestem w stanie rozkręcić rower i skręcić go ponownie bez większych problemów z czego jestem mega dumny ! No i moja waga, pozytywny dodatek,  w maju 125 kg dziś 108 ! jak na kogoś kto ze sportem ma tyle wspólnego co kura z lataniem to dobry wynik :D a to jeszcze nie koniec ! sezon rowerowy trwa, a że się wkręciłem w te całe rowery, to co drugi-trzeci dzień robię odcinki po 30-40 km po ścieżkach. Chociaż nie ukrywam że wczoraj  zrobiłem około 20 km po lesie, ścieżkami i było całkiem przyjemnie ! Chłodno powietrze świeże ! Może częściej będę jakieś laski odwiedzał ? Zobaczymy, ale póki co mega pozytywnie !

• Lubię to! 1
Opublikowano

I o to chodzi ciągle piszę że wszytko absolutnie wszystko można zrobić w rowerze samemu

Opublikowano

Nie martw sie. Zaraz sie zacznie ze rama bylejaka i trzeba bylo kupic normalnego gianta, krossa., cube czy wuj wie co, ale nie ten paździerz. Znaczy moze nue tu ale jak bys mial zamiar sie gdzies pochwalic dalej.
A ode mnie. Buduj, baw sie, modyfikuj.
Sam mam 520 choc delikatniej przebudowana i lubie ja.

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Opublikowano
W dniu 16.08.2018 o 22:17, halasma napisał:

Nie martw sie. Zaraz sie zacznie ze rama bylejaka i trzeba bylo kupic normalnego gianta, krossa., cube czy wuj wie co, ale nie ten paździerz. Znaczy moze nue tu ale jak bys mial zamiar sie gdzies pochwalic dalej.
A ode mnie. Buduj, baw sie, modyfikuj.
Sam mam 520 choc delikatniej przebudowana i lubie ja.

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Już ja się pochwaliłem w "wasze rowery" na kanale SzajBajk. To co się naczytałem ze jestem taki i owaki to moje ;)

Opublikowano
W dniu 17.08.2018 o 10:20, zibi_j1 napisał:

Już ja się pochwaliłem w "wasze rowery" na kanale SzajBajk. To co się naczytałem ze jestem taki i owaki to moje ;)

Wszędzie znajdą się eksperci niestety, albo internetowe trole :)  nic nie zrobisz, trzeba olać i tyle.  Mój brat też się wkręcił w rowery ale to już od dłuższego czasu, coś zmienia modyfikuje etc i był jeden koleś z innego forum który był kierownikiem zamieszania, to złe to bez sensu on by zrobił to tak i tak... a brat robił rower pod siebie i nie potrzebował od razu brać XTRa, ale mniejsza z tym. Każdy myślał że on jak wjedzie na zawody to bedzie jakis Full za 10 tysi minimum...  Przyszły zawody amatorskie, oczywiscie kierownik  opowiadał, dawał wskazówki jak to się ścigać najlepiej i w ogole jaki sprzet mieć.... pierwsze zawody nie przyjechał .... później były drugie, oczywiscie ogłosił na forum że przyjedzie i pokaże jak się sciga naprawdę etc..... przyjechał na rowerze z tesco albo innego auchana, zwykły klasyczny rower mtb coś pokroju decathlonowego właśnie, na osprzęcie takim że połowa nie wiedziała co to jest... i po pierwszych 2 km, zrezygnował z wyścigu  bo "kontuzja kolana" hahah oczywiscie ściema totalna, a i jeszcze swój główny rower zostawił w domu bo mu szkoda było na zawody przywieźć.... gadka szmatka, wszyscy go juz wtedy poznali... teraz jak coś napiszę na forum to pierwszy post pod jego postem to " Nie słuchaj bajkopisarza... Nie będę mówił kto to jest ani jakie forum bo to nie o to chodzi, ale tacy ludzie też są

Opublikowano

Koledzy mam pytanie. Bębenek w nowych kołąch jest na 11 rzędów . Założyłem kasetę 10 i mam minimalny luz, podjechałem do dwóch serwisów rowerowych i powiedzieli mi że wszystko jest dobrze skręcone a ten luz można podpiąć pod roboczy i się nie przejmować. No ale gdzieś z tyłu głowy on siedzi :D

https://allegro.pl/redukcja-do-kasety-11-na-10-rz-i7137742616.html

Znalazłem taką redukcję do kasety, co o niej sądzicie ? wydaje mi się że powinna zniwelować ten luz, korzysta ktoś z was z takiej podkładki dystansowej ?  Czy faktycznie olać sprawę ?

Opublikowano

sądzę że najrozsądniej było by tutaj wrzucić filmik jak duży jest ten luz wtedy będzie można to osądzić

Opublikowano
20 minut temu, Suraj napisał:

Czy faktycznie olać sprawę ?

Moim zdaniem nie, po pewnym czasie może zacząć dziać się coś z bębenkiem. Do tego jeżeli luz jest zauważalny napęd może mniej precyzyjnie działać. Taka redukcja to dobry pomysł 

Opublikowano

Koledzy  mam okazję kupić nowy amorek:
Rock Shox Reba RL Solo AIR 120mm 27,5, cena wstępnie 850 zł, niby nowy

Takie zdjęcia dostałem od sprzedającego, aż tak to się nie znam żeby określić z którego on jest roku, sprzedający też nie wie ;/ bawić się w to czy gra nie warta świeczki ? Czy lepiej poczekać i ustrzelić jakaś promocję ze sklepu

Nie mogę go za bardzo w internetach znaleźć  bo raz wszytsko na QR15 a ten ma QR9, dwa jak juz jest dto te golenie są  czarne a tu szare, a wolałbym wiedzieć ile to waży co to jest, no i w rebie w większosc napis  rock shox jest centralnie pionowo a tu pod skosem

IMG_20180816_215210.jpg IMG_20180816_215217.jpg IMG_20180816_215330_481.jpg

Opublikowano

Bierz, ale skróć skok do 100mm, 120mm dla tej ramy może być za dużo.

Opublikowano

Ta ma aluminiowe golenie
Jak go zakupisz proponuję odrazu zrobić mu przegląd zerowy rock shox bardzo oszczędnie używa oleju, ja swojego gdy kupiłem oleju prawie nie było wcale nie mówiąc o tym że gąbki kurzowe były prawie suche

Opublikowano (edytowane)

Niestety pojechałem  na wycieczkę i zupełnie zapomniałem o aukcji :( aleeee dzisiejsza wyprawa a jednocześnie pobity rekord odległości, normalnie jaram się jak pochodnia :D dobrze ze włączyłem endomondo bo by się nie liczyło :D  żarcik

https://www.endomondo.com/users/17088924/workouts/1180557764

Cóż mogę powiedzieć, rower spisał się dobrze, całość trasy około 10 km asfalt reszta szuter i las, a przy okazji odkryłem świetne miejsce. Jakby ktoś szukał ciekawego miejsca w okolicach Białegostoku to polecam miejscówkę. Na dole są zdjęcia i po tych kładkach jedzie się świetnie.:  http://atrakcjepodlasia.pl/atrakcje-turystyczne/rezerwat-przyrody-krzemianka/

proszę się nie śmiać z podwieszonej butelki, ale dziś było momentami 34 st, stwierdziłem że wezmę jeszcze jedną asekuracyjną butelkę wody, a że pomysł narodził się jak już stałem w przedpokoju i wychodziłem to szybkie druciarstwo rowerowe wzięło górę :D grunt ze nie obijała się o ramę i stabilnie w miarę trzymała  a finalnie poszła cała :D

Miało padać i w ogóle, uzbroiłem rower w błotniki tak na wszelki... ani kropelka nie spadła

także dziś idę umrzeć, a jutro trzeba będzie jakoś umyć ten pył i kurz z roweru bo jest dosłownie wszędzie   :D było super !

20180818_172644.jpg 20180818_174354.jpg 20180818_181411.jpg 20180818_185726.jpg 20180818_200258.jpg

Edytowane przez Suraj
  • Lubię to! 1
Opublikowano
34 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Patent z wodą spoko. A jak piłeś? :D

heh no niestety trzeba było zejść z roweru i wyciągnąć butelke :D  podczas jazdy nie było szans , tzn szansa było ale wizja potencjalnego dzwona w lesie do mnie nie przemawiała :D

Opublikowano

Nie prosciej kupic koszyk i bidon np 900ml
A jak sie picie konczy to dokupic?

Romki dwa i b'(o)twin(a)

Opublikowano

Plecak z bukłakiem, może być dobrym rozwiązaniem 😊

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, halasma napisał:

Nie prosciej kupic koszyk i bidon np 900ml
A jak sie picie konczy to dokupic?

900ml by mi nie starczyło ;/ a co do dokupienia po drodze, to był pewien problem bo w puszczy knyszyńskiej nie ma żadnego sklepu :D dziwne :D tak jak mówie było to zdrutowane na szybkości przed samym wyjazdem :) jako tymczasowe rozwiązanie sprawdziło się super, niby głupie ale działa, a jak coś działa to nie jest głupie :)

Edytowane przez Suraj
  • Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, Suraj napisał:

a co do dokupienia po drodze, to był pewien problem bo w puszczy

Masz pomysł na biznes: otworzyć w środku puszczy sklep spożywczy 😉😂

Opublikowano
900ml by mi nie starczyło ;/ a co do dokupienia po drodze, to był pewien problem bo w puszczy knyszyńskiej nie ma żadnego sklepu dziwne tak jak mówie było to zdrutowane na szybkości przed samym wyjazdem jako tymczasowe rozwiązanie sprawdziło się super, niby głupie ale działa, a jak coś działa to nie jest głupie
No to dwa bidony. 900 mam, 600 na podsiodlowa tez wejdzie.
Na szybko tak. Na codzien...chyba bym wydumal cos innego.

Romki dwa i b'(o)twin(a)

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Suraj napisał:

900ml by mi nie starczyło ;/ a co do dokupienia po drodze, to był pewien problem bo w puszczy knyszyńskiej nie ma żadnego sklepu :D dziwne :D tak jak mówie było to zdrutowane na szybkości przed samym wyjazdem :) jako tymczasowe rozwiązanie sprawdziło się super, niby głupie ale działa, a jak coś działa to nie jest głupie :)

Topeak produkuje koszyki na 1.5 litrowe butelki.

product-bottle-cages-adjustable-modula-c

https://www.topeak.com/global/en/products/adjustable-cage/205-modula--cage-xl

Opublikowano
11 minut temu, Ares napisał:

Do kosztów trzeba doliczyć narzędzia i poświęcony czas no chyba, że się mylę.

Koszt narzędzi = 0zł

Poświęcony czas= wolne wieczory po pracy, sama przyjemność podłubać przy rowerze zamiast siedzieć na kompie :)

12 minut temu, Ares napisał:

Po drugie nie widzę tutaj jakiegoś wielkiego "halo", że niby porządnie a tanio

Wg mnie jest porządnie i tanio, chyba ze m6000 lub slx to tandeta, zależy jak kto postrzega. 1000 zł na części to też nie majątek :)

13 minut temu, Ares napisał:

Doliczając koszt sensownego amora mamy kwotę gdzie kupimy również tej marki nieco lepszy, nowocześniejszy model.

pewnie że kupimy, dokładając jakieś 7 tysięcy też bym kupił inny nowocześniejszy model, ale nie o to chodzi :)  spokojnie w planach jest dużo więcej niż amor bo prawdopodobnie wjedzie też nowa rama ale to już w przyszłym sezonie :)

14 minut temu, Ares napisał:

Duży plus za naukę serwisowania bo to jest największy sukces. 

Co się nauczyłem to zostanie na przyszłość, wiedza nie ucieknie 

A co do jakiś postów moderowanych to pisz do moderatorów a nie płacz u mnie w wątku, bo wyrwałeś z jakimiś dzikimi tekstami, a nikt nie wie o co ci chodzi:) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...