Suraj Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Witajcie forumowicze . Jestem Damian i mam 26 lat i opowiem wam dziś czym jeżdżę. No dobra, a tak serio to nie ma co opowiadać bo to zwykła decathlonówka. Rockrider 520. Moja historia wygląda tak że pracuję jako programmer i mnóstwo czasu spędzam przed komputerem, "a dupa rośnie" i urosła. 125 kg ;/ Stwierdziłem że coś może by zrobił kreatywnego i w końcu ruszył się sprzed kompa. Z racji że nie jeździłem na rowerze z 10 lat, to nie chciałem kupować od razu roweru za 4-5 tysięcy, bo nie wiedziałem czy mi się spodoba, i czy rower pojeździ tydzień i poleci do piwnicy. Do rzeczy, kupiłem pojeździłem w połączeniu z regularną siłownią waga już spadła do 115 w 2 miesiące, uważam że dobry wynik, ale co dalej. Nie chcę jakoś zbytnio inwestować w rower, bo raz nie bardzo mnie to jara, dwa nie mam czasu żeby dłubać przy nim, trzy nie mam narzędzi do tego. KŁAMSTWOOOO !!! Co mi się nie podoba: O ile tylna przerzutka jest super, tak przednia masakra, rzęzi, chrobocze raz udało mi się ją wyregulować gdzie było super, dopóki nie pojeździłem sobie po lasku z 20 km wróciłem i wszystko wróciło. Rower jeździ w większości po mieście jakieś 90% i pozostałe 10 to lasek, gdzie jest kilka górek trochę błotka. Pytanie rodzi się: kupować nowy rower, czy zrobić ten. Zauważyłem że odkąd go kupiłem może z raz wrzuciłem pierwszy bieg z przodu, cały czas jeżdzę na 2x... lub 3 x... stąd pomysł na napęd 2x10. Nie jestem jakimś demonem prędkości i po ścieżkach rowerowych jeżdżę ze średnią prędkością około 22km/h czasem 25. Staram się trzymać takie tempo. DO roweru zakupiłem sztycę santour nxc oraz klocki półmetaliczne i jest już super. Mój obecny licznik który kupiłem z rowerem padł po 3 miesiącach, chyba że jestem taki szybki że vmax mam 85 km/h, a nie przypominam sobie żebym tyle jechał Wybór padł na sigme 1200 WL Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, a co sprawia że wolę ten zmodyfikować? ...to że mi się on po prostu podoba... no i takie dłubanie przy rowerze to świetna odskocznia od komputera a więc, zapraszam do obejrzenia co było a co jest Rama : RR 520 Aluminium 6061 rozmiar XL Sztyca: B’Twin 27,2mm SR SUNTOUR NCX amortyzowana Siodełko :B’TWIN ERGOFIT Evo Widelec :U-Fit sprężynowy 80mm Hamulce : HAYES MX5 mechaniczne Shimano Deore M6000 TARCZE: HAYES 160mm przód/tył Shimano 180mm przód / 160mm tył Mechanizm korbowy : SRAM 22,32,42 SLX FC-M7000-B 175mm + SHIMANO SM-CRM70 SLX FC-M7000 34T Kaseta : SRAM PG820 8s 11-32 Shimano Deore CS-HG500 10rz. 11-42 Tylna przerzutka :SRAM X-3 SHIMANO RD M6000 DEORE Shadow RD+ Manetka tył : SRAM X4 Shimano SL-M6000 10rz Przednia przerzutka : Microshift s2000 Brak Manetka przód : SRAM X4 Brak Łańcuch : SRAM PC-830 Shimano Deore XT CN-HG95 10rz Support : nieznany na kwadrat Shimano XT BB-MT800 BSA HTII Kierownica : B'TWIN aluminiowa 680mm Chwyty: B'TWIN Gumowe Mostek : B'TWIN 90mm z możliwością regulacji Pedały : B’TWIN Plastikowe NECO MTB łożyska maszynowe WP101 Stery : B'TWIN pół zintegrowane Koła : B’TWIN AERO TRAIL EVO 27,5 28szprych AlexRims ZX20 + piasty Shimano 32 szprychy Opony : B'TWIN ALL TERRAIN DRY 27,5"x2,0 Schwalbe Smart Sam 27.5" x 2.25 Licznik : SIGMA BASE 1200WL Ja : 184cm wzrostu, 125kg 115kg 110 kg wagi WAGA ROWERU (z pedałami, stopką, licznikiem i gumowym zabezpieczeniem pod łańcuch na ramie)= 16,34 KG obecnie 15.48kg Dwa zdjęcia pierwszy jak wyglądał po zakupie oraz jak wygląda obecnie Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Suraj
wozo13 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Brawo tak trzymaj...kiedyś ważyłem 110kg...teraz 85kg + sporo mięśni dzięki rowerowi właśnie i diecie...a co do maszyny to wideł sztywny pod 29" żeby Ci geometria nie poleciała...co do przełożeń to przelicz sobie dokładnie których biegów używasz i może nawet ogarniesz napęd 1x...wtedy pozbędziesz się przedniej przerzutki 1x10 przód 34 a tył 11-42 i indywidualnie dobór przedniej tarczy...oczywiście zawsze to będzie jakiś kompromis, ale za to jaka prostota... 1
Suraj Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2018 Teraz najczęściej jeżdżę na 2x7 i 3x5 i tak szczerze mówiąc to nie wiem czy to nie wyjdzie na to samo Z 1x 11 myślałem, ale poczytałem sporo opinii skupiłem się na minusach ze te napędy się szybko zużywają. Pytanie czy szybko się zużywają jak ktoś jest hardcorowcem i katuje rower w ekstremalnych warunkach czy w ogóle. Bo o tym już nie ma mowy nigdzie. I czy przy zwykłej jeździe on też tak się zużywa ?
wozo13 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Mam teraz 2x10 ( 38x26 i 11x36) również mało korzystam z młynka i mocno myślę, ale o 1x10...nie chcę się pchać w 11s za bardzo, bo niestety kaseta, łańcuch i jego trwałość na pewno niższa niż 10s a 10tka spoko ceny i tak jak dla mnie zestaw przód 34 i tył 11x42 wydaje się idealny...a czy się szybko zużywa? Teraz jeżdżę głównie na dużym blacie 38 i latam dosłownie po całej kasecie...nie zauważyłem nic niepokojącego. Na początek chcę wywalić młynek i zamiast blatu dać 34 i pojeździć na tej kasecie którą mam 11x36...może mi styknie ,a jak nie to 11x42 i przerzutka deore shadow+ , bo w tej chwili mam SLX 670 i może się za bardzo majtać, ale czas pokaże. Gdybym jak Ty jeździł 90% szosa to bym pewnie zostawił SLXa , ale ja latam 95% las i nie lubię jak mi łańcuch tłucze o ramę szacunek
Suraj Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2018 hymmm to może faktycznie 1x11 by u mnie się sprawdziło. https://allegro.pl/shimano-grupa-slx-m7000-czarna-1x11rz-i7171009312.html taki zestaw np. w wersji z zębatką 34. Tylko tu jest kaseta 11-46, wydaje mi się że troche dużo i 42 była by trochę lepsza dla mnie
wozo13 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Przelicz sobie przełożenia np. Ja teraz jadąc przód 38 tył 11...38÷11=3.45...jak będę chciał z przodu 32 to będzie 32÷11=2.90 testowałem to na swoim napędzie na przełożeniach 38x13 jest wtedy 2.92 ...tak samo miękkie testowałem w starym rowerze miałem 22 przód i 28 tył 22÷28=0.78 ...będę miał np.34÷42=0.80 więc podobnie więc będę zadowolony hymmm to może faktycznie 1x11 by u mnie się sprawdziło.https://allegro.pl/shimano-grupa-slx-m7000-czarna-1x11rz-i7171009312.html taki zestaw np. w wersji z zębatką 34. Tylko tu jest kaseta 11-46, wydaje mi się że troche dużo i 42 była by trochę lepsza dla mnieZobacz jakich najbardziej miękkich biegów czyli najlżejszych używasz...przelicz i będziesz wiedział...ja w mazowieckim gór nie widzę wielgaśnych więc zadowala mnie 34x42...
Suraj Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2018 A więc będę brał jednak ten zestaw z linku powyżej 1x11. Tam jest kaseta 46 i do tego dorzucę 34 zębową zębatkę. Mam tylko prośbę, czy może mi ktoś powiedzieć jaki support do tego należy dokupić, oraz czy przy takim napędzie należy coś zmienić w tylnym kole ? Piastę etc a może całe koło ? teraz mam 8 zębatkowa kasetę to jest jest tam dość ciasno a 11 rzędów analogicznie będzie wyższa cała kaseta, to jak ona ma wejść ? Jeszcze jedno: SLX SL-M7000 prawa 11rz obejma / I-Spec II / I-Spec B czym się one od siebie różnią ?
Motke Opublikowano 30 Czerwca 2018 Opublikowano 30 Czerwca 2018 7 godzin temu, Suraj napisał: A więc będę brał jednak ten zestaw z linku powyżej 1x11. Tam jest kaseta 46 i do tego dorzucę 34 zębową zębatkę. Mam tylko prośbę, czy może mi ktoś powiedzieć jaki support do tego należy dokupić, oraz czy przy takim napędzie należy coś zmienić w tylnym kole ? Piastę etc a może całe koło ? teraz mam 8 zębatkowa kasetę to jest jest tam dość ciasno a 11 rzędów analogicznie będzie wyższa cała kaseta, to jak ona ma wejść ? Jeszcze jedno: SLX SL-M7000 prawa 11rz obejma / I-Spec II / I-Spec B czym się one od siebie różnią ? Na 99% musisz wybrać "obejma". I-Spec współpracuje z dedykowanymi hamulcami. Ja również nie jestem "demonem prędkosci" i obecnie jeżdżę na 30 i 11-40. Te 34 to sobie jeszcze przemyśl/przelicz.
Suraj Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Opublikowano 1 Lipca 2018 8 godzin temu, Motke napisał: Te 34 to sobie jeszcze przemyśl/przelicz Właśnie sobie liczyłem i 34 nie powinno być źle. Nie zmienia to faktu ze wszystkie wyliczenia to tylko cyferki. Wydaje mi się że najlepszą opcją będzie podjechać w poniedziałek do jakiegoś sklepu rowerowego i przejechanie się rowerami z takimi napędami. Akurat znalazłem sklep gdzie mają i blat 32 i 34. Przejadę się to będę wiedział już na 100 %
wozo13 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Nie musisz nigdzie jechać jeżeli masz z przodu 3 blaty to uzyskasz każde ustawienie z jednoblatu...32x11 bo przecież masz z przodu 32 a z tyłu 11...32x46 to możesz 22x28 będzie zbliżone, a 34x11 może być 44x15 no chyba, że największy blat masz mniejszy to kombinuj
Suraj Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Opublikowano 1 Lipca 2018 Zrobiłem szybki testdrive i decyzja zapadła. 34 , 32x11 jadąc chciałoby się wrzucić coś wyżej minimalnie. Czyli liczby nie kłamią wydaje mi się że chyba nie ma sensu kupować tego zestawu, bo kaseta 46 absolutnie mi jest zbędna, więc zdecyduję się skompletowac jednak to oddzielnie. Może coś uda się wyhaczyć z używanych części zawsze to kilka stówek do przodu które można przeznaczyć na widelec np
wozo13 Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Ja Ci napisze co ja zamierzam może pomoże, a jak inni jeszcze napiszą to będzie fajnie obecnie mam 38x26 przód i 11x36 tył...przerzutka tył slx 670 i manetki również SLX 670 do tego korba deore 615 bodajże. Zostaję przy deore ponieważ manetki które mam wydają się trochę słabo zdobione jak na SLX planuję na początek manetke Zee 640 bo nie chcę wskaźników optycznych lub xt 780 oczywiście 10s. Przedni blat 34 a tył na razie zostawiłam 11x36 i zobaczę może wystarczy, a jak nie to 11x42 10s...do zestawu przerzutka deore 6000 Shadow+ jeszcze kwestia łańcucha czy mi ogarnie, bo może być za krótki. Teraz suma zębów największych zębatek jest 38+36=74 ,a po pełnej przekładce będzie 34+42=76 niby 2 ogniwa więcej, ale zobaczymy powinno być dobrze... jeszcze ze 2 razy zastanów nad zmianą, bo to jednak spory kompromis...zdejmij przednią przerzutke i manetke żebyś nie mógł nic z przodu majstrować pojeździj trochę na środkowym blacie 32 i wtedy dopiero będziesz miał pewność, przy okazji sprawdzisz jak często brakujące Ci miękkich przełożeń. Szacunek
Gość Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Co do 1x10, przejrzyj mój wątek o Giant Stance 2. Mam CS-HG500-10 11-42T z Deore XT RD-M786, korba przerobiona na 1x z zębatką SRAMa XO1 30T. W przerzutce musisz wkręcić do oporu śrubę B, jak wyjmiesz taką podkładkę plastikową spod niej, bądź kupić nową śrubę M4x25 i wkręcić w miejsce starej bez wyjmowania w/w podkładki. Napęd działa dobrze, sprawnie, bez protestów, trochę mi brakuje na płaskim więc zapodam zębatkę 32T do korby. 34T jeśli masz w planie jakieś góry, góreczki raczej może być za dużo. Koło także mam jak ty średnie.
Gość Opublikowano 3 Lipca 2018 Opublikowano 3 Lipca 2018 Jeśli nie masz wygórowanych ambicji a rower jest dla Ciebie wygodny uważam że jest sens go rozwijać. Sam przez to przeszedłem z tym samym rowerem. Możesz zajrzeć, może coś Cię zainspiruje.
Suraj Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Przeczytałem od A -Z twój watek i drugiego kolegi co przerabiał RR520. Bardzo ciekawie to wyszło. Póki co dokupiłem sztyce santura ncx i licznik sigma 1200 BC WL. Teraz myślę nad napędem, ale wydaje mi się że najpierw przejadę się do decathlonu, bo ostatnimi czasy napęd skrzypi, pewnie będzie support do wymiany. Ostatecznie podjąłem decyzje że zajeżdżę obecny napęd i wtedy będę wkładał coś innego, ale od czasu do czasu przeglądam sobie allegro. Może jakaś ciekawa używka się trafi, kto wie Fabrycznie montowane opony to jakaś masakra, przejechałem rowerem w tym sezonie około 400km i opony znikają w oczach. Bieżnik dosłownie się odrywa. Wydaje mi się że ten sezon dokończę "rower" i w przyszłym powymieniam sobie co będę uważał. I tak jak mówie, chętnie bym się pozbył przedniej przerzutki. Raz nie używam, dwa odliczając dwie tarcze, przerzutkę manetkę i linkę, myślę że około kilograma byłby lżejszy. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Suraj
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 myślę że dwa blaty przerzutka i manetka dadzą Ci ze 400g max oszczędności. NIe wiem gdzie jeździsz ale ja jednak w cięższym terenie młynka używam.
Suraj Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Urlop był, wyjazd w góry był i btwin się skończył opony a praktycznie ich brak, pedał jeden wygiął się i przy odkręcaniu dosłownie zmielił gwint w korbie, support strzela jak szalony, łańcuch się zerwał, dosłownie się starł. Więc czas na zakupy: Finalnie stawiam na napęd 1x10. 1) https://allegro.pl/shimano-slx-fc-m7000-ramiona-korby-175mm-11rz-mtb-i7417295099.html 2) https://allegro.pl/shimano-tarcza-sm-crm70-slx-fc-m7000-34t-1x11-i7142288549.html 3) https://allegro.pl/suport-shimano-bb-mt800-slx-xt-hollowtech-ii-bsa-i7427926219.html 4) https://allegro.pl/shimano-rd-m6000-deore-przerzutka-tylna-10rz-gs-i6986903740.html 5) https://allegro.pl/dzwignia-przerzutki-shimano-deore-10rz-sl-m6000-i7202618576.html 6) https://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg50-10-10-rz-11-36-dyna-sys-i7131408479.html 7) https://allegro.pl/klucz-do-misek-i-sruby-hollowtech-ii-shimano-2w1-i7474857514.html 8 ) https://allegro.pl/lancuch-shimano-deore-cn-hg54-pin-10-rzedowy-oem-i6913362802.html Proszę powiedzcie jak wam się wydaje, będzie to współgrało ze sobą ? Czy czegoś brakuje żeby na spokojnie w weekend sobie to przełożyć i nie musieć latać po sklepach za czymś ? Zastanawiam się czy w zestawie jest linka do przerzutki czy ją się kupuje osobno. Mam jeszcze jedną rozterkę, czy obecna piasta (do kasety 8 rzędowej) będzie wystarczająco długa zeby weszła kaseta 10 rzędowa, czy ją również trzeba zmienić W komplecie linka przerzutki wykonana w technologii Optislick ok to kwestia linki załatwiona
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 W dniu 30.06.2018 o 16:08, Suraj napisał: A więc będę brał jednak ten zestaw z linku powyżej 1x11. Tam jest kaseta 46 i do tego dorzucę 34 zębową zębatkę. Mam tylko prośbę, czy może mi ktoś powiedzieć jaki support do tego należy dokupić, oraz czy przy takim napędzie należy coś zmienić w tylnym kole ? Piastę etc a może całe koło ? teraz mam 8 zębatkowa kasetę to jest jest tam dość ciasno a 11 rzędów analogicznie będzie wyższa cała kaseta, to jak ona ma wejść ? Jeszcze jedno: SLX SL-M7000 prawa 11rz obejma / I-Spec II / I-Spec B czym się one od siebie różnią ? Ja bym wolał SRAM NX Eagle nową 12 rzędową grupę. Ale jak już masz M6000 i SLX-a Do poziomu napędu nie pasuje teraz cała reszta. Zacznij od kół, kupuj jak coś przednie pod QR15, są przejściówki na standardowe QR9, potem amorek z QR15, hamulce... Lżejsze komponenty. Kolejność znam z doświadczenia Teraz już podpadasz pod projekt... Przenoszę, popraw tytuł tak by pasował do działu "nasze rowery".
PeKa Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ja bym nie wybrał SRAMa z jednego powodu. Nie odpowiada mi manetka. A co do szybkiego zużycia - nie jest tak źle. 2kkm na 1x11, kaseta Sunrace CSMX8, łańcuch KMC X11SL Gold, blat XT i na razie brak szczególnego zużycia, a lekko nie ma pod moją nogą, połowa dystansu w błocie Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 No i niestety, wszystko poskręcane manetka przykręcona i pokonały mnie pancerze .... nie sądziłem ze są takie mocne nie dałem rady niczym go dociąć jutro jadę do rowerowego po uwaga 23 cm pancerza od strony już samej przerzutki, takze nie wiem jak wszystko chodzi jeszcze ale już nie mogę się doczekać pierwszej jazdy. Co do hamulców to już czekam na deorki m6000, a w przyszłym sezonie, albo jeszcze w zimie zamówię koła na 32 szprychy i będę wyczekiwał jakiegoś amorka Godzinę temu, SpiderMAN napisał: Lżejsze komponenty. mam zestawienie w excelu jeśli chodzi o wagę roweru przed i po, zmieniając napęd czyli korba, support, kaseta, łańcuch, przerzutki, manetki, pedały, sumując wagę starych komponentów vs nowych jest to dokładnie , 2917g, a obecny zestaw 2167g, takze pierwsze 750g w tył, podejrzewam że najwięcej mi da amorek pewnie koło pół kg kolejne + nowe koła , bo obecne tylne koło waży 2674 (waga ze starą kaseta + tarczą) Godzinę temu, SpiderMAN napisał: Teraz już podpadasz pod projekt... czy ja wiem podoba mi się ten RR520 dlatego go robię, co nie zmienia faktu ze ostatnio znalazłem taką ramę ....... tzn rr520 mi się podoba i już 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: Przenoszę, popraw tytuł tak by pasował do działu "nasze rowery". Dzięki za przeniesienie, jutro poprawie pierwszy post żeby był jakiś changelog 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: popraw tytuł tak by pasował do działu "nasze rowery". Done
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Kup sobie ucinaczki do linek i pancerzy.
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Mam pytanie, czy kupować zwykły pancerz czy już pod tego optislicka ? Jest jakaś znacząca róznica czy tylko chwyt ?;>
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Została sama regulacja i dziś będą pierwsze testy Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Suraj
Rekomendowane odpowiedzi