Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nagrałem krótki filmik, znawcy wypowiedzcie się, czy to nie jest zbyt głośna praca na tarczy 42 ? Dzwiek jak z traktora, czy to ma tak być czy kiepsko wyregulowałem ? jest to moja pierwsza stycznośc z napędem 1 na..
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Śruba B się kłania... Reguluj... U mnie jest ciszej zdecydowanie, a przerzutka w teorii nie obsługująca takiej kasety... Co to za łańcuch?
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Łańcuch Shimano Deore XT CN-HG95 10rz, który skróciłem z 116 ogniw do 112 bo był za długi. Srubka B to ta na środku, którą niepotrzebnie tykałem, bo myślałem że to jest H i ją wkręciłem ..... mój błąd. Nie bardzo mogę pojąć jak ustawić tą przerzutkę bo H i L jest ustawione idealnie, w żadną stronę łańcuch mi nie spada, płynnie też wskakuje góra dół więc napięcie linki wydaje się być również ok.
Rebeliant86 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wrzuć na największą tarczę a następnie śruba B reguluj tak aby zebatka górna przerzutki była oddalona od najwiekszej zębatki kasety o około 5mm. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Rebeliant86 napisał: a następnie śruba B reguły tak aby zegarka górna przerzutki butla oddalona od najgorszej zębatki kasety eeee .... ?🤔
Rebeliant86 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Sorki, pisze z telefonu. ;-) poprawiłem post tak aby był czytelny. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu TapatalkaDokladnie to o ten wymiar chodzi, gdybyś dalej z opisu nie wywnioskował.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Guinek Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Napęd dokładnie taki jaki miałem w planach założyć do swojego Peak'a. Zdecydowałem się na 2x10 i jestem zadowolony, ale brnę do tego, że ta kaseta ma "dziurę" między dwoma przełożeniami 7-8 (chyba) i przy dwóch blatach z przodu nie jest to aż tak uciążliwe. Ciekawią mnie twoje odczucia co do tego przy napędzie 1x. Życzę wielu miłych kilometrów
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 5 mm ustawione, ale żebym jakaś znaczącą poprawę zauważył to nie powiem ;/ szczerze to ten dzwięk wydaje się dobiegać z górnej części kaseyy jak już łańcuch z niej zjeżdża, może za duży przekos jest hymm
Rebeliant86 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 No przekos tez moze powodowac ten dźwięk. A dawałeś jakieś podkładki pod wkład supportu z prawej strony?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) tak, musiałem dać po +5mm z obu stron bo support był szerszy chyba że zwaliłem akcję z supportem.... u mnie mufa ma 68mm, pytanie czy support BB-MT800 jakoś się zaciska w sobie ze można go mocniej wkręcić bez podkładek, albo np tylko z jedną podkładka , bałem się jakoś mocno go wkręcać na pałe żeby nie uwalić gwintu Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Suraj
Rebeliant86 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 No to zdecydowanie masz do poprawy linie łańcucha. Co do supportu to w instrukcji powinno byc zapisane na jaka szerokość da sie go montować. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Mozesz tez przełożyć podkladki na lewa stronę. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 http://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-MBFC001-01-ENG.pdf Strona 11, jednak dobrze założyłem support, dodatkowo dałem 2 podkładki z drugiej strony, a nie jak zaleca producent od strony napędowej bo wychylenie byłoby jeszcze większe... coś mi się wydaje że będę musiał z tym podjechać do jakiegoś serwisu rowerowego, żeby to przejrzeli
Rebeliant86 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Albo zmienić łańcuch. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Medzamir Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 W dniu 30.06.2018 o 16:08, Suraj napisał: czy przy takim napędzie należy coś zmienić w tylnym kole ? Piastę etc a może całe koło ? teraz mam 8 zębatkowa kasetę to jest jest tam dość ciasno I się może nie zmieścić. Różnie to bywa, a różnica na bębenku wynosi 2mm. Niedawno kompletowałem nowy napęd i 11 odpadł w przedbiegach ze względu na bębenek. Lepiej sprawdź. Tu masz link do kalkulatora przełożeń. Od razu widać czego się potrzebuje. http://www.gear-calculator.com/
PeKa Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Podkładkami pod suport nie manewruje się dowolnie lewo-prawo...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Sytuacja opanowana, okazało się ze to ja jestem pierdoła i jak wyjąłem łańcuch z opakowania i założyłem to go odtłuściłem ale już nasmarować to nie było komu O_o Kaseta też sucha jak wiór była, jeszcze delikatnie podregulowałem przerzutkę i po obejrzeniu tysiąca filmików na YouTube jestem masterem w regulacji przerzutki haha Dziś zrobiona trasa 42 km z czego 39 scieżka rowerowa i 3 km szuter, czyli tak jak mówiłem do czego mi rower służy i stwierdzam następujące rzeczy: perfekcyjny napęd, zebatka 34t trafiłem w punkt, super super i dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc !!! Wszystkie 4 kroki wykonane i efekt wow, mam nadzieje że jak najdłużej się utrzyma Pytanie rodzi się następujące co dalej ;> ;>
Rebeliant86 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 No o brak smaru na lancuchu to Cie nie podejrzewałem :-PWysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Suraj Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Koledzy mam okazję kupić nowe koła do roweru podaję specyfikację : Piasty: KLS Firework Disc, 32 otwory Obręcze/zestaw kół: KLS MadMax 584x18, 32 otwory Szprychy: czarne, ze stali nierdzewnej Opony: Schwalbe Rapid Rob, 57-584, 27.5x2.25 zdjęte z roweru Kellys Thorx 10 Cena 450 zł z oponami dętkami. Pytanie czy to jest warte swojej ceny ? czy lepiej samemu już złożyć ? ale w drugim przypadku musiałbym je oddać do zaplecenia bo sam wolę się nie podejmować Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez Suraj
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Szału nie ma, negocjuj cenę. na pewno będą lepsze od Decathlonowych.
Suraj Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ewentualnie mam jeszcze opcję : alexrims zx20, kaseta slx cs-m7000-11, opony schwalbe smart sam, piasty shimano, tarcze hamulcowe shimano ceny jeszcze nie znam dokładnej, a koła same w sobie mają około 5 km przelotu więc praktycznie nowe
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Typ osi ważny. Przednia QR15 by się przydała, przejściówkę dokupisz i będziesz mógł jeździć na nich na tym widelcu co masz. Co do kasety SLX... Nic Ci z niej bez manetki 11s :P
Zbysio Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Suraj napisał: Opony: Schwalbe Rapid Rob, 57-584, 27.5x2.25 Zmierz dokładnie bo z tego co pamiętam 2,25 na przód nie wejdzie. Ale pewien nie jestem.
Suraj Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Teraz, Zbysio napisał: Zmierz dokładnie bo z tego co pamiętam 2,25 na przód nie wejdzie. Ale pewien nie jestem. Własnie jeszcze raz przestudiowałem wątek o modyfikowanym RR520 albo twój właśnie albo drugiego kolegi i faktycznie nie wejdzie, także odpada. jednak postanowiłem faktycznie szukać czegoś na QR15 + przejściówka. Stabilniejsza i bardziej sztywna i jeśli chodzi o dobór widelca, który planuje w przyszłości zmienić to wydaje mi się że będzie ok
Suraj Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A więc tak, udało mi się wylicytować nowe kółka 385 zł https://allegro.pl/kola-27-5-slx-11-alexrims-zx20-schwalbe-smart-i7491652719.html z czego wstępnie kaseta idzie dla kumpla za kwotę 140 zł, więc wydaje mi się że jak za kwotę 245 zł komplet praktycznie nowych kół z tarczami to dobra cena a tarcze się przydadzą pod deorki m6000 wiem że co prawda to nie jest qr15 ale różnicę powinienem odczuć mega na plus, no i 32 szprychy więc powinny być stabilniejsze do mojej wagi 1
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 W dniu 10.08.2018 o 21:08, Suraj napisał: A więc tak, udało mi się wylicytować nowe kółka 385 zł https://allegro.pl/kola-27-5-slx-11-alexrims-zx20-schwalbe-smart-i7491652719.html z czego wstępnie kaseta idzie dla kumpla za kwotę 140 zł, więc wydaje mi się że jak za kwotę 245 zł komplet praktycznie nowych kół z tarczami to dobra cena a tarcze się przydadzą pod deorki m6000 wiem że co prawda to nie jest qr15 ale różnicę powinienem odczuć mega na plus, no i 32 szprychy więc powinny być stabilniejsze do mojej wagi Za tę odzyskana kasę przepleć przednie koło na piastę pod QR15, dołóż 60zł i kup przelotkę z QR15 na QR9, będzie na zaś...
Rekomendowane odpowiedzi