Skocz do zawartości

Okulary Siroko

szarik_102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siroko to chińskie badziewie na które szkoda jakichkolwiek pieniędzy.

Opublikowano

@jhartman podobne rzeczy dzieją się ponoć od mycia pod wodą i środkami chemicznymi. U mnie się nie pojawiły takie zacieki i nie zeszła powłoka. Za to u mojej żony tak i o co ciekawe napisała do sprzedawcy. Dostała nową parę bez dyskusji. 

Opublikowano
Siroko to chińskie badziewie na które szkoda jakichkolwiek pieniędzy.
Jak 80% okularów do 300-400zł.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Cris92 zobaczymy bo właśnie zamówiłem Alpine S-Way - wersja fotochrom. Koszt ~400 zł. Liczę, że będzie jednak lepiej...

Opublikowano

@Cris92, Za 300-400zł można już wyrwać Oakleye. Z tańszych marek Uvexy i Alpiny są godne polecenia, a do 200zł nasze "polskie" Tripouty. Gdzieś na początku tego wątku napisałem, że Siroko nie odstają jakością od takich Uvexów, ale było to zanim porysowały mi się szkła i pękła ramka.

Wymieniają uszkodzone okulary bez marudzenia, ale myślę, że mają to wliczone w ich cenę i chcą uniknąć fali niezadowolonych klientów.

Opublikowano
[mention=8267]Cris92[/mention], Za 300-400zł można już wyrwać Oakleye. Z tańszych marek Uvexy i Alpiny są godne polecenia, a do 200zł nasze "polskie" Tripouty. Gdzieś na początku tego wątku napisałem, że Siroko nie odstają jakością od takich Uvexów, ale było to zanim porysowały mi się szkła i pękła ramka.
Wymieniają uszkodzone okulary bez marudzenia, ale myślę, że mają to wliczone w ich cenę i chcą uniknąć fali niezadowolonych klientów.
Oakley wyrwać w takiej cenie ciężko. Tak, wiem, jest promocja, gdzie można za 399zł zakupić okularki Oakley, jednak nie są to te najpopularniejsze. Za takie sutro nadal trzeba zapłacić około 500zł. Alpiny nie przeglądałem. Uvexy, te nowe spoko, tylko niewymienne szkła, co u mnie jest must have, a "Polski" Tripout jest chińskim sprzętem brandowanym w Polsce. Do tego nie 200, tylko 240zł plus dodatkowe szkła i również robi nam się 300zł. No i za to mamy model, który jest wręcz gigantyczny, w sam raz na kogoś z wodogłowiem. Za normalniejsze, trzeba już zapłacić 300zł + szkło 350zł (nawet nie wiem ile wysyłka, którą też należałoby doliczyć). No i plastik zwyczajnie w nich skrzypi (kilka takich opinii znalazło się na Insta, czy YT).

Co do Siroko, po za rysowaniem się szkła od samego patrzenia, nie mogę na nic narzekać. 2.5 roku i ramka nadal nie pękła. Za to szkła nadają się do wymiany i tu jest dylemat, czy kupować coś innego, czy iść po kosztach i za 100zł dokupić szkło. Jak bym zmieniał, to chętnie na sutro, ale koszt przy 2 szkłach już jest dość znaczny. Za te cenę można by mieć 2x Polsko-Chińskie Tripout.

Opublikowano

@Cris92

Sutro kupiłem dla żony za 440zł z przesyłką tutaj. Sam używam Oakley Wind jacket 2.0 (black friday za 320zł). Ich szkła z Prizm naprawdę robią robotę i jeśli ktoś nie widzi różnicy między Oakleyem, a chińczykami, to powinien iść do okulisty.

Szkła sprawdzają się w naprawdę szerokim zakresie i jako uzupełnienie mamy właśnie Tripouty Endo z przezroczystymi różowymi szkłami. Zakładam je tylko w mocno pochmurne dni, albo jak idę na rower wieczorem. Oczywiście jakościowo nie ma co porównywać i faktycznie są szerokie, ale nie będzie ich tak szkoda jak się porysują od błota itp. Nie zauważyłem, że podrożały do 239zł, bo do niedawna jeszcze stały za 199. Plusem jest to, że wiecznie są jakieś kody rabatowe i realnie można je kupić 15-25% taniej. Jakbyś się w ogóle zastanawiał nad Tripoutem, to mimo wszystko uważam, że Endo są lepsze niż nowe Infinity, bo tu popłynęli z gadżetami, przerabianiem na gogle i właśnie dlatego trzeszczą jak tanie chińczyki.

Z okularów z wymiennymi szkłami, chyba najlepszy system ma Decathlon: magnes + 2 zatrzaski.

Opublikowano

@Rafu dobrze, widziałem te Sutro, tylko nadal z drugim szkłem przezroczystym, które u mnie must have, to ponad 600zł. Zresztą osobiście wolałbym Sutro S, a do tych jakoś nie mogę znaleźć przezroczystych szkieł tak osobno do kupienia.

I nie, nigdzie nie napisałem, że nie widzę różnicy między oakley, a chińczykami. Nie mam pojęcia skąd ten wniosek wysnułeś... No chyba, że z... no wiadomo skąd...

Opublikowano

Sorry, to nie było skierowane do Ciebie ;) Po prostu często na forum widzę takie teksty.

A z dodatkowymi szkłami, to już faktycznie jest spory wydatek. Też myślałem nad zakupem "Prizm Low Light", ale najtaniej 250zł i boję się jednak wymieniania szkieł.

Opublikowano

Czego tu się bać? W takich Oakley plastik jest dużo lepszej jakości. Skoro w chińskim Siroko mi do dziś nie pękły, a zmieniam szkła na prawdę bardzo często, to w takim Oakley tym bardziej nie powinny. To jest to, że potrzebuję szkła Kat. 3 i przezroczyste, bo tak jak dziś, jadę na 2 zmianę do pracy, wracam przed 22:00, to niestety ciemno już. Przy zjeździe 60km/h z góry, jednak miło by było mieć okulary.

Dlatego pewnie dokupię szkła do Siroko za 100zł, może czarne, a może dla odmiany niebieskie, pojeżdżę znów ze 2-3 lata i wtedy kupię jakieś Oakley, bo póki co muszę nieco liczyć się z każdym groszem.

Wracajac jeszcze na chwilę do Tripout, mówisz, żeby brać stare, w miejsce nowego modelu. Tylko, że tamten jest po prostu gigantyczny. Temu też jeśli bym wybierał, brałbym te nowe, mimo skrzypienia plastiku.