Skocz do zawartości

Okulary Siroko

szarik_102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w swoich K3 pojeździłem już trochę, więc mogę napisać coś więcej. Przy dłuższej jeździe w czapce pod kaskiem trochę uwierały mnie nad uszami, ale mam szeroką głowę, więc to problem mój, a nie okularów. Ostatnio zrobiłem dłuższy wypad na ~4h jazdy i nie czułem żadnego dyskomfortu, czy zsuwania się z nosa. Przyciemniane szkła w wersji "The Cyclist" są dla mnie optymalnym rozwiązaniem. Jedyne, co mnie zaniepokoiło to ryska na szkłach bezbarwnych. Z racji że to nowy gadżet, obchodzę się z nimi bardzo delikatnie i w sumie jestem zaskoczony tym, że tak szybko się zarysowały. Do wymiany szkieł można się przyzwyczaić i jak się nabierze wprawy, to idzie całkiem łatwo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.nabyłem siroko K3.i nie wiem jak zmienić szkła ,ciężko jakoś prosze o pomoc .

Opublikowano (edytowane)

PORADZIŁEM SOBIE:)

Edytowane przez ROMA
Opublikowano

I jak panowie okularki? Bo zgubiłem swoje i myślę tak nad zakupem Siroko K3 Ventoux z dodatkowymi szkłami żółtym i przeźroczystym. Warto się zastanawiać nad nimi?

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kupiłem fotochromy K3. Nie powalają. Bardzo słaby zakres przyciemnienia. Czas reakcji szybki. Oprawki solidne. Na twarzy u mnie leżą wysoko, nie osłaniają dobrze oczu i przy silnym wietrze łzawię, ale to kwestia osobista. 

Za porządne okulary fotochromowe niestety trzeba zapłacić. 

Opublikowano

Nie planuję kupować fotochromów. Z tego co widzę to są zwykle polaryzacyjne czarne. I do nich chciałem dokupić żółte i białe szkła. Raczej nie chcę wydawać na okulary 600zł dlatego zastanawiam się nad tymi K3 Ventoux.

Opublikowano

Mam i ja.

Oprócz ciemnej, lustrzanej szybki mam też fotochrom. Na razie testowałem tylko zwykłe. 4h jazdy, okulary wygodne pomimo tego że dość mocno przylegają. Ładnie zakrywają, przy 70kmh nie było problemu. Dobra widoczność, polaryzacja, może trochę bym się przyczepił do optyki, jak się dobrze przyjrzeć, znajdzie się zniekształcenia. Jakość wykonania ok, ale pełnej ceny bym raczej nie dał, bo podobnie jest w okularach z Ali za 80-100 zł. Zobaczymy w dłuższej perspektywie jak z wytrzymałością na zarysowania.
4799b26cf4f78df404e2f82edf56ceef.jpgd282c5ac3210e65da51df2917e11d97a.jpg

Tapatalk'd

Opublikowano (edytowane)

U mnie niestety pojawił się problem w postaci strzelonej ramki w K3S. Co ciekawe pękła po chwili od normalnego założenia na głowę jeszcze w domu. Nagle usłyszałem trzask i po ramce. Wyciągnięte świeżo z etui w temperaturze pokojowej a traktowane były zawsze z wyczuciem. Co ciekawe szyby miały zmieniane dwa razy i zaraz po zakupie w marcu wiec to nie od tego. Trochę poszperałem w necie i wychodzi że nie jestem jedyny z takim problemem... Zgłoszenie poszło - zobaczymy jak Siroko do tego podejdzie. 

MM7A5370.thumb.jpg.a42361b183e558e1d8183bc883e320b3.jpg

EDIT:
Siroko odpowiedziało, że co prawda takie uszkodzenie nie podlega gwarancji ale w ramach zadbanie o dobre samopoczucie klienta wysyła drugą parę.
Wysłali ekspresem.

Edytowane przez Zigfir
Nowe informacje w sprawie.
Opublikowano
W dniu 31.05.2019 o 23:31, Zigfir napisał:

EDIT:
Siroko odpowiedziało że co prawda takie uszkodzenie nie podlega gwarancji ale w ramach zadbanie o dobre samopoczucie klienta wysyła drugą parę.
Wysłali ekspresem.

Ale łaskawcy. Fajnie że ci wysłali, ale no sorry, jak im oprawki pękają same z siebie...

Opublikowano

Pękają oprawki różnych producentów. Mi ostatnio padły UVEX'y ale łaskawcy mi nie wymienili. Tak że tego...

Opublikowano

@Łukasz_P

[mention=6749]Eddek[/mention]

A wiec po kilku godzinach spędzonych z okularami Siroko K3 Ventoux, muszę przyznać, że jak za cenę 130zł jestem bardzo zadowolony. Mogły by, być ciut ciemniejsze czarne szkła, ale jest ok. Parować, nie zauważyłem żeby parowały. Szkło też mogło by być ciut większe dla mnie, ale to sprawa indywidualna. Ja mam nieco duży prześwit, ale jakiegoś dyskomfortu toteż nie wprowadza. Przy 70km/h oczy mi nie łzawiły więc też jest ok. Szkła kupiłem czarne, białe i żółte. Póki co jeździłem tylko w czarnych. Władanie trzeba poćwiczyć. O dziwo czarne też wskakują mi od razu na miejsce, a żółte jednak stawiają trochę oporu. Może kwestia wyrobienia, może wprawy. Póki co uważam, że za cenę promocyjną spoko. Za pełną cenę, chyba wybrałbym jakieś Oakleye najtańsze.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Dzięki. 

Ostatnio pomierzyłem sobie trochę UVEX’ów i już byłem zdecydowany na Sportstyle 116, bo leżą dosłownie idealnie. Nawet przeżyłbym wymianę szkieł, bo nie ma ich w wersji z fotochromami, ale okazało się, że też nie mają powłoki zabezpieczającej przed parowaniem, a to już nie przejdzie. I znów jestem w kropce. Nie chcę w sumie zamawiać tych Siroko bez mierzenia. 

Opublikowano

Generalnie z ta wymianą to szczęście w nieszczęściu. Tak powinna wyglądać reakcja serwisu. Ale jeszcze lepiej gdyby nie była ona potrzebna. Mimo wszystko okoliczności, w których pękły średnio napawają mnie optymizmem. Gdybym miał jeszcze jakąś ogromną głowę to rozumiem ale w mieszczę się na granicy kasków  M i  L czyli nie jest to jakieś ekstremum. Julbo mam jakieś 20 lat - guma się w zausznikach utleniła, gdzieś tam odrobinę się wytarł plastik ale okulary nadal są sprawne i pewnie bym ich używał ale mają nieco za małe szkła. 
Z drugiej strony gdyby zapomnieć o tej feralnej ramce to całkiem przyjemne okularki z tych siroko jak za promocyjną kasę tym bardziej w wersji fotochrom.  Po powrocie do Hiteca jeździło mi się po prostu gorzej.

Zobaczymy ile pożyje ta sztuka.

@Łukasz_P

Mają na tyle wąskie noski że chyba faktycznie lepiej byłoby je przymierzyć. Przy długim lub szerokim nosie u nasada tworzy się spora szczelina od spodu. Jednym będzie przeszkadzać innym nie.

• Lubię to! 2
Opublikowano

[mention=7204]Łukasz_P[/mention]
Mają na tyle wąskie noski że chyba faktycznie lepiej byłoby je przymierzyć. Przy długim lub szerokim nosie u nasada tworzy się spora szczelina od spodu. Jednym będzie przeszkadzać innym nie.

No dokładnie. U mnie właśnie taką szczelina powstała. Początkowo przeszkadzało, ale w sumie w czasie jazdy aż tak upierdliwe dla mnie to nie jest.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Orientuje się ktoś, co jaki czas są promocję na okulary?
Zamówiłem ostatnio jedną sztukę, chciałem zamówić drugą, ale niestety promka się już skończyła. Ktoś, coś wie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Okulary znowu na promocji. Niektóre modele po 107zł.

Opublikowano

Moje przyciemniane się szybko rysują niestety... A używam ich jak każdych innych... Trochę lipa...

Opublikowano
Godzinę temu, Cris92 napisał:

Moje przyciemniane się szybko rysują niestety... A używam ich jak każdych innych... Trochę lipa...

Szkoda, że nie poczekałem trochę 😜 No, ale nic, zamówiłem. W poniedziałek będą u mnie i zacznę testować. Może nie będzie tak źle.

Opublikowano
Szkoda, że nie poczekałem trochę  No, ale nic, zamówiłem. W poniedziałek będą u mnie i zacznę testować. Może nie będzie tak źle.
W użytkowaniu powiem Ci specjalnie to nie przeszkadza, bo w czasie jazdy tych rysek nie widać, ale pod światło niestety są drobne ryski. Ja rozumiem, że powinienem zawsze czyścić ściereczkami do okularów z alkoholem, a nie bawełnianą koszulką, ale od czasu do czasu i swoje wszystkie okulary tak traktuje i te są pierwsze na których widać ryski.

Opublikowano
2 godziny temu, Cris92 napisał:

Ja rozumiem, że powinienem zawsze czyścić ściereczkami do okularów z alkoholem

Nie, powinieneś umyć palcami ciepłą wodą z mydłem i wytrzeć resztki wody ściereczką z mikrofibry ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, nctrns napisał:

Nie, powinieneś umyć palcami ciepłą wodą z mydłem i wytrzeć resztki wody ściereczką z mikrofibry ;)

Albo użyć dołączonego pokrowca, który ich nie rysuje i do czyszczenia się nadaje. Szczególnie delikatne są od środka.

Opublikowano

W trasie raczej nie posiadam że sobą tej szmateczki. Zresztą nie przypuszczałem, że będą aż tak się rysować.

Opublikowano

A ja sobie kupilem te okulary do Enduro smile.png

Mam nadzieję, że nie będą się rysować od samego patrzenia na błoto, jak Accenty Stingrey

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pojeździłem trochę w K3 Cyclist i okulary póki co bardzo fajne. Wygodne, ładnie przyciemniają i narazie się nie porysowały :). Jak są w cenie promocyjnej to chyba ciężko o coś lepszego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam kolegów,

Planuję zakupić sobie nowe okulary sportowe z wkładką optyczną. Od kilku lat używam okularów Arctica, były to jedne z pierwszych na rynku, które posiadały taką opcję. Są mocno wyeksploatowane i czas na zmianę. Na co dzień biegam, w tym roku zacząłem także przygodę z MTB. Od jakiegoś czasu zauważam, że poza wkładką optyczną przydałyby mi się fotochromatyki, zwłaszcza gdy wjeżdżam z rowerem w las to wtedy moje okulary Arctica są zdecydowanie za ciemne. 

Mam więc pytania i proszę o poradę:

1. Czy ktoś z Was używa wkładki optycznej K3 opticlip?

https://www.siroko.com/products/siroko-tech-k3-opticlip-clip-optico

2. Jakie odczucia macie do fotochromatyków? Chodzi mi by nie za mocno przyciemniały. W przypadku dużego słońca planuję używać zwykłych czarnych szkieł.

Planuję kupić:
1. Okulary Siroko K3S - czarne

2. Wkładkę do K3S fotochromatyczną

3. Nakładki optyczne.