Skocz do zawartości

Okulary Siroko

szarik_102

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od jakiegoś czasu szukam okularów na rower z pełnym szkłem. Dzisiaj przeglądając Facebook'a trafiłem na reklamę okularów Siroko. Spełniają niemal wszystkie moje oczekiwania. Po prostu jakby na mnie czekały. I cena nawet przystępna. Problem jest taki, że nie ma zbyt wielu informacji na temat tej firmy. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z okularami tej marki i może coś więcej o niech powiedzieć?

Kuba

Cześć,

wszystkim zainteresowanym mogę spokojnie okulary tej marki polecić. Duże promocje, stosunkowo krótki czas transportu jak na przesyłkę zagraniczną (w moim przypadku ok. 2 tygodnie), solidny kartonik, etui, zapasowe noski i zauszniki. Na jakość wykonania nie mogę narzekać, chociaż nie mam porównania z takimi klasykami jak Uvex czy Oakley. Nie parują, wiatr nie wlatuje pod szkła nawet przy dużej prędkości. Po kontakcie z podłogą nie rozleciały  się ani nie pękły. Po ok. 2 miesiącach użytkowania złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam, 

Kuba

• Lubię to! 1

+raven Podobieństwo rzeczywiście widoczne. Pytanie tylko czy zamierzone czy nie. Z piosenkami jest podobnie, często wydaje się, że jeden zespół splagiatował drugi a prawda może być taka, że wzajemnie nie wiedzieli o swoim istnieniu. Po prostu wpadli na takie same pomysły. Nie twierdzę, że nie masz racji, ale osobiście jeśli mam wybór między perfidną podróbką Oakley'ów z OLX'a a jakąś nieznaną marką, która być może skopiowała inną, wybieram opcję drugą.

mateusz_zwolinski
W dniu 27.07.2018 o 20:23, raven napisał:

podróba POC Do Blade

Miałem to samo odczucie jak tylko je zobaczyłem :D 

W dniu 27.07.2018 o 21:10, szarik_102 napisał:

Nie twierdzę, że nie masz racji, ale osobiście jeśli mam wybór między perfidną podróbką Oakley'ów z OLX'a a jakąś nieznaną marką, która być może skopiowała inną, wybieram opcję drugą.

Zgadzam się.

Aktualnie mają promocję na serię K3 (40€):

https://www.siroko.com/collections/sportowe-okulary-przeciwsloneczne-do-biegania-i-jazdy-na-rowerze

W niedzielę zamówione, dzisiaj doręczenie, jestem ciekaw jak wykonanie i jak będą leżały. Szukałem czegoś na dużą głowę i patrząc na tabelkę, takie powinny być. 

Miałem kupić siroko, już wypełniałem formularz zamówienia, ale nie znalazłem żadnych opinii w języku innym niż hiszpański, nie licząc dwóch recenzji na trustpilot które dotyczyły wysyłki/kontaktu a nie samego produktu. Może poczekam na następną promocję.

@Rafu Wielka prośba, zrób recenzję i oceń jak mają się optycznie - popatrz uważnie czy nie ma jakichś zniekształceń zależnie od tego przez którą część szyby patrzysz.

Akurat jestem wyczulony na zniekształcenia i dla mnie taka wada absolutnie dyskwalifikuje okulary. Jeśli coś takiego zauważę, od razu będę reklamował i dam tutaj znać.

Edit:

Okulary odebrane wczoraj - wybrałem model K3 The Cyclist i dodatkowo zamówiłem przezroczyste szkła za 10€. Przyszły w ładnym, czarnym sztywnym kartonie, wygląda to identycznie jak tutaj: https://medium.com/@davidzechm/siroko-k2-glasses-tech-review-01-3d969efd8084. W środku sztywne etui z miejscem na wymienne szkła, materiałowy woreczek na okulary, zapasowe noski i gumowe pokrycie nauszników.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Nie mam porównania z Oakleyami (oryginalnymi bądź nie) ale wykonaniem nie ustępują takiemu Uvexowi. Okulary są duże i dobrze leżą na mojej dużej twarzy. Jeśli ktoś ma małą głowę, może wyglądać trochę dziwnie. Nie zauważyłem żadnych zniekształceń, szkła mają dla mnie optymalne przyciemnienie - myślę że nadadzą się do jazdy po lesie bądź w mniej słoneczne dni. Wymiana szkieł oczywiście stresująca ale nie miałem wrażenia że zaraz pękną czy coś w tym stylu.

Więcej napiszę po weekendzie jak już zaliczą test praktyczny :)

Witam! 

Chciałbym kupić jakieś okulary, korzystając z okazji black friday. Nie znam się wogóle... nie wiem jakie chce.. do tej pory jeździłem tylko w okularach za 20zł, bardzo parowały co mnie wkurzało. Poszukuję jakieś na lato, na słoneczne dni. Jak najtaniej, tak do 150 mniej więcej by było fajnie ;). Widziałem że Szajbajk wrzucił link do promocji 50% firmy siroko - po 40$ są. Możecie pomóc? potrzebuję odpowiedzi jak najszybciej :D konkretne modele będą mile widziane, Z góry dzięki :)

Pojeździłem 2 razy po ~2h. Raz założyłem szkła przyciemniane, drugi raz przezroczyste, które sobie dokupiłem. Pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy to pole widzenia. Okulary są na tyle duże, że nie ograniczają widoczności i w przezroczystych szkłach czasami zapominałem że mam je na nosie. Bardzo dobrze chronią oczy przed wiatrem ale to pewnie kwestia indywidualna. Szkła nie parują i nie mają zniekształceń, zauszniki i noski nigdzie nie cisną. Wizualnie bardzo ładnie się prezentują, ale to zasługa designerów POC bo nie sposób nie zauważyć podobieństwa to POC DO Half Blade. Co do fotek to będzie trudno bo to prezent od żony i miałem tylko pozwolenie na jazdę testową żeby sprawdzić czy okulary mi pasują ;)

Z tego co widzę to promocja na K3 się skończyła i już nie kosztują €40.

avgabreak@gmail.com

Witam, mam pytanie ile wyszedł was koszt dostawy tych okularów Siroko do Polski i czy dało się zapłacić zwykła kartą? z góry dzięki za odpowiedź.

Używa ktoś tych okularów w wersji z tą wkładka korekcyjna? 

Bo szukam właśnie okularów z taką opcja i mocno się zastanawiam, bo cena jest ciekawa. 

Chciał bym wiedzieć czy paruja, czybjest jakiś limit grubości szkieł jakie można wsadzić i jak z polem widzenia. 

Podbijam. Czy ktoś jeszcze ma doświadczenie z okularami Siroko? Bardzo niewiele opinii jest w necie. Zamówię na próbę fotochromy K3. Jak dojdą, to zrecenzuję.

Edytowane przez Korposzczur

Mam 4 pary okularów Siroko. Kupiłem polaryzacyjne okulary na rower, poza tym dwie paty normalnych okularów dla żony i jedne dla dziecka. 

1. Wysyłka błyskawiczna. Jednego dnia kupione ok. 8 rano. Następnego ok. 14 kurier stał w drzwiach. Wysyłka z Hiszpanii, 

2. Jakość wykonania - nie mam zastrzeżeń, 

3. Okular na rower - kupiłem polaryzacyjne (fotochromy już mam) i spisują się bardzo dobrze. Właściwie nie ma się do czego przyczepić. Ktoś na forum zwracał uwagę na to, że efektowny pokrowiec na okulary jest mało praktyczny i za duży. Jednak u mnie zostaje w domu. Okulary siedzą na nosie i nie zjeżdżają. Nie boli mnie głowa, nie radzi słońce (testowane przez ostatnie dwa bardzo słoneczne weekendy). 

Darmowa wysyłka od 60€. 

9 godzin temu, Korposzczur napisał:

Podbijam. Czy ktoś jeszcze ma doświadczenie z okularami Siroko? Bardzo niewiele opinii jest w necie. Zamówię na próbę fotochromy K3. Jak dojdą, to zrecenzuję.

20190319_185043.jpg.a9b6627b079f69c749893f5a3da07572.thumb.jpg.1d2f02f5f9403687877641626cab3634.jpg

Ja kupiłem fotochromy K3S za mniej więcej równowartość 213 złociszy + dodatkowego "szkło" białe (głownie ze względu na kwotę która uczyniła darmową wysyłkę). Czas dostawy  biorąc pod uwagę odległość faktycznie pozytywnie zaskakuje. W niedziele zamówienie we wtorek w rękach.

Wersja K3S ma inny kształt szkła niż K3 i nieco krótsze noski przy podciętym "na rogach" szkle. Przy czym z rysunków wynika ze wysokość samych okularów jest zbliżona.
Okulary są dość dobrze wykonane z w miarę porządnego tworzywa. Może nie jest to poziom Julbo czy Rudiego ale jest OK.

Na głowie siedzą pewnie. Mają stałe noski które są stosunkowo wąskie, przez co okulary siedzą na nosie nieco płytko. Pojawia się szczelina miedzy twarzą a dołem okularów. Ich wielkość powoduje że nie psuje to osłony przed światłem czy pędem powietrza ale regulacja byłaby miłym dodatkiem. Możliwe, że taka konstrukcja jest zabiegiem nieco celowym bo przegłębienia na zausznikach idealnie wpasowują się pod brzeg kasku i całość zachowuje się odrobinę jak kask wmontowaną szybką.

Fotochromowa wersja ma zakres przyciemnień S2-S3.  Dostosowuje się do warunków i pozwala spokojnie jeździć w słoneczku i przy zachmurzonej pogodzie. Trochę bałem się o zakres ale praktycznie jak do tej pory sprawuje się ok. Nie odnotowałem zniekształceń obrazu. Zewnętrzna powłoka wydaje się dość twarda i wytrzymała. Wewnętrzna jest delikatniejsza ale za to radzi sobie świetnie z parowaniem i praktycznie w czasie jazdy nie udało mi się go zauważyć.

Etui efektownie niepraktyczne ale znaczenie ma to dopiero w transporcie. Ewentualnie gdy chcemy brać ze sobą w trasę dwie pary okularów ale też przy fotochromach raczej tego robić nie trzeba. Wielkość szybki powoduje, że raczej ciężko będzie druga wrzucić w kieszeń. Natomiast można zastosować etui od innych okularów - wchodzą mi np w pojemnik od Hi-Teca.

Ogólnie w cenie promocyjnej to bardzo udany produkt. Przy pełnej kwocie już bym się zastanowił czy nie brać wspomnianych wcześniej Julbo.
Przy czym gdybym miał kupować raz jeszcze zamiast  bazy opartej o fotochrom wybrałbym wersję przyciemnianą i dopiero do tego jako dodatkową kupiłbym szybkę fotochromową, a to dlatego że z dodatkowych dostępne są tylko fotochrom, biała i pomarańcz.

Edytowane przez Zigfir