Gość Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 Czyli jakie to są warunki? Suche?Jeżeli tak to jak się sprawdza?Łańcuch się bardzo brudzi czy wcale?
Stryjek Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 Czyli jakie to są warunki? Suche?Jeżeli tak to jak się sprawdza?Łańcuch się bardzo brudzi czy wcale? Suche, w takich łańcuch jest czysty i niezbyt często musi być smarowany, tak na oko 250-300km
CoolBreeze Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 MTB też nim smaruję ale nie jeżdżę w trudnych warunkach więc nie wiem jak się sprawdzi w błocie i deszczu. W deszczu, jak w deszczu.Mi bardziej chodzi o krajobraz po deszczu. Dzisiaj tak sobie pojechałem, że myślałem, że support zabiłem. A to kałuże i błocko łańcuch mi "zatkały". (Teraz leży i się moczy w słoiku ).No i tak rozglądam się za nową oliwą.Przejrzałem tego Prolink'a i po odczytaniu myślę, że wersja Extreme chyba będzie lepszym rozwiązaniem na obecne i zimowe warunki.Zdecydowanie jestem ciekaw jak sobie poradzi w "stanie mokrym".https://www.sbike.pl/progold-olej-do-lancucha-progold-extreme-118ml-o_l_12692.htmlWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Stryjek Opublikowano 11 Listopada 2019 Opublikowano 11 Listopada 2019 W deszczu, jak w deszczu.Mi bardziej chodzi o krajobraz po deszczu. Dzisiaj tak sobie pojechałem, że myślałem, że support zabiłem. A to kałuże i błocko łańcuch mi "zatkały". (Teraz leży i się moczy w słoiku ).No i tak rozglądam się za nową oliwą.Przejrzałem tego Prolink'a i po odczytaniu myślę, że wersja Extreme chyba będzie lepszym rozwiązaniem na obecne i zimowe warunki.Zdecydowanie jestem ciekaw jak sobie poradzi w "stanie mokrym".https://www.sbike.pl/progold-olej-do-lancucha-progold-extreme-118ml-o_l_12692.htmlWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu TapatalkaMyślę że dobrze, już ten podstawowy jest moim zdaniem lepszy niż czerwony i zielony finisch line razem wzięte:)
korea83 Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 W dniu 9.11.2019 o 09:47, Stryjek napisał: Moim NO.1 jest wciąż Prolink. Po Twojej rekomendacji zamówiłem z ciekawości i dzisiaj pierwszy raz użyłem. Strasznie "wodnisty" ten olej, dosłownie leje się z tej buteleczki jak szalony. Więcej nakapało chybko wkoło roweru niż na sam łańcuch Ten olej tak ma, czy też może trafiłem na jakiś felerny?
Stryjek Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Po Twojej rekomendacji zamówiłem z ciekawości i dzisiaj pierwszy raz użyłem. Strasznie "wodnisty" ten olej, dosłownie leje się z tej buteleczki jak szalony. Więcej nakapało chybko wkoło roweru niż na sam łańcuch Ten olej tak ma, czy też może trafiłem na jakiś felerny?Tak ma trzeba delikatnie aplikować a wcześniej dobrze zamieszać
korea83 Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 No nic to, byle w działaniu był dobry
Stryjek Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 No nic to, byle w działaniu był dobry Kropelka na każde ogniwo, przetrzeć kolejnego dnia do sucha, po kolejnej jeździe szmatka i napęd będzie czysty i cichy Pierwsze smarowanie starcza na mniej kilometrów a później jest już lepiej.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 W dniu 11.11.2019 o 17:14, CoolBreeze napisał: Jak dobrze pamiętam, to głównie śmigasz na szosie. Zdarzyło ci się, lub twoim znajomym sprawdzić ten smar w warunkach XC? Świetne pytanie. Koledzy piszcie na czym jeździcie,a później co polecacie. Nie każda oliwka sprawdzi się tak samo do każdego roweru. Ja mam XC i używałem Shimano PTFE.Dobre,ale na suche. Za to bardzo chwalę sobie,Finish Line WAX,którego nawiasem mówiąc, strasznie tu na nią narzekają
polmaj Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Finish line dobry jest tylko mało wydajny
bbc Opublikowano 16 Listopada 2019 Opublikowano 16 Listopada 2019 PTFE uzywam i chwale. A w rowerze zony ktory stoi (i jezdzi) caly rok pod blokiem uzywam Pilarol (15zl/litr) i jest tak samo dobry jak Rohloff (a Rohloff jest najlepszy na takie traktowanie).Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka
CoolBreeze Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 No i thx to @Stryjek, wleciała nowa oliwa - ProGold Extreme. Wczoraj wrzuciłem na czyściutki łańcuch i powiem, że fajnie się nim kapie - konsystencja nie taka wodnista jak opisana przez @korea83 : coś pomiędzy czerwonym a zielonym FL. Na testy w terenie niestety musi poczekać do następnego weekendu. 1
korea83 Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Bo Ty inny kupiłeś, extreme z tego co widać na zdjęciu, a ja pisałem o "zwykłym". Edytowane 17 Listopada 2019 przez korea83
CoolBreeze Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 Bo Ty inny kupiłeś, extreme z tego co widać na zdjęciu, a ja pisałem o "zwykłym". Tak wiem. Specjalnie wziąłem Xtreme na warunki XC.Oliwa zwykła czy Xtreme, nie zmienia to faktu, że fajnie się z tej buteleczki leje Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
korea83 Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 40 minut temu, CoolBreeze napisał: nie zmienia to faktu, że fajnie się z tej buteleczki leje Chociaż ktoś zadowolony
Stryjek Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 Smar ma faktycznie konsystencję wody ale ma to swoje plusy w postaci nie łapania brudu i łatwego czyszczenia. Nawet przetarcie szmatką bez jakichkolwiek detergentów pozwala po jeździe wyczyścić łańcuch:) Ja na tym olejku prawie nie czyszczę napędu, przecieram szmatką łańcuch co 2-3 jazdy a jak staje się głośny dosmarowuje, czyszczenie od wielkiego dzwona jak mnie po burzy zmusi do czyszczenia całego roweru. Do tego nieźle wycisza i nie trzeba smarować co 100km jak squirt'em
korea83 Opublikowano 24 Listopada 2019 Opublikowano 24 Listopada 2019 Nadal uważam, że aplikacja tego smaru to mordęga, ale na uwagę zasługuje fakt, że wczoraj po drugim smarowaniu łańcucha tym specyfikiem żona zapytała co zrobiłem z rowerem, że jest wyraźnie ciszej Widać ma coś w sobie.
RadekMeridaBafang Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Witajcie, Zakładam ten temat w zwiazku z przemysleniami po szybkiej śmierci mojej kasety w rowerze elektrycznym. Poprzednio mialem tez kasete ethirteen jednak wytrzymała około 1,5 roku. Pamietam ze szybciej wytarla sie jedna zebatka w niej. I wowczas uzywalem smarow takich bardzie delikatnych, mniej gestych mniej brudzacych i zbierajacych brudow jak te z serii finish line. Moja druga kaseta ethirteen wytrzymala nieco ponad pol roku i jest o wiele mocniej zuzyta. Smarowalem.ja glownie smarem Shimano ptfe lube. Rzeczywiscie jest to smar po ktorym caly naped pracuje cichutko i dlugo sie na nim utrzymuje ale tez generuje bardzo duzo brudu. Wszedzie. Łańcuch, kółeczka, korba i kaseta. U mnie w elektryku przynajmniej tak to działa ze jak smarowałem takimi rzadkimi olejami typu finish line te woskowe czy jakies tam to nawet w trakcie jednej przejazdzki naped zaczyna po jakis 15 km pracowac slyszalnie. I tutaj pojawia sie pytanie, lepiej jezdzic z cichym napedem ale brudnym czy w miare czystym i suchym? Mi sie wydaje ze to szybkie zuzycie drugie kasety wynikalo wlasnie z tego ze byla brudna. Myslalem wczesniej ze im cichszy tym mniej sie wszystko wyciera. Macie jakies naprawde sprawdzone i polecane smary, oleje ktore nie brudza napedu a jednak spelniaja swoje zadanie smarujace?
leszcz Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Szaja nie oglądasz? Zrób tak i opisz różnicę. Ja zauważyłem. A zrobiłem midem 750W kilkanaście tysięcy km więc coś tam już o smarowaniu wiem.
RadekMeridaBafang Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 1 minutę temu, leszcz napisał: Szaja nie oglądasz? Zrób tak i opisz różnicę. Ja zauważyłem. A zrobiłem midem 750W kilkanaście tysięcy km więc coś tam już o smarowaniu wiem. Znam to doskonale. Chodzi tylko o produkt.
leszcz Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 (edytowane) W midzie łańcuch w 1h dostaje jak w premiach górskich na TdP. Czyścisz i smarujesz przed każdą jazdą to napęd pociągnie 2-3tys. góra 4tys. Dlatego ja poszedłem w rzadkie i tanie na jebajku. Olej do pił łańcuchowych konkretnie 😁 A potem zmieniłem silnik na mxus 30h w kole i przestałem o tym myśleć 😁 Edytowane 24 Grudnia 2019 przez leszcz
Accent_Szaj Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 10 godzin temu, leszcz napisał: Szaja nie oglądasz? Uuuuu Nowy filmik.Fajniejszy niż stary,dokładniej wszystko pokazuje.Dzięki 10 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: Chodzi tylko o produkt. Ja mimo psioczenia wieeeellllluuuuu na Finish Line Ceramic Wet Lube,to właśnie jego polecam.Wytrzymuje bardzo długo i mimo użycia polecanej tu oliwki shimano,wróciłem do FL
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Na zużycie napedu składa się wiele czynników a używane produkty do smarowania łańcucha są tylko jednym z nich. Dlaczego nowa kaseta w Twoim przypadku poddała się tak szybko? Może to nawet nie być wina smarowidła a samej kasety. Nie wykluczone, że trafił Ci się taki "wybrakowany" egzemplarz. Przerobiłem FL, Shimanowskie i poeksperymentowałem z olejami "nie do łańcucha". Na dzień dzisiejszy dla mnie nr. 1 jest Top Kett Brunoxa a napęd czyszczę i smaruje po każdej jeździe. Zatem suchy i czysty czy "mokry" i brudny? W suchym będzie tarł metal o metal. Szybkie zużycie łańcucha. W "mokrym" będzie tworzyć się coś jak pasta ścierna zjadająca zęby kasety i blatów.
RadekMeridaBafang Opublikowano 25 Grudnia 2019 Opublikowano 25 Grudnia 2019 W dniu 24.12.2019 o 08:15, leszcz napisał: W midzie łańcuch w 1h dostaje jak w premiach górskich na TdP. Czyścisz i smarujesz przed każdą jazdą to napęd pociągnie 2-3tys. góra 4tys. Dlatego ja poszedłem w rzadkie i tanie na jebajku. Olej do pił łańcuchowych konkretnie 😁 A potem zmieniłem silnik na mxus 30h w kole i przestałem o tym myśleć 😁 A ten olej do pił to jest wlasnie z takich rzadszych? Ma tez jakies rewelacyjne wlasciwosci smarujace?😊
Damiann992rr Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Witam Serdecznie chciałem spytać o smar do łańcucha posiadam rower Kands Maestro 28 Może napiszę tak jeżdżę rowerem sporadycznie małe odcinki 1,2 km sklep,cmentarz no i w sumie tyle lub okoliczne wioski + - 5km też sporadycznie.W pogodę zimową i deszcz nie jeżdżę (chyba,że zastanie mnie na trasie to nic się nie poradzi) preferuje raczej jak jest sucho lub też latem po deszczu.W związku tym chciałem spytać o smar do łańcucha.Szukałem smaru na ''zmienne warunki'' był ''SMAR OLEJ DO ŁAŃCUCHA EXPAND MOLLY ZMIENNE WARUNKI'' lecz dużo osób pisało,ze brudzi bardzo lub,że po pewnym czasie słychać łańcuch czy coś takiego i najbardziej polecany był Smar SHIMANO PTFE na suche warunki czy taki smar jak zakupię będzie ok? Edytowane 13 Lutego 2020 przez Damiann992rr
Rekomendowane odpowiedzi