Chrismel Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 11 godzin temu, CorvusCorax napisał: Mam taki dziwny problem z łańcuchem. Czyszczę go ładnie i nakładam na każde ogniwo kropelkę Finish Line Ceramic (ten co ma słonko i chmurkę na etykiecie), a łańcuch po 50km i tak zaczyna piszczeć. Jakiś Finish Line kupiłem kiedyś ale nie pamiętam który. Smarowałem już nawet tak że łańcuch niemal pływał w nim a dalej pracował jakby kotwicę statku właśnie wyciągał z wody a nie napędzał tylne koło. Potem przesiadłem się na Shimano PTFE LUBE i już innych nie próbowałem. Może są lepsze ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry.
Diagnosta Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) ja mam ceramic wet lube [finish line] i jak za dużo się nałoży to robi się czarny i zbiera brud tak samo jak rockhol czy jak to sie pisze, kwestia ciągłego czyszczenia i nie nadużywania [niestety]-nadmiar zaraz łapie brud Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Diagnosta
Asia Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 9 godzin temu, Chrismel napisał: Jakiś Finish Line kupiłem kiedyś ale nie pamiętam który. Smarowałem już nawet tak że łańcuch niemal pływał w nim a dalej pracował jakby kotwicę statku właśnie wyciągał z wody a nie napędzał tylne koło. Potem przesiadłem się na Shimano PTFE LUBE i już innych nie próbowałem. Może są lepsze ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry. Czy ten Shimano bardzo brud łapie jak go się przetrze po smarowaniu? Lubię stosować smary zamiennie i odkrywać nowe , więc szukam też podobnych do efektu jak ten ceramiczny finish line
Franz Mauer Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Shimano działa bardzo dobrze i przy delikatnej aplikacji nie łapie tak brudu jak inne. Mam jednak smar jeszcze mniej budzący, wręcz niewidoczny na napędzie. Jest to Pro Gold Prolink. Jest super, ale jest bardzo rzadki, więc częściej trzeba smarować i szybko się kończy.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Do jakich łańcuchów i na jakie warunki używacie tego shimano?Ja mam łańcuch connex 11sx Strasznie się dziwię , że tak psioczycię na tego finish line Ceramika wet lube. Mój napęd jest czysciutki, ale tak jak pisałem stosuje 4 kroki szaja. -czyszczenie benzyną łańcucha,kasty i korby -Kasetę i korbe dodatkowo czyszczę Brunox'em kasety i korby. Wy tarcie do sucha -Aplikacja na każde ogniwo -Wy tarcie do sucha
Chrismel Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 5 godzin temu, Asia napisał: Czy ten Shimano bardzo brud łapie jak go się przetrze po smarowaniu? Nie potrafię odpowiedzieć bo rower mam wiecznie uwalony kurzem i błotem. Na pewno napęd pracuje w miarę cicho oraz wiem że sporo osób go używa i jest zadowolonych. 1
CorvusCorax Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Do jakich łańcuchów i na jakie warunki używacie tego shimano?Ja mam łańcuch connex 11sx Strasznie się dziwię , że tak psioczycię na tego finish line Ceramika wet lube. Mój napęd jest czysciutki, ale tak jak pisałem stosuje 4 kroki szaja. -czyszczenie benzyną łańcucha,kasty i korby -Kasetę i korbe dodatkowo czyszczę Brunox'em kasety i korby. Wy tarcie do sucha -Aplikacja na każde ogniwo -Wy tarcie do sucha Wczoraj przeprowadziłem podobną procedurę (choć łańcucha nie zdejmowałem), nałożyłem Ceramika i pojechałem w trasę 30km, jak wracałem już było słychać piszczący łańcuch. Przetarłem go i ponownie nałożyłem olej, zrobiłem parę km - cisza. Dzisiaj rano jadę do pracy - piszczy. Także jakbym lał wodę na łańcuch 2
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 42 minuty temu, CorvusCorax napisał: Wczoraj przeprowadziłem podobną procedurę (choć łańcucha nie zdejmowałem), nałożyłem Ceramika i pojechałem w trasę 30km, jak wracałem już było słychać piszczący łańcuch. Przetarłem go i ponownie nałożyłem olej, zrobiłem parę km - cisza. Dzisiaj rano jadę do pracy - piszczy. Także jakbym lał wodę na łańcuch To przy szosie trzeba by chyba butelkę trytytką do ramy przypiąć żeby co jakiś czas kropelka spadała na łańcuch. Albo co drugi banan smarowanie łańcucha
mareq Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Może nacierać łańcuch skórką z tego banana .
Lukasz82 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Od kilku dni poszukuje rowniez dobrego smarowidla. Obecnie uzywam Muc Off Wet Ceramic ale nie jestem zadowolony. Wg opinii użytkowników No 1 - Smoove Chain Lube No 2 - Squirt Chain Lube No 3 - Fenwicks Proffesional Chain Lube
Chrismel Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 2 godziny temu, CorvusCorax napisał: Także jakbym lał wodę na łańcuch Ja bym aż tak daleko się nie posunął. Różnica jest wg. mnie zasadnicza. Lejąc wodę łańcuch zardzewieje, lejąc Finish Line - nie. No ale innych różnic nie zauważyłem 1
Accent_Szaj Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Ten shimano musi być jak przepyszny soczek dla naszych rowerów Przyznać się kto stosował tego wet shimano?
Motke Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 8 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Strasznie się dziwię , że tak psioczycię na tego finish line Ceramika wet lube. Psioczą na "wax".
CorvusCorax Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Shimano PTFE LUBE przetestowane. Wczoraj trasa około 70km (80% piach i kamienie), dzisiaj też jeżdżone i nadal jest cicho. Także polecam. EDIT Kolejne kilometry zrobione - cisza. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez CorvusCorax
Accent_Szaj Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 10 godzin temu, CorvusCorax napisał: Kolejne kilometry zrobione - cisza. Super. Koledzy dlaczego porównujecie smar na suche z ekstremalnym smarem na każde warunki? Czy ktoś testował Shimano na mokre???
Lukasz82 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Pytanie do użytkowników, który lepszy? ProGold ProLink vs Fenwick's Proffesional Lube vs Shimano PTFE (tylko który wet czy dry) Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Lukasz82
maq Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 W dniu 28.07.2019 o 22:35, ahaja napisał: Od 3 lat stosuję CX80 konserwująco naprawczy z teflonem . Tani, skuteczny w każdej pogodzie i porze roku. Ano właśnie. Przeczytałem cały wątek, żeby zadać pytanie właśnie o suchy teflon. Używam tego do moich zabaw motoryzacyjnych i zapomniałem, że smarowałem nim łańcuch syna oraz w mojej starej maszynie. Jego rower czasem stoi na deszczu i łańcuch łapie rdzę. Wtedy odrdzewiacz spray i potem suchy smar teflonowy. Zawsze działa jak trzeba, z tym że młody nie jeździ po szutrach. Jak się przesiadłem na nowy rower, to zacząłem kombinować. Kilka razy już łańcuch był szejkowany, smaruję olejem z Decathlon i oczom nie wierzę jaki umorusany jest po każdym wypadzie. Przyszło mi do głowy czy nie dać CX80, no i tak dokładnie dzisiaj po jeździe zrobię. Najpierw jednak porządne płukanie. Przemawia do mnie też opcja z parafiną. Hm...
Piotr78 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Musisz nauczyć się smarować łańcuch, przede wszystkim ścierać nadmiar. Każdy smar w nadmiarze będzie powodował łapanie syfu i brudu. ( jeden mniej, drugi więcej, ale każdy ) Nawet najtańszy olej wazelinowy/techniczny, czy olej do pił łańcuchowych, silnikowy itp. będzie ok jeśli tylko nie damy go zbyt dużo ( najwyżej trochę bardziej będzie łapał brud lub/i na trochę mniej km wystarczy ). CX 80, wd40 i inne penetratory nie nadają się do smarowania łańcucha bo nie smarują. ( smarują w tak minimalnym stopniu, że można de facto napisać, że nie smarują ). Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez Piotr78
maq Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Ale wycieram nadmiar porządnie. Łapię łańcuch przez szmatę i obracam łańcuch wielokrotnie. Czytałem też spory negatyw o tym z Decathlon. Może jak przejdę na Schimano, to będzie lepiej. Jak stosowałem cx80 u syna to się sprawdzał. Napęd pracował cicho.
ahaja Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Uważaj jak będziesz psikać, by nie poleciało na tarcze hamulcowe. Przydatne są ręce 'szkodnika', które pokręcą korbą a Ty w jednej będziesz miał szmatkę etc a w drugiej puszkę. No i nie będzie kapać po podłodze. Ja to robię co +-200-300km. W ogóle CX80 ma fajne preparaty w normalnych cenach. Bo wiadomo, że jak typowo do roweru to musi kosztować ... bo zawiera kosmiczne technologie 😉
maq Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Tak, ja mam z tym obycie, bo do innych zastosowań zużyłem już ze cztery flaszki. Robiłem też i przy rowerze. Pryskam na dolny łańcuch i obracam pedałami. Potem rolki przerzutki z dwóch stron i po krzyku. Dzisiaj swojego myłem, wysechł i już tryśnięty. Łańcuszek pracuje cicho. Zobaczymy jak będzie po treningu. Trzeba uważać na ubranie jak się pracuje z teflonem. Plamy zostawia.
maq Opublikowano 4 Września 2019 Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) No i jestem po dwóch dniach testów. Dałem teflonu aż kapało z łańcucha. Pierwszego dnia myślałem, że kondycja siadła. Drugiego taki sam wynik na trasie, ale łańcuch zaczęło być słychać. Po powrocie zalałem łańcuch olejem i dzisiaj pobiłem rekord trasy. I to o prawie półtorej minuty na 19 km Olej z Decathlonu, chociaż nie wiem jak inne, powoduje po takim treningu wyraźne chrzęszczenie łańcucha. Następny kupię Shimano PTFE. Zobaczymy. Edytowane 30 Września 2019 przez maq
CorvusCorax Opublikowano 5 Września 2019 Opublikowano 5 Września 2019 13 godzin temu, maq napisał: Olej z Decathlonu, chociaż nie wiem jak inne, powoduje po takim treningu wyraźne chrzęszczenie łańcucha. Następny kupię Shimano PTFE. Zobaczymy. Shimano PTFE zrobi różnicę. Po wyczyszczeniu napędu i nałożeniu tego smaru zrobiłem bez żadnego zgrzytu czy piszczenia łańcucha 300km, a nawet po tym dystansie było w miarę cicho. Czyszczeniu napędu po Shimano PTFE też jest spoko, bo większość brudu to po prostu suchy kurz. Także polecam. Dodam tylko, że jeżdżę głównie po szutrach, ale zdarza się też głęboki piach.
squirrelkuss Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Dzięki za opinie! Dzięki Wam zacznę od Shimano. Jak nie podejdzie to przeczytam jeszcze raz i wybiorę numer dwa choć z czerwony FL mam chyba złe skojarzenia ze starych czasów...
Rekomendowane odpowiedzi