Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja właśnie na zimę będę zmieniał napęd.

Wskoczy z przodu zębatka narrow wide 38T z suportem HT z chin, klamkomanetka shimano claris, przerzutka jakaś 8 biegowa i wolnobieg 8 rzędowy 11-32 z Chin (znalazłem taki na aliexpresie) za jakieś 70 zł. Całosc jakieś 450 zł. 

Ktoś powie ze bez sensu jest wymiana wolnobiegu, lepiej kupić nowe koło i kasetę. Z jednej strony tak, z drugiej dobre koło tylne to jest wydatek 300-400 zł miminimum, a mi to nie jest do końca potrzebne

CO oznacza że będę miał na zbyciu : korbę 48 zębów, przerzutkę tylna tourney 7 rzędów, plus w miarę jeszcze dobry wolnobieg sunrace 13-34. Zamierzam te rzeczy sprzedać na allegro, chyba że tutaj byłby jakiś chętny. Części nie są zużyte, na łańcuchu connex biegi wchodziły płynnie (swoja droga polecam ten łańcuch, jest o niebo lepszy niż te tanie za 20-25 os shimano i srama). 

Opublikowano
7 minut temu, tygrysek napisał:

Z jednej strony tak, z drugiej dobre koło tylne to jest wydatek 300-400 zł

Konkretny komplet kół masz już za 4-y stówy, kaseta niecałe 5 dych.

Inwestowanie tyle hajsu w te kiepskie koła w jakie wyposarzony jest T100 to wyrzucanie kasy w błoto.

HTII i całą zabawa w osprzet nic nie zmieni jak na pokłądzie będę bele jakie koła i wynalazek w postaci 8-mio rzędowego wolnobiegu.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, tygrysek napisał:

A ja właśnie na zimę będę zmieniał napęd.

Wskoczy z przodu zębatka narrow wide 38T z suportem HT z chin, klamkomanetka shimano claris, przerzutka jakaś 8 biegowa i wolnobieg 8 rzędowy 11-32 z Chin (znalazłem taki na aliexpresie) za jakieś 70 zł. Całosc jakieś 450 zł. 

Ktoś powie ze bez sensu jest wymiana wolnobiegu, lepiej kupić nowe koło i kasetę. Z jednej strony tak, z drugiej dobre koło tylne to jest wydatek 300-400 zł miminimum, a mi to nie jest do końca potrzebne

CO oznacza że będę miał na zbyciu : korbę 48 zębów, przerzutkę tylna tourney 7 rzędów, plus w miarę jeszcze dobry wolnobieg sunrace 13-34. Zamierzam te rzeczy sprzedać na allegro, chyba że tutaj byłby jakiś chętny. Części nie są zużyte, na łańcuchu connex biegi wchodziły płynnie (swoja droga polecam ten łańcuch, jest o niebo lepszy niż te tanie za 20-25 os shimano i srama). 

istnieją wolnobiegi na 11T?

Ja myślę, że wolnobieg to nie jest na tyle duży koszt by go kupić i zajechać obręcze. Potem się pomyśli o nowym kole jako elemencie eksploatacyjnym lub nowym rowerze.

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Pomijając już same koszty.

To nadal masz rower na gównianych kołach. Zmieniasz osprzęt, a on nadal nie jedzie, stale się wykrzacza .

Zmiana roweru też niewiele zmieni, bo w pewnym przedziele cenowym nadal jest rama na gównianych kołach. Dopiero trzeba przeskoczyć jakiś pułap liczony w tys by otrzymać coś co nadaje się z marszu do użytkowania o jakim wielu myśli kupując nowy rower.

Opublikowano

Kaido: T100 to taki entry level i na początek jest wystarczający. Jak autorowi wątku brakuje przełożeń to niech zmienia. Kiedyś normalnie jeździło się na wolnobiegach i dawały radę. Owszem lepsze jest wrogiem gorszego ale nie patrzmy na ten rower okiem zawodnika. Urywanie kolejnych gramów i tak nic nie daje, bo przeciętny rowerzysta zamontuje oświetlenie, wozi ze sobą dętki, narzędzia i dodatkowe ubrania i dodaje więcej wagi. Dodatkowo sam rowerzysta często waży znacznie więcej od przeciętnego zawodnika i najlepszym upgradem jest po prostu zrzucenie własnej wagi. Kiedyś jeździło się na rowerach, przy których T100 jest wytworem kosmicznej technologii i też dawały frajdę z przemieszczania się.

Owszem z czasem jak się nabierze złapie zajawkę i nabierze apetytu to lepiej się trochę powstrzymać przed modyfikacjami przekraczającymi wartość roweru i te pieniądze odłożyć, do tego dozbierać i kupić coś dużo lepszego.

• Lubię to! 2
Opublikowano

No właśnie moje założenie jest takie, że wymieniłem wszystkie części które ewentualnie umożliwiaja przejscie na kasetę 8 rzędową poza samym kołem.

Zrobiłem to w pełni świadomie, mimo że większość serwisantów rozmowę o modernizacji tribana 100 zaczynala od wymiany koła na kasetę. 

Wolnobieg się będzie kręcił i wycierał wraz z tylnym kołem, które jak zauważyliście jest raczej kiepskiej jakości i wieczne też nie będzie. Jeżdzę w roku około 5 tys km, a sam rower ma już przejechane z 7-8 tys km. Myślę że na koło przyjdzie ostatnia chwila prędzej czy później. 

Wolnobieg 11-32 daje przy 38 zębach z tyłu takie same "ciężkie" przełożenia, ale dodatkowo jeszcze jedno lżejsze. Natomiast łańcuch 8 rzędowy jest jeszcze w miarę tani w porównaniu do 9,10 i wiecej rzędowych.

Korba z aliexpress właśnie po to jest na HT, aby nie trzeba jej było wymieniać jak będę chciał coś pozmieniać. Na razie mam jedną zębatkę narrow wide 38T, ale w razie potrzeby mogę dołożyć drugą i 3 wraz z przednia przerzutką. Albo zrobić sobie single speeda. 

Co do koła to moim zdaniem nie ma sensu wymieniać jednej części na drugą, która nie jest o wiele lepsza. Tak jak sie nie zmienia pracy żeby zarabiać 300 zł wiecej, tak oglądałem koła w serwisie deca za 150-250 zł i szczerze, to tyłka nie urywa.

Jakbym miał zmieniać to już na coś konkretnego, gdzie poczuje różnicę. Na razie zmieniłem opony, gdzie za 150 zł mam zestaw o 600 gramów lżejszy niż fabryczne. Za koła 600 gramów lżejsze niż w oryginale, w dodatku obsługujące oponki 35-37 mm,  musiałbym wydać trochę więcej. 

Opublikowano

Tu nie chodzi o sam wolnobieg, bo i na nich jeżdżę, ale o całą resztę (piasta, obręcz, szprychy). Co do kół z Deca to po prostu jest syf, chyba, że rozmawiamy o Mavicach, które czasem się tam pojawiają i modele które tam można kupić to raz, że nie ten przedział cenowy to d..py nie urywają. Pisząc o kołach za 4-ry stówy miałem na myśli np Pasaki z Ali. Porównując je do np wspominanych wcześniej Swift Arriv od Stars Circle to jest przepaść, a o Decowych to nawet nie ma co gadać. Waga np tych przełajowych Pasaków to jakieś 1,7 kg, z grubym cieżkim laczkiem. Jedzie to jak szosa.

3 łańcuchy 8s starczają mi na taki sam dystans co najtańszy 9 s po płaskim. Jeden dobry podjazd na czas i łańcuch 8s ma zgon totalny, zatem nie wiem ,czy tak się opłaca.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ale tak serio, czy na prawdę ten rower może być znacznie szybszy dzięki lepszym kołom? 

Opublikowano

Przy lżejszych kołach wkładasz mniej siły w rozpędzanie (mniejszy moment bezwładności).

Opublikowano

Koła nie musza być lżejsze, wystarczy , że są sztywniejsze, obręcze o odpowiedniej konstrukcji, a łożyska stwarzają mniejszy opór i lepiej się toczą.  W połączeniu z  dobrymi wyścigowymi gumami w lekki teren  okazuje się , że 30 km/h po szutrach to żaden wyczyn.

Przykład -  płaski odcinek wyścigowy szutry przez las 10 km:

Koła Swift Arriv mają w miarę przyzwoite piasty, kręca się jak szalone bez obciążenia z obciążeniem też nie jest źle, ale obręcze już są mieksze. Opony wyścigowe

avg spd 27 km/h

Koła Pasak  z Ali sztywne jak cholera, łożyska maszynowe, Opony Land Cruser z wkładką antyprzebiciową.

avg spd 30 km/h

Pomiary przy tych samych prametrach organizmu, w tych samych warunkach pogodowych.

Kół z deca używam jako treningowych, gdy nie jeżdżę trekkingiem, są miękkie, parametry toczne mają słabe, sa tez na nich założone kiepskie gumy.

Odcinek treningowy płaski 5km z pomiarem prędkości na premi lotnej.

koła z Deca  pomiar prędkości  36km/h, avg z odcinka 32 km/h

Mavic Cismic Elite - 55 km/h, avg 43km/h

Odcinek czasowy płaski 15km :

Koła b`twin sport 32 avg spd 29 km/h

Mavic Cosmic Elite 40 km/h

Krótki skurcz 3% 400 m:

b`twin sport 32 - 31 km/h

Mavic Cosmic Elite -  50 km/h

Kopa TT 6km, avg up 6% :

b`twin sport 32 - 17 km/h

Mavic Cosmic Elite - 22 km/h

Annaberg od Zdziech TT 3,5 km, avg up 5,6%:

b`twin sport 32 - 21 km/h

Mavic Cosmic Elite - 27 km/h

Warunki te same, różnice widać z marszu.

Opublikowano (edytowane)

Coś za duże różnice. Czy te koła z deca i mavic były na takich samych oponach?

Może te koła z deca miały pisty na konusach?

Edytowane przez mareq
Opublikowano

Właśnie padł  mi wolność po 1920 km😥🤔 no trudno. Teraz pora na Koło szosowe Shimano WH-RS100 tylne. Co sądzicie? Jest po 200pln .

Opublikowano
2 godziny temu, mareq napisał:

Coś za duże różnice. Czy te koła z deca i mavic były na takich samych oponach?

Może te koła z deca miały pisty na konusach?

Tak GP4000s

Wszystkie koła z Deca oprócz Maviców bez naklejek  robionych dla nich są na konusach ( koła starych 540), ale Swift Ariv też są na konusach i też są od nich lepsze. To czy piasta jest konusowa, czy na maszynach nie ma tu żadnego znaczenia, bo są kiepskie maszynówki i konkretne piasty konusowe  (np SH 1055), a są znakomite maszynówki ( np w szosach na ABEC 11), a kiepskie konusy. To wszystko jest materiał i precyzja wykonania w przypadku łożysk, co przekłada się na opory toczenia całego koła

Godzinę temu, Graffen napisał:

WH-RS100

I po ok 2000 km  praktycznie piasta do wymiany, pomijam same opory toczenia tego, już kup sobie wspomniane Swift Arriv w podobnej cenie.

Budżetowe koła Shimano to padło.

Inna sprawa rozstaw, T100 powinien mieć 135, oczywiście jak jest odpowiednia długa oś to 130 z podkładkami można założyć.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawy film na youtube roweryjednoślad.pl, porównaniu roweru za 30 tys z tribanem 100 za 999 zł

film

Albo inaczej - byłby fajny filmik, gdyby autor do tribana również założył lemondkę i opony szosowe. Bo tak, to w sumie sie niewiele dowiedzieliśmy, poza tym że ultralekka szosa  jest szybsza od najtańszego gravela.

Edytowane przez tygrysek
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Idź... Właśnie się spieszyłem to wkleić😄

Opublikowano

Hej ho Tribanowe freaki :)
Mam od wczoraj Tribana 100 fb, kupiony bardzo okazyjnie.
Kierownicę  będę zmieniał na baranka, klamkomanetki microshift od majfrendów już lecą...dzisiaj z nudów postanowiłem przymierzyć oponkę Schwalbe Cx Comp 28x1,5 (700x38C?)- zamiast tych slicków hutchinsona.
Co mnie nieco zdziwiło, to to, że po wymianie opony mam jeszcze nieco zapasu.
Jak to więc jest z tym rozmiarem?
Sztuka sztuce nierówna?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2019 o 19:26, tygrysek napisał:

Albo inaczej - byłby fajny filmik, gdyby autor do tribana również założył lemondkę i opony szosowe. Bo tak, to w sumie sie niewiele dowiedzieliśmy, poza tym że ultralekka szosa  jest szybsza od najtańszego gravela.

Ach ta magia lemondki, która tak na prawdę?

Jak jeździsz na czas po płaskim , rowerem czasowym, tri, to tak , ma to racje bytu, w zwykłej szosie zbędny gadżet.

Tutaj wystarczy zastosować odpowiedni chwyt, choć zastosowanie dolnego jest jak najbardziej wystarczajace.

Zastosowanie lepszych kół i gum zdecydowanie poprawiło by wynik ( autor pojechał by ok 47 km/h).

Na tym filmie widac jak na dłoni, że sprzęt to tak na prawdę niewielkie różnice i zabawa w modernizację osprzetu zamiast treningu przy jeździe totalnie matorskiej ( do lasu an grzyby, pozwiedzać zamki) z tego punktu nic praktycznie nie daje.

Bardzo dobrze jest to ujęte na bazie utrzymyania mocy.

10 godzin temu, Faerloss napisał:

Jak to więc jest z tym rozmiarem?
Sztuka sztuce nierówna?

Nie tyle co sztuka co model opony ( profil) / producent/ obręcz.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

Majstry, próbował ktoś tych adapterów?

9,78 zł 25% zniżki | Górskie rowerowy hamulec tarczowy konwerter V hamulec stojak Disc MTB uchwyt na rower specjalny Adapter hamulca ramy 22mm/32mm
https://s.click.aliexpress.com/e/FMauXWq8

451c51d167966b92104673cd4203dca5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Godzinę temu, tomantg napisał:

Majstry, próbował ktoś tych adapterów?

9,78 zł 25% zniżki | Górskie rowerowy hamulec tarczowy konwerter V hamulec stojak Disc MTB uchwyt na rower specjalny Adapter hamulca ramy 22mm/32mm
https://s.click.aliexpress.com/e/FMauXWq8

451c51d167966b92104673cd4203dca5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gadałem ostatnio z kolegą, który założył takie do swojego trekkinga. Mówił, że trzyma się to spoko.
Nie wiem tylko, czy będzie Ci się opłacało to montować do tribana - musiałbyś zmienić koło+kupić hamulce, czyli koszta koszta.

Godzinę temu, kaido2 napisał:

Nie tyle co sztuka co model opony ( profil) / producent/ obręcz.

Obręcze mam fabryczne, a zdziwiłem się, bo myślałem, że 28x1,5 się nie zmieści, a tu proszę.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

Na tym filmie widac jak na dłoni, że sprzęt to tak na prawdę niewielkie różnice i zabawa w modernizację osprzetu zamiast treningu przy jeździe totalnie matorskiej ( do lasu an grzyby, pozwiedzać zamki) z tego punktu nic praktycznie nie daje.

Bardzo dobrze jest to ujęte na bazie utrzymyania mocy.

A kilka postów wyżej zrobiłeś wykład na temat jak to podmiana samych kół wpływa o zwiększenie efektów o 20%+ i średnie prędkości o 10+km/h więcej. To więcej niż majster z tego nagrania i to co pokazywali chłopaki na BikeRadar i GCN na większej grupie badawczej. Zauważyłem, że szybko zmieniasz zdanie.

11 godzin temu, Faerloss napisał:

dzisiaj z nudów postanowiłem przymierzyć oponkę Schwalbe Cx Comp 28x1,5 (700x38C?)- zamiast tych slicków hutchinsona.
Co mnie nieco zdziwiło, to to, że po wymianie opony mam jeszcze nieco zapasu.

Bardzo ciekawe. Też mam te slicki w swoim baranie i chciałem wrzucić na zimę właśnie te Schwalbe. Przymierzyłeś w sesnie na koło, napompowane i wsadzone czy tak wsadziłeś? Mógłbyś zdjęcie zapodać jak to wygląda z tym miejscem? Celowałem w 700x30C ale jak ładnie wchodzi 38C to czemu nie:D

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Odie napisał:

A kilka postów wyżej zrobiłeś wykład na temat jak to podmiana samych kół wpływa o zwiększenie efektów o 20%+ i średnie prędkości o 10+km/h więcej. To więcej niż majster z tego nagrania i to co pokazywali chłopaki na BikeRadar i GCN na większej grupie badawczej. Zauważyłem, że szybko zmieniasz zdanie.

Nie zmieniam zdania , bo nadal jest mowa o kołach.

2 godziny temu, kaido2 napisał:

Zastosowanie lepszych kół i gum zdecydowanie poprawiło by wynik ( autor pojechał by ok 47 km/h).

W moim porównaniu popełniłem jeden błąd, o którym uświadomiłem sobie oglądając ten film, a mianowicie  brak jako podstawowego miarodajnego tu parametru jakim jest moc. W moim przypadku kierowałem się pulsem.

Nie używam miernika mocy, dla mnie istotny jest czas przejazdu . Przy treningu , czas przejazdu / wykonanie ćwiczenia w danej strefie. Progi moga się zmieniać wraz z wytrenowaniem, co oznacza wyższa moc przy tym samym tętnie.

Jednak dalej nie zmienia to faktu, że  lepsze koła = mniejsze opory, mniejsze generowanie mocy  i nawet gdyby różnica była 1/kmh to jest  szybsza i dynamiczniejsza jazda .

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
12 minut temu, kaido2 napisał:

Nie zmieniam zdania , bo nadal jest mowa o kołach.

No to pogratulować. Koleś na Tribanie robi czas 7% wolniejszy i 6km/h wolniej niż na ROWERZE do zapierdalania za naście tysięcy. To samo robili na wspomnianym GCN nawet na różnych rowerach i oponach (szosa vs gravel) i średnia różnica bywała na poziomie 3-5% (duże różnice na podjazdach na niekorzyść bieżnika). A Ty wymieniasz koła na takie za 600 pln i robisz nagle średnie po 20km/h większe na tej samej oponie (GP4000s). Więc gdzieś pofrunąłeś mocno w chmurki i z pupci cyferki rzucałeś albo jesteś fenomenem (warto się wtedy zgłosić na jakiś AWFiS czy coś takiego w celu badań stricte naukowych).

Opublikowano
2 godziny temu, Odie napisał:

No to pogratulować. Koleś na Tribanie robi czas 7% wolniejszy i 6km/h wolniej niż na ROWERZE do zapierdalania za naście tysięcy. To samo robili na wspomnianym GCN nawet na różnych rowerach i oponach (szosa vs gravel) i średnia różnica bywała na poziomie 3-5% (duże różnice na podjazdach na niekorzyść bieżnika). A Ty wymieniasz koła na takie za 600 pln i robisz nagle średnie po 20km/h większe na tej samej oponie (GP4000s). Więc gdzieś pofrunąłeś mocno w chmurki i z pupci cyferki rzucałeś albo jesteś fenomenem (warto się wtedy zgłosić na jakiś AWFiS czy coś takiego w celu badań stricte naukowych).

Ja bym do tego dodał, że przy mocy około 400 W sama lemondka i inna pozycja jeźdźca na rowerze czasowym (jak również fakt, że Karol z filmu ma rower wymierzony i ustawiony przez bike fittera,a  Triban przyszedł ze sklepu) robi różnicę rzędu 3-4 km/h między Tribanem 100 a tą super maszyną.

tak wiec faktyczne różnice wynikające z osprzętu są znacznie mniejsze niżby to wynikało z testu

Można to sobie ładnie wyliczyć na stronce bikecalculator.com (ustawiamy średnią moc i bawimy się np. rodzajami ułożenia rąk na kierownicy)

Opublikowano
3 godziny temu, Odie napisał:

Bardzo ciekawe. Też mam te slicki w swoim baranie i chciałem wrzucić na zimę właśnie te Schwalbe. Przymierzyłeś w sesnie na koło, napompowane i wsadzone czy tak wsadziłeś? Mógłbyś zdjęcie zapodać jak to wygląda z tym miejscem? Celowałem w 700x30C ale jak ładnie wchodzi 38C to czemu nie:D

Na bokach zapas jeszcze jest, więc pewno dałoby się włożyć coś jeszcze szerszego, ale to już na styk.

IMG_20190930_103928.jpg IMG_20190930_142304.jpg
Opublikowano
3 godziny temu, Odie napisał:

Ty wymieniasz koła na takie za 600 pln i robisz nagle średnie po 20km/h większe na tej samej oponie (GP4000s).

Po pierwsze  co ma cena do kół? Roweru?

Za 600 pln można kupić g..no i jak się okazuje całkiem sensowne koła, tylko to tak se można dyskutować nie mając innego punktu odniesienia jak koła z Decathlonu.

Po drugie to co przemawia za  jakością koła to nie cena, a tak jak wielokrotnie wspominałem konstrukcja i użyte materiały oraz precyzja wykonania. To się przekłada na sztywność, aerodynamikę , opory toczenia.

Po trzecie tak jak wspomnniałem - mój błąd, dane podałem na podstawie  const parametrów strefowych, a nie mocowych i tak, tu będzie rozbiezność, wynikająca z poziomu wytrenowania*, tylko  każdy kto wie o co k`man i widzi różnice nie wchodzi dalej w błednie zataczajaca się dyskusję , bo jest to jasne jak na dłoni.

Trochę podstaw odnośnie pewnych kwestii by się jednak przydało podejmując temat.

* W szczytowej fazie jestem w stanie osiągać dużo większe moce  przy tym samym tętnie jak po okresie roztrenowania, to  oznacza, że pojadę dużo szybciej a rozbieznosci moga być zdecydowanie większe.

To dalej  nie zmienia faktu, że  konkretne koła kontra plasteliny będa robić dużo większą różnice jak żonglowanie osprzętem.

Godzinę temu, tygrysek napisał:

W sama lemondka i inna pozycja jeźdźca na rowerze czasowym (jak również fakt, że Karol z filmu ma rower wymierzony i ustawiony przez bike fittera,a  Triban przyszedł ze sklepu) robi różnicę rzędu 3-4 km/h między Tribanem 100 a tą super maszyną.

Nie koniecznie i nie koniecznie taka różnica.

Lemondka i  superpozycja to ułamki sekund.