kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Aaadddd napisał: Jaki wklad suport ht2 pasuje do tribana? Każdy pod mufę 68.
KonradTrek800 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Przez chwile chciałem zrobić ambitny upgrade T100 na 2x8 claris ale ... - microshifta 2x7 z aliexpress za 138 PLNDołóż te parę groszy do Clarisa. Od chińczyka masz cały zestaw za 350zł. Przecież to będzie inwestycja na lata. Jak trzeba to i koła Mavic Cosmic pod kasetę z Ali które tak kaido chwali. Korbę optymalną wybrałeś. Miałbyś profesjonalny pomykacz Później widelec karbonowy za 150zł i rower prima sort.
HectorZKS Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 10 godzin temu, matnovicjusz napisał: Przez chwile chciałem zrobić ambitny upgrade T100 na 2x8 claris ale przeglądajać wątek stwierdziłem ze z moja marną kolarska wiedzą to będzie fiasco. Więc upgrade będzie sprowadzał się do: - microshifta 2x7 z aliexpress za 138 PLN - Korba Shimano FC RS200 CLARIS 8rz 46/34t 170mm 135 PLN - przerzutkę przednia pewnie wyłapie za jakieś grosze do tego jakieś pancerze, i zamknę się lekko w 350 PLN max Pytanie czy wszystko będzie do siebie pasować? i czy o czymś nie zapomniałem bo chciał bym już skompletować zamówienia Dołóż kolego do klamki na 8 rzędów. W razie wymiany koła i kasety nie będziesz musiał kupować nowej, lub rezygnować z 1 przełożenia. Od siebie mogę dodać, że microshift na 8 rzędów jest porządny, lecz brak indeksacji. Na pewno jest dużo bardziej intuicyjny i ergonomiczny niz analogiczny tourney na 7
matnovicjusz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 52 minuty temu, KonradTrek800 napisał: Dołóż te parę groszy do Clarisa. Od chińczyka masz cały zestaw za 350zł. Przecież to będzie inwestycja na lata. Jak trzeba to i koła Mavic Cosmic pod kasetę z Ali które tak kaido chwali. Korbę optymalną wybrałeś. Miałbyś profesjonalny pomykacz Później widelec karbonowy za 150zł i rower prima sort. Hmm trzeba przemyśleć sprawę jeszcze raz bo kolega zasiał ziarnko niepewności ( czyli wracamy do ambitnego upgrade-u ) W sumie nie wziąłem pod uwagę kupna nowych kół... tylko raczej skupiłem się na 8rzedowym wolnobiegu, albo na drugiej możliwości przeplotu kola na kasetę.Czy Claris narazie będzie dawał sobie rade z 2x7? rozważając koszt było by 350 PLN za claris 2x8 fd-r2000 rd-r2000 st-r2000 i +korba 138 PLN + pancerze a w przyszłości kola + kaseta czyli jak by dobrze poszło to z 750-800 PLN na cały upgrade wiec całkiem przyzwoita cena, i Tak jak mówisz rower by by na lata.
KonradTrek800 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Claris będzie działał z 2x7. Po roku jak zajedziesz koła i wolnobieg to pomyślisz o Mavic Cosmic. Wieczorem jak będę przy kompie to wrzucę link od kogo kupowałem Clarisa. Paczka dobrze zapakowana i bez VAT. Ja uważam, że jak coś robić to porządnie albo wcale
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 53 minuty temu, matnovicjusz napisał: Hmm trzeba przemyśleć sprawę jeszcze raz bo kolega zasiał ziarnko niepewności ( czyli wracamy do ambitnego upgrade-u ) W sumie nie wziąłem pod uwagę kupna nowych kół... tylko raczej skupiłem się na 8rzedowym wolnobiegu, albo na drugiej możliwości przeplotu kola na kasetę.Czy Claris narazie będzie dawał sobie rade z 2x7? rozważając koszt było by 350 PLN za claris 2x8 fd-r2000 rd-r2000 st-r2000 i +korba 138 PLN + pancerze a w przyszłości kola + kaseta czyli jak by dobrze poszło to z 750-800 PLN na cały upgrade wiec całkiem przyzwoita cena, i Tak jak mówisz rower by by na lata. Kolego zastanów się czy chcesz inwestować w rower, za który zapłaciłeś 999 zł. Upgrade napędu rozumiem ale budżetowy. Ja za 140 zł kupiłem Microshift 2x7 ale i tak zostaje na napędzie 1x7. Ta manetka ori była niewygodna. Planuje jeszcze buty i pedały spd kupić i to tyle. Jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć, a w między czasie zbierać na lepszy rower. 30 minut temu, KonradTrek800 napisał: Claris będzie działał z 2x7. Po roku jak zajedziesz koła i wolnobieg to pomyślisz o Mavic Cosmic. Wieczorem jak będę przy kompie to wrzucę link od kogo kupowałem Clarisa. Paczka dobrze zapakowana i bez VAT. Ja uważam, że jak coś robić to porządnie albo wcale i zapłaci za same koła około 600 zł. Masakra. Za dużo kombinujecie.
KonradTrek800 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dobre koła wychodzą ok 400zł nie namawiam żeby inwestować od razu tylko jak się rozsypią czyli rok, max dwa To normalna rzecz eksploatacyjna. Powtarzam albo zostawić jak jest i cieszyć się rowerem za 1000zł, nic nie inwestować. Drugi wariant jak ktoś lubi majsterkiwać to zrobić na porządnych elementach.
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 2 minuty temu, KonradTrek800 napisał: Dobre koła wychodzą ok 400zł nie namawiam żeby inwestować od razu tylko jak się rozsypią czyli rok, max dwa To normalna rzecz eksploatacyjna. Powtarzam albo zostawić jak jest i cieszyć się rowerem za 1000zł, nic nie inwestować. Drugi wariant jak ktoś lubi majsterkiwać to zrobić na porządnych elementach. Albo jeździć i odkładać na rower już na porządnych elementach:)
KonradTrek800 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Tylko na porządną szosę trzeba uzbierać 3000zł. Upgrade robi się na spokojnie zimą, zakupy w kilka miesięcy. Nie poczuje się wydatku 1000zł.
matnovicjusz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Z jednej strony podobajami się fest rowery gravel bo jednak częściej śmigam po lasach/szutrach i to jest mi bliższe niż szosa np: -accent feral -rondo ruut al -octane one gridd -ns rag+ -cannondale topstone -cannondale slate ale patrząc na ceny, to narazie nie są w moim zasięgu ( nienawidzę brać czegoś na raty ), z drugiej zaś strony moja natura odkrywcy bierze górę i często pakuje się naprawdę ciężkie ścieżki szkoda było by takie cacka nimi katować, a T100 nawet po upgrade raczej jest rowerem na tyle tanim że raczej go nie szkoda Edit: zaś z kolejnej strony mam możliwość kupic T500 na 2x9 na 38 gravel kingach za 2,5k na bardzo małym przebiegu. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez matnovicjusz
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, matnovicjusz napisał: tylko raczej skupiłem się na 8rzedowym wolnobiegu, albo na drugiej możliwości przeplotu kola na kasetę. Szkoda kasy, koła w tym Tribanie są podłe, bo rzeczywiście oś jest miękka jak g i się gnie, ich wartość użytkowa marna. Od razu z marszu są do wywalenia. Można szukać chińczyków za 4 paczki na maszynach, szosowych używek po portalach grupach FB i tym podobnych, lub kupić chińskie Cosmc za cirka 5 stówek. Klamki pomijając już cenę, zdecydowanie Microshift. Powiedzmy za 6 max 7 paczek da się zrobić z tego już dość zadowalajacy sprzęt.
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 To wyrzucajcie listę modyfikacji z cenami i linkami. Myślę, że nie tylko Ja będę bardzo szczęśliwy Np koła wspomniane mnie interesują ze względu na wagę.
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) No ale co tutaj wrzucać, wszystko znajdziesz w necie. Microshift wybierasz jakie chcesz klamki i bach. Koła w zupełności wystarczajacych Cosmic, Jklapin, Fulcrum internet i bach. Kasteki, wybierasz co chcesz googielek i bach. Suport, mechanizm korbowy? Chcesz HTll i korby ze zintegorwaną osią kupujesz Shimano , czy cokolwiek pod BSA 68, nie to kwadrat i inna wygodna opcja, internet i bach. Oglądasz wybierasz co pasi cenowo i tyle. Wszystko praktycznie jak na tacy, już prościej być nie może. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez kaido2
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 23 minuty temu, kaido2 napisał: No ale co tutaj wrzucać, wszystko znajdziesz w necie. Microshift wybierasz jakie chcesz klamki i bach. Koła w zupełności wystarczajacych Cosmic, Jklapin, Fulcrum internet i bach. Kasteki, wybierasz co chcesz googielek i bach. Suport, mechanizm korbowy? Chcesz HTll i korby ze zintegorwaną osią kupujesz Shimano , czy cokolwiek pod BSA 68, nie to kwadrat i inna wygodna opcja, internet i bach. Oglądasz wybierasz co pasi cenowo i tyle. Wszystko praktycznie jak na tacy, już prościej być nie może. No bach... bach. Google i bach. Trzeba znać standardy i wiedzieć o co Tobie chodzi, bo używasz skrótów myślowych. Google>Koła Cosmic> https://allegro.pl/listing?string=koła mavic cosmic&bmatch=baseline-var-n-eyesa-bp-spo-1-0-0619 I kół powyżej 2 tyś pln pełno Google>Klamki microshift>https://www.google.pl/search?q=manetki+microshift&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiVgpOpk_3jAhXDiIsKHeuWAy8QsAR6BAgJEAE&biw=1366&bih=625 i proszę, od cholery jeszcze gratów pamiętających "komunijne marketowe rowery z początku 2000roku". Prościej być nie może powiadasz. Nie każdy ŻYJE rowerem i zna każdy obecny standard i jest w stanie dobrać "graty" do swojego roweru. Twoje skróty myślowe nie są oczywiste dla kogoś kto np. ostatni uginacz jaki miał to Manitou Sherman
KonradTrek800 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 US $102.92 17%OFF | Cosmic ELITE UST 700C Alloy Wheels Road Bicycle Bike Wheel V Brake Wheelset Wheels Clincher Rimshttps://s.click.aliexpress.com/e/cS6oFcIG US $78.05 11%OFF | Shimano Claris R2000 2x8 speed road bike bicycle 3pcs groupset fd-r2000 rd-r2000 st-r2000https://s.click.aliexpress.com/e/bD9SUfjE
kaido2 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) A o, jakich kołach jest tu wałkowane, a o jakich klamkach jest tu wałkowane. 53 minuty temu, Odie napisał: Google>Klamki microshift>https://www.google.pl/search?q=manetki+microshift&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiVgpOpk_3jAhXDiIsKHeuWAy8QsAR6BAgJEAE&biw=1366&bih=625 i proszę, od cholery jeszcze gratów pamiętających "komunijne marketowe rowery z początku 2000roku". Co tam masz komunijnego, góra sprzęt z przed 10 lat, zresztą ta firma jest dość młoda, a to że konstrukcje proste, ważne że skuteczne i spełniają swoją rolę. Ale na starcie jako pierwsza pozycja masz to czego szukasz, chyba nie szukasz szpejów pod prosta kierę? Ludzie myślcie trochę. 53 minuty temu, Odie napisał: Trzeba znać standardy i wiedzieć o co Tobie chodzi, bo używasz skrótów myślowych. Ale jakie skróty jakie standardy? Fakt jak zechesz to sobie poprowadzisz nawet linki w środku, założysz elektronikę tylko trzeba chęci, nieraz może i trochę trzeba samemu popracować poszukać, a wiele nie trzeba sam znajdziesz co trzeba nawet na tym forum, ale wygodniej - wklejajcie linki. Jakie tu masz standardy, zwłaszcza w tym rowerze, musisz znać najwyżej rozmiar koła, szerokość tylnego widła, szerokość mufy i czy jest pod gwint czy nie. nawet nie ma tu potzreby wiedzieć , ze jest to BSA. Rower to jest tak prosta maszyna, a tymbardziej taki Triban 100, że tu nie ma nad czym specjalnie rozkminiać. Z tym rowerem idzie zrobić praktycznie wszystko i nie jest to jakaś technologia kosmiczna, czy filozofia wymagająca greckich mózgołamaczy. Tylko, albo robimy, albo rozkminiamy i abo to, a bo to i w efekcie jest d... Na prawdę niewiele trzeba zwłaszcza jak ma się głowę na karku i myśli nad tym co się robi. Proszę bardzo przykład: Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez kaido2 1
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Kolego, nie odbierz mnie źle. Nie każdy zna każdy model i specyfikacje, z każdej grupy jakiegoś producenta. Interesujesz się i znasz - super. Doceniam i szanuję. Ale rzucanie tekstem: 1 godzinę temu, kaido2 napisał: Szkoda kasy, koła w tym Tribanie są podłe, bo rzeczywiście oś jest miękka jak g i się gnie, ich wartość użytkowa marna. Od razu z marszu są do wywalenia. Można szukać chińczyków za 4 paczki na maszynach, szosowych używek po portalach grupach FB i tym podobnych, lub kupić chińskie Cosmc za cirka 5 stówek. Klamki pomijając już cenę, zdecydowanie Microshift. Powiedzmy za 6 max 7 paczek da się zrobić z tego już dość zadowalajacy sprzęt. I potem: Godzinę temu, kaido2 napisał: No ale co tutaj wrzucać, wszystko znajdziesz w necie. Microshift wybierasz jakie chcesz klamki i bach. Koła w zupełności wystarczajacych Cosmic, Jklapin, Fulcrum internet i bach. Kasteki, wybierasz co chcesz googielek i bach. Suport, mechanizm korbowy? Chcesz HTll i korby ze zintegorwaną osią kupujesz Shimano , czy cokolwiek pod BSA 68, nie to kwadrat i inna wygodna opcja, internet i bach. Oglądasz wybierasz co pasi cenowo i tyle. Wszystko praktycznie jak na tacy, już prościej być nie może. Generalnie nie sprawia, że czytający nagle wie które koła Fulcruma masz na myśli. Czy na pewno mają łożyska maszynowe? Czy na pewno chodzi o to? I cała teoria chlubnie przez Ciebie rzucona: "Da się za 5-6 stówek" idzie w cholerę jak przychodzi do konkretów. Wtedy pojawia się "googielek i bach". Pracuję przy współczesnej motoryzacji i dyskusję z Tobą teraz na temat mogę przyrównać do rozmowy ostatniej z klientem: Zawiedziony jakością i trwałością ostatnich Mercedesów chciał kupić sobie jakieś ekonomiczne i tanie w eksploatacji auto. W rodzinie polecili mu Skodę, bo ostatnio za przegląd 350PLN i nic się nie psuje. Od lat zadowoleni. Mało pali. Itd itp. Koleś pojechał do salonu. Kupił Suberba 4x4 DSG 2.0 TSI 280 koni w wersji "Brakuje tylko fontanny". "Panie ile to pali. Ile przeglądy. Co chwila coś - rozrząd, haldex, szarpanie skrzyni, olej, elektronika jak to w takim aucie. A zadowolona rodzina co poradziła "Skodę" jeździ Octavią i Fabią ~2010r. w 100konnych atmosferycznych silnikach na pośrednim wtrysku robiąc po 5-10 tyś.km/rocznie. No a miało być pięknie, bo "Skoda". Patrząc na sugerowane do tej pory w temacie rozwiązania i znalazłem (bezpośredni import z chin) koła ~400, manetki ~140. Czyli 5-6 stówek. Wspomnianych przez Ciebie "google i bach" kasety, korby, supportu jakoś brakuje. Ty wiesz o co chodzi i znasz się bardziej to sądziłem, że zarzucisz jakimiś konkretnymi linkami, do konkretnych rozwiązań i produktów - dlatego o to poprosiłem. Liczyłem na jakieś odkrycie na skalę "nowej ameryki". W odpowiedzi kilka razy edytowany post o "myśleniu", tego że wszystko było w temacie. Kwoty się nie pokrywają tylko, bo wspomniane wcześniej rozwiązania zebrane do kupy to około 1000 PLN (Koła/Klamkomanetki/Korba/Kaseta/Łańcuch/Support + jakieś gumy). Tylko stąd wynikała moja ciekawość która widać strasznie Cię ubodła. Szczerze liczyłem, że coś odkrywczego znalazłeś co pozwoli mi zaoszczędzić parę zł. Widać okazało się, że nic więcej niż było powiedziane nie wymyślimy (nowości brak), a Ty operujesz po prostu jakimś innym magicznym cennikiem "google i bach" gdzie graty do roweru wychodzą 50% taniej niż u reszty.
pawcio_93 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 3 godziny temu, TTomson napisał: Ja za 140 zł kupiłem Microshift 2x7 ale i tak zostaje na napędzie 1x7. Ta manetka ori była niewygodna. Masz ori przerzutkę i wolnobieg? Jak te klamkomanetki Microshift współgrają z tylną przerzutką?
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) 46 minut temu, pawcio_93 napisał: Masz ori przerzutkę i wolnobieg? Jak te klamkomanetki Microshift współgrają z tylną przerzutką? Ja nie mam wolnobiegu. Mam kasetę bo w modelu https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc100-m-id_8545769.html jest już kaseta. Działa to bardzo dobrze. Tak wygląda, tutaj jeszcze z oryginalną przerzutką. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez TTomson dodanie zdjęcia
KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Zrobiłem troszke skromniejsze mody niż niektórzy tutaj piszą, opisywałem dużo wcześniej szczegółowo. jak narazie mam dużą frajde z tego roweru. Jeżdżę dość dużo. Ori koło i wolnobieg jeszcze żyje. A lubię podskakiwac często wykurzystujac moje keo spd. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
TTomson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 1 minutę temu, KiLLeXX napisał: Zrobiłem troszke skromniejsze mody niż niektórzy tutaj piszą, opisywałem dużo wcześniej szczegółowo. jak narazie mam dużą frajde z tego roweru. Jeżdżę dość dużo. Ori koło i wolnobieg jeszcze żyje. Potwierdzam:) Tutaj kolega dużo rad mi dał. Ale do moich potrzeb ja zostałem na 1x7. 1
tedfaf Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Mógłby ktoś potwierdzić, że dokładnie ten srebrny RC100 ma kasetę zamiast wolnobiegu? Już miałem brać, ale zobaczyłem odpowiedź pracownika - "Witam, ten rower posiada wolnobieg." Widzę, że TTomson napisał, że pomarańczowy ma kasetę, ale chciałbym mieć 100% pewności przed zakupem srebrnego. Pytanie na Decathlonie oczywiście już zadałem, ale skoro co innego jest w opisie a co innego stwierdził pracownik to nie wiem czy odpowiedź będzie rzeczowa.
KiLLeXX Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) 52 minuty temu, tedfaf napisał: Mógłby ktoś potwierdzić, że dokładnie ten srebrny RC100 ma kasetę zamiast wolnobiegu? Już miałem brać, ale zobaczyłem odpowiedź pracownika - "Witam, ten rower posiada wolnobieg." Widzę, że TTomson napisał, że pomarańczowy ma kasetę, ale chciałbym mieć 100% pewności przed zakupem srebrnego. Pytanie na Decathlonie oczywiście już zadałem, ale skoro co innego jest w opisie a co innego stwierdził pracownik to nie wiem czy odpowiedź będzie rzeczowa. Na stronie decathlonu nawet piszą że jest kaseta w wersji Rc Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez KiLLeXX
tedfaf Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 13 minut temu, KiLLeXX napisał: Na stronie decathlonu nawet piszą że jest kaseta w wersji Rc Tak, ale niżej w pytaniach jest coś takiego, no i już nie jestem do końca pewien dlatego pytam.
Rekomendowane odpowiedzi