Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Top speed ale i tak jakiś typ  pegutem musiał wyprzedzić bo nie trzymałem się krawężnika . 

Screenshot_2019-08-08-06-54-20-730_com.endomondo.android.jpg

Z całym szacunkiem, ale Endomondo jednak chyba trochę zawyża rzeczywistą prędkość maksymalną 😉

Opublikowano

Wszystko po za "pro elo" komputerami dedykowanymi do jazdy karbonową szosą za grube tysie zawyżają. Czy to ważne 5km/h w te czy w tamte przy maksymalnej? Zależy od telefonu (i wersji oprogramowania), jakości sygnału GPS. To samo będzie robić Strava, MiFit.

Kolarstwo szosowe to straszna lanserka. Podjechałem do typa na światłach (Karbonowy Trek za 5 cyfrową kwotę). Witam się kulturalnie. I następnym razem już wiem, że nie warto.

Opublikowano
3 minuty temu, Odie napisał:

Wszystko po za "pro elo" komputerami dedykowanymi do jazdy karbonową szosą za grube tysie zawyżają

Liczniki rowerowe dostępne są już od 20-tu złotych. Dobrze ustawiony nic nie przekłamie.

5 minut temu, Odie napisał:

Kolarstwo szosowe to straszna lanserka

Kolarstwo nie ma nic wspólnego z burakami. Rower, kask, strój może sobie kupić każdy, co nie czyni nikogo jeszcze kolarzem.

Podjechałbyś do mnie wziąłbym Cię na koło, pojeździlibyśmy po zmianach, pobawilibyśmy się trochę, trochę ćwiczeń by siadło. Byś strzelił, bym zaczekał.

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, kaido2 napisał:

Liczniki rowerowe dostępne są już od 20-tu złotych. Dobrze ustawiony nic nie przekłamie.

Ironizowałem ;)

Opublikowano
22 minuty temu, pawcio_93 napisał:

Z całym szacunkiem, ale Endomondo jednak chyba trochę zawyża rzeczywistą prędkość maksymalną 😉

Ale to nie jest jeszcze jakaś tam prędkość, przy której można by się podniecac, dlatego potraktowałbym to dość swobodnie.

Teraz, Odie napisał:

Ironizowałem ;)

Może, ale wielu to czyta, nawet nie bedąc tu zalogowanym i może odnieść wrażenie na zasadzie co za ... typ.

Wracając do samych rejestratorów/ czy komputerków treningowych powiedzmy jak ktoś myśli o takich bez nawigacji to  nie ma takiej tragedii.

Można coś za Alli, można używkę Garmina, a można i bez GPS, bo do treningu to w sumie nie potrzebne.

Opublikowano

Na rowerze 999 to jest wręcz prędkość kosmiczna :D

Opublikowano
55 minut temu, Odie napisał:

Wszystko po za "pro elo" komputerami dedykowanymi do jazdy karbonową szosą za grube tysie zawyżają. Czy to ważne 5km/h w te czy w tamte przy maksymalnej? Zależy od telefonu (i wersji oprogramowania), jakości sygnału GPS. To samo będzie robić Strava, MiFit.

42 minuty temu, kaido2 napisał:

Ale to nie jest jeszcze jakaś tam prędkość, przy której można by się podniecac, dlatego potraktowałbym to dość swobodnie.

Ja po prostu ostatnio zakupiłem (w końcu!) licznik na rower i teraz mam porównanie. I widzę, że Endomondo i Strava zawyżają prędkość. To tylko taka drobnostka, żaden przytyk 😉

Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Na rowerze 999 to jest wręcz prędkość kosmiczna :D

Kwestia zjazdu i umiejętności kierownika nic więcej.

55 minut temu, pawcio_93 napisał:

Ja po prostu ostatnio zakupiłem (w końcu!) licznik na rower i teraz mam porównanie. I widzę, że Endomondo i Strava zawyżają prędkość. To tylko taka drobnostka, żaden przytyk 😉

Wszystko co  działa na zasadzie łączności na drodze odbiornik - nadajnik za pomocą jakiegokolwiek sygnału  transmisyjnego skazane jest na odchyłki. Dotyczy to również liczników bezprzewodowych. Zawyżanie w przypadku GPS wiąże się z chwilym , żeby się nie rozpisywać problemem z sygnałem zwłaszcza po wyjściu z lasu.

Opublikowano (edytowane)

Szacun za mody :)

Ciekawe co to za adapter z tyłu do tarcz?

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
59 minut temu, FalconHeavy napisał:

Ciekawe co to za adapter z tyłu do tarcz?

Do tej pory widywałem tylko "a2z" czy cuś takiego

A tutaj mocowany do otworów pod bagażnik ale szybkozamykacz założony już "standardowa". Podejrzewam, że to jakaś indywidualna rzeźba

Opublikowano

Świetny rower, ale ja bym go nie kupił bo właściciel nawiercil w ramie nowe otwory na bidon. Czegoś takiego się nie robi ramie. 

Opublikowano

Adaptery są różne Ali ale jednak strach bo niektóre to wyglądają jakby miały tylko wyglądać ;) 

Opublikowano
Świetny rower, ale ja bym go nie kupił bo właściciel nawiercil w ramie nowe otwory na bidon. Czegoś takiego się nie robi ramie. 

Ja mam w moim t100 oryginalnie 2 miejsca na bidon o dziwo.

Bardziej martwi mnie przycięta poprzeczka w tylnym trojkacie..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Pierwsze partie nie miały. Potem już były dwa. Mój też ma dwa mocowania ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Odie napisał:

Pierwsze partie nie miały. Potem już były dwa. Mój też ma dwa mocowania ;)

Zazdro.. Ja musiałem kupować adapter na drugi koszyk :/

Opublikowano
W dniu 31.07.2019 o 21:17, kaido2 napisał:

Wystarczy mi że zobaczę prześwit na widle i tylnym trójkącie, ale spoko w razie wątpliwości zagadam.

Czy udało się coś dowiedzieć bo prześwit to co najmniej 4 cm i tak się zastanawiam czy nie zamówić sobie 35

96526346-CD9C-444C-A0F0-4EE5704869F9.jpeg
Opublikowano

Nie bylem w Deca, ale  35 do niego wejdzie bez problemu.

Opublikowano
12 godzin temu, kaido2 napisał:

Nie bylem w Deca, ale  35 do niego wejdzie bez problemu.

Na yt jest filmik z oponami 35c w starym ( czerwono-czarnym) tribanie 520. Dodatkowo autor potwierdza, że zmieścily mu się na oryginalnych obręczach 13mm, a w naszych są 15.

Opublikowano
Na yt jest filmik z oponami 35c w starym ( czerwono-czarnym) tribanie 520. Dodatkowo autor potwierdza, że zmieścily mu się na oryginalnych obręczach 13mm, a w naszych są 15.

Te 35 na obreczach 15 to juz opór moim zdaniem.

Baj de łej, najprawdopodobniej wpadnie mi stary MTB author na 28”, zapakuje mu tylko barana i klamki z tribana bedzie fajny gravel w garażu

Kolejny

Manetki z tego co widziałem ma te stare do kręcenia, nie bedzie problemu z przerzucaniem po treningu na t100

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
3 godziny temu, tomantg napisał:

Te 35 na obreczach 15 to juz opór moim zdaniem.

Baj de łej, najprawdopodobniej wpadnie mi stary MTB author na 28”, zapakuje mu tylko barana i klamki z tribana bedzie fajny gravel w garażuemoji16.png

Kolejnyemoji38.png

Manetki z tego co widziałem ma te stare do kręcenia, nie bedzie problemu z przerzucaniem po treningu na t100emoji6.png

Wysłane z iPhone za pomocą 

I tu jest właśnie największą bolączka tribana, ni to szosa, ni gravel. Przy wciśnięciu przelajowych 35-ek może być problem z odprowadzaniem błota. 

Opublikowano

Przez chwile chciałem zrobić ambitny upgrade T100 na 2x8 claris ale przeglądajać wątek stwierdziłem ze z moja marną kolarska wiedzą to będzie fiasco. Więc upgrade będzie sprowadzał się do:
- microshifta 2x7 z aliexpress za 138 PLN
- Korba Shimano FC RS200 CLARIS 8rz 46/34t 170mm 135 PLN 
- przerzutkę przednia pewnie wyłapie za jakieś grosze 
do tego jakieś pancerze, i zamknę się lekko w 350 PLN max ;)
Pytanie czy wszystko będzie do siebie pasować? i czy o czymś nie zapomniałem bo chciał bym już skompletować zamówienia :)