Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, kaido2 napisał:

HTII od Shimano można spotkać w kilku wariantach.

I typowe MTB, gdzie jak się chce taki założyć do szosy trzeba mieć podkładki.

Kupujemy support pod 73 (mtb) i dajemy podkładki (zwiększamy dystans) i pasuje do szosy 68? Nie ogarnąłem:D

Opublikowano

Tak

Najlepiej kupić szosowy pod BSA68 wtedy nic nie trzeba kombinować, ale jak kupisz typowy MTB ( jakiś chiński wynalazek) to trzeba dać podkładki. Obecnie widzę, że wszystkie suporty Shimano mają już podkładki w zestawie np https://allegro.pl/oferta/suport-shimano-xt-bb-mt800-bsa-htii-lozyska-7186616100?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMIsbvV24bq4wIVA9-yCh3bBQr3EAYYASABEgLz0_D_BwE

Czyli można zakladać i tu i tu.

Opublikowano
W dniu 2.08.2019 o 17:08, KiLLeXX napisał:

Te rozmiary BCD wypadają jakos inaczej? 

BCD to jest rozstaw śrub do montażu zębatek.

• Pomógł 1
Opublikowano
10 godzin temu, Odie napisał:

Kupujemy support pod 73 (mtb) i dajemy podkładki (zwiększamy dystans) i pasuje do szosy 68? Nie ogarnąłem:D

No właśnie też tego nie ogarniam. Jak na moje logikę to tylko w sytuacji z krótsze go na dłuższy daje się podkładki, a tutaj sugerujecie odwrotnie. 

Opublikowano

Suport Chińczyk przesyła z 3 podkładkami po 2.5mm każda. Czyli do standardu 68mm. Te 72mm co napisali to orientacyjnie. Ja to montowałem w starym MTB Trek a nie Tribanie. Natomiast odradzam tę korbę do rowerów z mufą 73mm bo za szeroki rozstaw ramion wyjdzie. U mnie jest standard 68mm. Jak najpierw dałem dwie podkładki z prawej i jedną z lewej to przy środkowym ustawieniu bloków SPD jechałem jak żaba. Za szeroko na moje krótkie nogi. Jak się zorientowałem, że linia łańcucha jest zjeba.. o ok. 5mm to wywaliłem po jednej podkładce z każdej strony czyli po prawej została tylko jedna. Bloki SPD przesunąłem max do krawędzi buta i dopiero teraz mam odpowiednią odległość stóp do ramy. Nie wiem jak z głębokością gwintu w Tiribanie bo może się okazać, że nie wkręcicie do końca łożyska bez podkladki. Wtedy trzeba dać podkładki dystansowe ok 5mm aby przesunąć blat korby bliżej ramy. Mnie brakuje jeszcze 2mm do idealnej linii łańcucha więc zamówiłem dłuższe kominy i podkładki 2mm.

d0b0de61f6afc051b2f5d5b476d4d3cc.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

Suport Chińczyk przesyła z 3 podkładkami po 2.5mm każda. Czyli do standardu 68mm. Te 72mm co napisali to orientacyjnie. Ja to montowałem w starym MTB Trek a nie Tribanie. Natomiast odradzam tę korbę do rowerów z mufą 73mm bo za szeroki rozstaw ramion wyjdzie. U mnie jest standard 68mm. Jak najpierw dałem dwie podkładki z prawej i jedną z lewej to przy środkowym ustawieniu bloków SPD jechałem jak żaba. Za szeroko na moje krótkie nogi. Jak się zorientowałem, że linia łańcucha jest zjeba.. o ok. 5mm to wywaliłem po jednej podkładce z każdej strony czyli po prawej została tylko jedna. Bloki SPD przesunąłem max do krawędzi buta i dopiero teraz mam odpowiednią odległość stóp do ramy. Nie wiem jak z głębokością gwintu w Tiribanie bo może się okazać, że nie wkręcicie do końca łożyska bez podkladki. Wtedy trzeba dać podkładki dystansowe ok 5mm aby przesunąć blat korby bliżej ramy. Mnie brakuje jeszcze 2mm do idealnej linii łańcucha więc zamówiłem dłuższe kominy i podkładki 2mm.

d0b0de61f6afc051b2f5d5b476d4d3cc.jpg

Teraz rozumiem logicznie dzięki. 

Opublikowano

No to wydatki:

Jeszcze 100km nie pykło. Przerzutka z tyłu mi dziwne dźwięki dawała. Chciałem podregulować, a tu zonk. Ktoś poleci jakąś konkretną ośkę pod mój tylek :D (schudłem! 115 :) ). Ta fabryczna jest pełna. Może coś drążonego i utwardzonego? To je M10? Jaka długość? Co ciekawe koło proste nadal - pewnie dlatego, że umiem bunny hopa :)

Opublikowano

Falujaca kaseta w tanich piastach to nic nadzwyczajnego a nawet norma, więc wymiana osi raczej nic nie pomoże.

Opublikowano
8 minut temu, PrzeLuka napisał:

Falujaca kaseta w tanich piastach to nic nadzwyczajnego a nawet norma, więc wymiana osi raczej nic nie pomoże.

Czyli trzaskać km i się nie przejmować? ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Odie napisał:

Czyli trzaskać km i się nie przejmować? ;)

Ale to nie kaseta... Tylko wolnobieg. Może regulacja na konusach coś pomoże. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Co pomoże jak wolnobieg czy kaseta nie opieraja się o konusy?

Opublikowano
23 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Co pomoże jak wolnobieg czy kaseta nie opieraja się o konusy?

W każdym razie nie jest to normalne. Nie jest to tani wolnobieg. Wręcz bym powiedział, że jeden z droższych. U mnie po 7k tak się nie dzieje. 

Opublikowano

Trafił mi się gorszy egzemplarz widać. Obleciałem wszystkich sąsiadów i u nikogo wolnobieg/kaseta tak nie pływa. Oddawać na gwarancję? Mam jeszcze darmowy przegląd w Decathlon

Opublikowano
32 minuty temu, Odie napisał:

Trafił mi się gorszy egzemplarz widać. Obleciałem wszystkich sąsiadów i u nikogo wolnobieg/kaseta tak nie pływa. Oddawać na gwarancję? Mam jeszcze darmowy przegląd w Decathlon emoji14.png

tak koniecznie ,ale wyslij kogos szuczuplejszego do deca z tym rowerem :D albo powiedz ze  kobiety, zeby nie wysmyslali jakis cudów, ze to przez wagę

Opublikowano
20 minut temu, KiLLeXX napisał:

tak koniecznie ,ale wyslij kogos szuczuplejszego do deca z tym rowerem :D albo powiedz ze  kobiety, zeby nie wysmyslali jakis cudów, ze to przez wagę

W tej klasy osprzecie w ogole bym sie tym nie przejmowal. 

Ostatni tydzien jeździłem wheelerem mtb 6600 zx na osprzecie deore i kolach mavic. 

Po 200 km tylne koło tak mi walilo na boki że aż musiałem rozpiać tylnego vbrake bo klocki obieramy obręcz bez względu na próbę regulacji.

Więc nie wymagamy cudów od tribanka. 

Opublikowano
2 minuty temu, tygrysek napisał:

W tej klasy osprzecie w ogole bym sie tym nie przejmowal. 

Ostatni tydzien jeździłem wheelerem mtb 6600 zx na osprzecie deore i kolach mavic. 

Po 200 km tylne koło tak mi walilo na boki że aż musiałem rozpiać tylnego vbrake bo klocki obieramy obręcz bez względu na próbę regulacji.

Więc nie wymagamy cudów od tribanka. 

Cudów... Nie ale ten rower ma 100 km.... Ludzie 

Opublikowano

Rozebrałem koło:) @PrzeLuka miał rację. Oś prosta, nieosiowo wykonana piasta.

W związku z tym, że w niczym to nie przeszkadza po za aspektem optycznym - na razie zostawiam. Potem mi zapewne wymienią w ramach gwarancji. Szkoda mi zostawiać rower teraz na 2 tygodnie. A jak już wymienią to świeżutkie koło trafi na serwis aukcyjny, a u mnie jakieś kilogramowe koło na joytechu na 4 maszynach, z bębnem i obręczą DX32 pod moją spasioną osobę :)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Odie napisał:

Rozebrałem koło:) @PrzeLuka miał rację. Oś prosta, nieosiowo wykonana piasta.

W związku z tym, że w niczym to nie przeszkadza po za aspektem optycznym - na razie zostawiam. Potem mi zapewne wymienią w ramach gwarancji. Szkoda mi zostawiać rower teraz na 2 tygodnie. A jak już wymienią to świeżutkie koło trafi na serwis aukcyjny, a u mnie jakieś kilogramowe koło na joytechu na 4 maszynach, z bębnem i obręczą DX32 pod moją spasioną osobę :)

Czyli wadliwe,. Skąd ta data ze rower na 2 tygodnie? Mi decathlon robił takie rzeczy od ręki lub na następny dzień.  W Mtb rozwalilem przerzutke i lancuch. Rower był gotowy tego samego dnia. Chociaż moja wina, decathlon bral koszty na siebie. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Wymiana piasty/wolnobiegu od ręki? To zadzwonię i zapytam :)

Opublikowano

eb42376a7c7db81008806004ffdeba81.jpg
Dwa Tribany 100 na rajdzie w Ostromecku. Taka refleksja mnie naszła, że gdziekolwiek bym nie pojechał to zawsze kogoś na T100 spotykam. Ciężko spotkać 2 takie same rowery innej marki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cena czyni cuda. Też bym nie był tutaj teraz z wami gdyby entry level kosztował ponad 2 tysiące. I patrząc na zdjęcie stwierdzam, że nie jestem największym zawodnikiem na Tribanie 100 :D

Opublikowano
W dniu 15.07.2019 o 18:47, KonradTrek800 napisał:

Działa jak Sram

Owszem a nawet lepiej niż SRAM - mam w jednym sprzęcie Sensah Empire a w drugim SRAM Rival 22 i mogę porównać.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Top speed ale i tak jakiś typ  pegutem musiał wyprzedzić bo nie trzymałem się krawężnika . 

Screenshot_2019-08-08-06-54-20-730_com.endomondo.android.jpg
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Top speed ale i tak jakiś typ  pegutem musiał wyprzedzić bo nie trzymałem się krawężnika . 

Screenshot_2019-08-08-06-54-20-730_com.endomondo.android.jpg

Ostro... Kierowcy aut czasami odbierają cała przyjemność jazdy i ochotę. Ostatnio jakiś baran, nie dość żeby mnie rozjechal prawie celowo, to później się sadził z rurą na mnie. 

Edytowane przez KiLLeXX