spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 No z dekla, 15 razy o tym pisałem, ze 3x cenę wklejałem Dla porównania wsadziłem w stojak T540 - żadnego huczenia, kaseta stoi jak zamurowana, jedynie lekkie bicie czuć. Ale różnica jest kolosalna, to jest kilka poziomów Za to w rowerze żony (Trek na budżetowym osprzęcie, bodajże Alivio ale z hydrauliczną tarczą) też huczy a kaseta lata jak starej k... łydki Trochę mi to humor poprawiło. Dzisiaj, jakbym nie umoczył kasy w modyfikacje T100 to brałbym tego: https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-id_8504030.html Nawet na raty
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Dzień szejka 😉 Edytowane 30 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
Cuwadus Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzień dobry, właśnie chcę się wybrać do Decathlonu i kupić ten rower. Ma mi służyć do dojazdów do pracy (15km dziennie) i rekreacyjnej jazdy po mieście. Do tej pory śmigałem na MTB 26" na grubych oponach, zależy mi aby nowy rower był szybszy i łatwiejszy w jeździe po asfalcie. Na poprzednim dojeżdżałem do pracy cały upocony mimo jako takiej kondycji. Triban nada się, czy szukać czegoś innego?
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 To jest zagadka typu rozpoznaj stary łańcuch?
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 6 minut temu, Cuwadus napisał: właśnie chcę się wybrać do Decathlonu i kupić ten rower ...ale T100 chcesz kupić czy ten co ja linkowałem, RC520? Jeśli T100 to do ciorania się nada. Jeśli będziesz chciał go upgradować, to raczej marny pomysł, chyba że na częściach z ali albo używanych albo jeśli jesteś masochistą Upgrade jest za drogi i niewiele wnosi, bo ta rama ma swoje ograniczenia - zintegrowany hak, niesplanowane mufy - więc szybko kończą się możliwości upgradu. Jak to ktoś podsumował - to jak upgrade malucha. Ale jak Ci akurat maluch pasuje, to kupuj. Ale ja bym wziął już ten droższy, z kasetą. @FalconHeavy aaa, filtrem UV smarujesz? Ja nawilżam, kręcę na wieszaku żeby się rozeszło a potem ścieram nadmiar. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez spidelli
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 8 minut temu, Cuwadus napisał: Dzień dobry, właśnie chcę się wybrać do Decathlonu i kupić ten rower. Ma mi służyć do dojazdów do pracy (15km dziennie) i rekreacyjnej jazdy po mieście. Do tej pory śmigałem na MTB 26" na grubych oponach, zależy mi aby nowy rower był szybszy i łatwiejszy w jeździe po asfalcie. Na poprzednim dojeżdżałem do pracy cały upocony mimo jako takiej kondycji. Triban nada się, czy szukać czegoś innego? Kup ta wersje już z kasetę, kosztuje wiecej ale dużo problemów z głowy na starcie. Jeśli okolica płaska to w sumie zwykle T100 też wystarczy. U mnie dużo górek, więc zacząłem od wymiany wolnobiegu i tak już niewiele z t100 pozostało 😉 Edytowane 30 Czerwca 2019 przez FalconHeavy
Cuwadus Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Hej, T100 Nie chcę inwestować w rower. Ma mnie zawieźć z punktu A do punktu B w mieście. Komunikacja publiczna tak mnie wkurza, szczególnie latem, że muszę wykombinować coś innego Która to wersja z kasetą? Ta za 1799 zł? Tyle to mi szkoda wydać. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Cuwadus 1
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Faktycznie, jeśli na tej ramie coś kosztuje tyle to jednak wolę T100 albo coś innego
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc100-m-ltd-id_8545770.html 200 zł więcej ale mniej problemów 😌 1
bloomkvist Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Upgrade jest za drogi i niewiele wnosi, bo ta rama ma swoje ograniczenia - zintegrowany hak, niesplanowane mufy - więc szybko kończą się możliwości upgradu. Czyli korba z osią zintegrowaną odpada - od jakiegoś czasu choruje na clarisa r2000...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cuwadus Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 2 minuty temu, spidelli napisał: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc100-m-ltd-id_8545770.html 200 zł więcej ale mniej problemów 😌 Ale wygląda jak smerf
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Problem w tym, że ja myślałem dokładnie tak samo i zobacz do mojej galerii jak to się skończyło 🤣 Dzisiaj pewnie bym wziął tego RC 120 z tarczami
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 5 minut temu, bloomkvist napisał: Czyli korba z osią zintegrowaną odpada A tego to nie wiem, nie badałem tematu. To już zależy od szerokości suportu i ułożyskowania. Niesplanowana mufa uniemożliwia zastosowanie łożysk zewnętrznych. W tym Clarisie to chyba jednak Hollowtecha nie ma? Edyta: a jednak jest Ja włożyłem clarisa na octalinku. Dobra, idę walczyć z drzwiami od auta bo mi coś od miesiąca puka Edytowane 30 Czerwca 2019 przez spidelli
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 W pierwszym legendarnych postach ktoś się podjął tematu. Ja bym próbował, ale to ja
Cuwadus Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzięki za wskazówki, szkoda, że RC120 nie jest dostępny w sklepie w Łodzi, miałem ochotę na jazdę już dzisiaj
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Bajk gotowy, zjeść i jazda 😀 Ale wiecie, żaden rower nie zmusiłby mnie do tego grzebania. A że tani to i serwis we własnym wykonaniu. Szkoła rowerowej mechaniki na kółkach 😉
tygrysek Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 40 minut temu, Cuwadus napisał: Dzięki za wskazówki, szkoda, że RC120 nie jest dostępny w sklepie w Łodzi, miałem ochotę na jazdę już dzisiaj @Cuwadus Dobrze Ci koledzy radzą, jeżeli masz możliwość to bierz rower z kaseta. Problemem wolnobiegow poza tym że są mało rozwojowe jest też to, że są one robione z kiepskich materiałów i szybko się zużywają. Dużo więc zależy jak zamierzasz użytkować taki rower. Ja w maju założyłem nowy wolnobieg, ma przejechane niecałe 1600 km i mimo że bardzo dbam o łańcuchy to przy 3 łańcuchu na zębatce już niektóre przełożenia nie działają zbyt gładko. Czyli żeby mieć dobry naped co 2- 3 miesiące powinienem bawić się w serwis i wymianę napędu. Nie jest to niby drogie, ale jednak upierdliwe. Jechać się da, ale co jakiś czas coś przeskakuje, naped wydaje dziwne dźwięki Stąd jeżeli w pewnym momencie tak jak ja się wkrecisz w robienie dużych przebiegów, to szybko męczysz się ciągłym grzebaniem przy tym rowerze. Choć z drugiej strony - jeżeli to ma być prosty środek transportu, nie kręci Cię jazda na rowerze jako forma relaksu i turystyki, to triban 100 da radę. Raz w sezonie oddajesz rower na serwis i dowiezie Cie tam gdzie chcesz, raczej nie zepsuje sie po drodze, najwyżej co jakiś czas spadnie Ci łańcuch. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez tygrysek
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 5 minut temu, tygrysek napisał: najwyżej co jakiś czas spadnie Ci łańcuch Kurczę a tego o swoim akurat powiedzieć nie mogę Na oryginalnym napędzie nie miałem tego problemu ani nawet się łańcuch nie wyciągnął, specjalnie to sprawdzałem. To pilnowanie luzu na konusach w wolnobiegu może być upierdliwe no i krzywiąca się ośka. Ja skrzywiłem, Falcon skrzywił.... Ja ciągle miałem wrażenie, że tylne koło pływa na boki. Może obciążenie sakwami i kompletna zmiana rozłożenia masy to wrażenie potęgowały ale ciągle mnie to prześladowało. Za 1700 to jest ten z tarczami? Jak będziesz jeździł po mieście, to szczękowe wystarczą aczkolwiek są dość marne.
bloomkvist Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Godzinę temu, spidelli napisał: A tego to nie wiem, nie badałem tematu. To już zależy od szerokości suportu i ułożyskowania. Niesplanowana mufa uniemożliwia zastosowanie łożysk zewnętrznych. W tym Clarisie to chyba jednak Hollowtecha nie ma? Edyta: a jednak jest Zawsze można dać rower do serwisu na planowanie mufy i wtedy założyć zewnętrzne łożyska
tygrysek Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 6 minut temu, spidelli napisał: Kurczę a tego o swoim akurat powiedzieć nie mogę Na oryginalnym napędzie nie miałem tego problemu ani nawet się łańcuch nie wyciągnął, specjalnie to sprawdzalem Ale mam rozumieć że jeździsz cały czas na fabrycznym łańcuchu? Mi zużycie 0,75 % się pojawia po 500 - 600 km. Czyli łańcuch mi się wyciąga w ciągu 3 tygodni. A Teraz kupiłem łańcuch Connect 800, z nadzieją że da radę chociaż 1000 km na nim zrobić....
Tribanator Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 9 minut temu, tygrysek napisał: Ale mam rozumieć że jeździsz cały czas na fabrycznym łańcuchu? Mi zużycie 0,75 % się pojawia po 500 - 600 km. Czyli łańcuch mi się wyciąga w ciągu 3 tygodni. A Teraz kupiłem łańcuch Connect 800, z nadzieją że da radę chociaż 1000 km na nim zrobić.... A jak i czym smarujesz łańcuch? Bo jest teraz tendencja do jazdy na suchych łańcuchach, a to raczej im nie służy.
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 (edytowane) 50 minut temu, tygrysek napisał: Ale mam rozumieć że jeździsz cały czas na fabrycznym łańcuchu? Do wymiany napędu jeździłem, nawet szacowałem jaki to był przebieg, jest pewnie w archiwaliach, kilkanaście stron wstecz Tyle że ja go nigdy nie katowałem na sprintach, nawet nie jeżdżę na stojąco - mi zawsze brakowało miękkich przełożeń a nigdy - twardych. Po wymianie musiałem zmienić łańcuch bo inny napęd. Jak rozbierałem 1x7 to sobie wszystko od razu czyściłem i pstrykałem pod allegro Teraz będę wystawiał pomału @bloomkvist Można dać na planowanie, pewnie. Ale moja modyfikacja była najdroższa chyba ze wszystkich i dowiodła, że lepiej od razu kupić lepszy rower. Tzn. jakby ktoś teraz kupował z myślą o upgrade, to radzę się zastanowić. Ja kupiłem T100 jako drugi rower do ciorania po dziurach czy zimą a potem zacząłem modzić. Dziś nawet w deklu jest wysyp lepszych rowerów za niewiele większe od T100 pieniądze, choćby ten RC czy RC120 czy wreszcie ten gravel za 4,2 koła Ale jak to mówi ludowa mądrość z internetu: Cytat Jak powiesz ludziom, że w niebie mieszka facet, który stworzył świat, wszystko widzi i słyszy - to wierzą na słowo. Ale powiedz, że świeżo malowane - to każdy dotknie, żeby sprawdzić No i ja dotknął Edytowane 30 Czerwca 2019 przez spidelli
FalconHeavy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jak macie problem ze skakaniem po wolnobiegu to proponuję sprawdzić linki. Wrzucasz z tyłu na największą tarcze i nie obracając korby zbijasz na najmniejszą. Teraz masz luźną linkę i możesz sprawdzić czy druty nie wyszły. Mój wolnobieg od czasu dołożenia łożysk i podkładki odsuwajacej od ramy śmiga całkiem fajnie.
spidelli Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 30 minut temu, FalconHeavy napisał: Mój wolnobieg od czasu dołożenia łożysk i podkładki odsuwajacej od ramy śmiga całkiem fajnie. Czarodziej Chcesz mój? 13-15-17-19-21-24-28-32T Tobie oddam za browara
Rekomendowane odpowiedzi