TTomson Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 10 godzin temu, KiLLeXX napisał: On się tylko różni, tym że ma kasetę od zwykłych T100? Ma jeszcze tarcze z przodu 44 zęby a nie 48 jak w zwykłym T100.
FalconHeavy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ja co prawda drutowałem ale wolnobieg dodatkowym łożyskiem. Jak się obręcz skończy to naturalnie wstawię koło pod kasetę. 1 minutę temu, TTomson napisał: Ma jeszcze tarcze z przodu 44 zęby a nie 48 jak w zwykłym T100. A jaka kaseta?
spidelli Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 @TTomson Witamy Niech się „setka” dobrze sprawuje!
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 1 godzinę temu, spidelli napisał: No, jakbyś miał mniej wesoły kolor to byś musiał drutować jak dziki Wczoraj dotarliśmy na miejsce, wyszły 4 dni jazdy zamiast 3 ale te 3 to były mało realne. Może z połową bagażu i nie przy takim upale. Co do kasety to założę to koło z dekla. Muszę to zweryfikować. Rower wyprawowy z regulacją luzu konusami? Co najmniej upierdliwe. Sakwy, bagażnik - wszystko to przeszkadza. Fakt, że to kilka minut roboty ale nie chcielibyście tego robić na trasie Wystarczająco upierdliwe jest rozkładanie i składanie namiotu, zwijanie śpiwora, materaca itp. Fajna infrastruktura rowerowa jest w Czechach, np. Cyklostrada w Brnie, południowa wzdłuż rzeki. Oprócz tego sporo kiepskich ścieżek po chodnikach ale najgorsze były odcinki po drodze krajowej 43 - jak kończył się margines i trzeba było jechać jezdnią to dosłownie śmierć w oczach. W Austrii już wzorowo, np. Eurovelo 9 - asfalt (często drogi dojazdowe do pól ale spoko), jak szutry to takie gładkie, że dało się cisnąć. No i knajpki dla bajkerów. A hitem były automaty z gumkami: Jazda przez Wiedeń w dzień roboczy to trauma. Komoot przeciągnął nas przez centrum - dorożki, kostka. Dalej - jeszcze gorzej - korki na DDR, tam gdzie jazda ulicą - masakryczny ruch... Przydatne automaty. Rower obladowany masakra, całość km ile to wyszło? 33 minuty temu, TTomson napisał: Ma jeszcze tarcze z przodu 44 zęby a nie 48 jak w zwykłym T100. To w sumie gorzej.. 35 minut temu, spidelli napisał: @KiLLeXX Nie rób mi tutaj apetytu z rana.
spidelli Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Wyszło niecałe 480 km i 4,8 km przewyższeń. Triban dał radę ale dziś będę luz kasował. Na rower wyprawowy tylko kaseta. Najlepsze te małe lokalne browary
TTomson Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 3 godziny temu, KiLLeXX napisał: Przydatne automaty. Rower obladowany masakra, całość km ile to wyszło? To w sumie gorzej.. Nie rób mi tutaj apetytu z rana. Czemu uważasz, że 44 to gorzej niż 48?
yacek _b Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 4 godziny temu, KiLLeXX napisał: Jakie druciarstwo? Poprostu kupujesz inne koło pod kasetę?? śledzę wątek T100 od początku , podziwiam kolegów rzeźbiących w T100 ( mówię bardzo szczerze ) , czemu nie dałeś tak prostego rozwiązania tym co kombinują z konusami , ośkami , podkładkami itd ? 😀 Pozdrawiam
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, yacek _b napisał: śledzę wątek T100 od początku , podziwiam kolegów rzeźbiących w T100 ( mówię bardzo szczerze ) , czemu nie dałeś tak prostego rozwiązania tym co kombinują z konusami , ośkami , podkładkami itd ? 😀 Pozdrawiam Przecież oni kombinują w innym celu. 1.zeby zmieścić 8rz wolnobieg 2. Żeby wykończyć obecne koło, obręcz, zanim kupią na kasetę. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez KiLLeXX
KonradTrek800 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 W dniu 21.05.2019 o 22:04, KiLLeXX napisał: Może masz oponę szerszą. Producenci, często kłamią z rozmiarami. A'propos Maxxis Re-Fuse 32-622 i obręczy Alexrims DH19. Ostrzegam, że te opony nie zmieszczą się na dość szerokich obręczach 19mm w klasycznych karbonowych widelcach 700C od Chińczyków. Ta opona jest bardzo "wysoka". Średnica koła taka sama jak trekingowa 35-622 GRIPPER RUBENA. Przy ciśnieniu 4at. Szerokość to dokładnie 32mm. Obwód takiego koła w teorii powinien mieć 2170mm a dziś zmierzyłem i wyszło mi 2190mm!. Dając korektę -5mm na błąd i ugięcie opony wychodzi 2185mm czyli odpowiednik 35-622. Tak mnie to zastanowiło bo jakoś średnie na nowym rowerze mi nie wzrosły. Przełożenie wydają się twardsze niż wychodziło z kalkulatora. To tak w odniesieniu do przełożeń z Tribana RC100 i z *** dobranej korby 44Z. Ja mam 1x8. Korba 38Z, kaseta 11-28. Przejechałem jakieś 150km moim Frankensteinem i mniejszy blat 36Z byłby idealny póki porządnie nogi nie wyrobię. Na kasecie 28Z muszę zapinać pod jedną górkę a 11Z dopiero dziś pierwszy raz wrzuciłem jak się puściłem za samochodami z górki. Do 40km/h kręcę na 13Z. Przy okazji czy znacie jakiś program na androida który równocześnie podaje prędkość z GPS i z licznika prędkości bluetooth? Chciałbym optymalnie wyskalować prędkościomierz.
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 49 minut temu, TTomson napisał: Czemu uważasz, że 44 to gorzej niż 48? Kwestia, jak silna masz noge.
KonradTrek800 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Wy macie korby 48 i kasetę, wolnobieg od 14? Albo ja za szybkie kadencje kręcę albo noga mega słaba. Może na typowo szosowym kole 28mm dałbym radę ale przecież zakładacie szerokie, gravelowe oponki. Jak przejdziecie na nowe koła i kasety 8rz od 11-... to korba na 100% do wymiany chyba, ze macie nogi jak koń.
FalconHeavy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Obecnie mam 50-36 13-32T. Kasetę pewnie wezmę 12x32T. 12 to i tak głównie by z górki docisnąć. 32 przydaje się na stromych górach w lesie, gdzie musisz je pokonać na małej prędkości.
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 47 minut temu, FalconHeavy napisał: Obecnie mam 50-36 13-32T. Kasetę pewnie wezmę 12x32T. 12 to i tak głównie by z górki docisnąć. 32 przydaje się na stromych górach w lesie, gdzie musisz je pokonać na małej prędkości. Ja z kolei myślę jaki wolnobieg 7rz zapodac, żeby mieć jeszcze 1 mniejsza tarcze na dole. Bo chce na prostej jescze więcej pocisnąć.
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 17 godzin temu, Dziaku napisał: napęd 2x5 Coś Ci się mocno pomyliło...
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 2 godziny temu, yacek _b napisał: śledzę wątek T100 od początku , podziwiam kolegów rzeźbiących w T100 ( mówię bardzo szczerze ) , czemu nie dałeś tak prostego rozwiązania tym co kombinują z konusami , ośkami , podkładkami itd ? 😀 Pozdrawiam Tak z ciekawości, widzę w awatarze logo btwin, kolega ma coś z decathlonem wspólnego?
spidelli Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) A ja Wam powiem, że jak przyjadę, to zdejmę to koło i je wypier w kosmos. Tak jak pisałem - kasowałem 2x luzy w trasie, oczywiście tylko po lewej stronie, stojąc za rowerem, bo prawa schowana pod wolnobiegiem. Takie niesymetryczne kasowanie luzu powoduje przeciąganie ośki na jedną stronę - może to przypadek ale łańcuch na dużym blacie zaczął hałasować. Dzisiaj wpadłem na głupi pomysł żeby ośkę przesunąć. Nie miałem klucza do wolnobiegu ale brata do pomocy. Zdejmowanie koła bez rozkuwania łańcucha - da się ale upierdliwe. Luzowanie konusów bez klucza do wolnobiegu - głupota. Mnie po stronie wolnobiegu uciekła jedna kulka i chyba udało ją się wcisnąć na czuja z powrotem. Ale jakby to było w trasie to dziękuję. Za wożenie grzechotki i klucza do wolnobiegu też dziękuję Niebawem w dziale „Giełda” pojawią się dwa wolnobiegi Edytowane 18 Czerwca 2019 przez spidelli
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 1 minutę temu, spidelli napisał: A ja Wam powiem, że jak przyjadę, to zdejmę to koło i je wypier w kosmos. Tak jak pisałem - kasowałem 2x luzy w trasie, oczywiście tylko po lewej stronie, stojąc za rowerem, bo prawa schowana pod wolnobiegiem. Takie niesymetryczne kasowanie luzu powoduje przeciąganie ośki na jedną stronę - może to przypadek ale łańcuch na dużym blacie zaczął hałasować. Dzisiaj wpadłem na głupi pomysł żeby ośkę przesunąć. Nie miałem klucza do wolnobiegu ale brata do pomocy. Zdejmowanie koła bez rozkuwania łańcucha - da się ale upierdliwe. Luzowanie konusów bez klucza do wolnobiegu - głupota. Mnie uciekła jedna kulka i chyba udało ją się wcisnąć na czuja z powrotem. Ale jakby to było w trasie to dziękuję. Za wożenie grzechotki i klucza do wolnobiegu też dziękuję Niebawem w dziale „Giełda” pojawią się dwa wolnobiegi To czekam na Twój test koła z decathlonu, też biorę je pod uwagę.
FalconHeavy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ja mam nadzieję, że u mnie grzebania już nie będzie. Dołożyłem tylko podkładkę z prawej by był luz dla łańcucha. Oczywiście trzeba wtedy pokręcić śrubkę L by normalnie wbiło największą zębatkę z tyłu.
FalconHeavy Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 W końcu 13T działa jak należy. Nie wiem czy to sprawa dodatkowego łożyska blisko 13T, czy dodatkowej podkładki ale w końcu mogę depnąć bez wrażenia, że zaraz coś zerwę i wszyscy w koło słyszą tego grata 😁
spidelli Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 @FalconHeavy Ja definitywnie żegnam wolnobieg Jak dojadę (albo jeśli) Cd. poznawania obcych kultur
KiLLeXX Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 16 minut temu, spidelli napisał: @FalconHeavy Ja definitywnie żegnam wolnobieg Jak dojadę (albo jeśli) Cd. poznawania obcych kultur Już wiem po co tyle km jechales
spidelli Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 No przecież nie za frajer Jeszcze Decathlonowi fakturę wystawię za promocję marki
Dziaku Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 6 godzin temu, SpiderMAN napisał: Coś Ci się mocno pomyliło... Nie wiem co mi się miało pomylić, wiem co kupiłem. A kupiłem tego rometa od straszego pana właśnie w takiej konfiguracji napędu, od siebie jedynie zmieniłem korbę na 50/34 z 55/42, a jak się skończył wolnobieg to wrzuciłem 6 rzędowy i krótko później kupiłem Tribana
Rekomendowane odpowiedzi