zolewque Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 13 godzin temu, KiLLeXX napisał: Zastanawiam się czy kupić i zamontowac lemondke Również to rozważam. Tylko, że na cyglomanetce jeżdżę i zastanawiam się gdzie ją ulokować
KiLLeXX Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Godzinę temu, spidelli napisał: Modernizować Nigdy nie jeździłem w tej pozycji, dlatego mam duży dylemat.
spidelli Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 @KiLLeXX to kolega z cynglomanetką ma modernizować napęd, żeby miejsce zrobić. Mnie w dłuższej trasie zawsze boli tyłek, ręce i góra pleców. Na te dwie ostatnie dolegliwości lemondka by raczej pomogła. Kładłem na prostych odcinkach przedramiona na kierę i ulga była.
FalconHeavy Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Amelinum. Te plastikowe zawsze mi pękają Ale czemu takie długie te wentyle robią?
spidelli Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Są różne długości: https://www.decathlon.pl/dtka-700x23-32-presta-60-mm-id_8544669.html https://www.decathlon.pl/dtka-700x23-32-presta-48-mm-id_8544668.html
spidelli Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 8 godzin temu, FalconHeavy napisał: Ale wystarczyło by 25mm Zgadzam się. I do tego w standardzie samochodowym A te długie wentyle to chyba w te obręcze triathlonowe? Chociaż tam idą pewnie bezdętkowe... To ja nie wiem.... Edytowane 26 Czerwca 2019 przez spidelli
KiLLeXX Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) 24 minuty temu, FalconHeavy napisał: Ale wystarczyło by 25mm Tylko w zimie w nich nie jeździj bo aluminium wchodzi w reakcje z miedzia.. Tworzy się doskonaly klej. https://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-dyskusyjne/pl.misc.samochody/29298/aluminiowe-nakretki-na-wentyle-pomoc-i-przestroga Ja już w aucie musiałem ciąć wentyle. Nie bez powodu kapturki są plastikowe. Jak już tak tobie zależy, to znajdź stalowy, ale nie aluminiun. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez KiLLeXX
Dziaku Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ile pompujecie do tych Decathlonowskich opon 32mm ? Ja póki co zrobiłem ~100km na ciśnieniach 4.0 i 6.0 bar, szczerze mówiąc nie czułem jakiejś różnicy. P.S. Jestem już po pierwszym kapciu chyba będę myśleć nad zmiana dętek na coś innego niż te z Deca
pierruś Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 jezdze na decathlonowych dętkach w szosie / od dwóch lat bez żadnego kapciora 1
tygrysek Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Dziaku napisał: Ile pompujecie do tych Decathlonowskich opon 32mm ? Ja póki co zrobiłem ~100km na ciśnieniach 4.0 i 6.0 bar, szczerze mówiąc nie czułem jakiejś różnicy. P.S. Jestem już po pierwszym kapciu chyba będę myśleć nad zmiana dętek na coś innego niż te z Deca Ja jestem wyposażony w pompkę z miernikiem ciśnienia i staram się pompować w okolicach 75-80 PSi, czyli jakieś 5-5,5 atmosfery. Teoretycznie można więcej, ale jadąc po kostce i kocich łbach odpadają ręce Mnie wkurzają te łańcuchy - po 600 km kolejny jest wyciągnięty, mimo mycia i smarowania. Łańcuch od SRAM wytrzymał chyba nawet mniej niż ten btwin za 29,99 zł. Masakra! Edytowane 26 Czerwca 2019 przez tygrysek 1
spidelli Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Ja pompuję do 5-6 barów. Fakt, że twardo się jeździ, zwłaszcza po dziurach. Do tej pory żadnych problemów z dętkami/oponami - cały czas są oryginalne. Ale w moim rowerze amortyzuje nie opona tylko ośka Edytowane 26 Czerwca 2019 przez spidelli
pawcio_93 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum Również jestem posiadaczem Tribana 100. Przymierzam się do wymiany linek i pancerzy przerzutki tylnej. Czy ktoś wie jak wypiąć linkę z tej cynglomanetki? Nie widzę tam żadnej śrubki, chyba, że jestem ślepy Pozdrawiam
KiLLeXX Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 29 minut temu, pawcio_93 napisał: Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum Również jestem posiadaczem Tribana 100. Przymierzam się do wymiany linek i pancerzy przerzutki tylnej. Czy ktoś wie jak wypiąć linkę z tej cynglomanetki? Nie widzę tam żadnej śrubki, chyba, że jestem ślepy Musisz pchać linkę do przodu, góra wyciągniesz calutka linkę z manetki.
pawcio_93 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 27 minut temu, KiLLeXX napisał: Musisz pchać linkę do przodu, góra wyciągniesz calutka linkę z manetki. Czyli de facto nie muszę niczego odkręcać? Linka którędyś wyjdzie na wierzch?
KiLLeXX Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Godzinę temu, pawcio_93 napisał: Czyli de facto nie muszę niczego odkręcać? Linka którędyś wyjdzie na wierzch? Tak, jedyne co możesz odkręcić to obejme mocowania na kierownicy. Chyba zawsze linkii przerzutki są na tej zasadzie, musisz zapamiętać z jakiego miejsca to wyhaczyles. Na końcu linki jest zaprasowana na stałe końcówka, która się blokuje w plastiku, jak ciągniesz do tyłu. Edytowane 26 Czerwca 2019 przez KiLLeXX
spidelli Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Wracając do uchwytów - ten Topeak, który linkowałem jest o tyle fajny, że ma adaptery i można na jednym dynksie podczepić kilka urządzeń, np. telefon i latarkę. Oczywiście dedykowane albo współpracujące z dołączonymi adapterami. Jak ktoś ma dwa rowery to dwa uchwyty i łatwe przerzucanie urządzeń pomiędzy nimi. Jest też podobna wersja do 4 śrub mostka. Albo taka - z możliwością mocowania do mostka śrubą od góry: https://www.topeak.com/global/en/products/ridecase-replacement-kit/532-ridecase-mount-(with-1-1-8"-stem-cap) Oni mają kilka fajnych patentów, np. narzędzia serii Ninja: https://www.topeak.com/global/en/products/ninja-series/102-ninja-c
pawcio_93 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 14 minut temu, KiLLeXX napisał: Tak, jedyne co możesz odkręcić to obejme mocowania na kierownicy. Chyba zawsze linkii przerzutki są na tej zasadzie, musisz zapamiętać z jakiego miejsca to wyhaczyles. Na końcu linki jest zaprasowana na stałe końcówka, która się blokuje w plastiku, jak ciągniesz do tyłu. Dzięki wielkie! Myślę, że jakoś sobie poradzę
KiLLeXX Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Godzinę temu, spidelli napisał: Wracając do uchwytów - ten Topeak, który linkowałem jest o tyle fajny, że ma adaptery i można na jednym dynksie podczepić kilka urządzeń, np. telefon i latarkę. Oczywiście dedykowane albo współpracujące z dołączonymi adapterami. Jak ktoś ma dwa rowery to dwa uchwyty i łatwe przerzucanie urządzeń pomiędzy nimi. Jest też podobna wersja do 4 śrub mostka. Albo taka - z możliwością mocowania do mostka śrubą od góry: https://www.topeak.com/global/en/products/ridecase-replacement-kit/532-ridecase-mount-(with-1-1-8"-stem-cap) Oni mają kilka fajnych patentów, np. narzędzia serii Ninja: https://www.topeak.com/global/en/products/ninja-series/102-ninja-c Haha dobre dobre to ninja
TTomson Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam Rower dzisiaj przyszedł:) Zrobiłem małą rundkę testową i jeździ się bardzo przyjemnie. Na dniach wleci kilka dodatków. Na drodze na pewno każdy mnie zobaczy bo ten pomarańcz bije po oczach:P Jestem zadowolony, a to najważniejsze. Z różnic między zwykłym T100, a tym zauważyłem: kasetę z szybkozamykaczem, korbę z 44T i wymienne okładziny na hamulcach. Pozdrawiam wszystkich!
spidelli Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 11 minut temu, TTomson napisał: kasetę z szybkozamykaczem, korbę z 44T i wymienne okładziny na hamulcach. Kaseta, kaseta i tylko kaseta Wymienne okładziny fajna rzecz ale ogólnie - jeśli masz te same hamulce co my, to jest kaszana. Ja wymieniłem klocki i okładziny i poprawa była znaczna. Ale po przesiadce na inny rower - czar prysł No to nawijaj kilometry i ciesz się rowerem
jedenpieron Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Ma ktoś z was rama z tribana na sprzedaż?
Rekomendowane odpowiedzi