Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, KiLLeXX napisał:

Zastanawiam się czy kupić i zamontowac lemondke

Również to rozważam. Tylko, że na cyglomanetce jeżdżę i zastanawiam się gdzie ją ulokować

Opublikowano
Godzinę temu, spidelli napisał:

Modernizować :)

Nigdy nie jeździłem w tej pozycji, dlatego mam duży dylemat. 

Opublikowano

@KiLLeXX

to kolega z cynglomanetką ma modernizować napęd, żeby miejsce zrobić.

Mnie w dłuższej trasie zawsze boli tyłek, ręce i góra pleców. Na te dwie ostatnie dolegliwości lemondka by raczej pomogła. Kładłem na prostych odcinkach przedramiona na kierę i ulga była.

Opublikowano

Amelinum. Te plastikowe zawsze mi pękają 

Ale czemu takie długie te wentyle robią? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Ale wystarczyło by 25mm 

Zgadzam się. I do tego w standardzie samochodowym :) 

A te długie wentyle to chyba w te obręcze triathlonowe?

Obraz+119.jpg

Chociaż tam idą pewnie bezdętkowe...

To ja nie wiem....

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Ale wystarczyło by 25mm 

Tylko w zimie w nich nie jeździj bo aluminium wchodzi w reakcje z miedzia.. Tworzy się doskonaly klej.  https://www.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/grupy-dyskusyjne/pl.misc.samochody/29298/aluminiowe-nakretki-na-wentyle-pomoc-i-przestroga

Ja już w aucie musiałem ciąć wentyle.  Nie bez powodu kapturki są plastikowe. Jak już tak tobie zależy, to znajdź stalowy, ale nie aluminiun. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Ile pompujecie do tych Decathlonowskich opon 32mm ? Ja póki co zrobiłem ~100km na ciśnieniach 4.0 i 6.0 bar, szczerze mówiąc nie czułem jakiejś różnicy.

P.S. Jestem już po pierwszym kapciu ;) chyba będę myśleć nad zmiana dętek na coś innego niż te z Deca

Opublikowano

jezdze na decathlonowych dętkach w szosie / od dwóch lat bez żadnego kapciora ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dziaku napisał:

Ile pompujecie do tych Decathlonowskich opon 32mm ? Ja póki co zrobiłem ~100km na ciśnieniach 4.0 i 6.0 bar, szczerze mówiąc nie czułem jakiejś różnicy.

P.S. Jestem już po pierwszym kapciu ;) chyba będę myśleć nad zmiana dętek na coś innego niż te z Deca

Ja jestem wyposażony w pompkę z miernikiem ciśnienia i staram się pompować w okolicach 75-80 PSi, czyli jakieś 5-5,5 atmosfery. Teoretycznie można więcej, ale jadąc po kostce i kocich łbach odpadają ręce

Mnie wkurzają te łańcuchy - po 600 km kolejny jest wyciągnięty, mimo mycia i smarowania. Łańcuch od SRAM wytrzymał chyba nawet mniej niż ten btwin za 29,99 zł.

Masakra!

Edytowane przez tygrysek
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja pompuję do 5-6 barów. Fakt, że twardo się jeździ, zwłaszcza po dziurach.

Do tej pory żadnych problemów z dętkami/oponami - cały czas są oryginalne.

Ale w moim rowerze amortyzuje nie opona tylko ośka :D 

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum :)

Również jestem posiadaczem Tribana 100. Przymierzam się do wymiany linek i pancerzy przerzutki tylnej. Czy ktoś wie jak wypiąć linkę z tej cynglomanetki? Nie widzę tam żadnej śrubki, chyba, że jestem ślepy :P

Pozdrawiam 

Opublikowano
29 minut temu, pawcio_93 napisał:

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum :)

Również jestem posiadaczem Tribana 100. Przymierzam się do wymiany linek i pancerzy przerzutki tylnej. Czy ktoś wie jak wypiąć linkę z tej cynglomanetki? Nie widzę tam żadnej śrubki, chyba, że jestem ślepy :P

Musisz pchać linkę do przodu, góra wyciągniesz calutka linkę z manetki. 

Opublikowano
27 minut temu, KiLLeXX napisał:

Musisz pchać linkę do przodu, góra wyciągniesz calutka linkę z manetki. 

Czyli de facto nie muszę niczego odkręcać? Linka którędyś wyjdzie na wierzch? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pawcio_93 napisał:

Czyli de facto nie muszę niczego odkręcać? Linka którędyś wyjdzie na wierzch? 

Tak, jedyne co możesz odkręcić to obejme mocowania na kierownicy. Chyba zawsze linkii przerzutki  są na tej zasadzie, musisz zapamiętać z jakiego miejsca to wyhaczyles. Na końcu linki jest zaprasowana na stałe końcówka, która się blokuje w plastiku, jak ciągniesz do tyłu. 

Edytowane przez KiLLeXX
Opublikowano

Wracając do uchwytów - ten Topeak, który linkowałem jest o tyle fajny, że ma adaptery i można na jednym dynksie podczepić kilka urządzeń, np. telefon i latarkę. Oczywiście dedykowane albo współpracujące z dołączonymi adapterami.

Jak ktoś ma dwa rowery to dwa uchwyty i łatwe przerzucanie urządzeń pomiędzy nimi. Jest też podobna wersja do 4 śrub mostka.

Albo taka - z możliwością mocowania do mostka śrubą od góry:

https://www.topeak.com/global/en/products/ridecase-replacement-kit/532-ridecase-mount-(with-1-1-8"-stem-cap)

Oni mają kilka fajnych patentów, np. narzędzia serii Ninja:

https://www.topeak.com/global/en/products/ninja-series/102-ninja-c

Opublikowano
14 minut temu, KiLLeXX napisał:

Tak, jedyne co możesz odkręcić to obejme mocowania na kierownicy. Chyba zawsze linkii przerzutki  są na tej zasadzie, musisz zapamiętać z jakiego miejsca to wyhaczyles. Na końcu linki jest zaprasowana na stałe końcówka, która się blokuje w plastiku, jak ciągniesz do tyłu. 

Dzięki wielkie! Myślę, że jakoś sobie poradzę :)

Opublikowano
Godzinę temu, spidelli napisał:

Wracając do uchwytów - ten Topeak, który linkowałem jest o tyle fajny, że ma adaptery i można na jednym dynksie podczepić kilka urządzeń, np. telefon i latarkę. Oczywiście dedykowane albo współpracujące z dołączonymi adapterami.

Jak ktoś ma dwa rowery to dwa uchwyty i łatwe przerzucanie urządzeń pomiędzy nimi. Jest też podobna wersja do 4 śrub mostka.

Albo taka - z możliwością mocowania do mostka śrubą od góry:

https://www.topeak.com/global/en/products/ridecase-replacement-kit/532-ridecase-mount-(with-1-1-8"-stem-cap)

Oni mają kilka fajnych patentów, np. narzędzia serii Ninja:

https://www.topeak.com/global/en/products/ninja-series/102-ninja-c

Haha dobre dobre to ninja 

Opublikowano

Witam

Rower dzisiaj przyszedł:) Zrobiłem małą rundkę testową i jeździ się bardzo przyjemnie. Na dniach wleci kilka dodatków.

Na drodze na pewno każdy mnie zobaczy bo ten pomarańcz bije po oczach:P 

Jestem zadowolony, a to najważniejsze. Z różnic między zwykłym T100, a tym zauważyłem: kasetę z szybkozamykaczem, korbę z 44T i wymienne okładziny na hamulcach.

Pozdrawiam wszystkich!

2092575888_IMG_0961(1).thumb.JPG.6b3a2c724dcee3eebe7f4e8759a2c7ea.JPG

Opublikowano
11 minut temu, TTomson napisał:

kasetę z szybkozamykaczem, korbę z 44T i wymienne okładziny na hamulcach.

Kaseta, kaseta i tylko kaseta :)

Wymienne okładziny fajna rzecz ale ogólnie - jeśli masz te same hamulce co my, to jest kaszana. 

Ja wymieniłem klocki i okładziny i poprawa była znaczna. Ale po przesiadce na inny rower - czar prysł ;)

No to nawijaj kilometry i ciesz się rowerem :) 

Opublikowano

Ma ktoś z was rama z tribana na sprzedaż?