spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 A nie chcesz całego? Claris, kaseta
KiLLeXX Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 3 minuty temu, spidelli napisał: A nie chcesz całego? Claris, kaseta Nie żartuj nawet tak
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Serio się zastanawiam nad zmianą. Na razie wisi goły bez kół na haku bo koła woziłem do centrowania. Dziś - jutro będę składał i testował ale przestał mnie ten rower cieszyć. Jeżdżę teraz na szosie. Może po prostu zmęczony jestem
KiLLeXX Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Godzinę temu, spidelli napisał: Serio się zastanawiam nad zmianą. Na razie wisi goły bez kół na haku bo koła woziłem do centrowania. Dziś - jutro będę składał i testował ale przestał mnie ten rower cieszyć. Jeżdżę teraz na szosie. Może po prostu zmęczony jestem Przelknij sline, zapomnij słowa żony i dokończ rower 1
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 20 minut temu, KiLLeXX napisał: Przelknij sline, zapomnij słowa żony i dokończ rower Ok, dam mu drugą szansę
tygrysek Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Wiesz, moim zdaniem szkoda nerwów na samodzielną modyfikację tribana. Ja właśnie oddałem rower na serwis decathlonu, za niecałą 100 zl wymienia mi widelec, wolnobieg, wygenerowanie kół. Ja patrzę na to w ten sposób, że ok robiąc samemu nie musiałbym płacić za serwis ale przeliczajsc te godziny pracy które musiałbym na to poświęcić plus stracone nerwy - to w tym samym czasie zarobię wielokrotność tej kwoty. W dodatku mam pewność że zrobiony przez nich rower nie powinien się zepsuć w środku puszczy na wyprawie rowerowej. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez tygrysek
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) 38 minut temu, tygrysek napisał: W dodatku mam pewność że zrobiony przez nich rower nie powinien się zepsuć w środku puszczy na wyprawie rowerowej Oby Mi w serwisie samochodowym Boscha jakiś bałwan dokręcił koło zrywając gwint w 1 z 4 śrub. Miałem pełne kołpaki, więc śruba wypadła z gwintu i grzechotała o felgę. A wystarczyło dać nową i dopisać do faktury. Bo nie wierzę, że nie zauważył zerwanego gwintu :) Zależy więc na kogo trafisz. Ja lubię pomajsterkować więc próbuję sam. W tej puszczy może to się przydać, o ile masz odpowiednie narzędzia Ale rozumiem Twój punkt widzenia. Wymieniasz wolnobieg na nowy czy przechodzisz na jasną stronę mocy? Edytowane 28 Czerwca 2019 przez spidelli
Dziaku Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Wczoraj dotarło do mnie że mam na Romecie praktycznie nówki opony 700x28 C (Kenda Kwest), jak jeździłem Rometem to miałem wrażenie że toczą sie lepiej od tych B'Twinów, wrzuciłem je i dzisiaj będą testy Mam też praktycznie nowy suport i korbę 50/34 zastanawiam sie czy też nie wrzucić i dokupić przednią manetkę i przerzutkę 2
Romanos Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Czy 8 biegową klamkomanetkę claris ,da się podłączyć do 7 rzędowego wolnobiegu Tribana?
KiLLeXX Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 1 godzinę temu, spidelli napisał: Oby Mi w serwisie samochodowym Boscha jakiś bałwan dokręcił koło zrywając gwint w 1 z 4 śrub. Miałem pełne kołpaki, więc śruba wypadła z gwintu i grzechotała o felgę. A wystarczyło dać nową i dopisać do faktury. Bo nie wierzę, że nie zauważył zerwanego gwintu :) Zależy więc na kogo trafisz. Ja lubię pomajsterkować więc próbuję sam. W tej puszczy może to się przydać, o ile masz odpowiednie narzędzia Ale rozumiem Twój punkt widzenia. Wymieniasz wolnobieg na nowy czy przechodzisz na jasną stronę mocy? A to widzę, że serwisy boscha takie są. U mnie serwisant Bosch autoryzowany naprawial zmywarkę a musiałem po nim poprawiac. Czasami jak się nauczysz to zrobisz rower lepiej niż fachowiec, bo tego nie robisz na szybko. 3 minuty temu, Romanos napisał: Witam wszystkich. Czy 8 biegową klamkomanetkę claris ,da się podłączyć do 7 rzędowego wolnobiegu Tribana? Tak, ale będzie 1 pusty bieg. 2 godziny temu, spidelli napisał: Ok, dam mu drugą szansę Oooo i to Chcialem słyszeć 58 minut temu, Dziaku napisał: Wczoraj dotarło do mnie że mam na Romecie praktycznie nówki opony 700x28 C (Kenda Kwest), jak jeździłem Rometem to miałem wrażenie że toczą sie lepiej od tych B'Twinów, wrzuciłem je i dzisiaj będą testy Mam też praktycznie nowy suport i korbę 50/34 zastanawiam sie czy też nie wrzucić i dokupić przednią manetkę i przerzutkę Słyszałem dobre opinie o tych oponach, ale nie lubię kend bo różnie bywa z jakością. 1 godzinę temu, spidelli napisał: Oby Mi w serwisie samochodowym Boscha jakiś bałwan dokręcił koło zrywając gwint w 1 z 4 śrub. Miałem pełne kołpaki, więc śruba wypadła z gwintu Bo śruby nie można odrazu dowalic pneumatem... Trzeba wkręcić 2, 3 obroty ręką.
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 26 minut temu, KiLLeXX napisał: Bo śruby nie można odrazu dowalic pneumatem... Trzeba wkręcić 2, 3 obroty ręką. On biedny nie wiedział Odkręcać pneumatem - ok. Ale dokręca się dynamometrycznym 30 minut temu, KiLLeXX napisał: Tak, ale będzie 1 pusty bieg. W sumie... linka będzie napięta, przerzutka wyregulowana od 1-7 więc ani wyżej 7 nie wrzucisz poza tarcze ani niżej poza 1.... A moja manetka do zrzucania na mniejsze zębatki i tak klika „na pusto” po zejściu do końca więc efekt będzie chyba podobny? Sam jestem ciekaw...
Romanos Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 16 minut temu, spidelli napisał: W sumie... linka będzie napięta, przerzutka wyregulowana od 1-7 więc ani wyżej 7 nie wrzucisz poza tarcze ani niżej poza 1.... A moja manetka do zrzucania na mniejsze zębatki i tak klika „na pusto” po zejściu do końca więc efekt będzie chyba podobny? Sam jestem ciekaw... To tymczasowe rozwiązanie , planuje zmianę koła pod kasetę, dlatego wziąłem klamkę 8 biegową żeby nie być potem ograniczonym do 7 rzędowej kasety. 1
KiLLeXX Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 44 minuty temu, spidelli napisał: On biedny nie wiedział Odkręcać pneumatem - ok. Ale dokręca się dynamometrycznym W sumie... linka będzie napięta, przerzutka wyregulowana od 1-7 więc ani wyżej 7 nie wrzucisz poza tarcze ani niżej poza 1.... A moja manetka do zrzucania na mniejsze zębatki i tak klika „na pusto” po zejściu do końca więc efekt będzie chyba podobny? Sam jestem ciekaw... U mnie poza polbiegi em, nie ma nic na pusto. Ja mówię o kole np...
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) @KiLLeXX „Na pusto” - mam na myśli, że manetka da się poruszyć, klika ale linka już nie reaguje bo łańcuch zrzucony na maksa. Ale z dodatkowym przełożeniem na manetce linka chyba będzie jednak szarpać tylko regulacja przerzutki nie przesunie wózka poza zakres 1 albo 7.... To będzie raczej tak jakbyś przy przerzutce 8 biegowej źle wyregulował i łańcuch nie spadał/wchodził na ostatnią zębatkę. Inaczej chyba jest, jak po prostu wypstrykasz przełożenia do końca - niby manetką da się ruszyć ale linki nie ciągnie/nie popuszcza... Ale tylko gdybam i sam bym się dowiedział jak będzie.... Edytowane 28 Czerwca 2019 przez spidelli
KiLLeXX Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 8 minut temu, spidelli napisał: @KiLLeXX „Na pusto” - mam na myśli, że manetka da się poruszyć, klika ale linka już nie reaguje bo łańcuch zrzucony na maksa. Ale z dodatkowym przełożeniem na manetce linka chyba będzie jednak szarpać tylko regulacja przerzutki nie przesunie wózka poza zakres 1 albo 7.... To będzie raczej tak jakbyś przy przerzutce 8 biegowej źle wyregulował i łańcuch nie spadał/wchodził na ostatnią zębatkę. Inaczej chyba jest, jak po prostu wypstrykasz przełożenia do końca - niby manetką da się ruszyć ale linki nie ciągnie/nie popuszcza... Ale tylko gdybam i sam bym się dowiedział jak będzie.... Jedno jest pewne, jeździć tak się da.
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) 7 minut temu, KiLLeXX napisał: Jedno jest pewne, jeździć tak się da. No to spoko, jestem ciekaw jak Kolega to rozwiąże. Tak dla własnej nauki Edytowane 28 Czerwca 2019 przez spidelli
bloomkvist Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Wczoraj dotarło do mnie że mam na Romecie praktycznie nówki opony 700x28 C (Kenda Kwest), jak jeździłem Rometem to miałem wrażenie że toczą sie lepiej od tych B'Twinów, wrzuciłem je i dzisiaj będą testy Mam też praktycznie nowy suport i korbę 50/34 zastanawiam sie czy też nie wrzucić i dokupić przednią manetkę i przerzutkę Też jeżdżę na Kendach Kwest 700x28C w moim T100. Są zdecydowanie lepsze od zakładanych fabrycznie do tego roweru. Nawet w lekkim piachu idą lepiej, chociaż są 4 mm węższe od tych z Decathlona. Następne jakie kupię to też będą Kwesty, ale już 32 mm. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
FalconHeavy Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 A ja polecam Kenda Kwick Roller, są lżejsze.
tygrysek Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 7 godzin temu, spidelli napisał: Oby Mi w serwisie samochodowym Boscha jakiś bałwan dokręcił koło zrywając gwint w 1 z 4 śrub. Miałem pełne kołpaki, więc śruba wypadła z gwintu i grzechotała o felgę. A wystarczyło dać nową i dopisać do faktury. Bo nie wierzę, że nie zauważył zerwanego gwintu :) Zależy więc na kogo trafisz. Ja lubię pomajsterkować więc próbuję sam. W tej puszczy może to się przydać, o ile masz odpowiednie narzędzia Ale rozumiem Twój punkt widzenia. Wymieniasz wolnobieg na nowy czy przechodzisz na jasną stronę mocy? Właśnie się zastanawiam. Na razie jestem na etapie, że muszę im Dostarczyć wolnobieg. Ja nie neguje że kaseta jest lepsza. Być może na zimę jeżeli zdołam zarznac ten wolnobieg wpadnie kaseta wraz z nowym kołem i korba 44 32 22. Ps ponawiam pytanie o dobor dobrego łańcucha. Ja w tym sezonie przejechawszy jakieś 2500 - 2600 km będę zakładał już 4 łańcuch. Na razie skosztowalem 1 łańcucha btwin i 2 sram pc 830 ( chyba takie oznaczenie, ale nie pamiętam na 100 %), o dziwo btwin z nich okazał się najmocniejszy i przejechał 800 km nim się wyciągnął o 1 %. Sram wytrzymał aż 600 km......... Normalnie szlag mnie trafia. Ok cisne dosyć ostro i nie zawsze mi się chce myć łańcuch, ale uważam że to jest chore że na tygodniowy wyjazd na Green velo powinienem zabierać nowy łańcuch i przymiar. Ojciec na Wigry 3 przejechał z 40.000 km i na pytanie czy wymieniał łańcuch odpowiedział że przecież rower jeździ.... Świat schodzi na psy.😉
tygrysek Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 1 minutę temu, spidelli napisał: Bierz Wigry Wiesz, w lutym na teneryfie spotkałem gościa na btwin tilt 120, takich wigrach z decathlonu. Trochę go podpytałem. Gość składał rower, zabierał go do walizki i przejechal całe wyspy kanaryjskie w kilka lat, nie płacąc za przewóz roweru. Być może triban z 2 szybkozamykaczami też by się zmieścił w wiekszej walizce To bylby argument za kaseta.😉
spidelli Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Ew. te składaki - Decathlon albo coś lepszego. Brat miał chwilę Dahona, brał go do pociągu, tak do roboty jeździł. Te lepsze nie są ciężkie, mają jakiś tam napęd i szybko się składają. Można je wtedy ciągnąć jak walizkę na kółkach. A sorry, doczytałem, że piszesz o tilcie i zajarzyłem Edytowane 28 Czerwca 2019 przez spidelli
spidelli Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Założyłem koło z kasetą. 1) Ciężko było prosto koło ustawić bo na sklinowanej ośce zewnętrzne śruby wyfrezowały zewnętrzne powierzchnie haków na 1 mm i jest rant, więc ciężko te nakrętki z ośki spasować, pomogłem sobie z jednej strony podkładką, 2) Na stojaku, po mocnym rozkręceniu koła kaseta faluje ale i całe koło bije, bo aż stojak wpada w rezonans, 3) Rozkręcone koło huczy, pewnie łożyska. Nie ściskałem szybkozamykacza na chama tylko z wyczuciem. Lżej już się boje, że koło zgubię
Rekomendowane odpowiedzi