Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do supportu jeśli kupujemy nowe i kręcimy trochę km - to warto coś spoza Shimano :) Shimano ma niestandardową szerokość łożyska (6mm) i fazę do kołnierza tego plastikowego. Niby można rzeźbić, ściągać łożyska z chin, fazować te kołnierze - tylko po co? Lepiej kupić jakikolwiek support np. Neco/Accent/colowiek do HT2 i mieć standardowe łożyska 6805 których ceny zaczynają się od 3 PLN/szt i dostaniemy w jakimkolwiek sklepie tematycznym, po hybrydowe ceramiki za 100PLN/szt. Generalnie bardziej przyszłościowe rozwiązanie niż pakowanie się w jednorazówkę za 60-70 PLN. A Shimano strasznie się opuściło ostatnio jeśli chodzi o supporty.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Edytowane przez Wenega
Opublikowano

Hej,

Ma ktoś na zbyciu widelec do rc100? Pilna sprawa

Opublikowano (edytowane)

Generalnie szukaj widelca 700c 1 1/8. Ja bym szukał aluminium bo ten z tribana to 1300 prawie waży.

Główka ma jak pamiętam 50mm, ale ja miałem kiedyś taki z 46 mm.

https://www.olx.pl/d/oferty/q-widelec--700c/?search[filter_float_price:to]=200

https://www.olx.pl/d/oferty/q-widelec--700c/?search[filter_float_price:to]=200

https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-widelec-szosa-gravel-caliper-alu-kands-cr-fvs-czarny-triban-100-CID767-IDPFmvz.html

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

No właśnie kupiłem jeden taki, ale okazał się za niski :/

Ten kupiłem

https://allegro.pl/oferta/widelec-accent-szosowy-28-czarny-1-1-8-12243310581

Do tego takie koło  (bo widelec i kolo do wymiany po sotkaniu z autem na parkingu)

https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-28-cala-przod-alu-stozek-czarne-12003746065

I niestety nie gryzie, a oryginalnej oponie obcięra o dół rury.

dlatego wolałbym ori

Opublikowano (edytowane)

Oryginał miał ~42 cm do korony. Nie jest to typowy szosowy wideł.

Ten mój obecny jest jeszcze wyższy, pewnie ze 44 cm.

IMG_20200709_174528.jpg

IMG_20200925_120807.jpg Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Przesadziłem, u mnie jest 40 cm mierząc oś-bieznia i jest to wideł pod większe opony, co zmienia geometrię. 

Opublikowano

Wystarczy 36 od osi do korony. Jak już jakiś widelec na olx/allegro rąk ma to za krótka rura sterowa.. a chce budżetowo naprawić.. 

Dajcie mnie ten widelec, najlepiej we Wro 😭

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Założyłem sobie opony (lowcost) 38. I super.

Ino, że Triban jest rozmiar M a ja jestem wzrostem na granicy (mostek sobie skróciłem i ten wymiar jest ok) pod klejnotami miejsca już niema.

Wiadomo, trzeba by szukać ramy S.

ale...

może można coś kombinować z niestandardową wielkością obręczy kół.

Są jakieś opcje?

PS. Orientujecie się może szanowni forumianie jak jest z kompatybilnością np. takiego widelca np do 500 albo jakiegoś innego modelu?

Edytowane przez Kessel12
Opublikowano

W 500 to się tam wiele nie zmieniło. Cały świat robi zwężane główki, tylko nie traban. Stąd te problemy z znalezienim widełka. 

W tribanach jest to 1 i 1/8 na całej długości sterówki. Łoże 5 cm. 

Pozdrower, złapałem muche  ;)

20220815_111330.jpg
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy T100 oraz innych obserwujących wątek, w tym byłych posiadaczy Tribika 😁. Postanowiłem, że najpierw przeczytam cały wątek zanim się odezwę, żeby nie zadawać jakichś głupich pytań na które było pisane 2, 3 czy 10 stron wcześniej i tak też zrobiłem – wczoraj w nocy, po czterech tygodniach czytania, dobrnąłem do końca, jestem pod ogromnym wrażeniem opisanych tu modów i trochę mi smutno, że to już koniec fascynującej lektury. Ale będę nadal śledził wątek na bieżąco i mam nadzieję będę mógł się podzielić także swoją wiedzą i doświadczeniem.

Od dwóch czy trzech miesięcy również jestem dumnym posiadaczem Tribana 100, w pierwszej wersji na wolnobiegu. Stało się to dość przypadkowo, ponieważ mam już dwa dość dobre inne rowery: MTB (Kellys Gate 30 – napęd 2x10 Deore XT, sztywne osie, hamulce tarczowe hydrauliczne) i fitness (Cube Road SL – napęd 2x8 Claris, hamulce tarczowe hydrauliczne) ale ponieważ od roku pracuję poza domem to chciałem też mieć coś tam żeby dojeżdżać do pracy i szwendać się po okolicy popołuniami. Nie chciałem brać swoich rowerów (mimo, że Cube był kupiony specjalnie z płaską kierownicą jako commuter) bo co weekend przyjeżdżam do domu i tu je ujeżdżam i nie chciałem się wozić z tym rowerem więc postanowiłem kupić coś używanego na miejscu. Nastawiłem się na jakiegoś uniwersalnego crossa ale jak zobaczyłem ofertę sprzedaży T100 to nie mogłem się oprzeć 😁 i tak za 140 EUR stał się on mój 😁.

Póki co jest w oryginale (ma zmienione tylko opony na Schwalbe Marathon Plus 32c i założyłem mu swoje siodełko) i w oryginale chyba pozostanie bo po początkowym zamiarze dołożenia drugiego blatu z przodu stwierdziłem, że raczej wolę dołożyć „baranka” i może lepszy napęd do Cube’a i z niego zrobić fajny rower szutrowo-wyprawowy bo ma lepszy set up na start (kaseta, tarcze, napęd 2x) a T100 zostanie jako taki wół roboczy na co dzień bo nie strach zostawić pod sklepem (choć Odie tego nie potwierdzi 😁) i nie szkoda jak coś się zepsuje czy zużyje (np. wolnobieg, piasta, itp.) bo nowe kosztuje w miarę niewiele. Rozmiar L - mam 183 cm i mi pasuje (mam dłuższe ręce).

Sorry za przydługi wywód 😁

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tak ciekawostka. Prawie jak od gianta ;)

Opublikowano

Nie wiem jak to hamuje (tego od gianta nie sprawdzałem), ale wg mnie lepszym rozwiązaniem są hybrydowe zaciski np TRP hy-rd. Też współpracują z dowolnymi klamkami i linkami, a nie trzeba żadnego dziwnego zbiorniczka na ramię, przewodów hydraulicznych ani aż takiej ilości płynu. Sam korzystałem z jakiś chińskich zoomów przez chwilę i siła hamowania jak i modulacja były naprawdę dobre. Wg mnie nawet lepsze niż w TRP Spyre C. Nie wiem jak z trwałością tych konkretnych zoomów, bo zrobiłem na nich może że 200km zanim zmieniłem rower. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam takie chińskie semi hyd. Wyglądają jak podróbki juintech i chamują całkiem dobrze. Fajnie można sobie klemy ustawić bez zbędnego zapadania. 

20220724_170724.jpg

Opublikowano

@Greg29Możesz nie chcieć go modyfikować, ale Triban wciąga jak heroina i mus modyfikowania Ciebie też dopadnie :)

Opublikowano
11 minut temu, tygrysek napisał:

@Greg29Możesz nie chcieć go modyfikować, ale Triban wciąga jak heroina i mus modyfikowania Ciebie też dopadnie :)

Na początku, jak go kupiłem, byłem pewien, że na pewno przerobię napęd na 2x - zwłaszcza, że użytkuję go też w rejonach pagórków morenowych ale nie w 3city tylko w Kilonii w Niemczech i jak do pracy jadę cały czas w dół, tak po pracy do domu cały czas pod górę. Już nawet zmieniłem trasę na trochę dłuższą ale z łagodniejszym podjazdem 😁.

Myślałem, żeby na początek zmienić wolnobieg na taki co ma tą brakującą zębatkę 28T bo jest zbyt duży przeskok z 24T na 34T i czasami brakuje tego pośredniego przełożenia. Już nawet znalazłem taki (SunRace 14-16-18-21-24-28-34T) i go kupiłem 😁 ale jeszcze nie zdążyłem wymienić

Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Ja mam takie chińskie semi hyd. Wyglądają jak podróbki juintech i chamują całkiem dobrze. Fajnie można sobie klemy ustawić bez zbędnego zapadania. 

20220724_170724.jpg

Te moje zoomy wyglądały identycznie, tylko napis inny ;) banalna regulacja, w każdej chwili można baryłką podregulować, naprawdę dobry wynalazek

Opublikowano

Siłę klamki reguluje się tą śrubą co popycha tłoczek. 

Opublikowano (edytowane)

Czołem.

Kupiłem sobie zużytą 500. Starą (będę się bawił, hobbystycznie, w "renowacje")

O łotaką:

https://www.findabike.co.uk/bike/btwin-triban-500-fb-road-bike-blackwhiteorange-triban-500-fb-road-bike-blackwhiteorange-2017

Są elementy kompatybilne z 100?

Nie wiecie szanowni czy rozmiary S to miały koła tylko 650 a nie 700?

https://www.findabike.co.uk/bike/btwin-triban-500-road-bike-blackwhiteorange-triban-500-road-bike-blackwhiteorange-2017

https://geometrygeeks.bike/bike/b-twin-triban-500-2017/

Odpowiedź 650.

Edytowane przez Kessel12
Opublikowano (edytowane)

Wczorajsz wycieczka wzdłuż Kanału Kilońskiego - tak na szybko po pracy, lekko ponad 40 km 😁

1453006913_Tribanmay.thumb.jpg.835d1434d5866b50c08d24c68413d92f.jpg

Tak się wczoraj zebrałem, żeby wymienić ten wolnobieg na taki, który ma te brakujące 28T pomiędzy 24 i 34T i o którym pisałem w poprzednim poście bo jednak czasami brakuje tego pośredniego przełożenia na niektórych podjazdach: na 24T za ciężko a 34T to już młynek w miejscu - ale niestety nie udało mi sie odkręcić obecnego wolnobiegu, a do ułomków nie należę... Zapiekł się na amen i muszę jakąś przedłużkę skombinowac, może pójdzie. Jak nie to WD40 chyba tylko zostaje 🙄

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
Opublikowano
17 minut temu, Greg29 napisał:

Wczorajsz wycieczka wzdłuż Kanału Kilońskiego - tak na szybko po pracy, lekko ponad 40 km 😁

1453006913_Tribanmay.thumb.jpg.835d1434d5866b50c08d24c68413d92f.jpg

Tak się wczoraj zebrałem, żeby wymienić ten wolnobieg na taki, który ma te brakujące 28T pomiędzy 24 i 34T i o którym pisałem w poprzednim poście bo jednak czasami brakuje tego pośredniego przełożenia na niektórych podjazdach: na 24T za ciężko a 34T to już młynek w miejscu - ale niestety nie udało mi sie odkręcić obecnego wolnobiegu, a do ułomków nie należę... Zapiekł się na amen i muszę jakąś przedłużkę skombinowac, może pójdzie. Jak nie to WD40 chyba tylko zostaje 🙄

Tak z ciekawości - jak na północy Niemiec ze ścieżkami rowerowymi? 

Ta trasa wzdłuż kanału wygląda tak jak na zdjęciu, czy są lepsze fragmenty.

A co do wolnobiegu dobrze przed instalacją nałożyć odrobię smaru, nawet towotu, to nie zapiecze sie w takim stopniu. 

Opublikowano

Generalnie ścieżki rowerowe w całych Niemczech są super - normalnie pochodzę ze Świnoujścia i tam, na Uznamie jest tak samo. Szczególnie poza miejscowościami ścieżki rowerowe biegną albo wzdłuż dróg albo gdzieś przez pola i lasy i są to przeważnie gładkie jak stół asfaltowe drogi. Gorzej jest w miejscowościach, szczególnie tych mniejszych, gdzie ścieżki rowerowe bardzo często są współdzielone z chodnikami i nawierzchnia jest różna, często kostka, a jak asfalt to często powypychany przez korzenie. Jak mijam małe miejscowości to po prostu jadę ulicą, gorzej jest w Kiel - tam niestety muszę używać ścieżek rowerowych. Mam też opony zmienione na marathony 32c i naprawdę dają one radę na wszelkich gorszych nawierzchniach a nawet na szutrach, które też się czasem zdarzają i których bynajmniej nie staram się omijać :)

Trasa wzdłuż kanału jest niestety wyłożona płytami bo generalnie jest to droga techniczna do obsługi kanału ale bardzo często spotykam w Niemczech drogi właśnie z takich płyt, szczególnie przez pola, i są one bardzo porządnie położone, prawie bez odczuwalnych rożnic poziomów - nie to co w PL :)

Cytat

A co do wolnobiegu dobrze przed instalacją nałożyć odrobię smaru, nawet towotu, to nie zapiecze sie w takim stopniu

Ja to wiem, ale to nie było ruszne od nowości, więc fabryka skręciła to na sucho...