Ares97 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, mathu napisał: Jeśli nie pasuje z krótszym mostkiem to pozostaje założyć zwykła kierownicę. Przy okazji rozwiążesz tanio problem przerzutki i będziesz mieć fitnessa. Jeżeli to Riverside 500 to ja w swoim w prawidłowym rozmiarze L dałem mostek na - bo taka pozycja mi bardziej odpowiada (i jeszcze chcę wymienić kierownicę na całkowicie płaską żeby nie było tego Y w górę). Na + się czuję dziwnie i niestabilnie, jakbym za wysoko siedział. Jeżeli szukasz całkowicie wyprostowanej pozycji to rower szosowy nie ma większego sensu ale z płaską pewnie podpasuje. Tylko po co wtedy szosa jeśli cały fun wynika właśnie z tej pochylonej pozycji w której łatwiej się przyspiesza? Właśnie chyba jednak będę zmuszony zmienić na prostą, z czego nie jestem zadowolony, bo zdecydowanie bardziej wizualnie podoba mi się kierownica z barankiem i świadomość że ma się coś "innego". Powiem Ci że po testach w decathlonie i przysiadce u znajomego kilka miesięcy wcześniej spodobała mi się z początku ta pozycja i w ogóle, nie zdawałem sobie kompletnie sprawy z tego że nie będzie mi się dobrze jeździło na dłuższą metę. A no i planowałem trochę szybsze przejażdżki, ale w praniu wyszło że zdecydowanie częściej jeżdżę z partnerką tempem rekreacyjnym zachwycając się widokami i zachodami słońca, niż biciem średnich dookoła zalewu 🤣🤣
mathu Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 To i tak wygodniej jest jechać w górnym chwycie (szczególnie na zakręcie kierownicy) niż na płaskiej kierownicy, a pozycję powinieneś mieć identyczną jak na płaskiej bo chwyty wypadają wtedy w tym samym miejscu.
Silver Surfer Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Seryjne hamulce zawiodły mnie już kilka razy na ścieżkach rowerowych, gdzie mimo niewielkich prędkości musiałem awaryjnie hamować i nie było to przyjemne doświadczenie. Ludzie mówią że najtańsze tarcze wcale nie są lepsze od szczękowych hamulców - na Riverside dziewczyny rower niemal staje w miejscu mimo że domyślnie ma zamontowane najtańsze Tektro, na moich szczękach jest jakaś masakra Może zanim wpadniesz w koszty z widelecem i hamulcami to spróbuj jeszcze zmienić klocki w hamulcach np. na KOOL STOP Dura-Type Salmon albo SwissStop Flash Pro BXP. To są chyba najlepsze klocki do hamulców obręczowych i różnica powinna być znacząca jeśli masz jakieś fabryczne klocki. 1
tygrysek Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 16 godzin temu, Silver Surfer napisał: Może zanim wpadniesz w koszty z widelecem i hamulcami to spróbuj jeszcze zmienić klocki w hamulcach np. na KOOL STOP Dura-Type Salmon albo SwissStop Flash Pro BXP. To są chyba najlepsze klocki do hamulców obręczowych i różnica powinna być znacząca jeśli masz jakieś fabryczne klocki. Plus same klocki to jeszcze nie wszystko, możesz mieć zużyte linki, pancerze itd. W ogóle z tym stawaniem w miejscu to też bym nie przesadzał. W starym MTB mam hamulce vbraki, owszem mega "ostre" ale kilka razy w nich przeleciałem przez kierownice, nawet gdy juz na to uważałem. W tarczach ważnym aspektem jest modulacja i to że działają bez względu na warunki. Ja w moim Tribanku założyłem tanie opony Mitas 35 mm z grubą wkładka antyprzebiciową. Ciężkawe ale po prawie 2k km zero śladów zużycia, zero flaków a i w terenie idą nieźle, dopóki nie jest to zupełnie sypki piach. Po czasie stwierdzam że opony typowo szosowe, zwijane może są fajne jeżeli jeździ sie tylko sportowo po dobrej jakosci asfalcie, natomiast w turystyce są niewypałem Czy ktos z kolegów rozważał kiedys malowanie tribanka. Marzy mi sie odblaskowa żółć, ale nie wiem czy to gra warta świeczki przy takiej ramie.
Perzon Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 Panowie i Panie, potrzebuje pomocy z moim napędem. Układ następujący : - przerzutka tylna Sensah Reflex - przerzutka przednia Sensah Reflex - Wolnobieg 8-rz 13-32 - Korba 2-rz 34-46 Jako tako udało mi się ustawić cały napęd, przód chodzi bez zarzutu, problem mam z tyłem.. Pierwsza kwestia która mnie martwi, to śruba ustalająca "opasanie" łańcucha. W obecnym ustawieniu jest ona tak, że kratka wózka przerzutki na przełożeniu 13 z tyłu dotyka ramy, a tak chyba być nie powinno ? Czy problem rozwiąże montując adapter haka pozwalający odsunąć przerzutkę ? Ewentualnie proszę o poradę, jaką przerzutkę na tył mogę założyć do tego zestawu. Obecna jest plastikowa, sprężyna też do najmocniejszych nie zależy..
Ares97 Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 W dniu 1.09.2021 o 14:15, tygrysek napisał: Plus same klocki to jeszcze nie wszystko, możesz mieć zużyte linki, pancerze itd. W ogóle z tym stawaniem w miejscu to też bym nie przesadzał. W starym MTB mam hamulce vbraki, owszem mega "ostre" ale kilka razy w nich przeleciałem przez kierownice, nawet gdy juz na to uważałem. W tarczach ważnym aspektem jest modulacja i to że działają bez względu na warunki. Właśnie chyba ogólnie w moim przypadku jest chyba tak że pasowała mi idea MTB i za wszelką cenę staram sam siebie zniechęcić do Tribana 😅 Ogólnie aż takiej lipy z drugiej strony nie ma, ale wolałem hamulce MTB, gdzie przy 85kg masy raczej nigdy nie zdarzyło mi się przelecieć przez kierownicę. Rowerkiem się zajebiście jeździ ogólnie, ale faktycznie chyba pomyślę o paru przeróbkach i zostawię go dla siebie Jak patrzę na niektóre przeróbki to takiego smaka narobiliście żeby i swój przerobić że głowa mała Dzięki za odpowiedzi i pomoc ✋ W dniu 31.08.2021 o 21:42, mathu napisał: To i tak wygodniej jest jechać w górnym chwycie (szczególnie na zakręcie kierownicy) niż na płaskiej kierownicy, a pozycję powinieneś mieć identyczną jak na płaskiej bo chwyty wypadają wtedy w tym samym miejscu. Owszem, ale jak już jadę w tym górnym to wolałbym mieć w razie w dostęp do klamek hamulca, a znowu bawić się w zakładanie tych małych tektro to nie wiem czy jest sens W dniu 31.08.2021 o 21:53, Silver Surfer napisał: Może zanim wpadniesz w koszty z widelecem i hamulcami to spróbuj jeszcze zmienić klocki w hamulcach np. na KOOL STOP Dura-Type Salmon albo SwissStop Flash Pro BXP. To są chyba najlepsze klocki do hamulców obręczowych i różnica powinna być znacząca jeśli masz jakieś fabryczne klocki. Muszę spróbować, no fabryczne mam właśnie i uważam że mega gumowato działają one, chyba rozglądnę się za takimi właśnie, chociaż w doomyśle miałem do tego roweru nie dokładać ani złotówki 😂 Dzięki za pomoc wszystkim
Faerloss Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 1 godzinę temu, Ares97 napisał: Właśnie chyba ogólnie w moim przypadku jest chyba tak że pasowała mi idea MTB i za wszelką cenę staram sam siebie zniechęcić do Tribana 😅 Ogólnie aż takiej lipy z drugiej strony nie ma, ale wolałem hamulce MTB, gdzie przy 85kg masy raczej nigdy nie zdarzyło mi się przelecieć przez kierownicę. Rowerkiem się zajebiście jeździ ogólnie, ale faktycznie chyba pomyślę o paru przeróbkach i zostawię go dla siebie Jak patrzę na niektóre przeróbki to takiego smaka narobiliście żeby i swój przerobić że głowa mała Dzięki za odpowiedzi i pomoc ✋ Owszem, ale jak już jadę w tym górnym to wolałbym mieć w razie w dostęp do klamek hamulca, a znowu bawić się w zakładanie tych małych tektro to nie wiem czy jest sens Muszę spróbować, no fabryczne mam właśnie i uważam że mega gumowato działają one, chyba rozglądnę się za takimi właśnie, chociaż w doomyśle miałem do tego roweru nie dokładać ani złotówki 😂 Dzięki za pomoc wszystkim Generalnie z przeróbką na tarcze to trochę się naskaczesz, choć rozumiem, że wydaje się to opłacalne patrząc na rybek i dostępność ram/części i ich ceny. W sumie w temacie masz opisane co i jak zrobić, więc problemu być nie powinno Jak chcesz, to mam jakiś tani widelec stalowy pod tarcze, sprzedam Ci go za 50 zł+paczkomat...uzywałem go chyba ze dwa dni, bo potem przyszedł mi karbon z Chin. Mam też wspomniany carbon z Chin, ale te będzie ciut droższy - 100zł+wysyłka. Zaciski Promax300 też chyba gdzieś znajdę...tyle że one są flat mount, więc adaptery buś musiał dołożyć. Jeśli jesteś zainteresowany, to pisz.
tygrysek Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Z hamulcami to też kwestia przyzwyczajenia się. Taka specyfika roweru quasi szosowego ze to hamowanie nie bedzie nigdy tak samo mocne jak w MTB Imho w moim przypadku przy 5 latach jazdy i pewnie z 20 k km tribanem odpukać miałem tylko 1 sytuację gdy z powodu słabszych hamulców było nieciekawie - wyjechał mi dostawczak. No ale z racji własnie tych hamulców z zasady odpuszczam dokręcanie na zjazdach, a na ścieżkach też staram sie nie jeździć więcej niz 25 km/h. Edytowane 3 Września 2021 przez tygrysek
Perzon Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 11 godzin temu, FalconHeavy napisał: Łańcuch skracałeś? tak, wydaje mi się, że do odpowiedniej długości
Broda_Gravel Opublikowano 5 Września 2021 Opublikowano 5 Września 2021 Jakie są wymiary oryginalnego widelca w tribanie? Kusi mnie zmiana na chiński carbon - co polecacie z ali?
Faerloss Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 11 godzin temu, Broda_Gravel napisał: Jakie są wymiary oryginalnego widelca w tribanie? Kusi mnie zmiana na chiński carbon - co polecacie z ali? Oś - korona 40,5cm...nie wiem czy Ci się opłaci podmiana, taki chiński karbon teraz też swoje kosztuje, a i chyba vat przyklepią na granicy. Kupowanie na ali powoli przestaje być opłacalne...
Dziaku Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 41 minut temu, Faerloss napisał: Oś - korona 40,5cm...nie wiem czy Ci się opłaci podmiana, taki chiński karbon teraz też swoje kosztuje, a i chyba vat przyklepią na granicy. Kupowanie na ali powoli przestaje być opłacalne... VAT od razu na aliexpress dowalają
Faerloss Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 5 minut temu, Dziaku napisał: VAT od razu na aliexpress dowalają o widzisz, nawet nie wiedziałem, ze tak to teraz działa... Kiedyś gdzieś czytałem o jakiejś alternatywie alieexpress, ale nie pamiętam nazwy strony. Wiem też że niektóre dobre firmy rowerowe - np Flyxii - przyjmuja zamówienia bezpośrednio przez swoją stronę.
mis1u1 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Tylna oponka w Tribanie już prawie cała łysa. Co polecacie - trasy to głównie asfalt lepszej lub gorszej jakości. Czasem utwardzana droga z drobnymi kamieniami. Drutowa? Zwijana? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Broda_Gravel Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Chyba mnie nie zlinczujecie jak powiem że jestem zadowolony z opon Decathlon 32' 😁 Na piasku upuszczałem powietrze z opon i przejeżdżałem tam gdzie koledzy na innych droższych nie dawali rady 🙃 ale kusi mnie zmiana na Continental Double Fighter III.
Dziaku Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 W dniu 7.09.2021 o 08:07, mis1u1 napisał: Tylna oponka w Tribanie już prawie cała łysa. Co polecacie - trasy to głównie asfalt lepszej lub gorszej jakości. Czasem utwardzana droga z drobnymi kamieniami. Drutowa? Zwijana? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Continental Conract Speed albo coś o podobnym bieżniku.
Tymon Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 W dniu 31.08.2021 o 16:05, Ares97 napisał: Właśnie chyba jednak będę zmuszony zmienić na prostą, z czego nie jestem zadowolony, bo zdecydowanie bardziej wizualnie podoba mi się kierownica z barankiem i świadomość że ma się coś "innego". Powiem Ci że po testach w decathlonie i przysiadce u znajomego kilka miesięcy wcześniej spodobała mi się z początku ta pozycja i w ogóle, nie zdawałem sobie kompletnie sprawy z tego że nie będzie mi się dobrze jeździło na dłuższą metę. A no i planowałem trochę szybsze przejażdżki, ale w praniu wyszło że zdecydowanie częściej jeżdżę z partnerką tempem rekreacyjnym zachwycając się widokami i zachodami słońca, niż biciem średnich dookoła zalewu 🤣🤣 Można też dać sztycę bez offsetu np. accent W dniu 6.09.2021 o 12:17, Faerloss napisał: Oś - korona 40,5cm...nie wiem czy Ci się opłaci podmiana, taki chiński karbon teraz też swoje kosztuje, a i chyba vat przyklepią na granicy. Kupowanie na ali powoli przestaje być opłacalne... ja kupiłem taki, ale jeszcze nie założyłem, opona 700x32 weszła z minimalnym prześwitem: https://allegro.pl/oferta/widelec-szosa-cross-caliper-aluminiowy-c-m-wsz05-10736297252 W dniu 3.09.2021 o 09:50, Faerloss napisał: Generalnie z przeróbką na tarcze to trochę się naskaczesz, choć rozumiem, że wydaje się to opłacalne patrząc na rybek i dostępność ram/części i ich ceny. W sumie w temacie masz opisane co i jak zrobić, więc problemu być nie powinno Jak chcesz, to mam jakiś tani widelec stalowy pod tarcze, sprzedam Ci go za 50 zł+paczkomat...uzywałem go chyba ze dwa dni, bo potem przyszedł mi karbon z Chin. Mam też wspomniany carbon z Chin, ale te będzie ciut droższy - 100zł+wysyłka. Zaciski Promax300 też chyba gdzieś znajdę...tyle że one są flat mount, więc adaptery buś musiał dołożyć. Jeśli jesteś zainteresowany, to pisz. jaki masz ten chiński widelec?
Ares97 Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 W dniu 3.09.2021 o 09:50, Faerloss napisał: Generalnie z przeróbką na tarcze to trochę się naskaczesz, choć rozumiem, że wydaje się to opłacalne patrząc na rybek i dostępność ram/części i ich ceny. W sumie w temacie masz opisane co i jak zrobić, więc problemu być nie powinno Jak chcesz, to mam jakiś tani widelec stalowy pod tarcze, sprzedam Ci go za 50 zł+paczkomat...uzywałem go chyba ze dwa dni, bo potem przyszedł mi karbon z Chin. Mam też wspomniany carbon z Chin, ale te będzie ciut droższy - 100zł+wysyłka. Zaciski Promax300 też chyba gdzieś znajdę...tyle że one są flat mount, więc adaptery buś musiał dołożyć. Jeśli jesteś zainteresowany, to pisz. Generalnie rower został wczoraj sprzedany, niby trochę mi żal, mam nauczkę żeby się nie przypalać tylko lepiej przemyśleć zakup, ale dzięki za chęci W ramach ciekawostki - niektórzy pisali że kosztował ich 999 zł w roku 2019 czy tam 2020, potem 1200 z groszem, ja kupiłem w połowie lipca za 1300 zł, a obecna cena 1400 zł Jak dla mnie trochę cena mocno wzrosła, tym bardziej że nic się w nim nie zmieniło z tego co czytałem w specyfikacji w ostatnim czasie, a za 1600 zł jest wersja damska z normalnymi klamkomanetkami, która nie zdrożała 🤨 1
pawcio_93 Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 3 godziny temu, Ares97 napisał: za 1600 zł jest wersja damska z normalnymi klamkomanetkami, która nie zdrożała 🤨 Damska też zdrożała. Moja dziewczyna na wiosnę ubiegłego roku kupiła ten rower za 1300 zł 1
Perzon Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 W dniu 6.09.2021 o 13:06, Faerloss napisał: o widzisz, nawet nie wiedziałem, ze tak to teraz działa... Kiedyś gdzieś czytałem o jakiejś alternatywie alieexpress, ale nie pamiętam nazwy strony. Wiem też że niektóre dobre firmy rowerowe - np Flyxii - przyjmuja zamówienia bezpośrednio przez swoją stronę. Masz jeszcze ten chiński widelec z carbonitu na handel ? jaką max oponę przyjmie ?
Ares97 Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 3 godziny temu, pawcio_93 napisał: Damska też zdrożała. Moja dziewczyna na wiosnę ubiegłego roku kupiła ten rower za 1300 zł A być może, mi chodzi tylko o obecny rok Jak byłem pierwszy raz obejrzeć Tribana 100 w Decathlonie w maju tego roku to były po 1300 zł wersja 100 RC i 1600 zł damska, a teraz damska dalej 1600, a Rc 100 zł w górę
Faerloss Opublikowano 15 Września 2021 Opublikowano 15 Września 2021 W dniu 14.09.2021 o 11:48, Tymon napisał: Można też dać sztycę bez offsetu np. accent ja kupiłem taki, ale jeszcze nie założyłem, opona 700x32 weszła z minimalnym prześwitem: https://allegro.pl/oferta/widelec-szosa-cross-caliper-aluminiowy-c-m-wsz05-10736297252 jaki masz ten chiński widelec? 3 godziny temu, Perzon napisał: Masz jeszcze ten chiński widelec z carbonitu na handel ? jaką max oponę przyjmie ? Mam, jest to coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32903310962.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.39ef5c0fIDYmft Prześwit na oponę 6 cm, więc "łyknie spory kapeć" Wstawię foto jak zejdę do piwnicy, generalnie wygląda o wiele lepiej na żywo niż na zdjęciach od chińczyka
Broda_Gravel Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 Coś wart jest ten carbonowy widelec? Wychodzi nie tak drogo bo za 160zł jest aluminiowy z allegro Ile waży?
Faerloss Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 W dniu 17.09.2021 o 23:26, Broda_Gravel napisał: Coś wart jest ten carbonowy widelec? Wychodzi nie tak drogo bo za 160zł jest aluminiowy z allegro Ile waży? Chodzi Ci o ten mój? Trzyma się elegancko, latałem nim po wertepach, nie ma żadnych luzów na rurze sterowej. Początkowo zanim kupiłem widelec Accenta miałem go też w Furiousie. Jest naprawdę leciutki, waży mniej niż 500g o ile dobrze pamiętam. Pokaż tego alu z allegro, swego czasu jak polowałem, to nic nie szło dostać...
Rekomendowane odpowiedzi