Olejooo Opublikowano 13 Czerwca 2022 Opublikowano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Triban 500, coś takiego nada sie pod jakieś modyfikacje? EDIT. Znalazłem, produkt końcowy, coś co chciałem zrobić z podstawowego Tribana 100, https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-szosa-triban-100-sora-dobry-stan-gwarancja-CID767-IDPnni4.html Co sądzicie o tym setupie? Jest sens go brać? Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Olejooo
Raphael80 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 @Olejooo Moim zdaniem uczciwa cena za tribana 100 w takiej modyfikacji. Rozmiar też powinien być ok. Co najwżej będziesz potrzebował dłuższego mostka albo sztycy z większym offsetem. Zresztą najlepiej się choć trochę przejechać i zobaczyć czy napęd nie jest zajechany
FalconHeavy Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 To ciekawe ile mojego można wycenić
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 W dniu 13.06.2022 o 23:13, Olejooo napisał: Co sądzicie o tym setupie? Jest sens go brać? Jeden S , drugi XL. Nie wiem gdzie tutaj sens @FalconHeavyWidzę, że szalejesz. Jakie zaciski wpadają do hebli?
FalconHeavy Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Zaciski półhydrauliczne IIIPRO wpadły. Takie podróbki juintech. Ale zamówiłem też do nich odpowiednie tarcze z ali, bo w zestawie były klocki metaliczne i słabo to działa z tymi obecnymi tarczami. Póki co wstawię półmetaliki by hamowało odpowiednio. Super mi się jeździ na tym ukepku Edytowane 19 Czerwca 2022 przez FalconHeavy
nomundo Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Panie i Panowie, szybkie pytanie Chce ogarnąć sobie rower do miasta do około 2k. Na oku mam tribana rc100 albo easy d. Jestem chłopem o wzroście 184cm, więc w teorii oba rowery powinny pasować. Easy D na papierze wydaje się lepszym rowerem, ale czy warto jako mężczyzna interesować się tą wersją damską (geometria? coś do wymiany?). Co Wy byście wybrali ? (Tylko rower nowy wchodzi w grę)
Raphael80 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 @nomundo Geometrię mają taką samą. Damskie w tych samych rozmiarach mają krótsze mostki stąd mniejsze widełki jeśli chodzi o wzrost. Najlepiej w sklepie przymierzyć się do tych rowerów. Kiedy ja kupowałem tribana to odradzono mi tutaj zakup damskiej wersji ale gdybym miał podejmowac jeszcze raz decyzję to wybrałbym jednak Tribana Easy D. Klamkomanetka powoduje, że na start będzie to rower bardziej komfortowy w użytkowaniu.
nomundo Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) 16 godzin temu, Raphael80 napisał: @nomundo Geometrię mają taką samą. Damskie w tych samych rozmiarach mają krótsze mostki stąd mniejsze widełki jeśli chodzi o wzrost. Najlepiej w sklepie przymierzyć się do tych rowerów. Kiedy ja kupowałem tribana to odradzono mi tutaj zakup damskiej wersji ale gdybym miał podejmowac jeszcze raz decyzję to wybrałbym jednak Tribana Easy D. Klamkomanetka powoduje, że na start będzie to rower bardziej komfortowy w użytkowaniu. @Raphael80 A pamiętasz z jakiego powodu odradzano ? Przymiarka to trudna sprawa (dostępność) Co by powodowało, że easy d byłby mniej polecany? Opony w obu przypadkach chcialbym na samym starcie zmienić. Siodełko? Edytowane 20 Czerwca 2022 przez nomundo
Raphael80 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) @nomundo Z powodu siodełka, opon, mniejszej korby ale przede wszystkim niby damskiej geometrii. Nie zagłębiałem się dalej w ten temat (zresztą i tak nic by mi to nie dało bo miałem wówczas małą wiedzę na temat rowerów) i wybór padł na ten podstawowy model. Teraz juz wiem ze ramy w modelach rc100, rc120 i easy d niczym się nie róznią. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez Raphael80
FalconHeavy Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) Mając taką wiedzę wtedy, to bym nie kupił tribana. Nie kupując wtedy tribana nie miałbym dziś takiej wiedzy Fajna sprawa w tych IIIPRO, że klocki wymienia się bez zdejmowania koła. Wchodzą takie jak od starego XT/XTR. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez FalconHeavy 2
Raphael80 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 7 minut temu, FalconHeavy napisał: Mając taką wiedzę wtedy, to bym nie kupił tribana. Nie kupując wtedy tribana nie miał bym dziś takiej wiedzy W sumie racja. Gdybym miał teraz kupować...to też jednak dołożyłbym więcej kasy i kupił coś innego. 😉
Olejooo Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Triban na sorze zakupiony, do niego dostałem jeszcze SPDki więc będzie przymiarka do jazdy w nich. Póki co lekka regulacja przerzutek i można kręcic pierwsze szutry Narazie są ori 32mm opony, jest sens od razu pakować sie w jakieś kendy 35 czy narazie ujeździć aktualne? Czy to możliwe że czuje że kierownica jest lekko za nisko i powinienem ją podnieść? I pytanie co sądzicie o wymianie ori kierownicy na gravelowa z flarą, jakie plusy są takiej zmiany? W dniu 19.06.2022 o 10:20, Odie napisał: Jeden S , drugi XL. Nie wiem gdzie tutaj sens @FalconHeavyWidzę, że szalejesz. Jakie zaciski wpadają do hebli? Jeden S a drugi damski L, już nie wpadajmy w taka skrajność 1
FalconHeavy Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Mam zamówione tarcze do metalików od chinczaków. Póki co wpadły klocki prox półemtale i różnica w hamowaniu jest ogromna. Po prostu zwykłe tarcze i metaliki to nie współgra 7 minut temu, Olejooo napisał: Narazie są ori 32mm opony, jest sens od razu pakować sie w jakieś kendy 35 czy narazie ujeździć aktualne? Ori opony najlepiej zajeździć. Nie udało mi się ich przebić. 8 minut temu, Olejooo napisał: Czy to możliwe że czuje że kierownica jest lekko za nisko i powinienem ją podnieść? I pytanie co sądzicie o wymianie ori kierownicy na gravelowa z flarą, jakie plusy są takiej zmiany? Nie ma foto więc jak mamy pomóc? Ważne jak się z tym czujesz. Zrób tak by było wygodnie. W moim trzeba było wymienić również mostek, bo kierownica była w systemie z wczesnej Jury, czy Kredy Mam kiere furious z lekką flarą. Myślę, że to kwestia gustu. Mi te gięte na 45 stopni wydają się takie pokraczne i nie widzę uzasadnienia dziwactwa.
FalconHeavy Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Frameset rc500 https://m.olx.pl/d/oferta/frameset-triban-rc500-rc520-disc-szosa-gravel-CID767-IDPHWy3.html?reason=observed_search
Kessel12 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Było było. Za dużo razy odświeżyłem. Rozglądam się za ramą S. Ta XS to raczej za mała.
FalconHeavy Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Za 500 gdyby to M była, to może bym się upgrade-ował 1
Kessel12 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Opublikowano 25 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 24.06.2022 o 16:50, FalconHeavy napisał: Za 500 gdyby to M była, to może bym się upgrade-ował a on wcześniej dokładał hamulce? edit: oho... chyba poszła Edytowane 26 Czerwca 2022 przez Kessel12
Kessel12 Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 Z innej beczki: Ma ktoś ramę S do Tribana 100? Kupie albo zamienię za M.
spidelli Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Witam Koledzy, mój Triban poszedł w dobre ręce ale na konkurencyjnym forum padły 2 pytani odnośnie T100: 1) jaka jest najszersza możliwa opona terenowa do założenia bez modów? 2) czy wymiana z oryginalnego wolnobiegu na kasetę to obecnie duże wyzwanie? Ja już niestety wypadłem z obiegu... Dzięki i pozdrawiam!
Smigi142 Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Ad 2) Trzeba wymienić koło, albo chociaż piastę i przeplatać koło na nowo, z bębenkiem do kasety. Innych modyfikacji nie potrzeba 1
FalconHeavy Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Lub kupić koła z tribana 500-520 za 200 zł używki. 1
spidelli Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Dzięki, ja kupowałem takie koło z Dekla jak zarżnąlem wolnobieg. Tyle że to było 8rz. bo najpierw dodałem klamki Clarisa, suport, korbę i wolnobieg 8rz. a potem wymieniłem koło na nowe, pod kasetę. Czyli to koło, które rekomendujesz podejdzie pod 7rz? Pozdrawiam!
Jezior150 Opublikowano 25 Lipca 2022 Opublikowano 25 Lipca 2022 Witam. Miesiąc temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tribana rc100 juz z tylu na kasecie. rowerek ogolnie jak na pierwsza szose to gitara, tylko ta przerzutka.. Na nastepny sezon chciałbym zrobic kilka zmian, mianowicie zestaw grupy w dalszym ciagu budzetowej SHIMANO CLARIS. Z tego co sie orientuje to wszystko powinno wejść, tylko mam 2 pytanka. 1. Czy na orginalne kolo i bębenek wejdzie kaseta 8rz. SHIMANO Claris CS-HG50 12-25 2. Czy pod korbe SHIMANO Claris FC-R2000 50-34, trzeba wymieniac suport? Jesli tak to jaki? Dziekuje za odpowiedzi sprzedaj i kup cos lepszego.. Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam :)
Smigi142 Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Ad 1 Z kaseta 8rz nie powinno być problemów, o ile się nie mylę do 10rz wszystkie mają tą samą szerokość i wchodzą na te same bębenki. Ad 2 Do Claris R2000 potrzebujesz nowego wkładu supportu z zewnętrznymi łożyskami. Myślę że najoptymalniejszy będzie Shimano BB RS500. To support pod korby szosowe, więc nie potrzeba żadnych podkładek,tylko wkręcasz w miejsce starego na kwadrat i po zabawie. Claris R2000 to świetna grupa, korzystałem, obecnie korzysta moja dziewczyna i jestesmy bardzo zadowoleni. Mam też na sprzedaż klamkomanetki od tej grupy jakbyś potrzebował
Rekomendowane odpowiedzi