Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co poprawia taki mostek na 4 śruby? 

Opublikowano

Ta, na pewno baaaardzo się poprawi ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

A co poprawia taki mostek na 4 śruby? 

Głównie efekt wizualny :) Do tego mostek na 4 śruby ma często takie "okienko" przez które widać "celownik" na kierownicy co w jakiś tam sposób może ułatwiać ustawianie jej kąta.

Ja wymieniłem mostek na nieco krótszy, na ilość śrub nie zwracałem uwagi, ale jestem zadowolony z w.w. efektów ubocznych.

Opublikowano

Jak tam wasze złomiki? Jakieś mody doszły? ;) 

1.jpg 2.jpg
Opublikowano

cześć, napiszcie mi co muszę dokupić jeżeli chce wymienić korbę +suport na 50/34. Jaki support, jaką przerzutkę, jaką linkę itd. 

Jak zmieni się jakość jazdy, gdy wymienię korbę na 50/34?

czy do obecnego wolnobiegu będzie pasowała przerzutka przednia kompatybilna z 8rz przeł.?

Opublikowano

Chciałem wrócić do klamek Tektro - bo lepiej mi leżą w dłoni, a i tak montowałem klamki przełajowe. Do tego manetka A070. A i Bryton zamontowany na super adapterze 25,4 -> 31mm :)

I o ile klamki Tektro są fajne, to wracam do Microshifta, klamki są jednak wygodniejsze.

Klamki przełajowe jak na razie mieszane uczucia. Niby dają bezpieczeństwa więcej na miescie, ale mam wrażenie że uciąg linki przez nie jest cięższy. I zamontowanie ich to katorga.afb3696f5badc5e0e9df1b1102995659.jpg

Opublikowano

U mnie stary claris 2x8. W planach opony 28c i carbon lub aluminium widelec co by z wagi jeszcze zejść. 

Siodełko nadal uważam, ze rewelka i nic się z nim nie stało w połączeniu z ori sztycą. Wystarczy nie przesadzać z dokrecaniem. Wystarczające na 50 km bez pieluchy. 

Opublikowano
43 minuty temu, noren napisał:

A i Bryton zamontowany na super adapterze 25,4 -> 31mm :)

Czy mógłbyś podać co to za adapter i jakiej jest długości? Ewentualnie jeśli nie problem, ile zostaje miejsca pomiędzy dolną krawędzią licznika a kierownicą? Szukam czegoś długiego by móc mieć uchwyt do telefonu zamontowany na mostku.

Opublikowano

Bryton jest na jakimś chińskim uchwycie, podróbce garminowskiego z ali - był w zestawie z licznikiem, pod spodem jest owinięta owijka żeby zniwelować różnice w średnicy kierownicy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Polecicie jakieś fajne opony do tribana o szerokości 28-32mm ? Jeżdżę 90/10 = asfalt/ bezdroża, dobrze by było żeby można je było napompować do 5-6 barów.

Oryginalne się skończyły i chętnie bym je kupił ponownie ale oczywiście nie ma takich (są 35mm), zresztą tak jak korby też jej nie idzie kupić.

Wczoraj oglądałem i jeździłem na nowym Tribanie RC500, co mnie zaskoczyło to to że ma mało gravelowe opony Triban Resist+ oraz mega słabe tarczówki, hamujące odrobinę lepiej nie w Tribanie 100, chyba że muszą się ułożyć.

Opublikowano

Coś koło 500, opona turystyczna, to nie są opony co mają ważyć, tylko mają być wytrzymałe :)

Opublikowano

drutówka 320g    http://x-bike.pl/rozmiar-28-700c/2000-opona-duro-stinger-700x28c-czarna.html

kończy mi się wolnobieg i pomyślałem żeby trochę utwardzić napęd ale jedynie co znalazłem to SUNRACE MFM 4S  13-34 (https://allegro.pl/oferta/sunrace-mfm-4s-wolnobieg-rowerowy-mtb-7-rzedowy-7799757648)

Rozumiem że na wolnobiegu nie da się zejść niżej niż 13 zębów? Jeżdżę głównie po płaskim, dlatego zębatki 34 nie używam

Opublikowano

Jak nie potrzebujesz miękko to poszukaj 13-28 albo 13-25

Opublikowano

Zastanawiam się też żeby wymienić koła, obecne nadają sie do centrowania i jeszcze ten wolnobieg gdzie nie można zejść z zębatka niższej niż 13 zębów. Dlatego pomyślałem żeby kupić zestaw kół przód/tył, tylne na kastę 8-9 rzędową ale narazie dałbym 7 rzędową 11-28 z redukcją żeby nie wymieniać manetki która mi pasuje, a zawsze będę miał możliwość włożenia czegoś większego.

Można kupić  za rozsądną cenę jakiś komplet kół najlepiej na łożyskach maszynowych? 

Opublikowano

Na maszynach nie widziałem tanich gotowych. Jak na szosę tylko to Shimano wh501 za 360zl. Ewentualnie Decathlon sprzedaje tylne koło aero 700c pod kasete za 219zl.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może się skuszę jak zajadę obecne :)