Daro82 Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Czy w Wahoo elemnt jest możliwość ustawiania GPS. Chodzi o czas odświeżania mam do porównania Garmin edge 1000 i gdzie na garminie już dawno wjeżdżam to Wahoo jeszcze zjeżdża będąc zamontowanym na tym samym rowerze. Poza tym myślałem że Garmin 920 XT włącza się wieczność ale Wahoo go bije:). Poza tym bardzo fajny licznik czytelny mieści się na mostku i mocowanie czujników na tretytki genialna sprawa.
StefanX Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Czas odświeżania - chodzi Ci o interwał zapisu pozycji? W Wahoo nie można tego edytować. A domyślnie interwał wynosi 1s
Eldo Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) No to tak na szybkiego bo widzę że jest dyskusja. W PL od ręki 990pln : https://www.sportosito.pl/licznik-wahoo-elemnt-bolt-p-4001.html Po przejechaniu pierwszej setki z Wahoo Element BOLT : 1. Bez problemu śmiga z Bolt-em pomiar mocy Inpeak co mnie bardzo cieszy (podobnie pulsometr Garmin-a) 2. Prowadzenie po śladzie mimo obaw jakie miałem przed zakupem daje rade ! 3. Współpraca z Iphone po prostu MEGA ! (Garmin 520/820 zostaje w tyle lata świetlne ! Miałem oba ) 4. Ustawienia wskazań, wgrywanie trasy, zapis treningu, przesyłanie danych itp JESTEM W SZOKU jak to intuicyjnie jest zrobione ! 5. Ekran bardzo czytelny ! 6. Przyciski działają bardzo dobrze 7. Uchwyty: Tutaj szału nie ma w porównaniu do oferty Garmina ale za pewne z czasem bedzie wiekszy wybór na rynku. 8. Podświetlenie ekranu: Albo ja nie znalazłem albo nie ma automatycznego podświetlenia ? Hmm mam na 5sek aktualnie, jest OK. 9. Jakość wykonania: Jest OK ale wg mnie Garmin jest "bardziej PRO" pod tym względem 10. Czy jestem zadowolony z przesiadki z Edge 820 na Element Bolt : TAK Wiecej grzechów nie pamietam Edytowane 1 Marca 2019 przez Eldo 2
nctrns Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Eldo napisał: 8. Podświetlenie ekranu: Albo ja nie znalazłem albo nie ma automatycznego podświetlenia ? Hmm mam na 5sek aktualnie, jest OK. Nie ma auto jak się ściemni. Ale jak coś się dzieje, np masz skręcić czy włącza się segment live, to ekran się zaświeci na te 5 sek. Jak się robi ciemno to po prostu włączam na stałe. Edytowane 1 Marca 2019 przez nctrns
StefanX Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 Tym bardziej, że podświetlenie prawie niezauważalnie wpływa na skrócenie czasu działania
teodordaniluk Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 HEJ! z okazji dnia kobiet Bolt w fajnej cenie + bidon gratis ;) 919 zł, przesyłka w cenie. https://sklep.puregreen.pl/elemnt-bolt-licznik-rowerowy-wahoo-fitness.html 1
Eldo Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) No ciekawa oferta ! Nie znam tego sklepu osobiscie ale cena mocno strakcyjna. W sportosito od reki jest za 990pln 😉 Edytowane 5 Marca 2019 przez Eldo
Pepik76 Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Cycling planet dzisiaj cena jest 840 zł 1
Stryjek Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 W dniu 1.03.2019 o 01:13, Eldo napisał: No to tak na szybkiego bo widzę że jest dyskusja. W PL od ręki 990pln : https://www.sportosito.pl/licznik-wahoo-elemnt-bolt-p-4001.html Po przejechaniu pierwszej setki z Wahoo Element BOLT : 1. Bez problemu śmiga z Bolt-em pomiar mocy Inpeak co mnie bardzo cieszy (podobnie pulsometr Garmin-a) 2. Prowadzenie po śladzie mimo obaw jakie miałem przed zakupem daje rade ! 3. Współpraca z Iphone po prostu MEGA ! (Garmin 520/820 zostaje w tyle lata świetlne ! Miałem oba ) 4. Ustawienia wskazań, wgrywanie trasy, zapis treningu, przesyłanie danych itp JESTEM W SZOKU jak to intuicyjnie jest zrobione ! 5. Ekran bardzo czytelny ! 6. Przyciski działają bardzo dobrze 7. Uchwyty: Tutaj szału nie ma w porównaniu do oferty Garmina ale za pewne z czasem bedzie wiekszy wybór na rynku. 8. Podświetlenie ekranu: Albo ja nie znalazłem albo nie ma automatycznego podświetlenia ? Hmm mam na 5sek aktualnie, jest OK. 9. Jakość wykonania: Jest OK ale wg mnie Garmin jest "bardziej PRO" pod tym względem 10. Czy jestem zadowolony z przesiadki z Edge 820 na Element Bolt : TAK Wiecej grzechów nie pamietam Ja ostatnio pożyczyłem swojego bolta koledze który jest fanboyem garmina, no i się bidula zaczęła łamać Polecam teraz za 2 dolce wykupić pakiet Analysis na stravie, będą działały segmenty, a to też jest super
Eldo Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Dobre 😉 ja tez bylem fanem Garmina i sie wyleczyłem moment. Nie krytykuje edge 820 bo nie uważam ze jest zły jednak roznica w cenie jest zbyt duża zeby go jakoś wybitnie chwalić 😉 Sprzedalem swojego rocznego Edge 820 kupiłem nówke Bolta i jeszcze mi zostało na dwa nowe łańcuchy KMC 11rz 😁
vuki Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Puregreen.pl śmiało kupować. Szybko i sprawnie dostałem Bolta.
Hurin Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Witam, stoje przed wyborem pierwszego komputerka z funkcją nawigacji. Wertując forum poważnie rozważam zakup bolta. Wiem, że można wgrywac swoje trasy itp., ale czy jest możliwość jazdy bez wyznaczonej trasy i co jakis czas sprawdzać swoja pozycje nalozona na mape? I w ten sposob nawigować sie samemu na podstawie wgranej mapy i pokazywaniu naszej aktualnej pozycji? I jeżeli ktoś sie orientuje to czy taka opcja jest tez w garminie edge520 lub 820? Z góry dzieki za odpowiedź Pozdrawiam
nctrns Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Na każdym z nich sprawdzisz pozycję na mapie. W Wahoo nie można przesuwać ani obracać mapy.
Hurin Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Czyli wahoo ma ustawiony jeden kierunek mapy, np północ u góry i jade na południe to wyświetla strzałkę kierunkową w dół i nie moge tego obrócić stronami?
Gość Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 W dniu 5.03.2019 o 10:02, Eldo napisał: Nie znam tego sklepu osobiscie To całkowicie rzetelny sklep, śmiało można kupować u nich. Oficjalny dystrybutor marki Hurom (wyciskarki soków), która sponsoruje zresztą zawodowy polski team Hurom. Pewne źródło.
Zigfir Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, Hurin napisał: Czyli wahoo ma ustawiony jeden kierunek mapy, np północ u góry i jade na południe to wyświetla strzałkę kierunkową w dół i nie moge tego obrócić stronami? Zerknij sobie na przebieg nawigacji na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=eMTU3_BsJTU Masz tu pokazaną i trasę i to co pokazuje licznik. Ale generalnie działa jak normalna nawigacja - czyli mapa samodzielnie się obraca a strzałka pokazuje górę licznika. Edytowane 6 Marca 2019 przez Zigfir
nctrns Opublikowano 6 Marca 2019 Opublikowano 6 Marca 2019 Godzinę temu, Hurin napisał: Czyli wahoo ma ustawiony jeden kierunek mapy, np północ u góry i jade na południe to wyświetla strzałkę kierunkową w dół i nie moge tego obrócić stronami? Mapa się obraca sama w trakcie jazdy, tak by cały czas pokazywać co jest przed tobą. Ale jak się zatrzymasz i chcesz coś sprawdzić, to nie możesz jej samodzielnie obrócić ani przesunąć, żeby zobaczyć co jest w pobliżu. Możesz tylko oddalać lub przybliżać widok.
Eldo Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) No i generalnie to wystarcza (przynajmniej mi) 😉 Jak juz pisze to zapytam. Mam obszar darmowy w Komoot i teraz planuje sobie trase ktora wychodzi poza obszar wykupiony. Czy bede miał info o skrętach na trasie tylko w wykupionym obszarze czy wogóle ? Troche lipa z tymi obszarami no ale chyba trzeba bedzie opłacić caly swiat bo tez to troche lipnie jest podzielone. Komunikaty sa spoko na Wahoo EB i dobrze je miec 😉 Edytowane 7 Marca 2019 przez Eldo
nctrns Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 5 minut temu, Eldo napisał: Czy bede miał info o skrętach na trasie tylko w wykupionym obszarze czy wogóle ? W ogóle trasa ci się nie zsynchronizuje. W razie czego z darmowej wersji RWGPS wskazówki działają. Mi jakoś komoot nie przypadło do gustu, ale chyba jest lepsze w totalnie nieznanych obszarach.
Eldo Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Dzieki za info 😉👍 sprobuje RWGPS Komoot tez srednio mi sie podoba (wolałem Garmin Connect) ale przynajmniej działa 😉
StefanX Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Spójrzcie Panowie na cennik: - Komoot cały świat 29,99€ i jest to opłata jednorazowa - RWGPS 50$ /rok RWGPS jest faktycznie przyjemniejszy do wytyczania tras na komputerze. I do tego wystarcza wersja darmowa. Ale czasem zdarza się potrzeba wytyczyć coś w terenie na smartfonie. Bo zwyczajnie na Wahoo się nie da, a na aplikacji wahoo, też słabo to się spisuje. I wtedy aplikacja komoot pokazuje swoja mocną stronę. W miarę wygodnie wytycza się na niej trasy. Także moja rekomendacja jest taka - jeśli trasy wytyczasz wyłącznie na komputerze, to wystarczy darmowe rwgps. Jeśli potrzebujesz narzedzia do wyznaczania tras na smartfonie, to polecam komoot za 29,99€.
nctrns Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Za RWGPS w ogóle nie trzeba płacić, chyba że chcesz edytować wskazówki. W ich apce nie da się wyznaczać tras. Inna sprawa że moim zdaniem mają chore ceny w porównaniu do tego co oferują, chyba że ktoś tworzy tam trasy wyścigów wieloetapowych lub wielowariantowych, to wtedy może się to jakoś opłaci. Wersja płatna edytora tras ma na prawdę spore możliwości. Co do wytyczania tras z apki komoot - tu masz rację, to jest spory plus.
StefanX Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 @nctrns - wiem o tym. RWGPS w wersji darmowej to moje podstawowe narzędzie do wytyczania tras. Chciałem tylko jednoznacznie podpowiedzieć, że jak PC to rwgps, jak telefon, to komoot. Czasem zabieram rower na wyjazdy służbowe, gdzie nie mam dostępu do komputera i wtedy jedynym sprzętem, gdzie można sklecić pętlę jest telefon. A rwgps w przeglądarce mobilnej to nieporozumienie, jeśli chodzi o wytyczanie tras. Na apce komoot jest to wygodne (choć nadal nie idealne) i wg mnie nie aż tak drogie
Eldo Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Wyjdzie w praniu z czasem 😉 Narazie pierwsze km na Wahoo wiec trzeba probowac co sie da.
orzecho Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Hej Szajbajki, nie wie ktoś czy da się tak zrobić, że jak ktoś dzwoni żeby odrzucić połączenie konkretnym wcześniej przygotowanym smsem np. ''mam trening '' Moje drugie pytanie tyczy się 2 miesiecznego okresu darmowego na Strave premium po zakupie licznika Wahoo. Nie moge go aktywować. Pisałem do supportu Wahoo i odpisali mi że trzeba robić tak jakby się chciało subskybcje kupić i na końcu wskoczy kod. Niestety tak się nie dzieje. Miał ktoś z was podobnie ? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi