CorvusCorax Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Na Allegro wypatrzyłem ofertę na Bolt + czujnik HR + czujnik kadencji za 1229zł. Warto?
lukaszzsch Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Czujniki wahoo są problematyczne. Kup samo urządzenie, a czujniki choćby w Decathlonie.
CorvusCorax Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 28 minut temu, lukaszzsch napisał: Czujniki wahoo są problematyczne. Kup samo urządzenie, a czujniki choćby w Decathlonie. Ogólnie mają taką opinię, czy z doświadczenia piszesz? A Bolt to nadal dobra opcja na pierwszy licznik?
lukaszzsch Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 O problemach z czujnikami piszą w internecie i potwierdził je nowy kupiec mojego starego BOLTA, gdzie czujniki wariowały jak mijał kogoś z urządzeniem wahoo na rowerze.Sam bolt to świetne urządzenie. Jedyna funkcja Roama, którą wykorzystuję, a której brakowało mi w Bolt to „Route to start”. Czasem rerouting gdy pojadę nieco inaczej niż zakład trasa.Trasy układałem w komoot, bolt świetnie sobie z nimi radzi. Samo urządzenie tez działa jakby stabilniej od roama( bolt po rozpakowaniu przez prawie rok działał świetnie)Roam to nie synchronizuje trasy, to nie łączy się z wifi...duperele, które irytują, a których przy bolt’cie nie doświadczałem.
lukaszzsch Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 O problemach z czujnikami piszą w internecie i potwierdził je nowy kupiec mojego starego BOLTA, gdzie czujniki wariowały jak mijał kogoś z urządzeniem wahoo na rowerze.Sam bolt to świetne urządzenie. Jedyna funkcja Roama, którą wykorzystuję, a której brakowało mi w Bolt to „Route to start”. Czasem rerouting gdy pojadę nieco inaczej niż zakład trasa.Trasy układałem w komoot, bolt świetnie sobie z nimi radzi. Samo urządzenie tez działa jakby stabilniej od roama( bolt po rozpakowaniu przez prawie rok działał świetnie)Roam to nie synchronizuje trasy, to nie oczy się z wifi...duperele, które irytują, a których przy bolt’cie nie doświadczałem. 1
Lolekk Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Czy wahoo rejestruje % nachylenia podjazdu i ukazuje to na podsumowaniu przejechanej trasy?
nctrns Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Nie. Żaden licznik nie rejestruje takich danych, one są wyliczane z danych GPS i mogą być wyświetlane w jakimś zewnętrznym serwisie/aplikacji. Wahoo na dobrą sprawę nie ma swojego serwisu takiego jak garmin connect czy polar flow, więc musiałbyś szukać miejsca, które pokaże ci dane, które cię interesują.
lukasz.przechodzen Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 2 godziny temu, nctrns napisał: Nie. Żaden licznik nie rejestruje takich danych, one są wyliczane z danych GPS Przecież Wahoo i kupa innych liczników ma wysokościomierz barometryczny. Ba, są liczniki bez GPS, które pokażą nachylenie aktualnego podjazdu. 1
cyniczny0 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Aktualne nachylenie podjazdu to tak (ot chociażby Sigma 14.16), ale pytanie chyba dotyczyło nachylenia (hmm średniego, maksymalnego?) w podsumowaniu wycieczki/trasy. W Sigmie jest tylko suma przewyższeń i wysokość maksymalna. Jest jeszcze schematyczny profil ale z ostatnich 3-5 km-ów trasy.
nctrns Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 No właśnie. Ja zrozumiałem pytanie w ten sposób, że chodzi o jakieś pokazanie % nachylenia po jeździe. Dodatkowo, jestem pewien że ani Wahoo, ani Garmin nie zapisuje %grade jako pola danych do plików tcx. Więc zasadniczo, nachylenie samo w sobie nie jest rejestrowane w nich. Nachylenie można sprawdzić później na stravie (ale nie pokazuje jakiegoś średniego czy maks), albo np w veloviewer.
cepelia Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Wydaje się że sigma zapisuje nachylenie...
cyniczny0 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Bardziej mi chodziło o Sigmę bez GPS, czyli np. 14.16 i wtedy jest znacznie bardziej ubogo. Chyba czas zakupić Roxy:-) Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez cyniczny0 dodanie informacji
Lolekk Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Dokładnie sigma ma wykres nachylenia % na danym kilometrze
nctrns Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Strava też. Wahoo nie ma, bo ich filozofia, to wypchanie wszystkiego na zewnątrz.
lukasz.przechodzen Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 20 minut temu, nctrns napisał: Strava też. Wahoo nie ma, bo ich filozofia, to wypchanie wszystkiego na zewnątrz. W aplikacji Wahoo w historii też jest wysokościówka. Także tego.
lukasz.przechodzen Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 8 minut temu, nctrns napisał: Ale nie pokazuje nachylenia Pisałeś wcześniej, że jest to wyliczane z danych GPS. Może źle to zrozumiałem, że chodzi, że jest to brane z jakiejś ogólnej mapy wysokościowej na podstawie samego śladu. W każdym razie jeżeli licznik rejestruje wysokościówkę to jakaś aplikacja na pewno jest w stanie to pokazać z analizą % podjazd po podjeździe.
nctrns Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Wczoraj trochę uprościłem. Podsumowując:Nachylenie jest wyliczane z różnicy wysokości między punktami gps oraz odległości między nimi.W licznikach z czujnikem barometrycznym, wysokość jest zapisywana z jego danych.Pole danych z wartością nachylenia chwilowego, średniego czy maksymalnego dla danego treningu lub okrążenia, można dodać w wielu urządzeniach na ekran.Z tym chyba się zgadzamy i tu nie ma żadnych kontrowersji? Ale żaden znany mi licznik nie zapisuje nachylenia bezpośrednio do pliku tcx. I tak, każda dobra aplikacja powinna to policzyć i pokazać. Ale w podsumowaniu aktywności w aplikacji Elemnt nie widzę nigdzie % nachylenia. Nie widzę też tego w garmin connect mobile ani aplikacji strava. Nachylenie dla danego punktu trasy na pewno jest w wersji webowej stravy, ale na przykład nie widziałem średniego.Czy wahoo rejestruje % nachylenia podjazdu i ukazuje to na podsumowaniu przejechanej trasy?Więc na tak zadane pytanie, trzeba odpowiedzieć, że licznik nie rejestruje % nachylenia (ale rejestruje dane potrzebne do jego wyliczenia) i nie pokazuje tego w podsumowaniu (na dowód załączniki).Mam nadzieję, że teraz moja odpowiedź jest wystarczająco wyczerpująca.
lukasz.przechodzen Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Okej, no to już wszystko jasne Można sobie to sprawdzić bez problemu na Stravie i już
84RT Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Czołem Panowie. Pytanie czy do bolta mogę podłączyć garmina fenix 6x jako czujnik tętna i kopiować odczyty z zegarka ? Pozdrawiam
nctrns Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Tak, musisz włączyć HR broadcasting w garminie i bolt go wykryje. 1
akte Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Czy w Wahoo Bolt możliwe jest wpisanie dotychczasowego przebiegu jaki zrobiło się na rowerze?
nctrns Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Nie. Wahoo w ogóle nie liczy ci jako tako przebiegu roweru, taka informacja jest dostępna w aplikacji Elemnt, ale tam też nie da się tego wpisać.
goofas Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Witam. Właśnie dotarł do mnie element bolt stealth i jest pewien problem z wifi. Sprawdziłem kanały jest 5 bgn 2,4 i zamiast mojej nazwy sieci zmienia pokazywane nazwy aplikacji wahoo np zamiast redmi jest pedmi i redki itd. co uniemożliwia podłączenie. Próbowałem WPA i open i dalej nic. Ktoś miał podobnie ?
Rekomendowane odpowiedzi