Skocz do zawartości

KLS Hacker iCad carbon 2014 - project by eldo

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak bo to jest "gościnnie" pomiar mocy Stages który dopasowałem do korby XT (jest opis jak to zrobiłem w dziele pomiar mocy) :)

Zakładam pomiar Stages 105 w zamian ramienia XT gdy mam w planie dłuższą jazdę Hacker-em.

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Kupiłeś pomiar mocy wiec za pewne analizowałeś czy kupić go w postaci ramienia korby, piasty czy pedalow. Dlaczego akurat pomiar w postaci ramienia korby ? Pytam ponieważ zaczynam powoli myśleć nad takim cudenkiem do szosy ale nie wiem za bardzo czym się kierować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano (edytowane)

Analizowalem temat od czasu zakupu trenazera a wiec moment w ktorym zapoznalem sie z „watami” :) W sumie w gre od poczatku wchodzil pomiar w ramieniu a dokladniej od momentu w ktorym doszedlem do wniosku ze jestem w stanie uzywac jednego miernika w obu rowerach bez ingerencji w korbe. Piasta odpadła na dzien dobry ze wzgledu na trudnosci montazowe, cene oraz brak mozliwosci szybkiej przekladki pomiedzy 2 rowerami. Pedały byly poza moim zasiegiem cenowym to raz, dwa brak systemu SPD z ktorego korzystam i trzy nie zbyt dobre opinie na temat żywotności modeli w zakresie cenowym który mogł bym ew. ogarnać. Tak wiec lewe ramie korby wygrało zdecydowanie :) 

Pytanie zasadnicze...jaka marka ? Dlugo prowadzilo Ronde i praktycznie juz bylem zdecydowany ale brak dlugosci w zaprzyjaźnionym sklepie przystopowalo zakup. Chwile bralem pod uwage zakup z PRC (Aliekspress) blizniaczego pomiaru (nie pamietam nazwy cenowo ok 900pln). 4iiii też mocno brałem pod uwagę ale z pośród tych wszystkich są "najgrubsze" w miejscu gdzie chciałem żeby było "najcieńsze" 9_9 mowa o zastosowaniu wersji 105 w ramie MTB tytułowego projektu. Zainteresowalo mnie duzo dobrego slowa w sieci na temat Stages i koniec koncem wybralem ten pomiar ktory używam w obu rowerach. W dziale mierniki mocy umiescilem porownanie Stages do Tacx Flow mozna sobie zobaczyc jak to wyglada w realu u mnie oraz montaż wersji "szosowej" w ramie MTB. 

Tak to z grubsza bylo podczas wyboru miernika mocy. Czy to jest potrzebne ? Mysle ze tak, szczegolnie w tedy gdy jade dluga trase i chce rowno rozlozyc sily. Wiadomo treningi planowane z gory miernik mocy ogarnia rewelacyjnie. FTP ktore jest niezbedne do tego jest pod stala kontrola = widac wzrost / spadek formy :) W moim przypadku lewa noga jest na tym samym poziomie co prawa widac to na tescie ktory zrobilem (porownanie wskazan mocy) wiec Stages zdaje egzamin. Aktualnie chyba najtansza opcja w temacie pomiaru mocy w terenie to lewe ramie korby.

Kwestia wyboru firmy to już mocno indywidualna sprawa no i temat nie na ten dział  :)

Edytowane przez Eldo