egzo23 Opublikowano 22 Maja 2017 Opublikowano 22 Maja 2017 W sumie coś w tym jest... Moje dwa rowery, to też są customy aczkolwiek typowa szosa i góral Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
marekctr Opublikowano 22 Maja 2017 Opublikowano 22 Maja 2017 Każdy ma swój pomysł na rower mega sprzęt działaj. Żeby banan z twarzy Ci nie schodził wracając do domu na rowerku. 1
Eldo Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Opublikowano 22 Maja 2017 Kupilem sobie nowy rower jakis czas temu (Unibike Evolution) wszystko w nim bylo wporzadku ale caly czas cos dlubalem, zmienialem itd. Trwało to juz trochę za długo...waga roweru malała owszem ale koszty rosły . Stwierdziłem ze rozkrece go, zostawie co mi pasuje a reszte sprzedam bo im ten rower byl lzejszy i robiony pod moj tylek tym bardziej jazda cieszyła. Wpadla w oko a pozniej w rece carbonowa rama i tak to wlasnie zacza sie tytulowy projekt Wiadomo, kupil bym znowu nowego grawela czy szose i wiem jak by sie to skonczylo. A tak mam kazda czesc dobrana po testach wlasnych, wiem ze to jest dla mnie odpowiednie. Jade zaplanowana wczesniej trase, wiem ze bede wytyrany maksymalnie ale wiem tez ze bede zadowolony
scarecrow Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 Z tym bidonem, pompką i torbą podsiodłową ten rower wydaje się taaaaaaki ciężki
Eldo Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Watpie zeby ktokolwiek wybral sie na 120km trase bez bidonu, pompki i multitula Edytowane 25 Maja 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Opublikowano 25 Maja 2017 (edytowane) Dnia 23.05.2017 o 07:40, scarecrow napisał: Z tym bidonem, pompką i torbą podsiodłową ten rower wydaje się taaaaaaki ciężki Wszystko to co widac na zdjeciu nie przekracza 9kg (sam rower to ok 8kg). Niestety ale jadąc w trase ponad 100km trzeba trochę dociążyć maszynę, staram się tak to robic żeby nie brać plecaka. Czasem się udaje ale przy niepewnej pogodzie np trzeba mieć pod ręką dodatkowy ciuch przeciwdeszczowy, dodatkowe picie itp. Szykuje sie konkretna zmiana w projekcie ! Przymierzam sie do zmiany kółek na 27,5", opon i tarcz hamulcowych W temacie samych kółek w planie są DT Swiss (piasty i obręcze) dogrywam aktualnie jaki model i szczegóły ale raczej taki set zastąpi aktualne Deore XT. Tarcze eksperymentalnie 160 na przod i tył (wstępnie juz mam wybrane 85g /szt). Opony beda nietypowe, sam jestem ciekaw efektu bo to nowość Rama i widelec na luzie przyjmują 27,5 cala więc w tej kwestii nie ma o czym dyskutować. Na upartego wsadził by 29er z oponą którą mam aktualnie ale nie o to się rozchodzi w aktualnym eksperymencie Będzie relacja foto jak juz skompletuje wszystko. Na tył będą potrzebne adaptery osi QR12/10 bo rama nie ogarnie sztywnej osi ale to już jest że tak powiem...dograne. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 Przymiarka kółek 27,5" DT Swiss Poki co bez opon i tarcz na ktore czekam. Prowizorycznie założyłem detki zeby uzyskac zbliżony efekt wizualny. Jest kosa Po obwodzie bedzie szerzej bo detki cieniutkie slabo nabite Wagowo wychodzi bardzo podobnie do 26" XT jak narazie, tarcze beda lzejsze i opony rowniez wiec mysle ze urwie na obu kołach kilkanaście gramow.
Eldo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 Będzie za pewne ciut szybciej bo obwód koła się zwiększy no i wizualnie wg mnie koło 27,5 bedzie lepiej stroić z widelcem 29er Kwestia opon których jeszcze nie mam, będą to grawelowe Schwalbe G-One 27,5x1,5 więc duza niewiadoma Tarcze hamulcowe 160 przód/tył Ashima na 6 śrób (wcześniej XT 180/160 CL) A no i jeszcze adapter DT na tylną ośkę bo aktualnie mam pod sztywną QR12. W przyszłym tygodniu myslę że się juz przejadę nowym setupem
Eldo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Danke Z powodzeniem wlazły by tu 29 tki ale chyba bym przesadził z tematem bo to na wyjsciowo rama pod 26" he. W razie czego zawsze bede mogl zapodac opone strikte mtb bo jest na tyle miejsca. Sprobuje G-ONE w puszczy na roznych nawierzchniach i sie zobaczy. Chłopaki w DT4you ogarneli temat adaptera co mnie cieszy bo juz jedzie w moim kierunku W Centrumrowerowe maja przeprowadzke więc trochę sie opozni dostawa opon ale myślę ze w przyszłym tygodniu rower będzie już na chodzie. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 Odkopalem w garazu kuleczka z poprzedniej przerzutki XT robiac porządek wsadzilem na probe do obecnej m8000
marekctr Opublikowano 3 Czerwca 2017 Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Jedyny taki. Za chwilę będzie wyglądał jak czasówka Edytowane 8 Czerwca 2017 przez marekctr
Eldo Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Czekam ponad tydzień na opony i tarcze (przeprowadzka w CR), czekam na adaptery do piasty DT Swiss. Projekt stoi w miejscu, masakra jakaś bo juz bym gdzieś pojechał. Na 24-25 zaplanowana trasa 250km, wypadalo by objechac nowy setup...Ileż można czyscic rame Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) OK, adaptery DT Swiss dotarły ! Opony i tarcze w drodze, może uda sie jutro odebrać z poczty więc coś ruszyło w temacie Uszczelniłem dzisiaj obręcze pod system TL, załozyłem zaworki...oraz zważyłem koła. Do tego dojdą tarcze (ok 85g/szt) opony (ok 400g/szt) i mleczko (60ml/koło) Wagowo będzie bardzo podobnie do poprzedniego seta 26", róznica taka że aktualnie koła i opony wieksze bo 27,5" Tarcze bedą lżejsze ale za to opony bardziej "uniwersalne" więc wszystko sie w miare wyrówna w temacie wagi końcowej. Zależało mi na tym żeby nie zwiekszyć masy kół, bez sensu coś udoskonalać jednocześnie tracąc tu i tam. Jestm dobrej myśli, wszystko zależy teraz od opon o których nie ma NIC w sieci...tradycyjnie bede królikiem doświadczalnym Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Przyszly czesci, zaczynam zabawe Na pierwszy rzut tarcza przod / tył 160mm 85g wg producenta wg mojej wagi 95 Opony Schwalbe G-ONE ALLROUND 27,5x1,5 waga producenta 400g moja waga pokazała 410g więc kolejne +10g wiecej. Moze waga do kalibracji sie nadaje W skrócie o oponach, mile zaskoczony jestem bo opona solidnie wyglada jak na 1,5 cala to raz, dwa montaz bez problemu a trzy wygląda zacnie na tych kolach. Kolo przod kompletne : Kolo tył kompletne: Całość jeszcze na stojaku Jeszcze dzisiaj postaram sie przegonic rower po puszczy niepolomickiej. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Eldo 1
Leektor Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ciekawi mnie jak takie powycinane tarcze beda hamowac.
Eldo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opony Schwalbe G-ONE ALLROUND Opony milo mnie zaskoczyly jak na pierwszy rzut oka. Robia wrażenie solidnych mimo rozmiaru 1,5. Uszczelnily sie latwo, wygladaja ciekawie. Sprawdzę w terenie bedzie wiecej info na ich temat podobnie jak w temacie tarcz. 1
Puncu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Tych tarcz pilnuj co jakiś czas bo zdarza im się pęknąć
marekctr Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Teraz baranek z karbonu i będzie masakra
Eldo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Będę miał na uwadze Tym czasem jestem swierzo po pierwszym teście opon Schwalbe G-ONE ALLROUND. 87km po kazdej mozliwej nawierzchni w wersji suchej i na powrocie w ulewie! Chrzest bojowy na dzień dobry Trasa w miare rowna pod kątem przewyzszen celowo zeby sprawdzic średnia prędkość na odcinkach ktorymi przetyrałem kilka roznych kompletow opon. Opony w rozmiarze 27,5x1,5 zalane 60ml mleczka Doc Blue. Cisnienie 30psi przod 35psi tył. Taka konfiguracja poprawia zdecydowanie komfort jazdy szczególnie przy sztywnej ramie i widelcu. Asfalt suchy: opony maja praktycznie nie odczowane opory toczenia, ida lekko przy bardzo dobrym przyspieszeniu. Halas jaki generuja mozna porownac do roju pszczół w oddali taki przyjemny dla ucha dźwięk. Opona bardzo dobrze trzyma sie w zakretach, na niskim cisnieniu wybiera nierówności typu kostka brukowa, laty w asfalcie itp. Asfalt mokry: opony zdecydowanie mniej slychac! Reszta jak wyzej, dobra przyczepnosc i pewne hamowanie. Luzny, suchy teren: opony trzymaja bardzo dobrze. Jechalem non stop 30...35km/h bez problemu po szyszkach, patykach luznej ziemi i iglach dzew. Dobrze sie czyszcza po hamowaniu itp. Luzne, suche kamyki (drobne): opony dobrze sobie radza przy szybkiej jezdzie. Bez obawy można cisnac po prostych odcinkach. W zakretach trzeba uwazac w koncu to waski laczek Nie zauważyłem uszkodzen w oponach itp. Luzne, duze i ostre kamiory: tutaj szalec sie nie da za bardzo, opony myszkuja jak po piasku. Duze kamyki to nie nawierzchnia pod opony 1,5 cala. Przejechalem ponad 10km w takich warunkach i zyje wiec da sie. Ubity grunt: warunki idealne pod G-ONE! Szybko i bezpiecznie. W piachu zdjec nie robilem zeby sie nie zabic przy lapaniu równowagi. Opona 1,5 calowa nie pojedzie po piachu i nalezy sie z tym liczyc przy zakupie kazdego innego modelu z rodziny gravelowych. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z zakupu. Opony wygladaja i spisuja sie bardzo dobrze na trasach ktore uzytkuje czesto. Następny test ktory przejda bedzie na 200km odcinku do Częstochowy w 90% asfaltem. Dziękuję za uwagę, jak by byly jakies pytania chętnie odpowiem w miare możliwość. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Eldo 1
Eldo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Staram sie dziękuję za opinię. To nowe opony zdajesie na 2017r info na ich temat znikome moze komuś rozjasni temat recenzja. Kola i caly obecny setup dziala idealnie! Warto bylo zaryzykować z przesiadka na 27,5" Widelec wytłukłem dzis niemilosiernie i jestem również zadowolony tak ze wszystko działa jak trzeba! Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Eldo
Roman Wawa Opublikowano 12 Czerwca 2017 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Świetna robota! Powiedz, czy w trakcie testu opon kiedy miąłeś szyszki na drodze nie było efektu "zabierania" przez bieżnik szyszek ze sobą?
Rekomendowane odpowiedzi