Skocz do zawartości

Lampki

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Non stop w tym wątku przewija się nie bez powodu temat oślepiania. Jeżeli potrzebujesz lampki na drogi publiczne a nie do offroadu to powinna mieć odcięcie a już w ogóle super jakby spełniała normę StVZO. Czy Convoy S2 modowany to oferuje ?
Nie pytam o odcięcie, a o realny zasięg na pełnej jasności i na jasności jedno ustawienie poniżej. Convoy S2 na maksa i ustawieniu lekko w dół, by nie oślepiać, jest ok do jazdy nawet w pobliżu 30km/h, byle po gładkim, ale na jeden w dół (nie wiem, ale to chyba 30% mocy) nadaje się jedynie na drogi z niezbyt jasnymi latarniami. Sęk w tym, że na maksa wystarcza może na 1-1.5h jazdy.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Co do Ravemena pr1600 , to ten bezprzewodowy pilot(lub bateria), niezbyt dobrze reaguje na niskie temperatury.  Dziś odmówił mi posłuszeństwa (po 40min wieczornej jazdy). Wymiana baterii nie pomogła i dopiero 2h po powrocie zaskoczył na nowo. Wątpię by bateria padła, po niespełna 2 dniach i 2-3h faktycznej jazdy z włączoną lampką..

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano
4 godziny temu, Olleo napisał:

Convoy S2 na maksa i ustawieniu lekko w dół, by nie oślepiać

Na drugiej stronie tego wątku jest post w którym jest wklejona fotka z nieoślepiającego Convoya. Świeci głównie na koło i 2 metry przed nim. BC25R świeci realnie na 20 metrów wg. mnie. O tej lampce też już coś niecoś było napisane parę stron wstecz.

Opublikowano (edytowane)

Mam i ja . Pierwsze wrażenia bardzo fajna i dobrze swieci , wieczorem przetestuje .  

Dzięki Nemrod za polecenie!

20191031_132631.jpg

Edytowane przez daniel33mc@wp.pl
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Na drugiej stronie tego wątku jest post w którym jest wklejona fotka z nieoślepiającego Convoya. Świeci głównie na koło i 2 metry przed nim. BC25R świeci realnie na 20 metrów wg. mnie. O tej lampce też już coś niecoś było napisane parę stron wstecz.
Dzisiaj miałem okazję porównać BC25R z Convoyem S3. Jak wypada porównanie trybów high BC25R (350 lumenów) i BC35R (400 lumenów)?

Opublikowano

To nikt nie porównywał bc25r do bc35r?

Opublikowano
3 godziny temu, Olleo napisał:

To nikt nie porównywał bc25r do bc35r?

Opublikowano

Nie wiem, czemu mi nie otwiera się na konkretnym poście, tylko od początku wątku, ale pewnie chodzi Ci o to?

Fenix bc35r (wyższy model) ma rozkład światła podobny, jak tańsza 25-tka, działające przyzwoicie "odcięcie" i zasięg o jakieś 10-12 metrów większy niż mniejszy brat (Fenix 25 ma około 20m, Fenix 35 - bliżej 30 metrów ale - mamy również do dyspozycji  20 sekundowy tryb 1800lm i wtedy realnie jesteśmy jeszcze o 6-8 metrów dalej - czyli na 38 metrach). Podoba mi się w Fenixach ciepła temperatura barwowa światła.

Opublikowano
58 minut temu, Olleo napisał:

Nie wiem, czemu mi nie otwiera się na konkretnym poście, tylko od początku wątku, ale pewnie chodzi Ci o to?

Dokładnie. Moim zdaniem cena BC25R poniżej 200 zł za to co oferuje jest atrakcyjna. Jednak w przypadku BC35R już to tak nie wygląda. Ponad 500 zł za nią to za dużo.

Opublikowano
Dokładnie. Moim zdaniem cena BC25R poniżej 200 zł za to co oferuje jest atrakcyjna. Jednak w przypadku BC35R już to tak nie wygląda. Ponad 500 zł za nią to za dużo.
W tym opisie brakuje mi porównania trybów 350lm vs. 400lm, bo to na takich najczęściej w mieście się jeździ (raz, że bateria starcza wówczas na 6-7 godzin, a dwa, że się tak latarka nie nagrzewa).

BC35R w promocji jest po 459, a z aliexpress można kupić za 92$ na 11.11. Inna sprawa, że może być później problem z chóre cłem i gwarancją.

Opublikowano

Jak jesteś z Warszawy to stacjonarny sklep gdzie można zobaczyć obydwie lampki pod warunkiem że będą na magazynie jest tu: https://www.elatarka.pl/

Więcej nie pomogę bo nie miałem BC35R w ręku.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem filmik jak się zachowuje Roxim X4 po 8 godzinach na świeżym powietrzu. Parkowanie pod chmurką w międzyczasie deszcz. Uszczelnienie liche wychodzi na to.

Napisałem reklamację. Zastanawiam się czy nie wymienić jej na inny model. @Nemrod co w zamian? Mogę 100 dołożyć :)

Edytowane przez Marcin Kwita
Opublikowano
W dniu 15.10.2019 o 10:48, Mikkelo napisał:

@Marcin Kwita W tym budżecie myślę, że nie znajdziesz nic lepszego niż Roxim x4. W ostatnich kilku tygodniach przerobiłem testowo dużo lampek z odcięciem, w tym wiele najnowszych "wypustów", każda ma swoje wady i zalety

Nie pocieszasz mnie. Ok dam szansę jeszcze raz jak dostanę nową bądź naprawioną po gwarancji. Bo uważam, że jej światło jest genialne. Tylko ta "wodoszczelność"...

Opublikowano

A ja zamówiłem BC35R. Dam znać, może jakieś zdjęcie też wrzucę, jak wypada w porównaniu z BC25R.

• Pomógł 1
Opublikowano
15 godzin temu, Olleo napisał:

A ja zamówiłem BC35R. Dam znać, może jakieś zdjęcie też wrzucę, jak wypada w porównaniu z BC25R.

Fajnie by było. Bo te lampeczki wyglądają zacnie.

Opublikowano

Sporo rekomendacji teraz uda się coś znaleźć ciekawego na jesienne wyprawy

Opublikowano

Koledzy na szybko, orientuje się ktoś czy lampki PROX-a mają wszystkie to samo mocowanie? Mam Ałero F III, ale ono fabrycznie ma ten gumowy pasek, który trzyma jak guma w dresach, a chciałbym wymienić na jakieś inne, przykręcane.

Opublikowano

Są przynajmniej dwa typy mocowań. Teraz mam Cratera ale wcześniej miałem F3 i lepiej trzymała się na takim silikonowym uchwycie na lampkę niż oryginalnym. Na szosę ok ale w terenie nie za bardzo.

Opublikowano
W dniu 7.11.2019 o 11:18, Eddek napisał:

Koledzy na szybko, orientuje się ktoś czy lampki PROX-a mają wszystkie to samo mocowanie? Mam Ałero F III, ale ono fabrycznie ma ten gumowy pasek, który trzyma jak guma w dresach, a chciałbym wymienić na jakieś inne, przykręcane.

Sprawdź Sirusa albo Oriona. A na marginesie to z doświadczenia wiem że wystarczy pod mocowanie, na całym obwodzie dać podkładkę ze starej dętki aby lampka trzymała jak wściekła.

Opublikowano (edytowane)

Małe porównanie lampek. Wszystkie ustawione tak by nie oślepiały. Ravemen i Aglaia z racji tego, że sa na kolimatorach nieco tego swiatła przepuszczają ale nie na tyle by było to uciążliwe dla osoby jadącej/idące z naprzeciwka.

Na kierownicy od lewej: Aglaila, B&M Ixion Space, Ravemen PR1200, Roxim X4 i Trelock LS720.

20191108_191611.thumb.jpg.3ae98d46ceb3ef358436a0bef9fbf0ca.jpg

Najpierw kolimatorowe Ravemen (L) i Aglaia(P)

20191110_182433.thumb.jpg.2c0977784dd7f295d10a4883b265d7bb.jpg20191110_182508.thumb.jpg.1bac8387b4675320db38d3a4a7b21c47.jpg

I lustrowe: X4(L), LS720 i Space (P):

20191110_182608.thumb.jpg.67de6d2ad8c6cde4316a05fd75074456.jpg20191110_182806.thumb.jpg.904a14837f12556b08314870b64d0ff0.jpg20191110_182851.thumb.jpg.0f6283912fca6d69ee9b34f2f94bec5f.jpg

Edytowane przez Nemrod
  • Lubię to! 2
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jestem ciekaw czy wyszły jakieś wersje mocnych, ale i w miare energooszczednych diod, tak do 800lm. Czy sa jakies lampki ktore wytrzymuja ok 3h przy ~800lm?

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Bontrager Ion Pro RT  deklaruje  3 godziny przy 800 lumenach