Kuciu Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 Panowie (bo Pań nie zauważyłem), na początek duże brawa za dzielenie się ze swoimi doświadczeniami, dzięki Wam jest tu fantastyczna porcja cennych informacji! Poszukuję lampy na szosę. Jeżdżę jakieś 70% poza miastem w całkowitych ciemnościach (okolice Wisły) i 30% na dobrze oświetlonych ścieżkach. Po lekturze doszedłem do wniosku, że zainwestuję więcej dolarów, sprowadziłem wybór do Ixon Space vs Ravemen 1600 i... zaciąłem się 😄 Różnica cenowa nie ma akurat już dla mnie znaczenia, poza finansami wychodzi mi tak: Przewagi Ravemena: * mniejszy (a przynajmniej sprawia wrażenie bardziej zgrabnego) - ma to dla mnie znaczenie * z trybem pulsującym - chciałbym używać lampki również w dzień * ma pilota * stabilniejszy uchwyt (nie widziałem negatywnych dyskusji w tym temacie dla Ravemena, widzialem za to sporo na stronach polskich i obcych dla Ixona) Przewagi Ixona: * jednak lepsze światło (czy ktoś to może potwierdzić?) * wygodna zmiana trybu oświetlenia (w przeciwieństwie do przeklikiwania się w Ravemenie) * lepsze odcięcie (czy to znaczy że nie ma potrzeby zmiany np. najmocniejszego światła przy mijaniu innych rowerzystów? jeżeli tak, to przewaga pilota w Ravemenie jest nieistotna) Dobrze to uchwyciłem? Możecie doradzić?
Nemrod Opublikowano 11 Września 2020 Autor Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Mam już od dłuższego czasu Ravemena PR1200 w przełajce a Spacea w szosie. Uchwyt: heh, ja bym powiedział, że bardziej stabilny jest ten od...Spacea. Standardowo oba podobnie się trzęsą. W Ixione można to w dużej mierze wyeliminować zakładając go bez gumowej podkładki. Trzeba pamiętać, że lampka B&M ma dużo ostrzejszą linię odcięcia przez co wszelkie wstrząsy są bardziej widoczne. No i bez gumy uchwyt musi być mocno przykręcony by nie zmieniał swojej pozycji. Na wertepach Ravemena też zdecydowanie bardziej słychać . Co do odcięcia to odpowiednio ustawione obie lampki nie oślepiają ( Ixon w ogóle a i w Ravemenie nie jest to upierdliwe,). Różnica polega na tym, że w trybie świateł mijania Ravemena oświetla może. 20 -25 m drogi a B&M spokojnie ponad 60. Ale za to lampka faktycznie nie posiada trybu pulsacyjnego. Przepisy StvZo to ograniczają. Patrząc po kolei: Ixon, Ravemena krótkie, Ravemena długie. Edytowane 11 Września 2020 przez Nemrod
Kuciu Opublikowano 14 Września 2020 Opublikowano 14 Września 2020 Dziękuję Nemrod. Różnica bardzo odczuwalna, pewnie przy modelu 1600 trochę mniejsza ale zawsze. Chyba zdecyduję się na Ixona, jak już wydawać 600 zł (u nas w PL przynajmniej 750) to niech dobrze świeci Przy okazji, znalazłem całkiem fajny test lampek StVZO na roadbike.de Nie znam niemieckiego ale Google Translate wystarczył. Ixon wygrał - wiadomo niemiecki test, niemiecki zwycięzca ale całościowo test rozsądnie napisany. Dobre oceny dostały mi.in Lezyne Power Pro 80 i Trelock LS 760 także odsyłam zainteresowanych. https://www.roadbike.de/rennrad-zubehoer/fahrradlampen-im-labor-und-praxistest/
Nemrod Opublikowano 14 Września 2020 Autor Opublikowano 14 Września 2020 LS760 mam. Ogólnie ciekawie zaprojektowane mocowanie, bardzo dobry rozkład światła i ok sterowanie. Ale lampka świeci wąsko. Brak jest strefy doświetlenie boków kilka metrów przed rowerem. Przy pokonywaniu ciasnych zakrętów nie jest zbyt komfortowo. Ogólnie z lampek, które chętnie bym przetestował na pierwszym miejscu jest Outbound Road Edition: 1
Gość Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Mam problem, chce kupić sobie jakąś lampkę i czym więcej czytam tym mam coraz większy mętlik w głowie. Ale może od początku, ze względu iż jestem nowy na forum to cześć wszystkim! A wiec do rzeczy; może na początku budżet, powiedzmy ok. 400PLN; przeznaczenie to jazda po lasach na MTB, no ale jak ktoś w jednym z tematów napisał, że do lasu trzeba dojechać i z niego wrócić, czyli las to powiedzmy 70%; styl jazdy raczej niezbyt agresywny, bliżej do jazdy rekreacyjnej niż sportowej ale oczywiście na fajnych zjazdach też nie będę jechać na hamulcach :). Nie umiem określić czego dokładnie bede oczekiwać od samej lampki ponieważ to będzie moja pierwsza, wiec nie mam punktu odniesienia. Na razie zastanawiam się nad Ravemen PR1200, Gaciron V9 1800, Mactronic Nose XTR 04, Lezyne Macro Drive 1300XXL, Fenix BC30R. Dobrze by było gdyby można było lampkę ładować z powerbanku podczas jest pracy i gdyby miała wymienne akumulatory ale nie są to priorytety. @edit Wolał bym trochę szersze pole świecenia niż dłuższe i żeby miała możliwość odpięcia od kierownicy. Edytowane 16 Września 2020 przez Gość
PiotrKr Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 W dniu 14.09.2020 o 20:58, Nemrod napisał: Ogólnie z lampek, które chętnie bym przetestował na pierwszym miejscu jest Outbound Road Edition: Wygląda fajnie, szkoda że nie pokazał odcięcia na ścianie, oraz trudno ocenić szerokość (gość jechał wąską ścieżką rowerową?). No i cena wysoka (trudno stwierdzić ile w Europie...)
Nemrod Opublikowano 16 Września 2020 Autor Opublikowano 16 Września 2020 Rozkład światła na ścianie, zdjęcie ze strony producenta:
mareq Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Szukam do szosy kolejnej lampki. Na początku był Fenix BC25R. Było fajnie ale w pełnych ciemnościach na zakrętach wyszło, że świeci wąsko. Potem przyszła zmiana na Kross Race 5W. Świeci szerzej od Fenixa. Ma 2 dodatkowe zalety: mocowanie przed mostek i na górze ma mocowanie do licznika. Niestety wczoraj okazała się za słaba. Poległa na ostrych górskich zakrętach. Musiałem czasem zwalniać do jakiś 25km/h, bo nie widziałem gdzie jadę. Potrzebuję czegoś co szerzej świeci! Obecnie te 400-600 lumenów spokojnie wystarcza. Przy szerszym kącie pewnie będzie potrzeba trochę więcej. Oczywiście ma być z odcięciem. Fajnym bajerem byłoby jakby można było dodatkowym guzikiem na chwilę przyświecić mocniej. Czas działania: absolutne minimum to 2h ale wolałbym więcej, bo na zimnie akumulatory działają krócej a do tego z czasem pojemności też ubywa. Budżet tak gdzieś do 400zł. Oczywiście fajnie by było jakby się ładnie komponowała w szosówce .
Tomek Gromół Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Hej. Ja kilka dni temu kupiłem lampkę Eyen Streak 1000 i jestem z niej mega zadowolony. Jak nazwa wskazuje ma 1000 lumenów, co przy baterii 5000 mAh wystarcza na trochę ponad 2 godziny przy najmocniejszym trybie. Jak dla mnie świeci super, przy całkowitych ciemnościach nie miałem żadnego problemu z jazdą po zakrętach. Do tego mega zaletą tej lampki jest możliwość użycia jej jako powerbanka i to że przychodzi w zestawie z uchwytem na garmina, więc można zamontować ją przed kierownicą. Bardzo polecam. Jedyną wadą jako narazie zauważyłem jest to, że niestety świeci dość wysoko i przez to mocno oślepia kierowców. PS Na zdjęciu akurat wersja 750, ale chciałem pokazać sam uchwyt. Edytowane 17 Września 2020 przez Tomek Gromół
Chrismel Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Jest to wada wszystkich lampek które nie posiadają odcięcia. Niestety w warunkach miejsko-drogowych są praktycznie bezużyteczne chyba że w trybie "bycia widzianym". W Niemczech są w ogóle zakazane przez prawo jako nie spełniające normy StVZO. U nas na szczęście też jest tendencja do zakupów przez rowerzystów lampek z odcięciem - coraz częściej spotykam je drogach. Za to lampki bez odcięcia są świetne do jazdy MTB. Oczywiście pod warunkiem że nikt nie jedzie z naprzeciwka.
mareq Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 12 godzin temu, Tomek Gromół napisał: Hej. Ja kilka dni temu kupiłem lampkę Eyen Streak 1000 i jestem z niej mega zadowolony. Jak nazwa wskazuje ma 1000 lumenów, co przy baterii 5000 mAh wystarcza na trochę ponad 2 godziny przy najmocniejszym trybie. Jak dla mnie świeci super, przy całkowitych ciemnościach nie miałem żadnego problemu z jazdą po zakrętach. Do tego mega zaletą tej lampki jest możliwość użycia jej jako powerbanka i to że przychodzi w zestawie z uchwytem na garmina, więc można zamontować ją przed kierownicą. Bardzo polecam. Jedyną wadą jako narazie zauważyłem jest to, że niestety świeci dość wysoko i przez to mocno oślepia kierowców. PS Na zdjęciu akurat wersja 750, ale chciałem pokazać sam uchwyt. Wizualnie fajna ta lampka ale ja MUSZĘ mieć odcięcie. Moja obecna lampka też się sprawuje w typowych zakrętach ale nie w ciasnych górskich. Czasem by się przydało aby kąt świecenia był powyżej 120 stopni...
nctrns Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 3 minuty temu, mareq napisał: Czasem by się przydało aby kąt świecenia był powyżej 120 stopni... Nie wiem czy znajdziesz coś takiego z odcięciem.
Nemrod Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Najszerzej świecącą do lampką z odcięciem ( i nie tylko z odcięciem) była Roxim X7. Także pewnie sprawdziły by się Roximy z serii X7/X3. Problem to dostępność. O ile X3 idzie jeszcze dostać na eBay to X7 poza stronami z krzaczkami nigdzie nie ma. Stare zdjęcie z X7 . Oświetla drogę i jeszcze kilka metrów pobocza z obu stron. Edytowane 18 Września 2020 przez Nemrod
Lipson Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Cześć, Szybkie pytanie czy warto szukać innej lampki niż ProX Aero F III (+/- 70zł) jako lampka dojazdowa do pracy, droga częściowo oświetlona?
PanMarcinPL Opublikowano 11 Października 2020 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Niedawno robiłem krótką recenzję na sąsiednim forum lampki przód Enfitnix Navi800, bardzo ciekawa propozycja, rzućcie okiem sami oceńcie: Recenzja Enfitnix Navi800 Tak świeci na drugim z czterech mocy w warunkach miejskich: Edytowane 11 Października 2020 przez PanMarcinPL 1
rbx Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 20 godzin temu, PanMarcinPL napisał: Niedawno robiłem krótką recenzję na sąsiednim forum lampki przód Enfitnix Navi800, bardzo ciekawa propozycja, rzućcie okiem sami oceńcie Masz jakiś link gdzie można kupić baterię do tego?
zenobek Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, rbx napisał: Masz jakiś link gdzie można kupić baterię do tego? Tam jest zwykłe ogniwo 18650. Na allegro... Uppps... Dopiero teraz widzę, że jednak nie! Edytowane 12 Października 2020 przez zenobek
PanMarcinPL Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 1 godzinę temu, rbx napisał: Masz jakiś link gdzie można kupić baterię do tego? Od każdego chińczyka co sprzedaje te latarki na Ali, mi wyszlo +7$ za dodatkowe ogniwo od tego typa: Navi800 Aliexpress
dfq Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) zwykłe ogniwo LG 18650 https://www.soltronik.com.pl/ogniwo-inr18650f1l-3350mah-3-63v-lg-li-ion,3,13932,15386 Edytowane 12 Października 2020 przez dfq
PanMarcinPL Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 11 godzin temu, dfq napisał: zwykłe ogniwo LG 18650 https://www.soltronik.com.pl/ogniwo-inr18650f1l-3350mah-3-63v-lg-li-ion,3,13932,15386 Jeżeli mówisz o ogniwie do Navi800 to niestety nie, to co podajesz to standardowe ogniwo 18650, plus u góry, minus na dole. Enfitnix ma tak samo, ale jeszcze minus jest w około plusa na górze i w lampce tak samo piny + i - stykają się tylko na górze ogniwa. W mojej ocenie jedyna może nie tyle wada co niedogodność tej lampki, do reszty nie mam zastrzeżeń. Zawsze możesz podłączyć ją pod powerbank i ładować/zasilać w trakcie działania przez usb-c. 1
nctrns Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 @PanMarcinPL A możesz coś więcej powiedzieć o odcięciu? Np zdjęcie w ciemnym pokoju, lampka po poziomo i świeci na ścianę.
PanMarcinPL Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) 20 godzin temu, nctrns napisał: @PanMarcinPL A możesz coś więcej powiedzieć o odcięciu? Np zdjęcie w ciemnym pokoju, lampka po poziomo i świeci na ścianę. Tu masz wyciągnięte z recenzji na dworze jak to wygląda: Fota na ścianie z odległości około metra: Edytowane 14 Października 2020 przez PanMarcinPL Dodatkowe foto
Marecki6 Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 Moi drodzy mam prośbę o pomoc, Potrzebuję kupić oświetlenie do mojego Kellysa Gate 50. Budżet jaki sobie założyłem na oświetlenie przednie to około 200zł. Potrzebuję w miarę uniwersalnego oświetlenia ponieważ na co dzień latam po wrocławskich wałach, ale bardzo często zdarza się wjechać w las czy na miejskie ścieżki rowerowe a co jakiś czas w trudniejszy teren. Wydawało mi się że mam już dokonany wybór i kupię Fenixa BC25R ale im więcej czytam tym mniej wiem. Czy coś w tej kategorii cenowej wypadnie lepiej niż ten Fenix przy takim zastosowaniu? Rozważam też Lezyne Micro Drive Pro 800XL oraz TOPEAK Whiteline HP 500. Będę wdzięczny za pomoc.
sałron Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 (edytowane) Witam serdecznie JAŚNIE oświeconych! Mam na imię sałron i przybywam z forum latarkowego torch.pl... 😈 Panowie Nemrod i PiotrKr, skąd jesteście i co chcecie wiedzieć o Outbound Road Edition? Edytowane 5 Listopada 2020 przez sałron 1
PiotrKr Opublikowano 30 Października 2020 Opublikowano 30 Października 2020 Cześć, dla mnie jest za droga więc nie mam pytań 1
Rekomendowane odpowiedzi