Skocz do zawartości

Rockrider XC 100

wqw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki panowie, uspokoiliście mnie :)

Jak wspomniałem - ciężko mi jest odkreślić czy rama M pasuje (poza tym jedynym elementem jak odległość od klejnotów) bo od dawna nie jeździłem MTB.  A powiem więcej - poprzedni MTB to rocznik około 2000 i koła 26" ;) 

Edytowane przez Nogi
Bernard.Fizjo
Opublikowano
42 minuty temu, Nogi napisał:

Dzięki panowie, uspokoiliście mnie :)

Jak wspomniałem - ciężko mi jest odkreślić czy rama M pasuje (poza tym jedynym elementem jak odległość od klejnotów) bo od dawna nie jeździłem MTB.  A powiem więcej - poprzedni MTB to rocznik około 2000 i koła 26" ;) 

Hmm.... jeśli to ten XC o czarno zielonym malowaniu i okazało by się że jednak za mały to... może był bym zainteresowany :D 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bernard.Fizjo napisał:

Hmm.... jeśli to ten XC o czarno zielonym malowaniu i okazało by się że jednak za mały to... może był bym zainteresowany :D 

Czy za mały to się okaże dopiero po kilku/kilkunastu jazdach zapewne. Liczę, że jednak nie będzie mały :D i że dam radę na nim robić trasy rzędu 100 - 150 km (oczywiście nie hardkorowym tempem tylko na spokojnie, rekreacyjnie, całodniowe rodzinne wycieczki ;) ). 

Podpowie ktoś jak ustawić amorek pod zawodnika powiedzmy 95Kg ? Obawiam się, że w sklepie nie będą w stanie mi pomóc....

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

Ja mam na 110-115psi jak dobrze pamiętam, waga 93kg.

Oryginalnie miałem chyba z 50psi w niego tylko wpompowane.

Na goleniach masz tabele ile pompowac

Bernard.Fizjo
Opublikowano
18 godzin temu, Nogi napisał:

Czy za mały to się okaże dopiero po kilku/kilkunastu jazdach zapewne. Liczę, że jednak nie będzie mały :D i że dam radę na nim robić trasy rzędu 100 - 150 km (oczywiście nie hardkorowym tempem tylko na spokojnie, rekreacyjnie, całodniowe rodzinne wycieczki ;) ). 

Podpowie ktoś jak ustawić amorek pod zawodnika powiedzmy 95Kg ? Obawiam się, że w sklepie nie będą w stanie mi pomóc....

Również liczę życzę że będzie wszystko tip top aaaale jeśli to.... Masz alternatywę :D

Opublikowano

A tak nawiasem jesli chodzi o rozmiar. Jest mi ktos w stanie polecic jakies 27,5 kola z oponkami do xc100 na zamianke. Chodzi mi o alternatywe podobna klasowo do tych sun ringle duroc na krakenach. Moja ma dosc nisko siodelko i srednio to wyglada na tych 29. Mysle ze te 2/3 centy zrobia robote. Najlepiej by bylo 26, ale takie nie sa kompatybilne wiec ogranicze sie do 27,5.

Z gory dzieki za pomoc ;)

Opublikowano

Za 1100 PLN w Decathlon kompletne koła kiedyś były.

Opublikowano

No niby jest zestaw Mavica x2 bez opon za 900

Sa 27.5 sunringle tyle ze tylne jest 27,5+ :/ A mi by lepiej pasilo zwykle.

Opublikowano

Pamiętam że część jakaś była dostępna w serwisie a w sklepie nie.

Opublikowano

Ok dzieki. Skontaktuje sie z nimi. Moze maja cos na stanie

Opublikowano

Rowerek już ze mną w domu 🙃

Nie obeszło się bez przygód ( drugi raz kupiłem rower w tym sklepie i drugi raz zawiodłem się na obsłudze...). Ale mniejsza o to, może kiedyś opiszę swoje przygody.

Moja wersja jest chyba jedna z najstarszych..kurzu na rowerze miałem że 3 cm.. w domu przy czyszczeniu niestety spod kurzu wyłoniły się drobne ryski plus jedna dość spora na amorze (szczęście nie na goleniach).

Większy problem to spadający łańcuch przy obrocie korba w tył na największej koronce.

Gdzieś już o tym kiedyś czytałem (ale nie przywiązywałem większej uwagi bo nie przypuszczałem że kiedykolwiek będę mieć sram'a).

Sytuacja jest o tyle nie fajna, że w momencie gdy spadnie o te dwie koronki to wszystko się blokuje - łańcuch blokuje kasetę i środkowe kółko z przerzutki. Trzeba delikatnie przepedałować do przodu. Mam wrażenie że jak bym tylko mocniej szepnął to zerwę łańcuch, posypie się cała przerzutka...

Opublikowano

Napęd jest do ustawienia bez problemu.

Jak już to zrobisz teoretycznie a dalej będzie coś nie tak to przejedź kilkanaście czy trochę więcej kilometrów i znów wprowadź małe korekty.

Opublikowano

Jesteś w stanie podpowiedzieć która śruba za to odpowiedzialna? :)

I Jest jeszcze jedno...nie jestem wybitnym expertem od rowerów, ale czy tu czegoś nie brakuje?

IMG20210507194013.jpg
Opublikowano (edytowane)

Co do regulacji obejrzyj na YT filmy, jest kilka pomocnych. Trudno tak tłumaczyć.

To jest plastikowa nakrętka która niweluje luz korby czy suportu, względem rury suportu w ramie.

Obracasz nią do oporu, później kontrujesz małym imbusem który w niej jest. Imbus wkręca się w nakrętkę która tam w plastiku jest.

Edytowane przez TomekCorsa
  • Pomógł 1
Opublikowano
20 minut temu, PingNoMore napisał:

Mówisz o wkładzie suportu? 

Tak

Opublikowano

Mi to wygląda na Press fit czyli wszystko jest ok.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety nie mam możliwości pójść w końcu pojeździć na nim, ale zauważyłem kolejna ciekawą rzecz....

Z przodu jest normalnie..

IMG20210509123405.jpg
Opublikowano

Czesc, 

Zakupilem w sobote rozmiar L, dostawa ma byc w poniedzialek 17. Zobaczymy:)

Opublikowano
Niestety nie mam możliwości pójść w końcu pojeździć na nim, ale zauważyłem kolejna ciekawą rzecz....
Z przodu jest normalnie..
IMG20210509123405.thumb.jpg.9e9800c1d59222419409cd3b7792862f.jpg
Co wg Ciebie jest nie tak?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ogólnie to po ściągnięciu kilka razy koła tylnego mam problem z hamulcem, stał się miękki i nie hamuje 🤨 mogę ścisnąć na maksa klamkę a koło i tak się nie blokuje...  Jakieś rady? Przy ściąganiu koła blokowałem zaciski klinami do hamulców 🤔

Opublikowano

Panowie, przepraszam że off top zrobię, ale czy  mógłby ktoś z was mniej więcej wycenić dla mnie rower? Jasne że stanu technicznego, przebiegu itd nie wywróżycie, ale po samych podzespołach rzucić widełki cenowe. Najlepiej na maila albo msg bym mógł zdjęcia wysłać. 

Chyba że jest gdzieś osobny wątek w kwestii wycen to proszę o odesłanie :)

Opublikowano

Jest i on. Pierwsze wrażenie bardzo przyjemne. Muszę go zabrać w jakis teren na testy;)

IMG_20210519_134152.jpg IMG_20210519_134204.jpg