gRby Opublikowano 17 Września 2023 Opublikowano 17 Września 2023 Mieliście problem z siodełkiem? Moje się "skompresowało" i w przedniej części dostało "zmarszczek" po bokach. Skutkuje to paskudnym obcieraniem.
zuoowzoo Opublikowano 21 Września 2023 Opublikowano 21 Września 2023 Czołem! Jestem nowy na forum, więc wypada się przywitać. Śledzę wątek od niespełna 3 lat, odkąd sam stałem się użytkownikiem am100s. Chciałbym się zapytać, czy ktokolwiek z Was jeździł na kołach 27,5 na „nowej” wersji (kolor szaro-niebieski)? Na co dzień jeżdżę po nudnych, płaskich, podwrocławskich terenach i koła 29’ bardzo się do tego nadają. Tym niemniej, postanowiłem doposażyć się w koła 27,5’ na potrzeby wypadów w góry i do bikeparków. Uznałem, że mniejsze koło= większa zwrotność, więcej frajdy. I nie myliłem się. Zabawa jest przednia, ale… Mniejsze koło= dość znaczne obniżenie osi suportu. U mnie jest to wysokość ok 29,5cm (sprawdzane empirycznie). Na mniejszych kołach trafia mi się przytrzeć platformą o ziemię, czy korzenie znacząco częściej, niż na 29’. Wiem, ze nie odkrywam niczego nowego, ale zacząłem się zastanawiać, czy geometria tego roweru jest odpowiednia dla 27,5… Tak, na stronie producenta jest info o możliwości użycia kół 27,5+ oraz 27,5, ale przejrzałem „internety” i właściwie nie ma zdjęć, testów, opinii użytkowników, którzy jeździliby na kołach innych, niż 29’. Macie doświadczenia w jeździe na kołach 27,5 w tym rowerze? Zaczynam odnosić wrażenie, że chyba nie był to najlepszy wybór… Pozdro!
TomekCorsa Opublikowano 21 Września 2023 Opublikowano 21 Września 2023 Nie mam "małych kół" ale wiem że małe ramy mają krótszą korbe.
zuoowzoo Opublikowano 21 Września 2023 Opublikowano 21 Września 2023 Cześć, Tak, "Korba TRUVATIV Descendant: 170 mm (S), 172,5 mm (M / L) i 175 mm (L / XL)."- info ze strony producenta. Ja mam L, więc jest opcja wymiany na krótszą, ale to sporo zachodu za 2,5mm-5mm(?), gdzie przy zmianie kół z 27,5 na 29 zyskuje się, wg info ze strony Decathlonu, 1,4 cm. Chyba zaczyna mi wychodzić na to, że albo mam złe nawyki i słabą technikę wynikającą z tego, że duże koło wybacza więcej błędów, albo ten rower powinien latać na większych kołach
gRby Opublikowano 21 Września 2023 Opublikowano 21 Września 2023 15 godzin temu, zuoowzoo napisał: Tak, na stronie producenta jest info o możliwości użycia kół 27,5+ oraz 27,5, ale przejrzałem „internety” i właściwie nie ma zdjęć, testów, opinii użytkowników, którzy jeździliby na kołach innych, niż 29’. AM50S, mający tę samą ramę, w rozmiarach S i M jest na 27,5. Czyli nie tylko na papierze jest opcja mniejszych kół. Nie wiem jaki masz rozmiar ramy. Widać, że w S/M się sprawdza 27,5. Może to marketning, ale wydaje się, że 27,5 powoli zanika.
gRby Opublikowano 3 Października 2023 Opublikowano 3 Października 2023 Trochę inna liga. Karbon i cena 18tyś...
TomekCorsa Opublikowano 4 Października 2023 Opublikowano 4 Października 2023 Tańszy jest za 14 nie całe więc ... To są następcy AM, Feel ... Może będzie trzeci jeszcze, tańszy.
gRby Opublikowano 4 Października 2023 Opublikowano 4 Października 2023 Ten za 14tyś też karbon i RS Pike. Gwara na ramę 5lat... Niby karbon, a waga niewiele mniejsza niż AM100
TomekCorsa Opublikowano 5 Października 2023 Opublikowano 5 Października 2023 Trzy razy w dwóch AM wymieniałem koło tylne. Jak szprychy są naciągnięte "fabrycznie" to pękają. Jak są mocno naciągnięte to nie pękają i wszystko jest okay ale po dłuższym czasie obręcz pęka. Rama nigdy nie pękła a koła są jednak słabym punktem. W tych nowych Feel są koła nie wzbudzające mojego zaufania. No i mam takie założenie że w rowerze chcę móc zrobić "wszystko" sam a np widelec powyżej Gold35 ma już tłumik który jest skomplikowany. Może wydziwiam ale ... no nie biorą mnie te nowe Rockrider.
abra Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 4 sezon i nic nie pękło w kołach. Rower intensywnie eksploatowany, cały już porysowany i obtłuczony, koła już nie trzymają idealnie centry ale nie mam pęknięć. Jaką masz wagę i czy skaczesz?
TomekCorsa Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 120 kilo i wszystkie schody w mieście jadę drogą do lasu. Ale nie znęcam się nad rowerem dla jasności mówię. Natomiast w lesie to już ile mogę. Ale bez skakania, czy nawet prób. Tylko obniżenia, tak do pół metra, he he. Póki wymieniają na gwarancji to ... jeżdżę.
abra Opublikowano 11 Października 2023 Opublikowano 11 Października 2023 To jesteś kawał chłopa, ja 45kg mniej, czyli pewnie grawitacja i związane z tym obciążenia zrobiły swoje. 120kg to chyba maksymalna masa zawodnika przyjęta dla tego roweru.
TomekCorsa Opublikowano 11 Października 2023 Opublikowano 11 Października 2023 Jak będę miał ten rower jeszcze już po gwarancji to takie kółka założę https://shop.dandyhorse.cc/barion_gt_enduro
gRby Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Jakie powinny być tuleje mocowania dampera w AM100S? Zrobiłem serwis. Tulejki ślizgowe już powoli się kończą i chciałem zamówić nowe. Mam zamontowane z obu stron takie same 24x8, ale wygląda jakby od strony ramy powinny wchodzić 25x8. Innymi słowy, w ramie szerokość mocowania ma 25mm, a w zawiasie 24mm. W decathlon są dwa rodzaje 24x8 i 25x8, sprzedawane pojedynczo, opisane jako do shoka X-Fusion... Można niby ścisną śrubą mocowanie w ramie, ale trochę mi to nie pasuje.
Kociu18 Opublikowano 19 Marca 2024 Opublikowano 19 Marca 2024 Cześć - witam Was wszystkich Nie wiecie jaki jest offset przedniej zębatki w w am100s 2022? Czy dobrze mi się wydaje że jest tam direct mount sramowski i offset 3mm i zębatka 30T?? Chcialem kupić 28T bo nie daję rady podjechać pod niektóre wzniesienia na fabrycznej 30T i myślę o 28T normlanej lub owalnej tylko chciałbym kupić dobrą, a rower mam gdzieś gdzie nie mam do niego przez kilka dni dostępu - może ktoś z Was zna odpowiedź? Może od razu, polecicie jakąś dobrą oponę na tył?
abra Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 Taka dokładnie jest. Wg producenta to najmniejsze kółko jakie można użyć w tym napędzie.
bartasrex Opublikowano 1 Maja 2024 Opublikowano 1 Maja 2024 Hej, Jestem tutaj nowy i od kilku dni stalem sie posiadaczem AM50 S. Temat dosc obszerny, staralem sie go calego przeczytac ale zadanie to jest niezlym wyzwaniem:) wiem ze gdzies bylo to poruszane, ale juz nie jestem w stanie odnalezc konkretnej informacjo - chodzi o maksymalna szerokosc opony jaka mozna zalozyc do kola 29 przy tej ramie?
radek_lukas Opublikowano 30 Czerwca 2024 Opublikowano 30 Czerwca 2024 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-feel-700-lt-aluminium-29/_/R-p-334481 Co sądzicie?
abra Opublikowano 3 Lipca 2024 Opublikowano 3 Lipca 2024 W opisie " Ograniczenia - Nie nadaje się do downhillu." 🫢 Skok 160/150 i na zdjęciach gościu latający pod niebiosa. 😄
slacku Opublikowano 20 Lipca 2024 Opublikowano 20 Lipca 2024 Czy ktoś z Was robił upgrade zawiechy? Mocno zastanawiam się nad wrzuceniem na przód RS Lyrik, a na tył któregoś Monarcha. Jesteście w stanie coś polecić?
akir19 Opublikowano 21 Lipca 2024 Opublikowano 21 Lipca 2024 Lepiej kupić nową maszynę niż zmieniać amortyzatory. Przy sprzedaży grosza więcej nie dostaniesz za to. Dodatkowo na takie rowery jest specyficzna grupa, najczęściej zupełnie nie znająca się na sprzęcie. Widząc zmieniony osprzęt będzie miała w głowie, że coś się musiało stać że zostały zmienione. Lyrik fajny amorek jeśli będzie z dobrym tłumikiem, monarch to padlina bujająca dodatkowo nie dobierzesz go prawidłowo oraz nie znajdziesz z odpowiednim shim stack. Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka 1
STR Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Opublikowano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) Czy ktoś zmieniał kierownicę na carbon ? Znaleźliście może coś w podobnej rozmiarówce ? Oryginał to: Kierownica Rockrider Comp Flat. Materiał: aluminium. Waga: 345 g. Przekrój: 31,8 mm; szerokość: 760 mm. Rise: 25 mm. Upsweep: 6°. Backsweep: 9°. Zależy mi na redukcji drgań przy możliwie akceptowalnej cenie Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez STR
Rekomendowane odpowiedzi